Author Topic: Rod stand.  (Read 31057 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline 2piece

  • Bilis
  • *
  • Posts: 13
Rod stand.
« on: September 01, 2006, 10:41:52 AM »
Aswt,

Bro2 n otai2 sekalian,mcmana saya nak dapatkan tempat simpan rod yang mcm kat kedai pancing tu?dan kalau bole buat sendiri,mcmana cara2 nak membuatnya?Tq. :)
alan-jalan pancing ikan

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2064
  • Gender: Male
    • Email
Rod stand.
« Reply #1 on: September 04, 2006, 10:17:02 AM »
ini subjek yang classik.  aku sendiri pernah nak buat.  tak pernah jadi.

nasihat aku beli je.  okuma punya (plastik) dalam $70 je.  brand lain, kayu, dalam $120 je.  aku baru order yang kayu punya.  rod bersepak kat bilik stor aku tu.

kalau nak buat juga.  pergi kat kedai pancing.  minta kebenaran tuan punya kedai dan ambil ukuran rak yang ada tu.  jangan lupa gambar sekali.  lepas tu pergi kat mana tukang kayu,  suruh dia buat.  tapi memandangkan harga kayu sekarang ni.  susah nak dapat harga yang murah.
Banner Bersih Sungai

Offline Sprigganhiei

  • Siakap
  • *
  • Posts: 63
    • Email
Rod stand.
« Reply #2 on: September 05, 2006, 07:42:46 PM »
hehehe.. cam senang.. tapi susah...
saya pernah duk bengkel masa study dulu...
rasanya kalau tak ada mesin tak jadik nak buat...
ish For Food For  Feel.....Fart?

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2064
  • Gender: Male
    • Email
Rod stand.
« Reply #3 on: September 05, 2006, 10:04:28 PM »
Quote from: "Sprigganhiei"
hehehe.. cam senang.. tapi susah...
saya pernah duk bengkel masa study dulu...
rasanya kalau tak ada mesin tak jadik nak buat...


tu le aku punya point.  Beli lagi berbaloi.  bila uban dah naik kat kepala ni tangan pun dah keras.  tak de skill langsung.

kalau ada masalah utk mencari rak saya boleh tolong,  tak ambil untung. at cost aje.
Banner Bersih Sungai

Offline Sprigganhiei

  • Siakap
  • *
  • Posts: 63
    • Email
Rod stand.
« Reply #4 on: September 05, 2006, 10:09:05 PM »
bagus untuk member 2piece... saya rod kat kampung 3... kat umah bakal bapak mentua 2 btg kat sini tinggal 2 btg... tapi suma rod casting.... (selamba jer bawak pegi laut)... sebab letak sepah2 la rod saya slalu rosak n patah cincin.... kalau tak pakai rod holder cam kat kedai tu... nak simpan joran camna?
ish For Food For  Feel.....Fart?

Offline 2piece

  • Bilis
  • *
  • Posts: 13
tu la pasal..
« Reply #5 on: September 06, 2006, 11:50:55 AM »
Joran yang mahal2 beli,habis rosak.dengar kata sdare pancing ade rekomen rod holder.Bole la kita tanye dia. :D  :)
alan-jalan pancing ikan

Offline mussiana

  • Bilis
  • *
  • Posts: 19
Re: tu la pasal..
« Reply #6 on: September 12, 2006, 02:05:20 PM »
Quote from: "2piece"
Joran yang mahal2 beli,habis rosak.dengar kata sdare pancing ade rekomen rod holder.Bole la kita tanye dia. :D  :)


Kawe dah buat sebiji kat rumah.Senang jer cuma atas kreativiti kita jer.
-------------KeLaB JiGGinG AmaTuR BeSuT------------

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2064
  • Gender: Male
    • Email
Rod stand.
« Reply #7 on: September 12, 2006, 06:19:54 PM »
2piece,  ada tu memang ada.  saya dapat dari TCE.  harga yang saya sebut tu harga dari TCE.
Banner Bersih Sungai

Offline mussiana

  • Bilis
  • *
  • Posts: 19
Rod stand.
« Reply #8 on: September 12, 2006, 08:31:33 PM »
Quote from: "pancing"
2piece,  ada tu memang ada.  saya dapat dari TCE.  harga yang saya sebut tu harga dari TCE.


Kat KT ada TCE kan?
-------------KeLaB JiGGinG AmaTuR BeSuT------------

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2064
  • Gender: Male
    • Email
Rod stand.
« Reply #9 on: September 12, 2006, 09:40:30 PM »
Kat KT ada kat Kuantan pun ada.  harga dia memang susah nak lawan.  dealer pun bukan nya banyak sangat margin,  seciput je.  tu sebab kalau barang2 kecil tak berbaloi.  baik kira tolong je.
Banner Bersih Sungai

Offline mussiana

  • Bilis
  • *
  • Posts: 19
Rod stand.
« Reply #10 on: September 13, 2006, 12:23:47 PM »
Tentang harga camner,mahal ker murah berbanding dengan kedai pancing yang lain.
-------------KeLaB JiGGinG AmaTuR BeSuT------------

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2064
  • Gender: Male
    • Email
Rod stand.
« Reply #11 on: September 14, 2006, 09:01:02 AM »
harga kira berpatutan.  sebab utama barang dia banyak yang datang dari china.  jadi kena tengok dulu quality.

nanti aku email phone number.  tak leh nak kasi kat sini :)
Banner Bersih Sungai

Offline 2piece

  • Bilis
  • *
  • Posts: 13
Aswt..
« Reply #12 on: September 28, 2006, 10:51:09 AM »
Bro pancing,saya ada tengok kat  satu kedai pancing aritu, ada satu rod holder harga dia rm 220.00.mahal laa.. :?
alan-jalan pancing ikan

Offline Sprigganhiei

  • Siakap
  • *
  • Posts: 63
    • Email
Rod stand.
« Reply #13 on: October 02, 2006, 02:54:50 PM »
elo 2pice.... sori la bulan posa nie... aku tak leh pergi mancing ngan the gang....(blk kampung all the weekend)

er.. sapa pernah memancing dekat area Pantai Punggor (Rengit-Jalan Pt.Botak - Pontian)? sebelum sampai Pantai tu ada sebuah kuala.... nak tau la teknik kat situ... :shock:
ish For Food For  Feel.....Fart?

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2064
  • Gender: Male
    • Email
Re: Aswt..
« Reply #14 on: October 02, 2006, 05:01:45 PM »
Quote from: "2piece"
Bro pancing,saya ada tengok kat  satu kedai pancing aritu, ada satu rod holder harga dia rm 220.00.mahal laa.. :?


ingatkan kau dah jumpa rod holder tu.  nanti aku call supplier.  hari tu dia kata 120 je (harga pemborong).  jenis kayu.  plastik punya okuma ada supply.  tapi aku dah tak ambil barang okuma lagi.  kalau tak salah hari tu dalam 70 je.  tapi kayu, baru cantik, betul tak ?
Banner Bersih Sungai

Offline Sprigganhiei

  • Siakap
  • *
  • Posts: 63
    • Email
Rod stand.
« Reply #15 on: October 03, 2006, 08:45:30 AM »
berapa kapasiti utk letak rod?
ish For Food For  Feel.....Fart?

Offline Kail^Perak

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1290
  • Gender: Male
  • Wut Minds can conceive, body can achieve
    • Email
Re: Rod stand.
« Reply #16 on: January 13, 2009, 10:37:09 PM »
hehehe rod stand, bapakku beli 2nd hand dgn towkey TCE tackles kat jb, Rm50 jek siap ada iklan lg wakakaka... try je cari kedai pancing besar2 cam joran bagus ke, tce ke, ayat la sikit towkey dier, pandai ngecek mesti dpt punye...  ;)

"Belajarlah Dari Yang Mahir Dlm Bidangnya Kerana Anda Tidak Akan Hidup Lama Utk Memikirkannya"

Offline abu cardinal

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1616
  • Gender: Male
  • Ngail...mmg asyik sekali..tp kpdNYA jgn dilupa..
    • Email
Re: Rod stand.
« Reply #17 on: February 09, 2009, 09:54:27 PM »
Kepada kenkawan yg berminat utk buat sendiri,sy ada jumpe 2 website cara2 buat rod holder..

http://www.minwax.com/projects/pdfs/2005_Fishing_Pole_Rack.pdf

http://pods.dasnr.okstate.edu/docushare/dsweb/Get/Document-2776/N-411web.pdf

p/s : kalau buat bnyk,boleh la jual kt member2 pancing.net harga member...,tak gitu bro pancinglama? ;D ;D


Nak gi ngeteh/komplot tu koling2 ler ambe retek...kalo dekat,musti ambe jion punyer..h/p: 017-9461339

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2064
  • Gender: Male
    • Email
Re: Rod stand.
« Reply #18 on: February 15, 2009, 10:10:17 AM »
terima kasih.  informasi yg menarik.  nak buat tak susah.  nak mulakanya yg susah  ;D ;D
Banner Bersih Sungai

Offline ciunci

  • Pelata
  • *
  • Posts: 113
  • Gender: Male
    • Email
Re: Rod stand.
« Reply #19 on: March 26, 2009, 12:06:04 PM »
ala, kat kedai jual pancing kan ader jer jual, yg iron 2...

dlm 7 ringgit jer yg ring 2, 2 ringgit yg bentuk Y...

yg bentuk Y 2 jgn pecaya sgt, coz aku penah sekali ikan tarik pancing aku smp msk sungai...  :-[ demam aku semggu pancing lekor aku ikan tarik... haha.. x la demam, teringat jer la smp termimpi2..  ;D

yg bentuk Y 2 x der guarantee ikan tarik akan lekat, tapi boleh guarantee bile modified, bengkokkan sikit kat ujung Y 2.. 2 ok.. n disahkan ISO12001.. Haha  :D
FisHinG UnTill Fishes finIsH.. 4EveR

Offline ismikayz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4299
  • Gender: Male
Re: Rod stand.
« Reply #20 on: March 26, 2009, 12:10:27 PM »
uiks..ko salah tafsir ni..rod stand yang org simpan joran lah..bkn yg bwk g mancing...kui kui kui :P
'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'

Offline ciunci

  • Pelata
  • *
  • Posts: 113
  • Gender: Male
    • Email
Re: Rod stand.
« Reply #21 on: March 26, 2009, 12:21:41 PM »
uiks..ko salah tafsir ni..rod stand yang org simpan joran lah..bkn yg bwk g mancing...kui kui kui :P

owhh. yeker.. kui kui..

tapi 2 pggl rod stand jgak..
FisHinG UnTill Fishes finIsH.. 4EveR

Offline ismikayz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4299
  • Gender: Male
Re: Rod stand.
« Reply #22 on: March 26, 2009, 12:24:59 PM »
haah..name sape..tapi tak serupa...ekekeke
'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'

Offline ciunci

  • Pelata
  • *
  • Posts: 113
  • Gender: Male
    • Email
Re: Rod stand.
« Reply #23 on: March 26, 2009, 12:33:12 PM »
 ;D  ;D  ;D  ;D  ;D  ;D  ;D  ;D


boleh la kire nyer 2...
FisHinG UnTill Fishes finIsH.. 4EveR

Offline ag.karuk

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 308
  • Gender: Male
    • Email
Re: Rod stand.
« Reply #24 on: May 29, 2009, 11:04:16 AM »
salam suma ;D ;D

aku pun ada masalah ni dulu, bini dah bukak karaoke sound direct pasal barang pancing aku bersepah hehe.. ;D ;D
ni gambar rak pancing yg aku dah buat dulu (2006), tp dah bg kat member, siap dengan rod stand (10 btg rod ) dan tmpt letak tackle box



ni gambar depan



ni gambar sisi..

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
Re: Rod stand.
« Reply #25 on: May 29, 2009, 11:10:43 AM »
errmmm.......bole tahan lawo...

klau pandai meniaga.............bole buat duit ni...


Offline ag.karuk

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 308
  • Gender: Male
    • Email
Re: Rod stand.
« Reply #26 on: May 29, 2009, 11:18:47 AM »
ni drawing rak tu, aku lukis pkai paint brush jer, yg lain tak aku tak reti guna hehe..harap2 bole membantu.







gambar yg bawah sekali tu utk buat rod stand, bhgn yg tebal utk tingkat atas, yg nipis utk bhgn bawah, aku buat mcm tu utk dpt ukuran tepat atas bawah dan jimat masa & kerja.

sudut Xo utk mengelakkan rod tumbang masa letak kat rod stand

Offline ag.karuk

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 308
  • Gender: Male
    • Email
Re: Rod stand.
« Reply #27 on: May 29, 2009, 11:20:48 AM »
errmmm.......bole tahan lawo...

klau pandai meniaga.............bole buat duit ni...

hehe.. tak pandai meniaga la, saja tlg kawan2 kat sini

aku pkai plywood tebal (kurang 1/2 inci), kos dlm RM 70, kat Labuan ni kayu mahal..

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
Re: Rod stand.
« Reply #28 on: May 29, 2009, 12:20:23 PM »
dasat btul...........drawing pkai paintbrush...

dah cun la tu.....senang nak paham....

tq kawan...



Offline Kail^Perak

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1290
  • Gender: Male
  • Wut Minds can conceive, body can achieve
    • Email
Re: Rod stand.
« Reply #29 on: May 30, 2009, 12:51:15 AM »
perghhh hebat, bleh komersialkan..
tp mesti byk blanje nak beli kayu..

ni rod stand kwn, beli kat kedai pancing rm30 je ;D


"Belajarlah Dari Yang Mahir Dlm Bidangnya Kerana Anda Tidak Akan Hidup Lama Utk Memikirkannya"