Author Topic: Pemutar Rod untuk epoxy finishing  (Read 8468 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline fisheR

  • Marlin
  • *
  • Posts: 626
    • Rodbuilding & Rodmaking
Pemutar Rod untuk epoxy finishing
« on: October 08, 2009, 10:34:45 PM »






 ;D

~budak baru~

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
Re: Pemutar Rod untuk epoxy finishing
« Reply #1 on: October 08, 2009, 10:36:59 PM »
cantiknya....buat sendiri ke....?

berapa caj satu rod klau nk epoxy....hehehe


Offline jat

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10169
  • Gender: Male
  • :Pt Klang - Psir Mas:
    • Email
Re: Pemutar Rod untuk epoxy finishing
« Reply #2 on: October 08, 2009, 10:40:42 PM »
Tak faham..apa kegunaan nya kwn2. putar mcmana?


'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'

Offline Potocol

  • Mod.Laman Ini
  • Marlin
  • *****
  • Posts: 9848
  • Gender: Male
  • PERAK DARUL RIDZUAN
    • http://sahiranshah.multiply.com/
    • Email
Re: Pemutar Rod untuk epoxy finishing
« Reply #3 on: October 08, 2009, 10:55:48 PM »
Tak faham..apa kegunaan nya kwn2. putar mcmana?

Utk membuat kerja2 baik pulih dan membina butt guide yg rosak/baru - sapuan epoxy.
Selamat Menyambut Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir dan Batin dari saya sekeluarga.

Offline jat

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10169
  • Gender: Male
  • :Pt Klang - Psir Mas:
    • Email
Re: Pemutar Rod untuk epoxy finishing
« Reply #4 on: October 08, 2009, 10:59:10 PM »
Tak faham..apa kegunaan nya kwn2. putar mcmana?

Utk membuat kerja2 baik pulih dan membina butt guide yg rosak/baru - sapuan epoxy.

oo...baru saya faham..terima kasih tuan!


'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'

Offline fisheR

  • Marlin
  • *
  • Posts: 626
    • Rodbuilding & Rodmaking
Re: Pemutar Rod untuk epoxy finishing
« Reply #5 on: October 08, 2009, 11:05:14 PM »
cantiknya....buat sendiri ke....?

berapa caj satu rod klau nk epoxy....hehehe

buat sendiri ngan pine wood cargo.. ia lembut dan senang kerja..

 nie tu buat project sendiri je...   :P

Offline Potocol

  • Mod.Laman Ini
  • Marlin
  • *****
  • Posts: 9848
  • Gender: Male
  • PERAK DARUL RIDZUAN
    • http://sahiranshah.multiply.com/
    • Email
Re: Pemutar Rod untuk epoxy finishing
« Reply #6 on: October 08, 2009, 11:59:56 PM »
Abila epoxy sudah disapu / apply, ianya tidak akan kering dgn sekejap tetapi memerlukan masa yg panjang utk proses pengeringan. Cecair epoxy yg cair tetapi kelikatan yg tinggi akan meleleh jika dibiarkan dlm keadaan statik. Jadi, alat ini membantu utk memusingkan rod tersebut agar epoxy itu sentiasa berada di kedudukannya tanpa lelehan.
Selamat Menyambut Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir dan Batin dari saya sekeluarga.

Offline PB

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 463
  • Gender: Male
    • Email
Re: Pemutar Rod untuk epoxy finishing
« Reply #7 on: October 09, 2009, 12:33:52 AM »
memang lawa handle kita sapu epoxy...
tapi awas..
member aku dah kena...
lepas pasang umpan dan kesan2 umpan masih terlekat di jari dan tapak tgn...
bila strike dan bila pegagng handle tu jadi licin memang terlepas joran tu...
kalu takat iakn kecik ok lagi...
tapi kalu kena ikan besar memang agak payah jugak la...
sbb licin handle tu...
x nak bg terlepas kena pegang antara mesin dan rod tu...kira jari silang kat kaki reel masa genggam rod tu...

Offline Potocol

  • Mod.Laman Ini
  • Marlin
  • *****
  • Posts: 9848
  • Gender: Male
  • PERAK DARUL RIDZUAN
    • http://sahiranshah.multiply.com/
    • Email
Re: Pemutar Rod untuk epoxy finishing
« Reply #8 on: October 09, 2009, 12:35:56 AM »
memang lawa handle kita sapu epoxy...
tapi awas..
member aku dah kena...
lepas pasang umpan dan kesan2 umpan masih terlekat di jari dan tapak tgn...
bila strike dan bila pegagng handle tu jadi licin memang terlepas joran tu...
kalu takat iakn kecik ok lagi...
tapi kalu kena ikan besar memang agak payah jugak la...
sbb licin handle tu...
x nak bg terlepas kena pegang antara mesin dan rod tu...kira jari silang kat kaki reel masa genggam rod tu...

Betul tu. Oleh yg demikian, kita disarankan menggunakan glove bila memancing apatah lagi kalau handle tu licin.
Selamat Menyambut Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir dan Batin dari saya sekeluarga.

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
Re: Pemutar Rod untuk epoxy finishing
« Reply #9 on: October 09, 2009, 07:16:18 AM »
yup....setuju....

penggunaan glove ketika memancing bnyk membantu...

tetapi amat jarang penggunaan nya disini..


Offline fisheR

  • Marlin
  • *
  • Posts: 626
    • Rodbuilding & Rodmaking
Re: Pemutar Rod untuk epoxy finishing
« Reply #10 on: October 10, 2009, 02:12:43 AM »
Sy x biasa epoxy kat handle... tp ada org pulak suka...  terpulang lah kpd citarasa individu...
Pemegang gabus tu sapu 'cork seal' dah cukup ..   ;)

Offline icemanz

  • Bilis
  • *
  • Posts: 11
    • Email
Re: Pemutar Rod untuk epoxy finishing
« Reply #11 on: November 23, 2009, 01:46:48 AM »
brother berapa u nak jual set tu? saya berminat betul ><

Offline fisheR

  • Marlin
  • *
  • Posts: 626
    • Rodbuilding & Rodmaking
Re: Pemutar Rod untuk epoxy finishing
« Reply #12 on: November 23, 2009, 10:58:45 AM »
brother berapa u nak jual set tu? saya berminat betul ><

 ;D sorry bro..  nie bukan utk jual..
pakai sendiri je,...   ;)

Offline icemanz

  • Bilis
  • *
  • Posts: 11
    • Email
Re: Pemutar Rod untuk epoxy finishing
« Reply #13 on: December 05, 2009, 12:45:22 AM »
try buat sikit utk dijual la...sure demand tinggi

Offline fisheR

  • Marlin
  • *
  • Posts: 626
    • Rodbuilding & Rodmaking
Re: Pemutar Rod untuk epoxy finishing
« Reply #14 on: December 08, 2009, 04:06:54 PM »
try buat sikit utk dijual la...sure demand tinggi

 ;D ;D
x byk org minat buat rod...  ;D

Offline Glue

  • Bilis
  • *
  • Posts: 4
Re: Pemutar Rod untuk epoxy finishing
« Reply #15 on: April 11, 2010, 02:25:48 PM »
askum bro.. nak tanya kat kedai mane blh daptkan mesin pemutar tu ..sbb kwn nak buat sendiri

Offline fisheR

  • Marlin
  • *
  • Posts: 626
    • Rodbuilding & Rodmaking
Re: Pemutar Rod untuk epoxy finishing
« Reply #16 on: April 12, 2010, 11:30:01 AM »
askum bro.. nak tanya kat kedai mane blh daptkan mesin pemutar tu ..sbb kwn nak buat sendiri

w'lam..
 mesin pemutar ? Oh, tu motor rpm rendah bleh beli kat kedai elektronik kat Jln Pasar..   ;)

Offline barra787

  • Bilis
  • *
  • Posts: 11
Re: Pemutar Rod untuk epoxy finishing
« Reply #17 on: April 29, 2010, 09:42:46 AM »
askum bro.. nak tanya kat kedai mane blh daptkan mesin pemutar tu ..sbb kwn nak buat sendiri

w'lam..
 mesin pemutar ? Oh, tu motor rpm rendah bleh beli kat kedai elektronik kat Jln Pasar..   ;)

salam..

boleh bg tau tak nama kedai elektronik kat jln pasar tue bro?
biasa motor nie brp rpm?

thanks

Offline joran maluri

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 22936
  • Gender: Male
  • 019 3100410 HJ SAARI -WP
Re: Pemutar Rod untuk epoxy finishing
« Reply #18 on: April 29, 2010, 09:46:07 AM »
ALAHH TUAN FISHER...BUAT LEBIH 2 BAIK PAS JUAL LAH KAT KEKAWANNNN ;D ;D ;D



Offline fisheR

  • Marlin
  • *
  • Posts: 626
    • Rodbuilding & Rodmaking
Re: Pemutar Rod untuk epoxy finishing
« Reply #19 on: April 30, 2010, 02:57:40 PM »
 ;D ;D
leceh ler...

 :D :D

Offline barra787

  • Bilis
  • *
  • Posts: 11
Re: Pemutar Rod untuk epoxy finishing
« Reply #20 on: April 30, 2010, 06:49:26 PM »
;D ;D
leceh ler...

 :D :D

rasa2 boleh buat sendiri...
bro fisher bagilah info ckit pasal nama kedai tuh,senang nak
cari nanti..taklah tersesat pg kedai urut kang naya pulak ;D

Offline barra787

  • Bilis
  • *
  • Posts: 11
Re: Pemutar Rod untuk epoxy finishing
« Reply #21 on: June 09, 2010, 11:13:17 AM »
kepada tuan mod pancinglama,

terima kasih banyak atas jasa baik tuan kerana sudi
menolong saya mengepostkan motor pemutar rod tue...
mohon maaf kalau kirenye terlewat nak bg ucapan...

atas jasa baik tuan jugak saya kini pun dah berjaya meng customkan rod
sendiri...
walaupun berkali2 salah(kene banyak berlatih gak)...akhirnya.rod yg
baru tue pun dah menemui mangsa sebenar...(dengan bangga nyer) ;D ;D
 

Offline Bigshow

  • Bilis
  • *
  • Posts: 1
  • Huhu...
Re: Pemutar Rod untuk epoxy finishing
« Reply #22 on: November 30, 2010, 05:41:58 PM »
Kepada En. fisheR,

 Boleh tak en. bagitahu dengan lebih detail camner nak buat pemutar rod nih. Contohnyer jenis motor yg digunakan(serial number, rpm), roler(saiz) dan skru(jenis, saiz). Juga sertakan tempat untuk mendapatkannya. Kalau boleh disertakan sekali langkah2 untuk membuatnyer. Ty.

Offline fisheR

  • Marlin
  • *
  • Posts: 626
    • Rodbuilding & Rodmaking
Re: Pemutar Rod untuk epoxy finishing
« Reply #23 on: November 30, 2010, 08:17:52 PM »
Kepada En. fisheR,

 Boleh tak en. bagitahu dengan lebih detail camner nak buat pemutar rod nih. Contohnyer jenis motor yg digunakan(serial number, rpm), roler(saiz) dan skru(jenis, saiz). Juga sertakan tempat untuk mendapatkannya. Kalau boleh disertakan sekali langkah2 untuk membuatnyer. Ty.

Tuan, nie projek lama. Lakaran kasar pun x tau taruk mana.
Motor tu motor AC low RPM, klu x silap 10 ke 12 RPM. Beli dari kedai elektronik kat Jln Pasar.
Roller tu buat dari bearing murah , tp sy mintak tolong kawan kerja machining buat groove kat tengah2 bearing tu.
Pas tu cari O ring yg saiz ngam bearing..

Yang paling susah, kena cari besi 1" x 4" utk buat arm.

Tuan, bleh tengok dalam gambar2 yg saya post tu, sy ingat tuan bleh agak2 tau assemble pemutar rod nie.

Skrew , cincin dan nat tu agak2 je, bleh ikat bearing kat kayu papan dah.

Offline komenz

  • Bilis
  • *
  • Posts: 44
  • Gender: Male
    • Email
Re: Pemutar Rod untuk epoxy finishing
« Reply #24 on: January 28, 2011, 04:55:19 PM »
Kepada En. fisheR,

 Boleh tak en. bagitahu dengan lebih detail camner nak buat pemutar rod nih. Contohnyer jenis motor yg digunakan(serial number, rpm), roler(saiz) dan skru(jenis, saiz). Juga sertakan tempat untuk mendapatkannya. Kalau boleh disertakan sekali langkah2 untuk membuatnyer. Ty.

Tuan, nie projek lama. Lakaran kasar pun x tau taruk mana.
Motor tu motor AC low RPM, klu x silap 10 ke 12 RPM. Beli dari kedai elektronik kat Jln Pasar.
Roller tu buat dari bearing murah , tp sy mintak tolong kawan kerja machining buat groove kat tengah2 bearing tu.
Pas tu cari O ring yg saiz ngam bearing..

Yang paling susah, kena cari besi 1" x 4" utk buat arm.

Tuan, bleh tengok dalam gambar2 yg saya post tu, sy ingat tuan bleh agak2 tau assemble pemutar rod nie.

Skrew , cincin dan nat tu agak2 je, bleh ikat bearing kat kayu papan dah.

MOTOR TU SAME AJE KN DGN MOTOR YANG DALAM ANTENA YG BOLEH PUSING2 TU.. :D KALAU ROSAK BOLEH LERAI AMIK MOTOR NYE.. :D :D

Offline fisheR

  • Marlin
  • *
  • Posts: 626
    • Rodbuilding & Rodmaking
Re: Pemutar Rod untuk epoxy finishing
« Reply #25 on: March 04, 2011, 02:47:02 PM »


MOTOR TU SAME AJE KN DGN MOTOR YANG DALAM ANTENA YG BOLEH PUSING2 TU.. :D KALAU ROSAK BOLEH LERAI AMIK MOTOR NYE.. :D :D

Motor tu mungkin x bleh pakai.. klu bleh pun kena buat modifikasi...
senang beli motor AC sedia ada...

   

 ;D

Offline zizou

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1919
  • Gender: Male
  • jom casting n fly..jb area.0123059276
    • Email
Re: Pemutar Rod untuk epoxy finishing
« Reply #26 on: March 05, 2011, 11:43:29 PM »






 ;D

~budak baru~

nk tye..mende ni ade jual kan..bape rege nye ek..berminat gak nk custom rod nih...saje memain. ;D

Offline fisheR

  • Marlin
  • *
  • Posts: 626
    • Rodbuilding & Rodmaking
Re: Pemutar Rod untuk epoxy finishing
« Reply #27 on: March 09, 2011, 09:27:52 AM »

nk tye..mende ni ade jual kan..bape rege nye ek..berminat gak nk custom rod nih...saje memain. ;D

Motor tu bleh beli kat Jalan Pasar.. kedai electronic..  ;D

Offline k_rulez

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1429
  • Gender: Male
    • Email
Re: Pemutar Rod untuk epoxy finishing
« Reply #28 on: April 05, 2011, 12:56:25 AM »
kayu yg bro pakai tuh kat mana bole dapat...?

Offline fisheR

  • Marlin
  • *
  • Posts: 626
    • Rodbuilding & Rodmaking
Re: Pemutar Rod untuk epoxy finishing
« Reply #29 on: April 05, 2011, 08:53:16 AM »
kayu yg bro pakai tuh kat mana bole dapat...?

 ;D tu kayu pine yg bukak dari container kayu komponen lift...