Pancing.Net
November 01, 2014, 10:26:19 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 »   Go Down
  Print  
Author Topic: Pemutar Rod untuk epoxy finishing  (Read 7428 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
fisheR
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 610


WWW
« on: October 08, 2009, 10:34:45 PM »







 Grin

~budak baru~
Logged

Pancing.Net
« on: October 08, 2009, 10:34:45 PM »

 Logged
cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13883


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #1 on: October 08, 2009, 10:36:59 PM »

cantiknya....buat sendiri ke....?

berapa caj satu rod klau nk epoxy....hehehe
Logged


jat
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10149


:Pt Klang - Psir Mas:


Email
« Reply #2 on: October 08, 2009, 10:40:42 PM »

Tak faham..apa kegunaan nya kwn2. putar mcmana?
Logged



'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'
Potocol
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9857


PERAK DARUL RIDZUAN


WWW Email
« Reply #3 on: October 08, 2009, 10:55:48 PM »

Tak faham..apa kegunaan nya kwn2. putar mcmana?

Utk membuat kerja2 baik pulih dan membina butt guide yg rosak/baru - sapuan epoxy.
Logged

Selamat Menyambut Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir dan Batin dari saya sekeluarga.
jat
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10149


:Pt Klang - Psir Mas:


Email
« Reply #4 on: October 08, 2009, 10:59:10 PM »

Tak faham..apa kegunaan nya kwn2. putar mcmana?

Utk membuat kerja2 baik pulih dan membina butt guide yg rosak/baru - sapuan epoxy.

oo...baru saya faham..terima kasih tuan!
Logged



'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'
fisheR
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 610


WWW
« Reply #5 on: October 08, 2009, 11:05:14 PM »

cantiknya....buat sendiri ke....?

berapa caj satu rod klau nk epoxy....hehehe

buat sendiri ngan pine wood cargo.. ia lembut dan senang kerja..

 nie tu buat project sendiri je...   Tongue
Logged

Potocol
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9857


PERAK DARUL RIDZUAN


WWW Email
« Reply #6 on: October 08, 2009, 11:59:56 PM »

Abila epoxy sudah disapu / apply, ianya tidak akan kering dgn sekejap tetapi memerlukan masa yg panjang utk proses pengeringan. Cecair epoxy yg cair tetapi kelikatan yg tinggi akan meleleh jika dibiarkan dlm keadaan statik. Jadi, alat ini membantu utk memusingkan rod tersebut agar epoxy itu sentiasa berada di kedudukannya tanpa lelehan.
Logged

Selamat Menyambut Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir dan Batin dari saya sekeluarga.
PB
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 463


smart_bean87@yahoo.com
Email
« Reply #7 on: October 09, 2009, 12:33:52 AM »

memang lawa handle kita sapu epoxy...
tapi awas..
member aku dah kena...
lepas pasang umpan dan kesan2 umpan masih terlekat di jari dan tapak tgn...
bila strike dan bila pegagng handle tu jadi licin memang terlepas joran tu...
kalu takat iakn kecik ok lagi...
tapi kalu kena ikan besar memang agak payah jugak la...
sbb licin handle tu...
x nak bg terlepas kena pegang antara mesin dan rod tu...kira jari silang kat kaki reel masa genggam rod tu...
Logged
Potocol
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9857


PERAK DARUL RIDZUAN


WWW Email
« Reply #8 on: October 09, 2009, 12:35:56 AM »

memang lawa handle kita sapu epoxy...
tapi awas..
member aku dah kena...
lepas pasang umpan dan kesan2 umpan masih terlekat di jari dan tapak tgn...
bila strike dan bila pegagng handle tu jadi licin memang terlepas joran tu...
kalu takat iakn kecik ok lagi...
tapi kalu kena ikan besar memang agak payah jugak la...
sbb licin handle tu...
x nak bg terlepas kena pegang antara mesin dan rod tu...kira jari silang kat kaki reel masa genggam rod tu...

Betul tu. Oleh yg demikian, kita disarankan menggunakan glove bila memancing apatah lagi kalau handle tu licin.
Logged

Selamat Menyambut Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir dan Batin dari saya sekeluarga.
cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13883


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #9 on: October 09, 2009, 07:16:18 AM »

yup....setuju....

penggunaan glove ketika memancing bnyk membantu...

tetapi amat jarang penggunaan nya disini..
Logged


fisheR
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 610


WWW
« Reply #10 on: October 10, 2009, 02:12:43 AM »

Sy x biasa epoxy kat handle... tp ada org pulak suka...  terpulang lah kpd citarasa individu...
Pemegang gabus tu sapu 'cork seal' dah cukup ..   Wink
Logged

icemanz
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 11


Email
« Reply #11 on: November 23, 2009, 01:46:48 AM »

brother berapa u nak jual set tu? saya berminat betul ><
Logged
fisheR
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 610


WWW
« Reply #12 on: November 23, 2009, 10:58:45 AM »

brother berapa u nak jual set tu? saya berminat betul ><

 Grin sorry bro..  nie bukan utk jual..
pakai sendiri je,...   Wink
Logged

icemanz
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 11


Email
« Reply #13 on: December 05, 2009, 12:45:22 AM »

try buat sikit utk dijual la...sure demand tinggi
Logged
fisheR
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 610


WWW
« Reply #14 on: December 08, 2009, 04:06:54 PM »

try buat sikit utk dijual la...sure demand tinggi

 Grin Grin
x byk org minat buat rod...  Grin
Logged

Glue
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 4


« Reply #15 on: April 11, 2010, 02:25:48 PM »

askum bro.. nak tanya kat kedai mane blh daptkan mesin pemutar tu ..sbb kwn nak buat sendiri
Logged
fisheR
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 610


WWW
« Reply #16 on: April 12, 2010, 11:30:01 AM »

askum bro.. nak tanya kat kedai mane blh daptkan mesin pemutar tu ..sbb kwn nak buat sendiri

w'lam..
 mesin pemutar ? Oh, tu motor rpm rendah bleh beli kat kedai elektronik kat Jln Pasar..   Wink
Logged

barra787
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 11


« Reply #17 on: April 29, 2010, 09:42:46 AM »

askum bro.. nak tanya kat kedai mane blh daptkan mesin pemutar tu ..sbb kwn nak buat sendiri

w'lam..
 mesin pemutar ? Oh, tu motor rpm rendah bleh beli kat kedai elektronik kat Jln Pasar..   Wink

salam..

boleh bg tau tak nama kedai elektronik kat jln pasar tue bro?
biasa motor nie brp rpm?

thanks
Logged
joran maluri
SAPA
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 22932


019 3100410 HJ SAARI -WP

joranmaluri@yahoo.com.my
« Reply #18 on: April 29, 2010, 09:46:07 AM »

ALAHH TUAN FISHER...BUAT LEBIH 2 BAIK PAS JUAL LAH KAT KEKAWANNNN Grin Grin Grin
Logged



fisheR
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 610


WWW
« Reply #19 on: April 30, 2010, 02:57:40 PM »

 Grin Grin
leceh ler...

 Cheesy Cheesy
Logged

barra787
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 11


« Reply #20 on: April 30, 2010, 06:49:26 PM »

Grin Grin
leceh ler...

 Cheesy Cheesy

rasa2 boleh buat sendiri...
bro fisher bagilah info ckit pasal nama kedai tuh,senang nak
cari nanti..taklah tersesat pg kedai urut kang naya pulak Grin
Logged
barra787
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 11


« Reply #21 on: June 09, 2010, 11:13:17 AM »

kepada tuan mod pancinglama,

terima kasih banyak atas jasa baik tuan kerana sudi
menolong saya mengepostkan motor pemutar rod tue...
mohon maaf kalau kirenye terlewat nak bg ucapan...

atas jasa baik tuan jugak saya kini pun dah berjaya meng customkan rod
sendiri...
walaupun berkali2 salah(kene banyak berlatih gak)...akhirnya.rod yg
baru tue pun dah menemui mangsa sebenar...(dengan bangga nyer) Grin Grin
 
Logged
Bigshow
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 1


Huhu...


« Reply #22 on: November 30, 2010, 05:41:58 PM »

Kepada En. fisheR,

 Boleh tak en. bagitahu dengan lebih detail camner nak buat pemutar rod nih. Contohnyer jenis motor yg digunakan(serial number, rpm), roler(saiz) dan skru(jenis, saiz). Juga sertakan tempat untuk mendapatkannya. Kalau boleh disertakan sekali langkah2 untuk membuatnyer. Ty.
Logged
fisheR
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 610


WWW
« Reply #23 on: November 30, 2010, 08:17:52 PM »

Kepada En. fisheR,

 Boleh tak en. bagitahu dengan lebih detail camner nak buat pemutar rod nih. Contohnyer jenis motor yg digunakan(serial number, rpm), roler(saiz) dan skru(jenis, saiz). Juga sertakan tempat untuk mendapatkannya. Kalau boleh disertakan sekali langkah2 untuk membuatnyer. Ty.

Tuan, nie projek lama. Lakaran kasar pun x tau taruk mana.
Motor tu motor AC low RPM, klu x silap 10 ke 12 RPM. Beli dari kedai elektronik kat Jln Pasar.
Roller tu buat dari bearing murah , tp sy mintak tolong kawan kerja machining buat groove kat tengah2 bearing tu.
Pas tu cari O ring yg saiz ngam bearing..

Yang paling susah, kena cari besi 1" x 4" utk buat arm.

Tuan, bleh tengok dalam gambar2 yg saya post tu, sy ingat tuan bleh agak2 tau assemble pemutar rod nie.

Skrew , cincin dan nat tu agak2 je, bleh ikat bearing kat kayu papan dah.
Logged

komenz
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 44



Email
« Reply #24 on: January 28, 2011, 04:55:19 PM »

Kepada En. fisheR,

 Boleh tak en. bagitahu dengan lebih detail camner nak buat pemutar rod nih. Contohnyer jenis motor yg digunakan(serial number, rpm), roler(saiz) dan skru(jenis, saiz). Juga sertakan tempat untuk mendapatkannya. Kalau boleh disertakan sekali langkah2 untuk membuatnyer. Ty.

Tuan, nie projek lama. Lakaran kasar pun x tau taruk mana.
Motor tu motor AC low RPM, klu x silap 10 ke 12 RPM. Beli dari kedai elektronik kat Jln Pasar.
Roller tu buat dari bearing murah , tp sy mintak tolong kawan kerja machining buat groove kat tengah2 bearing tu.
Pas tu cari O ring yg saiz ngam bearing..

Yang paling susah, kena cari besi 1" x 4" utk buat arm.

Tuan, bleh tengok dalam gambar2 yg saya post tu, sy ingat tuan bleh agak2 tau assemble pemutar rod nie.

Skrew , cincin dan nat tu agak2 je, bleh ikat bearing kat kayu papan dah.

MOTOR TU SAME AJE KN DGN MOTOR YANG DALAM ANTENA YG BOLEH PUSING2 TU.. Cheesy KALAU ROSAK BOLEH LERAI AMIK MOTOR NYE.. Cheesy Cheesy
Logged
fisheR
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 610


WWW
« Reply #25 on: March 04, 2011, 02:47:02 PM »



MOTOR TU SAME AJE KN DGN MOTOR YANG DALAM ANTENA YG BOLEH PUSING2 TU.. Cheesy KALAU ROSAK BOLEH LERAI AMIK MOTOR NYE.. Cheesy Cheesy


Motor tu mungkin x bleh pakai.. klu bleh pun kena buat modifikasi...
senang beli motor AC sedia ada...

   

 Grin
Logged

zizou
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1919


jom casting n fly..jb area.0123059276


Email
« Reply #26 on: March 05, 2011, 11:43:29 PM »







 Grin

~budak baru~


nk tye..mende ni ade jual kan..bape rege nye ek..berminat gak nk custom rod nih...saje memain. Grin
Logged
fisheR
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 610


WWW
« Reply #27 on: March 09, 2011, 09:27:52 AM »


nk tye..mende ni ade jual kan..bape rege nye ek..berminat gak nk custom rod nih...saje memain. Grin

Motor tu bleh beli kat Jalan Pasar.. kedai electronic..  Grin
Logged

k_rulez
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1431



Email
« Reply #28 on: April 05, 2011, 12:56:25 AM »

kayu yg bro pakai tuh kat mana bole dapat...?
Logged
fisheR
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 610


WWW
« Reply #29 on: April 05, 2011, 08:53:16 AM »

kayu yg bro pakai tuh kat mana bole dapat...?

 Grin tu kayu pine yg bukak dari container kayu komponen lift... 
Logged

Pages: 1 2 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal