Pancing.Net
December 21, 2014, 11:11:56 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 »   Go Down
  Print  
Author Topic: MERCURY - YAMAHA - SUZUKI - HONDA - MARINER - TOHATSU....???  (Read 26010 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
joran maluri
SAPA
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 22933


019 3100410 HJ SAARI -WP

joranmaluri@yahoo.com.my
« on: November 28, 2009, 10:00:23 PM »

EDEN PRIFERRRR...EERRHHHHHHH....

SEMUA PON OKEY........CUMA HONDA JE YANG POMEN YANG SUSAH..... Smiley Grin Grin

LAIN 2 TAK SUSAH.... Shocked
Logged



Pancing.Net
« on: November 28, 2009, 10:00:23 PM »

 Logged
shockleader
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1070



« Reply #1 on: November 29, 2009, 08:36:08 AM »

Salam..

emmmm... Yamaha atau suzuki je aji,senang crik sparepart... Honda design mmg meletop!!
Logged

joran maluri
SAPA
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 22933


019 3100410 HJ SAARI -WP

joranmaluri@yahoo.com.my
« Reply #2 on: November 29, 2009, 07:44:58 PM »

ITU PON ORG GUNA BANYAK....

NAK JUAL PON SENANG KAN.. Grin Grin Grin
Logged



EDDIE
AJK PNET
Tenggiri
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 485


Aku hanya seorang boatman

detrihaniz@yahoo.com
Email
« Reply #3 on: November 30, 2009, 04:33:39 PM »

Saya pilih mercury, sebab dah upgrade kuasa kuda. 15 kuda = 18 kuda. Sekarang enjin mecury ni dah bergabung dgn tohatsu.
Logged

ajoharis
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5430



Email
« Reply #4 on: November 30, 2009, 04:37:45 PM »

tohatsu barangan kat dalam katanya banyak plastik.... kalau kawan pilih yamaha... (nelayan yg pakai enjin yamaha...)
mercury tahan pakai tapi sekali meragam.... manyak pakai wang woi... tapi dia sebenarnya jarang meragam (org jabatan laut ceta...)
tapi semuanya pendapat peribadi...
Logged

jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......
joran maluri
SAPA
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 22933


019 3100410 HJ SAARI -WP

joranmaluri@yahoo.com.my
« Reply #5 on: November 30, 2009, 04:39:15 PM »

tohatsu barangan kat dalam katanya banyak plastik.... kalau kawan pilih yamaha... (nelayan yg pakai enjin yamaha...)
mercury tahan pakai tapi sekali meragam.... manyak pakai wang woi... tapi dia sebenarnya jarang meragam (org jabatan laut ceta...)
tapi semuanya pendapat peribadi...
MEMANG BETULLL TU AJO......TAPI POMEN KATO TOHATSU TAHAN WOOOO... Wink
Logged



EDDIE
AJK PNET
Tenggiri
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 485


Aku hanya seorang boatman

detrihaniz@yahoo.com
Email
« Reply #6 on: November 30, 2009, 04:44:44 PM »

Bagi saya la enjin 2 lejang ni yg paling ok sekali model yamaha enduro:
A. Sebab tak la berat sangat
B. Sebab Jimat gila minyak

Ni untuk model 15hp je yg lagi besar saya tak tahu la. Pernah pakai mercury sea pro 55hp, boleh tahan jugak dia sedut minyak.
Logged

joran maluri
SAPA
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 22933


019 3100410 HJ SAARI -WP

joranmaluri@yahoo.com.my
« Reply #7 on: November 30, 2009, 04:47:59 PM »

Bagi saya la enjin 2 lejang ni yg paling ok sekali model yamaha enduro:
A. Sebab tak la berat sangat
B. Sebab Jimat gila minyak
Ni untuk model 15hp je yg lagi besar saya tak tahu la. Pernah pakai mercury sea pro 55hp, boleh tahan jugak dia sedut minyak.
KIRA 2 LAH PALING BEST BAGI EDEN ....
YAMAHA  N0 1...MERCURY NO 2 MARINER NO 3 SUZUKI NO 4 TOHATSU NO 5..30 KUDA NYA KENA SANPAN 20 - 22 KAKI JIMAT GILA..
SEBAB EDEN DAH GUNA MEMACAM ENGIN GAN BOT.. Wink
Logged



acim
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 9


Email
« Reply #8 on: January 07, 2010, 10:38:41 PM »

tohatsu barangan kat dalam katanya banyak plastik.... kalau kawan pilih yamaha... (nelayan yg pakai enjin yamaha...)
mercury tahan pakai tapi sekali meragam.... manyak pakai wang woi... tapi dia sebenarnya jarang meragam (org jabatan laut ceta...)
tapi semuanya pendapat peribadi...
MEMANG BETULLL TU AJO......TAPI POMEN KATO TOHATSU TAHAN WOOOO... Wink

apa jenis outboard pun kalo meragam mmg manyak pakai uwang ooo..

aku penah pakai yamaha 15, merkuri15, dan suzuki 15..suma aku beli sekehen.
yamaha paling x kuat minum petrol.... suzuki paling berat dan merkuri x penah meragam.

Skang yang tinggl hanyalah siti merkuri. yg lain aku dah letgo...

SEKADAR BERKONGSI PENGALAMAN....
Logged
joran maluri
SAPA
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 22933


019 3100410 HJ SAARI -WP

joranmaluri@yahoo.com.my
« Reply #9 on: January 08, 2010, 07:37:43 AM »

SAYANG GAN CIK MERCURI YEKKK TUAN ACIMMM... Grin

EDEN SIMPAN 5 - 40 KUDA YAMAHA...

GUNA 60 KUDA MERCURI 2 BIJIK....

UNTUK 2 SAMPAN 24 KAKI - 1 SAMPAN PINANG - 1 EXPLORER....
Logged



EDDIE
AJK PNET
Tenggiri
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 485


Aku hanya seorang boatman

detrihaniz@yahoo.com
Email
« Reply #10 on: February 09, 2010, 08:13:05 PM »


ahli keluarga terbaru Mr Honda teringin nak cuba heheheh
Logged

joran maluri
SAPA
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 22933


019 3100410 HJ SAARI -WP

joranmaluri@yahoo.com.my
« Reply #11 on: February 09, 2010, 08:28:47 PM »


ahli keluarga terbaru Mr Honda teringin nak cuba heheheh
JIMAT MINYAK GILA..TU
Logged



EDDIE
AJK PNET
Tenggiri
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 485


Aku hanya seorang boatman

detrihaniz@yahoo.com
Email
« Reply #12 on: February 12, 2010, 12:08:51 PM »


ahli keluarga terbaru Mr Honda teringin nak cuba heheheh
JIMAT MINYAK GILA..TU

Tapi ada kekasih baru yamaha 15hp 4 stroke, comel gila abg aji
Logged

joran maluri
SAPA
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 22933


019 3100410 HJ SAARI -WP

joranmaluri@yahoo.com.my
« Reply #13 on: February 12, 2010, 12:27:32 PM »


ahli keluarga terbaru Mr Honda teringin nak cuba heheheh
JIMAT MINYAK GILA..TU

Tapi ada kekasih baru yamaha 15hp 4 stroke, comel gila abg aji
DAH AMIK KE...Huh...BAGUSSS TU... Wink Wink Wink
Logged



MOHD.ISMAIL MOHD.WAIDIN
Jemuduk
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 179



Email
« Reply #14 on: March 10, 2010, 04:32:02 PM »

Kawan guna Tohatsu,minyak memang jimat..kalau Yamaha guna 25 liter,Tohatsu cuma guna 12-13 liter saja untuk pancingan seharian ( kaedah Trolling ) ..Tapi yang lecehnya,komponen/materialnya tidak tahan..
Logged
BuGie
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5536


............

1979
Email
« Reply #15 on: March 11, 2010, 02:31:43 PM »

Bagusnya topik nie.....tuk remaja cam kwn yang baru berjinak nk memiliki sampan sendiri...heheehe..
Logged
sharkz Fik
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 985


kawe nak ngail weh.....mari komplot..


Email
« Reply #16 on: March 11, 2010, 02:44:53 PM »

kepada abg2 semua....
nak tnya ckit lah...biasa bpe cos tok servis enjin???

ayah kawn pencen mancing dah sbb kekangan mase...jadi kawan lah yg gne smua kelengkapan die...

enjin yamaha 15hp.....diorg ckp stand pnjg...kawan pon xbpe tau... dah dekat 2 tahun xstart...
tp sebelom park dalam stor mmg servis complete dah....diservis oleh tukang servis helikopter kat kem tentera,,..(pakcik kawan)..
pas 2 terbior lah.....

kawan start cuti hujung bulan 4 ni...tu yg ngat nak angkut bwak g sg.mawai..(jln g sedili)....mancen udang
Logged
joran maluri
SAPA
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 22933


019 3100410 HJ SAARI -WP

joranmaluri@yahoo.com.my
« Reply #17 on: March 11, 2010, 03:06:35 PM »

kepada abg2 semua....
nak tnya ckit lah...biasa bpe cos tok servis enjin???
ayah kawn pencen mancing dah sbb kekangan mase...jadi kawan lah yg gne smua kelengkapan die...
enjin yamaha 15hp.....diorg ckp stand pnjg...kawan pon xbpe tau... dah dekat 2 tahun xstart...
tp sebelom park dalam stor mmg servis complete dah....diservis oleh tukang servis helikopter kat kem tentera,,..(pakcik kawan)..
pas 2 terbior lah.....
kawan start cuti hujung bulan 4 ni...tu yg ngat nak angkut bwak g sg.mawai..(jln g sedili)....mancen udang
sebelom guna gi service dulu....
atau cuba stat dalam sungai kok hidup..ok..jalan je... Grin Grin Grin
Logged



sharkz Fik
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 985


kawe nak ngail weh.....mari komplot..


Email
« Reply #18 on: March 11, 2010, 06:41:40 PM »

kepada abg2 semua....
nak tnya ckit lah...biasa bpe cos tok servis enjin???
ayah kawn pencen mancing dah sbb kekangan mase...jadi kawan lah yg gne smua kelengkapan die...
enjin yamaha 15hp.....diorg ckp stand pnjg...kawan pon xbpe tau... dah dekat 2 tahun xstart...
tp sebelom park dalam stor mmg servis complete dah....diservis oleh tukang servis helikopter kat kem tentera,,..(pakcik kawan)..
pas 2 terbior lah.....
kawan start cuti hujung bulan 4 ni...tu yg ngat nak angkut bwak g sg.mawai..(jln g sedili)....mancen udang
sebelom guna gi service dulu....
atau cuba stat dalam sungai kok hidup..ok..jalan je... Grin Grin Grin

hahaha 2 yg nak tau 2...brape agak2 kos tok servis.....tukar minyak gear n pape yg ptt
Logged
joran maluri
SAPA
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 22933


019 3100410 HJ SAARI -WP

joranmaluri@yahoo.com.my
« Reply #19 on: March 11, 2010, 07:18:32 PM »

kepada abg2 semua....
nak tnya ckit lah...biasa bpe cos tok servis enjin???
ayah kawn pencen mancing dah sbb kekangan mase...jadi kawan lah yg gne smua kelengkapan die...
enjin yamaha 15hp.....diorg ckp stand pnjg...kawan pon xbpe tau... dah dekat 2 tahun xstart...
tp sebelom park dalam stor mmg servis complete dah....diservis oleh tukang servis helikopter kat kem tentera,,..(pakcik kawan)..
pas 2 terbior lah.....
kawan start cuti hujung bulan 4 ni...tu yg ngat nak angkut bwak g sg.mawai..(jln g sedili)....mancen udang
sebelom guna gi service dulu....
atau cuba stat dalam sungai kok hidup..ok..jalan je... Grin Grin Grin

hahaha 2 yg nak tau 2...brape agak2 kos tok servis.....tukar minyak gear n pape yg ptt
DALAM 40-50 HINGETT JE...SIAPKAN RM 100.00 TAK LEBIH.... Grin
Logged



sharkz Fik
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 985


kawe nak ngail weh.....mari komplot..


Email
« Reply #20 on: March 12, 2010, 03:49:21 PM »

time kasih atas info yg diberikan...
bolehlah kawan merempit di sungai....
Logged
joran maluri
SAPA
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 22933


019 3100410 HJ SAARI -WP

joranmaluri@yahoo.com.my
« Reply #21 on: March 12, 2010, 04:37:54 PM »

time kasih atas info yg diberikan...bolehlah kawan merempit di sungai....
SAYA PON SUKE...TAK DAK POLIS - JPJ...HE HE HEEEE Grin
Logged



Jimmy
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4967



« Reply #22 on: March 12, 2010, 04:47:19 PM »

time kasih atas info yg diberikan...bolehlah kawan merempit di sungai....
SAYA PON SUKE...TAK DAK POLIS - JPJ...HE HE HEEEE Grin

saye pun suke sebab boleh tumpang mancing Grin
Logged

Kita datang ini kosong tangan kosong dada..Bila pulang nanti bawa dosa bawa pahala.
joran maluri
SAPA
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 22933


