Pancing.Net
October 23, 2014, 05:22:16 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1   Go Down
  Print  
Author Topic: Panduan mengikat cincin rod (ring)  (Read 7586 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2028



Email
« on: June 22, 2008, 03:33:10 AM »

Seperti yg janjikan kepada Bapak Tranducer disini saya sertakan sedikit panduan mengikat cincin rod.  semuanya di ambil dari "The complete book of Tackle Making" oleh C Boyd Pfeiffer.  Ini adalah copyright material. sila maklumkan sekiranya terdapat sesiapa yg memerlukan penerangan lebih lanjut.

saya akan tambah material/panduan mengikat rod ini dari masa kesemasa.



















All of the above materials are copyrighted.  sharing of the above material is for information purposes only.  if you need further reference please get this excellent book "The complete book of Tackle Making" by C Boyd Pfeiffer.
Logged

Banner Bersih Sungai
Pancing.Net
« on: June 22, 2008, 03:33:10 AM »

 Logged
Potocol
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9853


PERAK DARUL RIDZUAN


WWW Email
« Reply #1 on: May 30, 2009, 04:43:22 AM »

Salam tuan....mintak tunjukan cara2 proxy diikatan tu pula.
Logged

Selamat Menyambut Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir dan Batin dari saya sekeluarga.
wawi
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1327



Email
« Reply #2 on: June 03, 2009, 06:10:11 PM »

tuan tanah bila nak sambung cara2 nak ikat cincin joran ni...nak bajar buat ni
Logged

ketaq lutut...
sekila
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 60



Email
« Reply #3 on: July 14, 2009, 12:04:46 PM »

 Grin Grin Grin
Logged
cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13883


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #4 on: July 14, 2009, 02:57:33 PM »

antar kdai je la....hehehe..
Logged


BuGie
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5535


............

1979
Email
« Reply #5 on: July 28, 2009, 10:34:11 PM »

salam....sy nak tanyer sket pasal cara nak tukar cincin nie.....

klau saya nak tukar cincin di bahagian hadapan sekali, camner?...

mcm maner nak cabut cincin lama dn nak gantikan yang baru?....

selalunyer berape kos nak menukar cincin nie?...
Logged
max55
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 2


Email
« Reply #6 on: July 29, 2009, 01:04:52 AM »

salam....sy nak tanyer sket pasal cara nak tukar cincin nie.....

klau saya nak tukar cincin di bahagian hadapan sekali, camner?...

mcm maner nak cabut cincin lama dn nak gantikan yang baru?....

selalunyer berape kos nak menukar cincin nie?...

Panaskan  tip cincin (yg rosak) dengan lighter for 30 sec (all round), them pull out dgn plier. Bawa cincin ke kedai pacing dan beli yg sama size. Ada byk klas, dr rm2 hingga appr. rm 15. dan beli gam (chap gajah pun boleh).Cuci tip dgn kertas pasir, apply gam & masokkan cincin. pastikan lubangnya in-line. Thats all.

Mungkin cara lain ?
Logged
Potocol
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9853


PERAK DARUL RIDZUAN


WWW Email
« Reply #7 on: July 29, 2009, 08:32:30 AM »

salam....sy nak tanyer sket pasal cara nak tukar cincin nie.....

klau saya nak tukar cincin di bahagian hadapan sekali, camner?...

mcm maner nak cabut cincin lama dn nak gantikan yang baru?....

selalunyer berape kos nak menukar cincin nie?...

Panaskan  tip cincin (yg rosak) dengan lighter for 30 sec (all round), them pull out dgn plier. Bawa cincin ke kedai pacing dan beli yg sama size. Ada byk klas, dr rm2 hingga appr. rm 15. dan beli gam (chap gajah pun boleh).Cuci tip dgn kertas pasir, apply gam & masokkan cincin. pastikan lubangnya in-line. Thats all.

Mungkin cara lain ?

Tq Max. Grin
Logged

Selamat Menyambut Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir dan Batin dari saya sekeluarga.
BuGie
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5535


............

1979
Email
« Reply #8 on: July 29, 2009, 02:26:15 PM »

time kasih max...... Grin
Logged
joran hilang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 664


0194241734----->

yunus_azizan@yahoo.com
WWW Email
« Reply #9 on: October 10, 2009, 02:26:44 PM »

baru hari ni ak menyelongkar ruang ni....bnyk ilmu ak dpt..hehehehee
Logged

~jenahak~
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1447


golek iwak


Email
« Reply #10 on: December 08, 2009, 04:20:38 PM »

then..Huh
apa sambunganya..?
Logged

isteri ada sorang, anak dah 2 orang.. 0137017871
fisheR
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 608


WWW
« Reply #11 on: December 08, 2009, 07:54:08 PM »

then..Huh
apa sambunganya..?

sambungan?HuhHuh   Huh
ada lagi ke?   Grin
Logged

PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2028



Email
« Reply #12 on: December 13, 2009, 09:41:46 PM »

sambungan tak ada lagi.  lepas ikat kita terus letak epoxy.  kalau nak cantik kena cari color preserver,  baru tali pengikat tu cantik dan tak nampak lutsinar.  dah letak epoxy kita biarkan kering dgn menggunakan pemutar rod.  sila rujuk article sy berkaitan cara2 membuat rod turner ni.  tak susah mana.
Logged

Banner Bersih Sungai
fisheR
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 608


WWW
« Reply #13 on: December 13, 2009, 11:48:10 PM »

sambungan tak ada lagi.  lepas ikat kita terus letak epoxy.  kalau nak cantik kena cari color preserver,  baru tali pengikat tu cantik dan tak nampak lutsinar.  dah letak epoxy kita biarkan kering dgn menggunakan pemutar rod.  sila rujuk article sy berkaitan cara2 membuat rod turner ni.  tak susah mana.

Btul tu , tuan admin.
Tak susah mana...    Grin Grin
Logged

CoNan
Global Moderator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1431


QURSANYproductions


WWW Email
« Reply #14 on: December 14, 2009, 12:01:35 AM »

yang susahnya bila tak tahu di mana.....heheheh!!!
Logged


bllukang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 730


GS 07 samurai ,--)-----


Email
« Reply #15 on: June 26, 2010, 11:42:31 PM »

x la nipis sangat poket yop kalu dah tahu bikin sendiri  makacih...makacih...
Logged

"MOH MANCING WEH!!!" 013-5844562
Pages: 1   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal