Pancing.Net
December 21, 2014, 03:23:57 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 3 4 »   Go Down
  Print  
Author Topic: Rod stand.  (Read 24584 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
2piece
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 13


« on: September 01, 2006, 10:41:52 AM »

Aswt,

Bro2 n otai2 sekalian,mcmana saya nak dapatkan tempat simpan rod yang mcm kat kedai pancing tu?dan kalau bole buat sendiri,mcmana cara2 nak membuatnya?Tq. Smiley
Logged

alan-jalan pancing ikan
Pancing.Net
« on: September 01, 2006, 10:41:52 AM »

 Logged
PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2032



Email
« Reply #1 on: September 04, 2006, 10:17:02 AM »

ini subjek yang classik.  aku sendiri pernah nak buat.  tak pernah jadi.

nasihat aku beli je.  okuma punya (plastik) dalam $70 je.  brand lain, kayu, dalam $120 je.  aku baru order yang kayu punya.  rod bersepak kat bilik stor aku tu.

kalau nak buat juga.  pergi kat kedai pancing.  minta kebenaran tuan punya kedai dan ambil ukuran rak yang ada tu.  jangan lupa gambar sekali.  lepas tu pergi kat mana tukang kayu,  suruh dia buat.  tapi memandangkan harga kayu sekarang ni.  susah nak dapat harga yang murah.
Logged

Banner Bersih Sungai
Sprigganhiei
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 63


Email
« Reply #2 on: September 05, 2006, 07:42:46 PM »

hehehe.. cam senang.. tapi susah...
saya pernah duk bengkel masa study dulu...
rasanya kalau tak ada mesin tak jadik nak buat...
Logged

ish For Food For  Feel.....Fart?
PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2032



Email
« Reply #3 on: September 05, 2006, 10:04:28 PM »

Quote from: "Sprigganhiei"
hehehe.. cam senang.. tapi susah...
saya pernah duk bengkel masa study dulu...
rasanya kalau tak ada mesin tak jadik nak buat...


tu le aku punya point.  Beli lagi berbaloi.  bila uban dah naik kat kepala ni tangan pun dah keras.  tak de skill langsung.

kalau ada masalah utk mencari rak saya boleh tolong,  tak ambil untung. at cost aje.
Logged

Banner Bersih Sungai
Sprigganhiei
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 63


Email
« Reply #4 on: September 05, 2006, 10:09:05 PM »

bagus untuk member 2piece... saya rod kat kampung 3... kat umah bakal bapak mentua 2 btg kat sini tinggal 2 btg... tapi suma rod casting.... (selamba jer bawak pegi laut)... sebab letak sepah2 la rod saya slalu rosak n patah cincin.... kalau tak pakai rod holder cam kat kedai tu... nak simpan joran camna?
Logged

ish For Food For  Feel.....Fart?
2piece
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 13


« Reply #5 on: September 06, 2006, 11:50:55 AM »

Joran yang mahal2 beli,habis rosak.dengar kata sdare pancing ade rekomen rod holder.Bole la kita tanye dia. Cheesy  Smiley
Logged

alan-jalan pancing ikan
mussiana
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 19


« Reply #6 on: September 12, 2006, 02:05:20 PM »

Quote from: "2piece"
Joran yang mahal2 beli,habis rosak.dengar kata sdare pancing ade rekomen rod holder.Bole la kita tanye dia. Cheesy  Smiley


Kawe dah buat sebiji kat rumah.Senang jer cuma atas kreativiti kita jer.
Logged

-------------KeLaB JiGGinG AmaTuR BeSuT------------
PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2032



Email
« Reply #7 on: September 12, 2006, 06:19:54 PM »

2piece,  ada tu memang ada.  saya dapat dari TCE.  harga yang saya sebut tu harga dari TCE.
Logged

Banner Bersih Sungai
mussiana
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 19


« Reply #8 on: September 12, 2006, 08:31:33 PM »

Quote from: "pancing"
2piece,  ada tu memang ada.  saya dapat dari TCE.  harga yang saya sebut tu harga dari TCE.