019 3100410 HJ SAARI -WP

joranmaluri@yahoo.com.my
« Reply #23 on: March 12, 2010, 04:47:57 PM »

time kasih atas info yg diberikan...bolehlah kawan merempit di sungai....
SAYA PON SUKE...TAK DAK POLIS - JPJ...HE HE HEEEE Grin
saye pun suke sebab boleh tumpang mancing Grin
Grin Grin Wink
Logged



atuxx
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1436


Majulah sukan memancing utk Negara

atuk_g@yahoo.com
Email
« Reply #24 on: March 12, 2010, 05:09:54 PM »

kepada abg2 semua....
nak tnya ckit lah...biasa bpe cos tok servis enjin???

ayah kawn pencen mancing dah sbb kekangan mase...jadi kawan lah yg gne smua kelengkapan die...

enjin yamaha 15hp.....diorg ckp stand pnjg...kawan pon xbpe tau... dah dekat 2 tahun xstart...
tp sebelom park dalam stor mmg servis complete dah....diservis oleh tukang servis helikopter kat kem tentera,,..(pakcik kawan)..
pas 2 terbior lah.....

kawan start cuti hujung bulan 4 ni...tu yg ngat nak angkut bwak g sg.mawai..(jln g sedili)....mancen udang
Jgn lupe ajk kwn  Grin Grin Grin
Logged

A bad day of fishing is better than a good day of work
The fishing was good; it was the catching that was bad.
BuGie
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5536


............

1979
Email
« Reply #25 on: March 12, 2010, 05:11:53 PM »

BESTNYA MEREMPIT.....
Logged
zizou
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1919


jom casting n fly..jb area.0123059276


Email
« Reply #26 on: March 12, 2010, 05:30:46 PM »

kepada abg2 semua....
nak tnya ckit lah...biasa bpe cos tok servis enjin???

ayah kawn pencen mancing dah sbb kekangan mase...jadi kawan lah yg gne smua kelengkapan die...

enjin yamaha 15hp.....diorg ckp stand pnjg...kawan pon xbpe tau... dah dekat 2 tahun xstart...
tp sebelom park dalam stor mmg servis complete dah....diservis oleh tukang servis helikopter kat kem tentera,,..(pakcik kawan)..
pas 2 terbior lah.....

kawan start cuti hujung bulan 4 ni...tu yg ngat nak angkut bwak g sg.mawai..(jln g sedili)....mancen udang
Jgn lupe ajk kwn  Grin Grin Grin

jgn tinggal daku.. Grin
Logged
ajoharis
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5430



Email
« Reply #27 on: March 13, 2010, 12:36:18 AM »

kepada abg2 semua....
nak tnya ckit lah...biasa bpe cos tok servis enjin???

ayah kawn pencen mancing dah sbb kekangan mase...jadi kawan lah yg gne smua kelengkapan die...

enjin yamaha 15hp.....diorg ckp stand pnjg...kawan pon xbpe tau... dah dekat 2 tahun xstart...
tp sebelom park dalam stor mmg servis complete dah....diservis oleh tukang servis helikopter kat kem tentera,,..(pakcik kawan)..
pas 2 terbior lah.....

kawan start cuti hujung bulan 4 ni...tu yg ngat nak angkut bwak g sg.mawai..(jln g sedili)....mancen udang
Jgn lupe ajk kwn  Grin Grin Grin

jgn tinggal daku.. Grin
kawan pun sama gak... jangan ditinggal.....
Logged

jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......
sharkz Fik
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 985


kawe nak ngail weh.....mari komplot..


Email
« Reply #28 on: March 13, 2010, 02:52:33 AM »

jom2..komplot ramai2.....

huhuhuhu..ada gak jpj kt sg.mawai 2...tpi dok sebok layan udang gak r.....
Logged
EDDIE
AJK PNET
Tenggiri
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 485


Aku hanya seorang boatman

detrihaniz@yahoo.com
Email
« Reply #29 on: March 28, 2010, 06:21:34 PM »

Wa ramai kaki rempit kat sini, jom la kita komplot rempit bukan macing heheheh.
Kalau dah gila mian bot bahaya, bahaya tang poket tu
ini gambar jentera saya
Logged

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal