Author Topic: mancing siakap kolam...  (Read 58438 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
mancing siakap kolam...
« on: October 31, 2008, 06:18:07 PM »
Assalamualaikum buat suma angler...

mintak tlg sesangat ni.....sy bru nk belajar cuba mancing kolam siakap...

saya gunakan udang sebagai umpan.....cra yg digunakan adalah casting dan bottom...

masalahnya skang...dh 3 kli pegi..blk tgn kosong...

sy lansung tak reti mancing siakap kolam ni....

ada tak sesapa diantara angler terhebat bole beri tunjuk ajar.....?


Offline DelidaBintik

  • Siakap
  • *
  • Posts: 55
Re: mancing siakap kolam...
« Reply #1 on: October 31, 2008, 08:38:45 PM »
cuba guna teknik baling tarik umpan.....
saya pernah tengok sorang apek cina dia cangkuk  umpan udang pastu main baling tarik  ;D ;D ;D cam casting gak lah  lagi cepat di ngap siakap.

cara dia cangkuk umpan pada mata kail tak pasti plak . ;D ;D ;D


Offline En. Sham

  • Marlin
  • *
  • Posts: 752
  • Gender: Male
    • http://www.jutawanfreedom.com
Re: mancing siakap kolam...
« Reply #2 on: October 31, 2008, 10:15:21 PM »
salam semua..apa yg saya tahu la siakap nie pemangsa yg ganas gak....dulu saya suka guna ikan lampang but la nie byk kolam tak kasi guna anak ikan...so kena pakai udang....kalau guna udang cangkutkan mata kail kat hujung ekor than baling buat cam casting..kalau udang itu hidup lagi biarkan udang tu gerak2 sikit......

harap dapat membantu...
biasa pie kolam siakap belah maner..?

...........Ngail Sokmo.........
- 012 3685116 -

http://www.rm20segera.com/?r=jomlajoin
http://www.jutawanfreedom.com

Offline Del Tahiro

  • Marlin
  • *
  • Posts: 954
  • Gender: Male
  • Kih..Kih..Kih..
    • Email
Re: mancing siakap kolam...
« Reply #3 on: October 31, 2008, 10:38:39 PM »
Entah ehh...kalau kolam ikan kat sini, selalunya kita pakai pelampung(yang ada pemberat sikit)jenis rocket  dengan leader 1 1/2 depa. Umpan= udang hidup atau tamban fresh. Ada strike jugak.. ;D ;D ;D

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
Re: mancing siakap kolam...
« Reply #4 on: October 31, 2008, 11:05:14 PM »
tu la masalah sy ni.....

sy guna udang mati dan idup....pastu cangkuk ekor....pastu main casting....tak gak dapt......

org sebelah sy rilek jer bwk balik smpai 4 ekor....

camner dan bagaimana nk tau ikan ni dh mengena ke belom..?

p/s: mancing siakap kat kolam JPJ semenyih...


Offline En. Sham

  • Marlin
  • *
  • Posts: 752
  • Gender: Male
    • http://www.jutawanfreedom.com
Re: mancing siakap kolam...
« Reply #5 on: October 31, 2008, 11:12:53 PM »
maybe rezeki masing2 kot...say pun ada kumpau gak kalau mancing siakap nie....dier kena rajin sikit...buat like casting...kalau ada putaran/kincir air pusing kena cuba belah tu..kekadang siakap ada di area situ..... 8)

...........Ngail Sokmo.........
- 012 3685116 -

http://www.rm20segera.com/?r=jomlajoin
http://www.jutawanfreedom.com

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
Re: mancing siakap kolam...
« Reply #6 on: October 31, 2008, 11:14:48 PM »
lg skali tepat sekali........

memang sy port kat area kincir air la tu..........tp kumpau gak......

dah la mahal.......sy cuma tak tau tang bila dia mkn jer.....

klau ada angler dr sini nk layan siakap kolam...bole la sy ikut belajar....


Offline bidan

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4556
  • Gender: Male
  • "Mancen sampai Pensan"
    • Email
Re: mancing siakap kolam...
« Reply #7 on: November 01, 2008, 03:48:04 PM »
Salam semua warga pancing.net.  Rasanya bidan boleh tolong cam mana nak layan siakap ni.  Khamis lalu (12 malam) bidan dapat 4 ekor untuk masa 3 jam, Rekod 3 Jam 6 Ekor (Tmn Pelangi).  Lokasi memancing di Kolam Air masin Green Partadise (Rawang).  Kaedah yang biasa di gunakan adalah:

1.   Udang Gatal. (mula2 pancing guna ni.. udang dah mati baru guna no 2)
2.   Udang Kopek.
3.   Ikan Mati (kembung/sardin/ikan jaket).
4.   Lampam.

bidan selalu guna adalah kaedah Casting.  Umpan, Udang yang telah di kopek kulit.  Kalau nak jimat beli kat pasa malam udang tu.  Potong kepala dan ekor, Kopek kulit sehingga licin.

Luruskan badan udang tu.  cara nak luruskan tekan pelahan2 bahagain bengkok udang tu.  Bandan udang mmg kena di luruskan agar semasa kita casting udang berkenaan tidak berpusing.  Boloh uji pada joran anda dengan mencangkup pancing anda di bahagian keratan kepala udang dan letak ke dalam air tarik dengan rod.. kalau berpusing maknanya tak berapa elok la tu.  Di atas mata pancing yg di ikat letak batu yang kecil agar casting kita tadak di dasar sangat ataupun di permukaan sangat.  Sasaran kita bottom middle.  Kalau nak guna ikan mati jugak boleh.  Kebiasaannya Ikan Sardin di potong 1 inci.  Kaedah ni kita panggil tanam atau dasar.

Yang paling seronak apabila ikan siakap ni menangkap.  Hendak mengenali ikan ini telah menangkap umpan udang kopek kita adalah joran kita akan rasa satu rentapan.  Buka pelepas tali ketatkan drag.  tunggu sehingga tali kita di tarik oleh ikan tu.... kira 1 hingga 6, tutup pelepas tali, teggangkan tali dengan memusing spinner, bila dah tegang, sentak.  dan losekan semula drag kita mengikut keadaan tarikan siakap tu.  Kalau di kolam Rawang (sebetulnya templer) ikan di sana boleh dikatakann setiap kali bidan pegi insyAaalah dapat.  Tu je maklumat dapat di berikan..   ;)

Sapa nak pegi jommmm.... kita pakat kumpul kat situ...   
Satu arah.... Satu Tujuan.... Satu citarasa!!

http://www.alatmanceng.blogspot.com

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
Re: mancing siakap kolam...
« Reply #8 on: November 01, 2008, 04:26:39 PM »
yes....info yg bagus..detail...

tmn pelangi tu kolam sentul kan...

klau kat rawang tu....bila bole pegi...nk belajar ngan abg bidan la...

klau bole...biar la mlm minggu..


Offline bidan

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4556
  • Gender: Male
  • "Mancen sampai Pensan"
    • Email
Re: mancing siakap kolam...
« Reply #9 on: November 01, 2008, 04:32:18 PM »
yes....info yg bagus..detail...

tmn pelangi tu kolam sentul kan...

klau kat rawang tu....bila bole pegi...nk belajar ngan abg bidan la...

klau bole...biar la mlm minggu..

Kolam taman pelangi tu orang panggil Sentul jugak. Kat situ ikan dia tak berapa sedap kalau nak makan.  Ikannya tak berapa sihat.  Kalau ikan kat GP (Green Paradise) Rawang memang sedap di makan.  Airnya bersih dan di ambil dari Anak sungai berdekatan.

Bila nak pegi... Abg suka pegi waktu Malam.  Kul 12 hingga kul 3++ (ada extra 15 min)  Miss call abg kat 107-3789717 abg simpan no nko.  Ada ruang abg call dan kita pegi.  He he he...  Ikan yg 4 ekor tu abg Jual dapar RM40.00 so dah jimat la.. macam mancen pree la hari tu... he hehhe...
Satu arah.... Satu Tujuan.... Satu citarasa!!

http://www.alatmanceng.blogspot.com

Offline En. Sham

  • Marlin
  • *
  • Posts: 752
  • Gender: Male
    • http://www.jutawanfreedom.com
Re: mancing siakap kolam...
« Reply #10 on: November 01, 2008, 05:42:14 PM »
Salam semua..kalau gitu bro...nak buat satu komplot....sila bagi date than time like this....so senang mereka2 yg mahu join...

Contoh:-
Komplot cari siakap kat Green Paradise Rawang pada xxxxxx kul12.00am to 3.00am.
1)Bidan
2)cdgtxx
3)EN. Sham
4)
5)


...........Ngail Sokmo.........
- 012 3685116 -

http://www.rm20segera.com/?r=jomlajoin
http://www.jutawanfreedom.com

Offline bidan

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4556
  • Gender: Male
  • "Mancen sampai Pensan"
    • Email
Re: mancing siakap kolam...
« Reply #11 on: November 01, 2008, 06:37:14 PM »
Salam semua warga pancing.net.  Rasanya bidan boleh tolong cam mana nak layan siakap ni.  Khamis lalu (12 malam) bidan dapat 4 ekor untuk masa 3 jam, Rekod 3 Jam 6 Ekor (Tmn Pelangi).  Lokasi memancing di Kolam Air masin Green Partadise (Rawang).  Kaedah yang biasa di gunakan adalah:

1.   Udang Gatal. (mula2 pancing guna ni.. udang dah mati baru guna no 2)
2.   Udang Kopek.
3.   Ikan Mati (kembung/sardin/ikan jaket).
4.   Lampam.

bidan selalu guna adalah kaedah Casting.  Umpan, Udang yang telah di kopek kulit.  Kalau nak jimat beli kat pasa malam udang tu.  Potong kepala dan ekor, Kopek kulit sehingga licin.

Luruskan badan udang tu.  cara nak luruskan tekan pelahan2 bahagain bengkok udang tu.  Bandan udang mmg kena di luruskan agar semasa kita casting udang berkenaan tidak berpusing.  Boloh uji pada joran anda dengan mencangkup pancing anda di bahagian keratan kepala udang dan letak ke dalam air tarik dengan rod.. kalau berpusing maknanya tak berapa elok la tu.  Di atas mata pancing yg di ikat letak batu yang kecil agar casting kita tadak di dasar sangat ataupun di permukaan sangat.  Sasaran kita bottom.  Kalau nak guna ikan mati jugak boleh.  Kebiasaannya Ikan Sardin di potong 1 inci.  Kaedah ni kita panggil tanam atau dasar.

Yang paling seronak apabila ikan siakap ni menangkap.  Hendak mengenali ikan ini telah menangkap umpan udang kopek kita adalah joran kita akan rasa satu rentapan.  Buka pelepas tali ketatkan drag.  tunggu sehingga tali kita di tarik oleh ikan tu.... kira 1 hingga 6, tutup pelepas tali, teggangkan tali dengan memusing spinner, bila dah tegang, sentak.  dan losekan semula drag kita mengikut keadaan tarikan siakap tu.  Kalau di kolam Rawang (sebetulnya templer) ikan di sana boleh dikatakann setiap kali bidan pegi insyAaalah dapat.  Tu je maklumat dapat di berikan..   ;)

Sapa nak pegi jommmm.... kita pakat kumpul kat situ...   

Tambahan...... Nak canteeek......

Spining Machine -  Spool yg kecik (sebesar 50 sen tu)
Tali Tangsi - 10 pound - 12 pound.  (agar dapat dilontar lebih jauh)
Perambut -  30 pound ok dah.

Aksesori Tambahan:

Kalau ada bawak la Tangguk.  Kolam ni curam sikit.  Senang la kalau nak tangguk.  Tu je maklumat yg bidan rasa perlu.
Satu arah.... Satu Tujuan.... Satu citarasa!!

http://www.alatmanceng.blogspot.com

Offline En. Sham

  • Marlin
  • *
  • Posts: 752
  • Gender: Male
    • http://www.jutawanfreedom.com
Re: mancing siakap kolam...
« Reply #12 on: November 02, 2008, 09:58:19 AM »
ok tu..... thanks for info...kepada mereka yg duduk sekitar.. area rAWANG.. saudara Bidan ajak pie mancing..GP

...........Ngail Sokmo.........
- 012 3685116 -

http://www.rm20segera.com/?r=jomlajoin
http://www.jutawanfreedom.com

Offline bidan

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4556
  • Gender: Male
  • "Mancen sampai Pensan"
    • Email
Re: mancing siakap kolam...
« Reply #13 on: November 02, 2008, 10:46:54 PM »
He he he... semalam bidan dah pegi.. dapat la 3 ekor... gambar terbaik kut tuuu... he h ehe.. potokol dapat 1 ekor besar..... bidan dapat 3 ekor kecik compare berat dekat dah tu... boleh juara ikan terbaik bulan nih... ha ha ha ha  ;D
Satu arah.... Satu Tujuan.... Satu citarasa!!

http://www.alatmanceng.blogspot.com

Offline pezt_kool

  • Bilis
  • *
  • Posts: 23
    • Email
Re: mancing siakap kolam...
« Reply #14 on: November 04, 2008, 12:37:27 PM »
masyuk jgak 2.. ;D

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
Re: mancing siakap kolam...
« Reply #15 on: November 11, 2008, 07:48:50 PM »
abg bidan memang pakar siakap kolam la......

insya'allah stu ari nanti kita dpt bersemuka agr sy dpt menuntut segala ilmu yg abg bidan ada...


Offline bidan

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4556
  • Gender: Male
  • "Mancen sampai Pensan"
    • Email
Re: mancing siakap kolam...
« Reply #16 on: November 11, 2008, 09:21:38 PM »
Kita tunggu 1 masa yang sesuai.  Akan abg bidan kabarkan pada seluruh warga pancing.net .  sambil mengeteh sambil memancing..... InsyAllah
Satu arah.... Satu Tujuan.... Satu citarasa!!

http://www.alatmanceng.blogspot.com

Offline Mrmango

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 264
  • Gender: Male
    • Email
Re: mancing siakap kolam...
« Reply #17 on: April 02, 2009, 06:48:03 PM »
salam otai2 sume.  saya tak pernah cuba teknik casting, selalu layan bawal je pakai pelampung. Tapi bila baca abg Bidan punya explanation, rasa macam mudah sangat.  inshallah akan cuba dalam masa yg terdekat.

Offline wanjoker

  • Marlin
  • *
  • Posts: 834
  • Gender: Male
  • Jenama Bukanlah Tuah! Sambaran Yang Dikira!
    • Make Sure That Your Website Is Secure Or Not. Im Just Security
    • Email
Re: mancing siakap kolam...
« Reply #18 on: April 03, 2009, 12:00:36 AM »
wah..... kat sarawak takde kolam siakap...  :(

(016-8596595 / 012-8826696)

Offline harriemaulana

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2326
  • Gender: Male
  • Ipoh 016.555.5979 010.546.5979
    • Email
Re: mancing siakap kolam...
« Reply #19 on: April 16, 2009, 01:19:43 PM »
Setakat ni main siakap ok jerrr... main siakap kena rajin casting... kalo kita asik duduk jerr
dia pun duduk tunggu kita gak




Offline aku_zoul

  • Marlin
  • *
  • Posts: 687
  • Gender: Male
    • Email
Re: mancing siakap kolam...
« Reply #20 on: April 16, 2009, 01:27:49 PM »
saya dah serik main siakap kolam.
tak penah dapat.
buat habis duit je bayar....
tp kat kepong laaa...
pastu skrang kalau pg mesti main kat kolam udang je.....

Offline ismikayz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4299
  • Gender: Male
Re: mancing siakap kolam...
« Reply #21 on: April 16, 2009, 02:15:13 PM »
lerr...teknik dan rezeki main peranan gak bro..dah try kolam GP, Rawang?
'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'

Offline harriemaulana

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2326
  • Gender: Male
  • Ipoh 016.555.5979 010.546.5979
    • Email
Re: mancing siakap kolam...
« Reply #22 on: April 16, 2009, 10:00:37 PM »
Kalo nak banding siakap kolam dgn siakap liar, peratus siakap kolam utk menyambar umpan kita lebih
tinggi berbanding dgn yg liar tu sbb siakap kolam ni terkurung dan tak ke mana pun. Maka tingkatkan
sedikit usaha (dlm pelbagai teknik & gaya) serta memerlukan kesabaran yg jitu dalam arena pancingan
ni. Inilah bentuk cabaran sebenar seseorang pemancing iaitu ketahan mental bukannya daya tarungan
yg menjadi ukuran sesuatu cabaran itu.


Offline Mrmango

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 264
  • Gender: Male
    • Email
Re: mancing siakap kolam...
« Reply #23 on: April 17, 2009, 08:49:46 AM »
serutju benar dengat bro harriemaulana tu

Offline ismikayz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4299
  • Gender: Male
Re: mancing siakap kolam...
« Reply #24 on: April 17, 2009, 03:35:56 PM »
Kalo nak banding siakap kolam dgn siakap liar, peratus siakap kolam utk menyambar umpan kita lebih
tinggi berbanding dgn yg liar tu sbb siakap kolam ni terkurung dan tak ke mana pun. Maka tingkatkan
sedikit usaha (dlm pelbagai teknik & gaya) serta memerlukan kesabaran yg jitu dalam arena pancingan
ni. Inilah bentuk cabaran sebenar seseorang pemancing iaitu ketahan mental bukannya daya tarungan
yg menjadi ukuran sesuatu cabaran itu.



tuu dia otai fly bagi nasihat.....huhuhu...betul betul betul....
'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'

Offline harriemaulana

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2326
  • Gender: Male
  • Ipoh 016.555.5979 010.546.5979
    • Email
Re: mancing siakap kolam...
« Reply #25 on: April 17, 2009, 04:01:21 PM »
tuu dia otai fly bagi nasihat.....huhuhu...betul betul betul....

Kalo layan fly fishing lagi laa kena sabar 300% atau mungkin lebih lagi... bukan senang main
fly ni kalo tak cukup sabar, tapi bila dah dapat momentumnya jerr mmg enjoy gilerrr.

Masa memula dulu main fly ni rasa macam nak nangis pun ada ;D

Offline pancing usang

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 439
  • Gender: Male
  • 173692971
    • Email
Re: mancing siakap kolam...
« Reply #26 on: September 17, 2009, 10:02:08 AM »
salam...abg bidan sy bukak balik thread siakap nih...
jom la abg bidan start blk kempen memancing siakap kolam nih......blh sey tumpang bljr...hehehe..bru nk bljr mancen siakap kolam ni bang....
~illahi anta maksudi waredho kamartlubi~

Offline izhar81

  • Marlin
  • *
  • Posts: 871
  • Gender: Male
    • Email
Re: mancing siakap kolam...
« Reply #27 on: September 29, 2009, 10:37:02 AM »
kat sini dah takde kolam siakap best best ker? asyik kumpau jer... saiz pun bawah sekilo jer...

stim lagi narik pacu....  :P
Lepaskan ikan itu.....

Offline versace_wrc

  • Siakap
  • *
  • Posts: 92
  • Gender: Male
  • hamba mancing kt kolam sg. danga perling ajer...
    • Email
Re: mancing siakap kolam...
« Reply #28 on: October 08, 2009, 02:50:37 PM »
Assalamualaikum buat suma angler...

mintak tlg sesangat ni.....sy bru nk belajar cuba mancing kolam siakap...

saya gunakan udang sebagai umpan.....cra yg digunakan adalah casting dan bottom...

masalahnya skang...dh 3 kli pegi..blk tgn kosong...

sy lansung tak reti mancing siakap kolam ni....

ada tak sesapa diantara angler terhebat bole beri tunjuk ajar.....?

Salam,

Casting = Guna udang kopek
Drifting = Udang hidup

Kene rajin pusing kolam gak. Jangan stay satu tempat.
Apepun bergantung pada rezeki.
-pengail kolam kecil kecilan johor bahru-

Offline marley

  • Pelata
  • *
  • Posts: 112
  • Gender: Male
  • kesian kat ikan...
Re: mancing siakap kolam...
« Reply #29 on: October 10, 2009, 05:08:06 PM »
sapa kt sini penah layan kolam sg.jangung kt sg.petani?
mintak tunjuk ajar..haik... ;D
PTT 0174883513