Kat KT ada TCE kan?
Logged

-------------KeLaB JiGGinG AmaTuR BeSuT------------
PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2032



Email
« Reply #9 on: September 12, 2006, 09:40:30 PM »

Kat KT ada kat Kuantan pun ada.  harga dia memang susah nak lawan.  dealer pun bukan nya banyak sangat margin,  seciput je.  tu sebab kalau barang2 kecil tak berbaloi.  baik kira tolong je.
Logged

Banner Bersih Sungai
mussiana
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 19


« Reply #10 on: September 13, 2006, 12:23:47 PM »

Tentang harga camner,mahal ker murah berbanding dengan kedai pancing yang lain.
Logged

-------------KeLaB JiGGinG AmaTuR BeSuT------------
PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2032



Email
« Reply #11 on: September 14, 2006, 09:01:02 AM »

harga kira berpatutan.  sebab utama barang dia banyak yang datang dari china.  jadi kena tengok dulu quality.

nanti aku email phone number.  tak leh nak kasi kat sini Smiley
Logged

Banner Bersih Sungai
2piece
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 13


« Reply #12 on: September 28, 2006, 10:51:09 AM »

Bro pancing,saya ada tengok kat  satu kedai pancing aritu, ada satu rod holder harga dia rm 220.00.mahal laa.. :?
Logged

alan-jalan pancing ikan
Sprigganhiei
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 63


Email
« Reply #13 on: October 02, 2006, 02:54:50 PM »

elo 2pice.... sori la bulan posa nie... aku tak leh pergi mancing ngan the gang....(blk kampung all the weekend)

er.. sapa pernah memancing dekat area Pantai Punggor (Rengit-Jalan Pt.Botak - Pontian)? sebelum sampai Pantai tu ada sebuah kuala.... nak tau la teknik kat situ... :shock:
Logged

ish For Food For  Feel.....Fart?
PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2032



Email
« Reply #14 on: October 02, 2006, 05:01:45 PM »

Quote from: "2piece"
Bro pancing,saya ada tengok kat  satu kedai pancing aritu, ada satu rod holder harga dia rm 220.00.mahal laa.. :?


ingatkan kau dah jumpa rod holder tu.  nanti aku call supplier.  hari tu dia kata 120 je (harga pemborong).  jenis kayu.  plastik punya okuma ada supply.  tapi aku dah tak ambil barang okuma lagi.  kalau tak salah hari tu dalam 70 je.  tapi kayu, baru cantik, betul tak ?
Logged

Banner Bersih Sungai
Sprigganhiei
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 63


Email
« Reply #15 on: October 03, 2006, 08:45:30 AM »

berapa kapasiti utk letak rod?
Logged

ish For Food For  Feel.....Fart?
Kail^Perak
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1290


Wut Minds can conceive, body can achieve


Email
« Reply #16 on: January 13, 2009, 10:37:09 PM »

hehehe rod stand, bapakku beli 2nd hand dgn towkey TCE tackles kat jb, Rm50 jek siap ada iklan lg wakakaka... try je cari kedai pancing besar2 cam joran bagus ke, tce ke, ayat la sikit towkey dier, pandai ngecek mesti dpt punye...  Wink
Logged


"Belajarlah Dari Yang Mahir Dlm Bidangnya Kerana Anda Tidak Akan Hidup Lama Utk Memikirkannya"
abu cardinal
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1616


Ngail...mmg asyik sekali..tp kpdNYA jgn dilupa..

ezzy887
Email
« Reply #17 on: February 09, 2009, 09:54:27 PM »

Kepada kenkawan yg berminat utk buat sendiri,sy ada jumpe 2 website cara2 buat rod holder..

http://www.minwax.com/projects/pdfs/2005_Fishing_Pole_Rack.pdf

http://pods.dasnr.okstate.edu/docushare/dsweb/Get/Document-2776/N-411web.pdf

p/s : kalau buat bnyk,boleh la jual kt member2 pancing.net harga member...,tak gitu bro pancinglama? Grin Grin

Logged


Nak gi ngeteh/komplot tu koling2 ler ambe retek...kalo dekat,musti ambe jion punyer..h/p: 017-9461339
PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2032



Email
« Reply #18 on: February 15, 2009, 10:10:17 AM »

terima kasih.  informasi yg menarik.  nak buat tak susah.  nak mulakanya yg susah  Grin Grin
Logged

Banner Bersih Sungai
ciunci
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 113



Email
« Reply #19 on: March 26, 2009, 12:06:04 PM »

ala, kat kedai jual pancing kan ader jer jual, yg iron 2...

dlm 7 ringgit jer yg ring 2, 2 ringgit yg bentuk Y...

yg bentuk Y 2 jgn pecaya sgt, coz aku penah sekali ikan tarik pancing aku smp msk sungai...  Embarrassed demam aku semggu pancing lekor aku ikan tarik... haha.. x la demam, teringat jer la smp termimpi2..  Grin

yg bentuk Y 2 x der guarantee ikan tarik akan lekat, tapi boleh guarantee bile modified, bengkokkan sikit kat ujung Y 2.. 2 ok.. n disahkan ISO12001.. Haha  Cheesy
Logged

FisHinG UnTill Fishes finIsH.. 4EveR
ismikayz
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4298



« Reply #20 on: March 26, 2009, 12:10:27 PM »

uiks..ko salah tafsir ni..rod stand yang org simpan joran lah..bkn yg bwk g mancing...kui kui kui Tongue
Logged

'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'
ciunci
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 113



Email
« Reply #21 on: March 26, 2009, 12:21:41 PM »

uiks..ko salah tafsir ni..rod stand yang org simpan joran lah..bkn yg bwk g mancing...kui kui kui Tongue

owhh. yeker.. kui kui..

tapi 2 pggl rod stand jgak..
Logged

FisHinG UnTill Fishes finIsH.. 4EveR
ismikayz
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4298



« Reply #22 on: March 26, 2009, 12:24:59 PM »

haah..name sape..tapi tak serupa...ekekeke
Logged

'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'
ciunci
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 113



Email
« Reply #23 on: March 26, 2009, 12:33:12 PM »

 Grin  Grin  Grin  Grin  Grin  Grin  Grin  Grin


boleh la kire nyer 2...
Logged

FisHinG UnTill Fishes finIsH.. 4EveR
ag.karuk
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 308



Email
« Reply #24 on: May 29, 2009, 11:04:16 AM »

salam suma Grin Grin

aku pun ada masalah ni dulu, bini dah bukak karaoke sound direct pasal barang pancing aku bersepah hehe.. Grin Grin
ni gambar rak pancing yg aku dah buat dulu (2006), tp dah bg kat member, siap dengan rod stand (10 btg rod ) dan tmpt letak tackle box



ni gambar depan



ni gambar sisi..
Logged
cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13892


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #25 on: May 29, 2009, 11:10:43 AM »

errmmm.......bole tahan lawo...

klau pandai meniaga.............bole buat duit ni...
Logged


ag.karuk
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 308



Email
« Reply #26 on: May 29, 2009, 11:18:47 AM »

ni drawing rak tu, aku lukis pkai paint brush jer, yg lain tak aku tak reti guna hehe..harap2 bole membantu.







gambar yg bawah sekali tu utk buat rod stand, bhgn yg tebal utk tingkat atas, yg nipis utk bhgn bawah, aku buat mcm tu utk dpt ukuran tepat atas bawah dan jimat masa & kerja.

sudut Xo utk mengelakkan rod tumbang masa letak kat rod stand
Logged
ag.karuk
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 308



Email
« Reply #27 on: May 29, 2009, 11:20:48 AM »

errmmm.......bole tahan lawo...

klau pandai meniaga.............bole buat duit ni...

hehe.. tak pandai meniaga la, saja tlg kawan2 kat sini

aku pkai plywood tebal (kurang 1/2 inci), kos dlm RM 70, kat Labuan ni kayu mahal..
Logged
cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13892


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #28 on: May 29, 2009, 12:20:23 PM »

dasat btul...........drawing pkai paintbrush...

dah cun la tu.....senang nak paham....

tq kawan...

Logged


Kail^Perak
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1290


Wut Minds can conceive, body can achieve


Email
« Reply #29 on: May 30, 2009, 12:51:15 AM »

perghhh hebat, bleh komersialkan..
tp mesti byk blanje nak beli kayu..

ni rod stand kwn, beli kat kedai pancing rm30 je Grin

Logged


"Belajarlah Dari Yang Mahir Dlm Bidangnya Kerana Anda Tidak Akan Hidup Lama Utk Memikirkannya"
Pages: 1 2 3 4 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal