Pancing.Net
August 30, 2014, 08:09:05 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 3 4 5 6 »   Go Down
  Print  
Author Topic: mancing siakap kolam...  (Read 44898 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13702


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« on: October 31, 2008, 06:18:07 PM »

Assalamualaikum buat suma angler...

mintak tlg sesangat ni.....sy bru nk belajar cuba mancing kolam siakap...

saya gunakan udang sebagai umpan.....cra yg digunakan adalah casting dan bottom...

masalahnya skang...dh 3 kli pegi..blk tgn kosong...

sy lansung tak reti mancing siakap kolam ni....

ada tak sesapa diantara angler terhebat bole beri tunjuk ajar.....?
Logged


Pancing.Net
« on: October 31, 2008, 06:18:07 PM »

 Logged
DelidaBintik
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 55



« Reply #1 on: October 31, 2008, 08:38:45 PM »

cuba guna teknik baling tarik umpan.....
saya pernah tengok sorang apek cina dia cangkuk  umpan udang pastu main baling tarik  Grin Grin Grin cam casting gak lah  lagi cepat di ngap siakap.

cara dia cangkuk umpan pada mata kail tak pasti plak . Grin Grin Grin

Logged

En. Sham
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 752


http://img212.imageshack.us/img2
WWW
« Reply #2 on: October 31, 2008, 10:15:21 PM »

salam semua..apa yg saya tahu la siakap nie pemangsa yg ganas gak....dulu saya suka guna ikan lampang but la nie byk kolam tak kasi guna anak ikan...so kena pakai udang....kalau guna udang cangkutkan mata kail kat hujung ekor than baling buat cam casting..kalau udang itu hidup lagi biarkan udang tu gerak2 sikit......

harap dapat membantu...
biasa pie kolam siakap belah maner..?
Logged


...........Ngail Sokmo.........
- 012 3685116 -

http://www.rm20segera.com/?r=jomlajoin
http://www.jutawanfreedom.com
Del Tahiro
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 954


Kih..Kih..Kih..


Email
« Reply #3 on: October 31, 2008, 10:38:39 PM »

Entah ehh...kalau kolam ikan kat sini, selalunya kita pakai pelampung(yang ada pemberat sikit)jenis rocket  dengan leader 1 1/2 depa. Umpan= udang hidup atau tamban fresh. Ada strike jugak.. Grin Grin Grin
Logged

cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13702


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #4 on: October 31, 2008, 11:05:14 PM »

tu la masalah sy ni.....

sy guna udang mati dan idup....pastu cangkuk ekor....pastu main casting....tak gak dapt......

org sebelah sy rilek jer bwk balik smpai 4 ekor....

camner dan bagaimana nk tau ikan ni dh mengena ke belom..?

p/s: mancing siakap kat kolam JPJ semenyih...
Logged


En. Sham
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 752


http://img212.imageshack.us/img2
WWW
« Reply #5 on: October 31, 2008, 11:12:53 PM »

maybe rezeki masing2 kot...say pun ada kumpau gak kalau mancing siakap nie....dier kena rajin sikit...buat like casting...kalau ada putaran/kincir air pusing kena cuba belah tu..kekadang siakap ada di area situ..... Cool
Logged


...........Ngail Sokmo.........
- 012 3685116 -

http://www.rm20segera.com/?r=jomlajoin
http://www.jutawanfreedom.com
cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13702


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #6 on: October 31, 2008, 11:14:48 PM »

lg skali tepat sekali........

memang sy port kat area kincir air la tu..........tp kumpau gak......

dah la mahal.......sy cuma tak tau tang bila dia mkn jer.....

klau ada angler dr sini nk layan siakap kolam...bole la sy ikut belajar....
Logged


bidan
Pengendali Laman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4556


"Mancen sampai Pensan"

aim87@yahoo.com
Email
« Reply #7 on: November 01, 2008, 03:48:04 PM »

Salam semua warga pancing.net.  Rasanya bidan boleh tolong cam mana nak layan siakap ni.  Khamis lalu (12 malam) bidan dapat 4 ekor untuk masa 3 jam, Rekod 3 Jam 6 Ekor (Tmn Pelangi).  Lokasi memancing di Kolam Air masin Green Partadise (Rawang).  Kaedah yang biasa di gunakan adalah:

1.   Udang Gatal. (mula2 pancing guna ni.. udang dah mati baru guna no 2)
2.   Udang Kopek.
3.   Ikan Mati (kembung/sardin/ikan jaket).
4.   Lampam.

bidan selalu guna adalah kaedah Casting.  Umpan, Udang yang telah di kopek kulit.  Kalau nak jimat beli kat pasa malam udang tu.  Potong kepala dan ekor, Kopek kulit sehingga licin.

Luruskan badan udang tu.  cara nak luruskan tekan pelahan2 bahagain bengkok udang tu.  Bandan udang mmg kena di luruskan agar semasa kita casting udang berkenaan tidak berpusing.  Boloh uji pada joran anda dengan mencangkup pancing anda di bahagian keratan kepala udang dan letak ke dalam air tarik dengan rod.. kalau berpusing maknanya tak berapa elok la tu.  Di atas mata pancing yg di ikat letak batu yang kecil agar casting kita tadak di dasar sangat ataupun di permukaan sangat.  Sasaran kita bottom middle.  Kalau nak guna ikan mati jugak boleh.  Kebiasaannya Ikan Sardin di potong 1 inci.  Kaedah ni kita panggil tanam atau dasar.

Yang paling seronak apabila ikan siakap ni menangkap.  Hendak mengenali ikan ini telah menangkap umpan udang kopek kita adalah joran kita akan rasa satu rentapan.  Buka pelepas tali ketatkan drag.  tunggu sehingga tali kita di tarik oleh ikan tu.... kira 1 hingga 6, tutup pelepas tali, teggangkan tali dengan memusing spinner, bila dah tegang, sentak.  dan losekan semula drag kita mengikut keadaan tarikan siakap tu.  Kalau di kolam Rawang (sebetulnya templer) ikan di sana boleh dikatakann setiap kali bidan pegi insyAaalah dapat.  Tu je maklumat dapat di berikan..   Wink

Sapa nak pegi jommmm.... kita pakat kumpul kat situ...   
Logged

Satu arah.... Satu Tujuan.... Satu citarasa!!

http://www.alatmanceng.blogspot.com
cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13702


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #8 on: November 01, 2008, 04:26:39 PM »

yes....info yg bagus..detail...

tmn pelangi tu kolam sentul kan...

klau kat rawang tu....bila bole pegi...nk belajar ngan abg bidan la...

klau bole...biar la mlm minggu..
Logged


bidan
Pengendali Laman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4556


"Mancen sampai Pensan"

aim87@yahoo.com
Email
« Reply #9 on: November 01, 2008, 04:32:18 PM »

yes....info yg bagus..detail...

tmn pelangi tu kolam sentul kan...

klau kat rawang tu....bila bole pegi...nk belajar ngan abg bidan la...

klau bole...biar la mlm minggu..

Kolam taman pelangi tu orang panggil Sentul jugak. Kat situ ikan dia tak berapa sedap kalau nak makan.  Ikannya tak berapa sihat.  Kalau ikan kat GP (Green Paradise) Rawang memang sedap di makan.  Airnya bersih dan di ambil dari Anak sungai berdekatan.

Bila nak pegi... Abg suka pegi waktu Malam.  Kul 12 hingga kul 3++ (ada extra 15 min)  Miss call abg kat 107-3789717 abg simpan no nko.  Ada ruang abg call dan kita pegi.  He he he...  Ikan yg 4 ekor tu abg Jual dapar RM40.00 so dah jimat la.. macam mancen pree la hari tu... he hehhe...
Logged

Satu arah.... Satu Tujuan.... Satu citarasa!!

http://www.alatmanceng.blogspot.com
En. Sham
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 752


http://img212.imageshack.us/img2
WWW
« Reply #10 on: November 01, 2008, 05:42:14 PM »

Salam semua..kalau gitu bro...nak buat satu komplot....sila bagi date than time like this....so senang mereka2 yg mahu join...

Contoh:-
Komplot cari siakap kat Green Paradise Rawang pada xxxxxx kul12.00am to 3.00am.
1)Bidan
2)cdgtxx
3)EN. Sham
4)
5)

Logged


...........Ngail Sokmo.........
- 012 3685116 -

http://www.rm20segera.com/?r=jomlajoin
http://www.jutawanfreedom.com
bidan
Pengendali Laman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4556


"Mancen sampai Pensan"

aim87@yahoo.com
Email
« Reply #11 on: November 01, 2008, 06:37:14 PM »

Salam semua warga pancing.net.  Rasanya bidan boleh tolong cam mana nak layan siakap ni.  Khamis lalu (12 malam) bidan dapat 4 ekor untuk masa 3 jam, Rekod 3 Jam 6 Ekor (Tmn Pelangi).  Lokasi memancing di Kolam Air masin Green Partadise (Rawang).  Kaedah yang biasa di gunakan adalah:

1.   Udang Gatal. (mula2 pancing guna ni.. udang dah mati baru guna no 2)
2.   Udang Kopek.
3.   Ikan Mati (kembung/sardin/ikan jaket).
4.   Lampam.

bidan selalu guna adalah kaedah Casting.  Umpan, Udang yang telah di kopek kulit.  Kalau nak jimat beli kat pasa malam udang tu.  Potong kepala dan ekor, Kopek kulit sehingga licin.

Luruskan badan udang tu.  cara nak luruskan tekan pelahan2 bahagain bengkok udang tu.  Bandan udang mmg kena di luruskan agar semasa kita casting udang berkenaan tidak berpusing.  Boloh uji pada joran anda dengan mencangkup pancing anda di bahagian keratan kepala udang dan letak ke dalam air tarik dengan rod.. kalau berpusing maknanya tak berapa elok la tu.  Di atas mata pancing yg di ikat letak batu yang kecil agar casting kita tadak di dasar sangat ataupun di permukaan sangat.  Sasaran kita bottom.  Kalau nak guna ikan mati jugak boleh.  Kebiasaannya Ikan Sardin di potong 1 inci.  Kaedah ni kita panggil tanam atau dasar.

Yang paling seronak apabila ikan siakap ni menangkap.  Hendak mengenali ikan ini telah menangkap umpan udang kopek kita adalah joran kita akan rasa satu rentapan.  Buka pelepas tali ketatkan drag.  tunggu sehingga tali kita di tarik oleh ikan tu.... kira 1 hingga 6, tutup pelepas tali, teggangkan tali dengan memusing spinner, bila dah tegang, sentak.  dan losekan semula drag kita mengikut keadaan tarikan siakap tu.  Kalau di kolam Rawang (sebetulnya templer) ikan di sana boleh dikatakann setiap kali bidan pegi insyAaalah dapat.  Tu je maklumat dapat di berikan..   Wink

Sapa nak pegi jommmm.... kita pakat kumpul kat situ...   

Tambahan...... Nak canteeek......

Spining Machine -  Spool yg kecik (sebesar 50 sen tu)
Tali Tangsi - 10 pound - 12 pound.  (agar dapat dilontar lebih jauh)
Perambut -  30 pound ok dah.

Aksesori Tambahan:

Kalau ada bawak la Tangguk.  Kolam ni curam sikit.  Senang la kalau nak tangguk.  Tu je maklumat yg bidan rasa perlu.
Logged

Satu arah.... Satu Tujuan.... Satu citarasa!!

http://www.alatmanceng.blogspot.com
En. Sham
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 752


http://img212.imageshack.us/img2
WWW
« Reply #12 on: November 02, 2008, 09:58:19 AM »

ok tu..... thanks for info...kepada mereka yg duduk sekitar.. area rAWANG.. saudara Bidan ajak pie mancing..GP
Logged


...........Ngail Sokmo.........
- 012 3685116 -

http://www.rm20segera.com/?r=jomlajoin
http://www.jutawanfreedom.com
bidan
Pengendali Laman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4556


"Mancen sampai Pensan"

aim87@yahoo.com
Email
« Reply #13 on: November 02, 2008, 10:46:54 PM »

He he he... semalam bidan dah pegi.. dapat la 3 ekor... gambar terbaik kut tuuu... he h ehe.. potokol dapat 1 ekor besar..... bidan dapat 3 ekor kecik compare berat dekat dah tu... boleh juara ikan terbaik bulan nih... ha ha ha ha  Grin
Logged

Satu arah.... Satu Tujuan.... Satu citarasa!!

http://www.alatmanceng.blogspot.com
pezt_kool
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 23


Email
« Reply #14 on: November 04, 2008, 12:37:27 PM »

masyuk jgak 2.. Grin
Logged
cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13702


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #15 on: November 11, 2008, 07:48:50 PM »

abg bidan memang pakar siakap kolam la......

insya'allah stu ari nanti kita dpt bersemuka agr sy dpt menuntut segala ilmu yg abg bidan ada...
Logged


bidan
Pengendali Laman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4556


"Mancen sampai Pensan"

aim87@yahoo.com
Email
« Reply #16 on: November 11, 2008, 09:21:38 PM »

Kita tunggu 1 masa yang sesuai.  Akan abg bidan kabarkan pada seluruh warga pancing.net .  sambil mengeteh sambil memancing..... InsyAllah
Logged

Satu arah.... Satu Tujuan.... Satu citarasa!!

http://www.alatmanceng.blogspot.com
Mrmango
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 264



Email
« Reply #17 on: April 02, 2009, 06:48:03 PM »

salam otai2 sume.  saya tak pernah cuba teknik casting, selalu layan bawal je pakai pelampung. Tapi bila baca abg Bidan punya explanation, rasa macam mudah sangat.  inshallah akan cuba dalam masa yg terdekat.
Logged
wanjoker
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 834


Jenama Bukanlah Tuah! Sambaran Yang Dikira!

wanjoker69
WWW Email
« Reply #18 on: April 03, 2009, 12:00:36 AM »

wah..... kat sarawak takde kolam siakap...  Sad
Logged


(016-8596595 / 012-8826696)
harriemaulana
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2326


Ipoh 016.555.5979 010.546.5979

harrie_maulana
Email
« Reply #19 on: April 16, 2009, 01:19:43 PM »

Setakat ni main siakap ok jerrr... main siakap kena rajin casting... kalo kita asik duduk jerr
dia pun duduk tunggu kita gak



Logged

aku_zoul
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 687


Email
« Reply #20 on: April 16, 2009, 01:27:49 PM »

saya dah serik main siakap kolam.
tak penah dapat.
buat habis duit je bayar....
tp kat kepong laaa...
pastu skrang kalau pg mesti main kat kolam udang je.....
Logged
ismikayz
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4298



« Reply #21 on: April 16, 2009, 02:15:13 PM »

lerr...teknik dan rezeki main peranan gak bro..dah try kolam GP, Rawang?
Logged

'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'
harriemaulana
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2326


Ipoh 016.555.5979 010.546.5979

harrie_maulana
Email
« Reply #22 on: April 16, 2009, 10:00:37 PM »

Kalo nak banding siakap kolam dgn siakap liar, peratus siakap kolam utk menyambar umpan kita lebih
tinggi berbanding dgn yg liar tu sbb siakap kolam ni terkurung dan tak ke mana pun. Maka tingkatkan
sedikit usaha (dlm pelbagai teknik & gaya) serta memerlukan kesabaran yg jitu dalam arena pancingan
ni. Inilah bentuk cabaran sebenar seseorang pemancing iaitu ketahan mental bukannya daya tarungan
yg menjadi ukuran sesuatu cabaran itu.

Logged

Mrmango
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 264



Email
« Reply #23 on: April 17, 2009, 08:49:46 AM »

serutju benar dengat bro harriemaulana tu
Logged
ismikayz
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4298



« Reply #24 on: April 17, 2009, 03:35:56 PM »

Kalo nak banding siakap kolam dgn siakap liar, peratus siakap kolam utk menyambar umpan kita lebih
tinggi berbanding dgn yg liar tu sbb siakap kolam ni terkurung dan tak ke mana pun. Maka tingkatkan
sedikit usaha (dlm pelbagai teknik & gaya) serta memerlukan kesabaran yg jitu dalam arena pancingan
ni. Inilah bentuk cabaran sebenar seseorang pemancing iaitu ketahan mental bukannya daya tarungan
yg menjadi ukuran sesuatu cabaran itu.



tuu dia otai fly bagi nasihat.....huhuhu...betul betul betul....
Logged

'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'
harriemaulana
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2326


Ipoh 016.555.5979 010.546.5979

harrie_maulana
Email
« Reply #25 on: April 17, 2009, 04:01:21 PM »

tuu dia otai fly bagi nasihat.....huhuhu...betul betul betul....

Kalo layan fly fishing lagi laa kena sabar 300% atau mungkin lebih lagi... bukan senang main
fly ni kalo tak cukup sabar, tapi bila dah dapat momentumnya jerr mmg enjoy gilerrr.

Masa memula dulu main fly ni rasa macam nak nangis pun ada Grin
Logged

pancing usang
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 438


173692971

nakhodaboy@yahoo.com
Email
« Reply #26 on: September 17, 2009, 10:02:08 AM »

salam...abg bidan sy bukak balik thread siakap nih...
jom la abg bidan start blk kempen memancing siakap kolam nih......blh sey tumpang bljr...hehehe..bru nk bljr mancen siakap kolam ni bang....
Logged

~illahi anta maksudi waredho kamartlubi~
izhar81
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 871



Email
« Reply #27 on: September 29, 2009, 10:37:02 AM »

kat sini dah takde kolam siakap best best ker? asyik kumpau jer... saiz pun bawah sekilo jer...

stim lagi narik pacu....  Tongue
Logged

Lepaskan ikan itu.....
versace_wrc
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 92


hamba mancing kt kolam sg. danga perling ajer...


Email
« Reply #28 on: October 08, 2009, 02:50:37 PM »

Assalamualaikum buat suma angler...

mintak tlg sesangat ni.....sy bru nk belajar cuba mancing kolam siakap...

saya gunakan udang sebagai umpan.....cra yg digunakan adalah casting dan bottom...

masalahnya skang...dh 3 kli pegi..blk tgn kosong...

sy lansung tak reti mancing siakap kolam ni....

ada tak sesapa diantara angler terhebat bole beri tunjuk ajar.....?

Salam,

Casting = Guna udang kopek
Drifting = Udang hidup

Kene rajin pusing kolam gak. Jangan stay satu tempat.
Apepun bergantung pada rezeki.
Logged

-pengail kolam kecil kecilan johor bahru-
marley
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 112


kesian kat ikan...


« Reply #29 on: October 10, 2009, 05:08:06 PM »

sapa kt sini penah layan kolam sg.jangung kt sg.petani?
mintak tunjuk ajar..haik... Grin
Logged

PTT 0174883513
Pages: 1 2 3 4 5 6 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal