Author Topic: apekah resepi umpan terbaik untuk sang pacu  (Read 61493 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline chikut

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1008
    • Email
apekah resepi umpan terbaik untuk sang pacu
« on: October 15, 2009, 08:55:48 PM »
salm brade2 semua dah tiga kali percubaan syer xberjaya untuk menaikan ikan pacu teringgin sangt2 nak merasa asakan ikan tu.... tapii maseh xterjumper ape resipi untuk nyerrrrrrr
 dedak  dah try, cacing pon dah dicuber, roti  apetah lai,  namun xdapat gak pacu nyer
 kat mane silapnyer? kat maner yg xbetolnyer?dan adekah keadaan cuace jadi penentunyer?
kita takakan berasa gundah walau sekali jika kiter tahu ape yng kita cari

Offline jay43000

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 787
  • Gender: Male
    • Email
Re: apekah resepi terbaik untuk ukan pacu
« Reply #1 on: October 15, 2009, 10:52:34 PM »
try la umpan ajibanax...
insyaAllah jd..power oooo umpan ni...
ikan kekek mak iloi iloi....

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
Re: apekah resepi terbaik untuk ukan pacu
« Reply #2 on: October 16, 2009, 07:40:47 AM »
salm brade2 semua dah tiga kali percubaan syer xberjaya untuk menaikan ikan pacu teringgin sangt2 nak merasa asakan ikan tu.... tapii maseh xterjumper ape resipi untuk nyerrrrrrr
 dedak  dah try, cacing pon dah dicuber, roti  apetah lai,  namun xdapat gak pacu nyer
 kat mane silapnyer? kat maner yg xbetolnyer?dan adekah keadaan cuace jadi penentunyer?


nak tau gak...kolam mana anda mancing nie...?

PACU nie ikan yg bedal apa saja....

kalau kolam yg ada PACU ni...kebarangkalian nak naik adalah tinggi...

antara umpan PACU...

1. ikan seluan atau pinpin
2. hati atau jantung ayam
3. roti pandan (high5)
4. pallet
5. pisang masak (manis)


Offline zonker74

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 274
  • Gender: Male
    • Email
Re: apekah resepi terbaik untuk ukan pacu
« Reply #3 on: October 16, 2009, 04:10:42 PM »
 Saya pernah try mancen guna cacing gila....tapi susah carik. Cacing gila nie bau dia kuat & tahan lama.

 Buleh cuba try/test.....manalah tahu ada rezeki.

  Selamat mencuba..... ;D

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
Re: apekah resepi terbaik untuk ukan pacu
« Reply #4 on: October 16, 2009, 04:12:41 PM »
ada kdai ikan yg menjual cacing gila nie...

tp dia nya lendir tu tak bole tahan la.....melekit-lekit..


Offline chikut

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1008
    • Email
Re: apekah resepi terbaik untuk ukan pacu
« Reply #5 on: October 16, 2009, 09:34:11 PM »
salm brade2 semua dah tiga kali percubaan syer xberjaya untuk menaikan ikan pacu teringgin sangt2 nak merasa asakan ikan tu.... tapii maseh xterjumper ape resipi untuk nyerrrrrrr
 dedak  dah try, cacing pon dah dicuber, roti  apetah lai,  namun xdapat gak pacu nyer
 kat mane silapnyer? kat maner yg xbetolnyer?dan adekah keadaan cuace jadi penentunyer?


nak tau gak...kolam mana anda mancing nie...?

PACU nie ikan yg bedal apa saja....

kalau kolam yg ada PACU ni...kebarangkalian nak naik adalah tinggi...

antara umpan PACU...

1. ikan seluan atau pinpin
2. hati atau jantung ayam
3. roti pandan (high5)
4. pallet
5. pisang masak (manis)




pisang masak manis? camner tu bolerke tolong kci tau care2 untuk menggunakannyer nak kene lenyek2 doluker, atau camnernye... tolong2
kita takakan berasa gundah walau sekali jika kiter tahu ape yng kita cari

Offline chikut

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1008
    • Email
Re: apekah resepi terbaik untuk ukan pacu
« Reply #6 on: October 16, 2009, 09:36:32 PM »
sayer mancing kat kolam pancing sikantan kat teronoh
tima kacih atoi2 semua pasal kaci tips2 yg cukop berguna dan manfaad
kita takakan berasa gundah walau sekali jika kiter tahu ape yng kita cari

Offline budak sekolah

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 402
    • Email
Re: apekah resepi terbaik untuk ukan pacu
« Reply #7 on: October 17, 2009, 11:12:27 AM »
kolam sri kantan nie pacu tak pernah mancen klau yg lain adalah....bro selalu mancen kat sana ker...

Offline chikut

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1008
    • Email
Re: apekah resepi terbaik untuk ukan pacu
« Reply #8 on: October 17, 2009, 07:51:06 PM »
kolam sri kantan nie pacu tak pernah mancen klau yg lain adalah....bro selalu mancen kat sana ker...


boleh dikatakan xle selalu sangt
ade ikan tu kat kolam tu
 mase mancing aritu brade sebelah aku asik naik ikan pacujer nak tanyer dia pakai umpan pe segan polk pase awek dia ade kat sebelah
 kang dia kate aku nak usya awek dia  :P
 errrrrr saudara selalu mancing kat kolam tuker
 boler le kite mancing samer2
kita takakan berasa gundah walau sekali jika kiter tahu ape yng kita cari

Offline budak sekolah

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 402
    • Email
Re: apekah resepi terbaik untuk ukan pacu
« Reply #9 on: October 18, 2009, 06:19:18 PM »
nak kata selalu tak la gak bro coz dok kl..tp kalau blk tak miss laaaa...pasal rohu sana besar bro syok tuuu....

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
Re: apekah resepi terbaik untuk ukan pacu
« Reply #10 on: October 19, 2009, 05:15:01 PM »

pisang masak manis? camner tu bolerke tolong kci tau care2 untuk menggunakannyer nak kene lenyek2 doluker, atau camnernye... tolong2

tak la...pisang yg dah masak tu...potong je (hiris tebal2)...

pastu cangkuk je....


Offline budak sekolah

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 402
    • Email
Re: apekah resepi terbaik untuk ukan pacu
« Reply #11 on: October 20, 2009, 07:31:15 AM »
setengah tmpat bro pakai cokodok jer...

Offline gilapancing

  • Bilis
  • *
  • Posts: 18
  • Gender: Male
    • Fishing Tips And Trips
    • Email
Re: apekah resepi terbaik untuk ukan pacu
« Reply #12 on: October 21, 2009, 12:55:28 AM »
try dedak keli dicampur dengan air soya.....
Kumas..............................

Offline jay43000

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 787
  • Gender: Male
    • Email
Re: apekah resepi terbaik untuk ukan pacu
« Reply #13 on: October 21, 2009, 08:20:15 PM »
roti gardenia kosong pon ok gak...
xpon dedak warne kuning tuh, yg kasar skit...
bak kate bro cd, ikan ni sental ape je yg ade...
sye pon cube2 gak...heheheh
ikan kekek mak iloi iloi....

Offline chikut

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1008
    • Email
Re: apekah resepi terbaik untuk ukan pacu
« Reply #14 on: October 22, 2009, 09:33:02 PM »
nak kata selalu tak la gak bro coz dok kl..tp kalau blk tak miss laaaa...pasal rohu sana besar bro syok tuuu....



 betul banyk besa lai satu kolam tu orang melayu punyer yakin sikit kalo nak mkn tul tak
xsaba rasenyer nak pi sne untuk nencuber  resepi yg otai2 semua kasi.
kita takakan berasa gundah walau sekali jika kiter tahu ape yng kita cari

Offline budak sekolah

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 402
    • Email
Re: apekah resepi terbaik untuk ukan pacu
« Reply #15 on: October 24, 2009, 06:50:41 PM »
try jgn tak try bro.... ;D

Offline msj92

  • Bilis
  • *
  • Posts: 25
  • Gender: Male
    • barang aku lelaki hebat
    • Email
Re: apekah resepi terbaik untuk ukan pacu
« Reply #16 on: November 20, 2009, 11:19:51 PM »
ikan pacu ni spesis ikan yang menyambar dan ganas. dia ni lbh krg macam
ikan piranna. tertarik ngan darah dan benda hidup. btl x otai2 pacu
kalau sesiapa berminat brg lelaki hebat, blh cuba msk blog aku
http://baranglelakihebat.blogspot.com/

Offline chikut

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1008
    • Email
Re: apekah resepi terbaik untuk ukan pacu
« Reply #17 on: November 26, 2009, 11:06:14 PM »
salm semua misi telah berjaya setelah semua resepi yg otai2 kaci telah dicuber dan penggunaan hati ayam cukup memberangsangkan.teri makacih otai2 semua
tapi ade satu jer masalh perambut putuslerrr dibantai ikan pacu ni. apekah penyelesaiannyerr talong2222
kita takakan berasa gundah walau sekali jika kiter tahu ape yng kita cari

Offline Budak kangaq(eDi)

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1188
  • Gender: Male
  • Location: Taman Melati, Beseri, Perlis
    • Email
Re: apekah resepi terbaik untuk ukan pacu
« Reply #18 on: November 27, 2009, 12:03:27 AM »
salm semua misi telah berjaya setelah semua resepi yg otai2 kaci telah dicuber dan penggunaan hati ayam cukup memberangsangkan.teri makacih otai2 semua
tapi ade satu jer masalh perambut putuslerrr dibantai ikan pacu ni. apekah penyelesaiannyerr talong2222

chikut... guna la perambut dawai tu..
saya guna mata bom yg ada 6 mata tu.. pastu saya buka bg jadi satu.. jimat skit.
hehehe..
A Bad Trip Is Better Than No Trip At All..So..Lets Go For Fishing.

Offline mR_o

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5628
  • Gender: Male
  • ngail pah ceroh!!..ke guane?
    • Email
Re: apekah resepi terbaik untuk ukan pacu
« Reply #19 on: November 27, 2009, 12:09:19 AM »
Saya pernah try mancen guna cacing gila....tapi susah carik. Cacing gila nie bau dia kuat & tahan lama.

 Buleh cuba try/test.....manalah tahu ada rezeki.

  Selamat mencuba..... ;D
btl2..cacing gila mmg kencang abes..

klau xde pn gune cacing bese dah cukup

baling sat je umpan,trus die ngap

syok lyn pecutan pacu!!

 ;D ;D

Offline AkuBudakBaik

  • Siakap
  • *
  • Posts: 86
  • Gender: Male
  • CaLL Me B¤B..
    • Email
Re: apekah resepi terbaik untuk ukan pacu
« Reply #20 on: November 27, 2009, 03:01:31 AM »
[setengah tmpat bro pakai cokodok jer...]


tkot xsmpt wat umpan la.... ;D

Offline AJIB_banax

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1388
  • Gender: Male
  • Team Impian Lake Fishing @ FB
    • Email
Re: apekah resepi terbaik untuk ukan pacu
« Reply #21 on: November 27, 2009, 03:11:23 AM »
survey kolam dulu bro........lain padang lain belalang.......
then dah nampak apa yang terjadi pada pacu yang di daratkan so follow jer
kalau rasa nak trill lagi apa yang geng pnet suggest ni bawak jer semua then try try n try............

p/s : nak open satu rahsia pacu huhuhuhu pacu suka buah ceri kampung yang dah masak warna merah tu...........cuba laaaaaaaaaaa
Hampa Sungguh

Offline joran maluri

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 22936
  • Gender: Male
  • 019 3100410 HJ SAARI -WP
Re: apekah resepi terbaik untuk ukan pacu
« Reply #22 on: November 27, 2009, 03:14:13 AM »
[setengah tmpat bro pakai cokodok jer...]
tkot xsmpt wat umpan la.... ;D
HA HA HA HA....SENAG KOK IKAN TAK NGAAAPPP KITA NGAAPPPP..
MELAMPAU PULAK IKAN TU NAK CEKODOK HE HE HE HE HE... ;) ;) ;)
BEBESUK MINTAK BURGER LAKKKK.....



Offline budak sekolah

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 402
    • Email
Re: apekah resepi terbaik untuk ukan pacu
« Reply #23 on: November 27, 2009, 09:28:41 AM »
ntah la bro sayer dah cuba tp power tu....

Offline mR_o

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5628
  • Gender: Male
  • ngail pah ceroh!!..ke guane?
    • Email
Re: apekah resepi terbaik untuk ukan pacu
« Reply #24 on: November 27, 2009, 09:33:49 AM »
ntah la bro sayer dah cuba tp power tu....
cekodok pisang ke?ke cekodok bawang?

Offline budak sekolah

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 402
    • Email
Re: apekah resepi terbaik untuk ukan pacu
« Reply #25 on: November 27, 2009, 10:49:30 PM »
pisang bos.......

Offline zonker74

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 274
  • Gender: Male
    • Email
Re: apekah resepi terbaik untuk ukan pacu
« Reply #26 on: November 27, 2009, 11:41:54 PM »
salm semua misi telah berjaya setelah semua resepi yg otai2 kaci telah dicuber dan penggunaan hati ayam cukup memberangsangkan.teri makacih otai2 semua
tapi ade satu jer masalh perambut putuslerrr dibantai ikan pacu ni. apekah penyelesaiannyerr talong2222

chikut... guna la perambut dawai tu..
saya guna mata bom yg ada 6 mata tu.. pastu saya buka bg jadi satu.. jimat skit.
hehehe..

Salam tn...

Kalau x nak guna mata bom...tn blh guna 'circle hook'.... :D

Offline kemudi

  • Bilis
  • *
  • Posts: 38
    • Email
Re: apekah resepi terbaik untuk ukan pacu
« Reply #27 on: November 28, 2009, 06:39:29 AM »
perambut pun penting jugak..biasa guna perambut yang ada dua mata dan batu ladung kat bawah....

Offline chikut

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1008
    • Email
Re: apekah resepi terbaik untuk ukan pacu
« Reply #28 on: November 29, 2009, 02:37:37 PM »
tima kacih otai2 semua akan cuber kaedah tu errrrr nak tanyer betol ke buah ceri tu lebih berkesan.... ceri yg ijau atau yg waner merah
kita takakan berasa gundah walau sekali jika kiter tahu ape yng kita cari

Offline AJIB_banax

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1388
  • Gender: Male
  • Team Impian Lake Fishing @ FB
    • Email
Re: apekah resepi terbaik untuk ukan pacu
« Reply #29 on: November 29, 2009, 02:58:46 PM »
survey kolam dulu bro........lain padang lain belalang.......
then dah nampak apa yang terjadi pada pacu yang di daratkan so follow jer
kalau rasa nak trill lagi apa yang geng pnet suggest ni bawak jer semua then try try n try............

p/s : nak open satu rahsia pacu huhuhuhu pacu suka buah ceri kampung yang dah masak warna merah tu...........cuba laaaaaaaaaaa
Hampa Sungguh