Author Topic: Panduan mengikat cincin rod (ring)  (Read 9158 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2064
  • Gender: Male
    • Email
Panduan mengikat cincin rod (ring)
« on: June 22, 2008, 03:33:10 AM »
Seperti yg janjikan kepada Bapak Tranducer disini saya sertakan sedikit panduan mengikat cincin rod.  semuanya di ambil dari "The complete book of Tackle Making" oleh C Boyd Pfeiffer.  Ini adalah copyright material. sila maklumkan sekiranya terdapat sesiapa yg memerlukan penerangan lebih lanjut.

saya akan tambah material/panduan mengikat rod ini dari masa kesemasa.



















All of the above materials are copyrighted.  sharing of the above material is for information purposes only.  if you need further reference please get this excellent book "The complete book of Tackle Making" by C Boyd Pfeiffer.
Banner Bersih Sungai

Offline Potocol

  • Mod.Laman Ini
  • Marlin
  • *****
  • Posts: 9848
  • Gender: Male
  • PERAK DARUL RIDZUAN
    • http://sahiranshah.multiply.com/
    • Email
Re: Panduan mengikat cincin rod (ring)
« Reply #1 on: May 30, 2009, 04:43:22 AM »
Salam tuan....mintak tunjukan cara2 proxy diikatan tu pula.
Selamat Menyambut Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir dan Batin dari saya sekeluarga.

Offline wawi

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1327
  • Gender: Male
    • Email
Re: Panduan mengikat cincin rod (ring)
« Reply #2 on: June 03, 2009, 06:10:11 PM »
tuan tanah bila nak sambung cara2 nak ikat cincin joran ni...nak bajar buat ni
ketaq lutut...

Offline sekila

  • Siakap
  • *
  • Posts: 60
    • Email
Re: Panduan mengikat cincin rod (ring)
« Reply #3 on: July 14, 2009, 12:04:46 PM »
 ;D ;D ;D

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
Re: Panduan mengikat cincin rod (ring)
« Reply #4 on: July 14, 2009, 02:57:33 PM »
antar kdai je la....hehehe..


Offline BuGie

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 5537
  • Gender: Male
  • ............
    • Email
Re: Panduan mengikat cincin rod (ring)
« Reply #5 on: July 28, 2009, 10:34:11 PM »
salam....sy nak tanyer sket pasal cara nak tukar cincin nie.....

klau saya nak tukar cincin di bahagian hadapan sekali, camner?...

mcm maner nak cabut cincin lama dn nak gantikan yang baru?....

selalunyer berape kos nak menukar cincin nie?...

Offline max55

  • Bilis
  • *
  • Posts: 2
    • Email
Re: Panduan mengikat cincin rod (ring)
« Reply #6 on: July 29, 2009, 01:04:52 AM »
salam....sy nak tanyer sket pasal cara nak tukar cincin nie.....

klau saya nak tukar cincin di bahagian hadapan sekali, camner?...

mcm maner nak cabut cincin lama dn nak gantikan yang baru?....

selalunyer berape kos nak menukar cincin nie?...

Panaskan  tip cincin (yg rosak) dengan lighter for 30 sec (all round), them pull out dgn plier. Bawa cincin ke kedai pacing dan beli yg sama size. Ada byk klas, dr rm2 hingga appr. rm 15. dan beli gam (chap gajah pun boleh).Cuci tip dgn kertas pasir, apply gam & masokkan cincin. pastikan lubangnya in-line. Thats all.

Mungkin cara lain ?

Offline Potocol

  • Mod.Laman Ini
  • Marlin
  • *****
  • Posts: 9848
  • Gender: Male
  • PERAK DARUL RIDZUAN
    • http://sahiranshah.multiply.com/
    • Email
Re: Panduan mengikat cincin rod (ring)
« Reply #7 on: July 29, 2009, 08:32:30 AM »
salam....sy nak tanyer sket pasal cara nak tukar cincin nie.....

klau saya nak tukar cincin di bahagian hadapan sekali, camner?...

mcm maner nak cabut cincin lama dn nak gantikan yang baru?....

selalunyer berape kos nak menukar cincin nie?...

Panaskan  tip cincin (yg rosak) dengan lighter for 30 sec (all round), them pull out dgn plier. Bawa cincin ke kedai pacing dan beli yg sama size. Ada byk klas, dr rm2 hingga appr. rm 15. dan beli gam (chap gajah pun boleh).Cuci tip dgn kertas pasir, apply gam & masokkan cincin. pastikan lubangnya in-line. Thats all.

Mungkin cara lain ?

Tq Max. ;D
Selamat Menyambut Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir dan Batin dari saya sekeluarga.

Offline BuGie

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 5537
  • Gender: Male
  • ............
    • Email
Re: Panduan mengikat cincin rod (ring)
« Reply #8 on: July 29, 2009, 02:26:15 PM »
time kasih max...... ;D

Offline joran hilang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 664
  • Gender: Male
  • 0194241734----->
    • Penang Fishing Malaysian
    • Email
Re: Panduan mengikat cincin rod (ring)
« Reply #9 on: October 10, 2009, 02:26:44 PM »
baru hari ni ak menyelongkar ruang ni....bnyk ilmu ak dpt..hehehehee

Offline ~jenahak~

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1447
  • Gender: Male
  • golek iwak
    • Email
Re: Panduan mengikat cincin rod (ring)
« Reply #10 on: December 08, 2009, 04:20:38 PM »
then..???
apa sambunganya..?
isteri ada sorang, anak dah 2 orang.. 0137017871

Offline fisheR

  • Marlin
  • *
  • Posts: 626
    • Rodbuilding & Rodmaking
Re: Panduan mengikat cincin rod (ring)
« Reply #11 on: December 08, 2009, 07:54:08 PM »
then..???
apa sambunganya..?

sambungan???????   ???
ada lagi ke?   ;D

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2064
  • Gender: Male
    • Email
Re: Panduan mengikat cincin rod (ring)
« Reply #12 on: December 13, 2009, 09:41:46 PM »
sambungan tak ada lagi.  lepas ikat kita terus letak epoxy.  kalau nak cantik kena cari color preserver,  baru tali pengikat tu cantik dan tak nampak lutsinar.  dah letak epoxy kita biarkan kering dgn menggunakan pemutar rod.  sila rujuk article sy berkaitan cara2 membuat rod turner ni.  tak susah mana.
Banner Bersih Sungai

Offline fisheR

  • Marlin
  • *
  • Posts: 626
    • Rodbuilding & Rodmaking
Re: Panduan mengikat cincin rod (ring)
« Reply #13 on: December 13, 2009, 11:48:10 PM »
sambungan tak ada lagi.  lepas ikat kita terus letak epoxy.  kalau nak cantik kena cari color preserver,  baru tali pengikat tu cantik dan tak nampak lutsinar.  dah letak epoxy kita biarkan kering dgn menggunakan pemutar rod.  sila rujuk article sy berkaitan cara2 membuat rod turner ni.  tak susah mana.

Btul tu , tuan admin.
Tak susah mana...    ;D ;D

Offline CoNan

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1431
  • Gender: Male
  • QURSANYproductions
    • Forum Komuniti Rockapak
    • Email
Re: Panduan mengikat cincin rod (ring)
« Reply #14 on: December 14, 2009, 12:01:35 AM »
yang susahnya bila tak tahu di mana.....heheheh!!!


Offline bllukang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 731
  • Gender: Male
  • GS 07 samurai ,--)-----
    • Email
Re: Panduan mengikat cincin rod (ring)
« Reply #15 on: June 26, 2010, 11:42:31 PM »
x la nipis sangat poket yop kalu dah tahu bikin sendiri  makacih...makacih...
"MOH MANCING WEH!!!" 013-5844562