Author Topic: MERCURY - YAMAHA - SUZUKI - HONDA - MARINER - TOHATSU....???  (Read 37788 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline joran maluri

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 22936
  • Gender: Male
  • 019 3100410 HJ SAARI -WP
MERCURY - YAMAHA - SUZUKI - HONDA - MARINER - TOHATSU....???
« on: November 28, 2009, 10:00:23 PM »
EDEN PRIFERRRR...EERRHHHHHHH....

SEMUA PON OKEY........CUMA HONDA JE YANG POMEN YANG SUSAH..... :) ;D ;D

LAIN 2 TAK SUSAH.... :o



Offline shockleader

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1070
  • Gender: Male
Re: MERCURY - YAMAHA - SUZUKI - HONDA - MARINER - TOHATSU....???
« Reply #1 on: November 29, 2009, 08:36:08 AM »
Salam..

emmmm... Yamaha atau suzuki je aji,senang crik sparepart... Honda design mmg meletop!!

Offline joran maluri

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 22936
  • Gender: Male
  • 019 3100410 HJ SAARI -WP
Re: MERCURY - YAMAHA - SUZUKI - HONDA - MARINER - TOHATSU....???
« Reply #2 on: November 29, 2009, 07:44:58 PM »
ITU PON ORG GUNA BANYAK....

NAK JUAL PON SENANG KAN.. ;D ;D ;D



Offline EDDIE

  • AJK PNET
  • Tenggiri
  • ***
  • Posts: 485
  • Gender: Male
  • Aku hanya seorang boatman
    • Email
Re: MERCURY - YAMAHA - SUZUKI - HONDA - MARINER - TOHATSU....???
« Reply #3 on: November 30, 2009, 04:33:39 PM »
Saya pilih mercury, sebab dah upgrade kuasa kuda. 15 kuda = 18 kuda. Sekarang enjin mecury ni dah bergabung dgn tohatsu.

Offline ajoharis

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5431
  • Gender: Male
    • Email
Re: MERCURY - YAMAHA - SUZUKI - HONDA - MARINER - TOHATSU....???
« Reply #4 on: November 30, 2009, 04:37:45 PM »
tohatsu barangan kat dalam katanya banyak plastik.... kalau kawan pilih yamaha... (nelayan yg pakai enjin yamaha...)
mercury tahan pakai tapi sekali meragam.... manyak pakai wang woi... tapi dia sebenarnya jarang meragam (org jabatan laut ceta...)
tapi semuanya pendapat peribadi...
jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......

Offline joran maluri

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 22936
  • Gender: Male
  • 019 3100410 HJ SAARI -WP
Re: MERCURY - YAMAHA - SUZUKI - HONDA - MARINER - TOHATSU....???
« Reply #5 on: November 30, 2009, 04:39:15 PM »
tohatsu barangan kat dalam katanya banyak plastik.... kalau kawan pilih yamaha... (nelayan yg pakai enjin yamaha...)
mercury tahan pakai tapi sekali meragam.... manyak pakai wang woi... tapi dia sebenarnya jarang meragam (org jabatan laut ceta...)
tapi semuanya pendapat peribadi...
MEMANG BETULLL TU AJO......TAPI POMEN KATO TOHATSU TAHAN WOOOO... ;)



Offline EDDIE

  • AJK PNET
  • Tenggiri
  • ***
  • Posts: 485
  • Gender: Male
  • Aku hanya seorang boatman
    • Email
Re: MERCURY - YAMAHA - SUZUKI - HONDA - MARINER - TOHATSU....???
« Reply #6 on: November 30, 2009, 04:44:44 PM »
Bagi saya la enjin 2 lejang ni yg paling ok sekali model yamaha enduro:
A. Sebab tak la berat sangat
B. Sebab Jimat gila minyak

Ni untuk model 15hp je yg lagi besar saya tak tahu la. Pernah pakai mercury sea pro 55hp, boleh tahan jugak dia sedut minyak.

Offline joran maluri

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 22936
  • Gender: Male
  • 019 3100410 HJ SAARI -WP
Re: MERCURY - YAMAHA - SUZUKI - HONDA - MARINER - TOHATSU....???
« Reply #7 on: November 30, 2009, 04:47:59 PM »
Bagi saya la enjin 2 lejang ni yg paling ok sekali model yamaha enduro:
A. Sebab tak la berat sangat
B. Sebab Jimat gila minyak
Ni untuk model 15hp je yg lagi besar saya tak tahu la. Pernah pakai mercury sea pro 55hp, boleh tahan jugak dia sedut minyak.
KIRA 2 LAH PALING BEST BAGI EDEN ....
YAMAHA  N0 1...MERCURY NO 2 MARINER NO 3 SUZUKI NO 4 TOHATSU NO 5..30 KUDA NYA KENA SANPAN 20 - 22 KAKI JIMAT GILA..
SEBAB EDEN DAH GUNA MEMACAM ENGIN GAN BOT.. ;)



Offline acim

  • Bilis
  • *
  • Posts: 9
    • Email
Re: MERCURY - YAMAHA - SUZUKI - HONDA - MARINER - TOHATSU....???
« Reply #8 on: January 07, 2010, 10:38:41 PM »
tohatsu barangan kat dalam katanya banyak plastik.... kalau kawan pilih yamaha... (nelayan yg pakai enjin yamaha...)
mercury tahan pakai tapi sekali meragam.... manyak pakai wang woi... tapi dia sebenarnya jarang meragam (org jabatan laut ceta...)
tapi semuanya pendapat peribadi...
MEMANG BETULLL TU AJO......TAPI POMEN KATO TOHATSU TAHAN WOOOO... ;)

apa jenis outboard pun kalo meragam mmg manyak pakai uwang ooo..

aku penah pakai yamaha 15, merkuri15, dan suzuki 15..suma aku beli sekehen.
yamaha paling x kuat minum petrol.... suzuki paling berat dan merkuri x penah meragam.

Skang yang tinggl hanyalah siti merkuri. yg lain aku dah letgo...

SEKADAR BERKONGSI PENGALAMAN....

Offline joran maluri

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 22936
  • Gender: Male
  • 019 3100410 HJ SAARI -WP
Re: MERCURY - YAMAHA - SUZUKI - HONDA - MARINER - TOHATSU....???
« Reply #9 on: January 08, 2010, 07:37:43 AM »
SAYANG GAN CIK MERCURI YEKKK TUAN ACIMMM... ;D

EDEN SIMPAN 5 - 40 KUDA YAMAHA...

GUNA 60 KUDA MERCURI 2 BIJIK....

UNTUK 2 SAMPAN 24 KAKI - 1 SAMPAN PINANG - 1 EXPLORER....



Offline EDDIE

  • AJK PNET
  • Tenggiri
  • ***
  • Posts: 485
  • Gender: Male
  • Aku hanya seorang boatman
    • Email
Re: MERCURY - YAMAHA - SUZUKI - HONDA - MARINER - TOHATSU....???
« Reply #10 on: February 09, 2010, 08:13:05 PM »

ahli keluarga terbaru Mr Honda teringin nak cuba heheheh

Offline joran maluri

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 22936
  • Gender: Male
  • 019 3100410 HJ SAARI -WP
Re: MERCURY - YAMAHA - SUZUKI - HONDA - MARINER - TOHATSU....???
« Reply #11 on: February 09, 2010, 08:28:47 PM »

ahli keluarga terbaru Mr Honda teringin nak cuba heheheh
JIMAT MINYAK GILA..TU



Offline EDDIE

  • AJK PNET
  • Tenggiri
  • ***
  • Posts: 485
  • Gender: Male
  • Aku hanya seorang boatman
    • Email
Re: MERCURY - YAMAHA - SUZUKI - HONDA - MARINER - TOHATSU....???
« Reply #12 on: February 12, 2010, 12:08:51 PM »

ahli keluarga terbaru Mr Honda teringin nak cuba heheheh
JIMAT MINYAK GILA..TU
Tapi ada kekasih baru yamaha 15hp 4 stroke, comel gila abg aji

Offline joran maluri

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 22936
  • Gender: Male
  • 019 3100410 HJ SAARI -WP
Re: MERCURY - YAMAHA - SUZUKI - HONDA - MARINER - TOHATSU....???
« Reply #13 on: February 12, 2010, 12:27:32 PM »

ahli keluarga terbaru Mr Honda teringin nak cuba heheheh
JIMAT MINYAK GILA..TU
Tapi ada kekasih baru yamaha 15hp 4 stroke, comel gila abg aji
DAH AMIK KE...???...BAGUSSS TU... ;) ;) ;)



Offline MOHD.ISMAIL MOHD.WAIDIN

  • Jemuduk
  • *
  • Posts: 179
  • Gender: Male
    • Email
Re: MERCURY - YAMAHA - SUZUKI - HONDA - MARINER - TOHATSU....???
« Reply #14 on: March 10, 2010, 04:32:02 PM »
Kawan guna Tohatsu,minyak memang jimat..kalau Yamaha guna 25 liter,Tohatsu cuma guna 12-13 liter saja untuk pancingan seharian ( kaedah Trolling ) ..Tapi yang lecehnya,komponen/materialnya tidak tahan..

Offline BuGie

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 5537
  • Gender: Male
  • ............
    • Email
Re: MERCURY - YAMAHA - SUZUKI - HONDA - MARINER - TOHATSU....???
« Reply #15 on: March 11, 2010, 02:31:43 PM »
Bagusnya topik nie.....tuk remaja cam kwn yang baru berjinak nk memiliki sampan sendiri...heheehe..

Offline sharkz Fik

  • Marlin
  • *
  • Posts: 985
  • kawe nak ngail weh.....mari komplot..
    • Email
Re: MERCURY - YAMAHA - SUZUKI - HONDA - MARINER - TOHATSU....???
« Reply #16 on: March 11, 2010, 02:44:53 PM »
kepada abg2 semua....
nak tnya ckit lah...biasa bpe cos tok servis enjin???

ayah kawn pencen mancing dah sbb kekangan mase...jadi kawan lah yg gne smua kelengkapan die...

enjin yamaha 15hp.....diorg ckp stand pnjg...kawan pon xbpe tau... dah dekat 2 tahun xstart...
tp sebelom park dalam stor mmg servis complete dah....diservis oleh tukang servis helikopter kat kem tentera,,..(pakcik kawan)..
pas 2 terbior lah.....

kawan start cuti hujung bulan 4 ni...tu yg ngat nak angkut bwak g sg.mawai..(jln g sedili)....mancen udang

Offline joran maluri

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 22936
  • Gender: Male
  • 019 3100410 HJ SAARI -WP
Re: MERCURY - YAMAHA - SUZUKI - HONDA - MARINER - TOHATSU....???
« Reply #17 on: March 11, 2010, 03:06:35 PM »
kepada abg2 semua....
nak tnya ckit lah...biasa bpe cos tok servis enjin???
ayah kawn pencen mancing dah sbb kekangan mase...jadi kawan lah yg gne smua kelengkapan die...
enjin yamaha 15hp.....diorg ckp stand pnjg...kawan pon xbpe tau... dah dekat 2 tahun xstart...
tp sebelom park dalam stor mmg servis complete dah....diservis oleh tukang servis helikopter kat kem tentera,,..(pakcik kawan)..
pas 2 terbior lah.....
kawan start cuti hujung bulan 4 ni...tu yg ngat nak angkut bwak g sg.mawai..(jln g sedili)....mancen udang
sebelom guna gi service dulu....
atau cuba stat dalam sungai kok hidup..ok..jalan je... ;D ;D ;D



Offline sharkz Fik

  • Marlin
  • *
  • Posts: 985
  • kawe nak ngail weh.....mari komplot..
    • Email
Re: MERCURY - YAMAHA - SUZUKI - HONDA - MARINER - TOHATSU....???
« Reply #18 on: March 11, 2010, 06:41:40 PM »
kepada abg2 semua....
nak tnya ckit lah...biasa bpe cos tok servis enjin???
ayah kawn pencen mancing dah sbb kekangan mase...jadi kawan lah yg gne smua kelengkapan die...
enjin yamaha 15hp.....diorg ckp stand pnjg...kawan pon xbpe tau... dah dekat 2 tahun xstart...
tp sebelom park dalam stor mmg servis complete dah....diservis oleh tukang servis helikopter kat kem tentera,,..(pakcik kawan)..
pas 2 terbior lah.....
kawan start cuti hujung bulan 4 ni...tu yg ngat nak angkut bwak g sg.mawai..(jln g sedili)....mancen udang
sebelom guna gi service dulu....
atau cuba stat dalam sungai kok hidup..ok..jalan je... ;D ;D ;D

hahaha 2 yg nak tau 2...brape agak2 kos tok servis.....tukar minyak gear n pape yg ptt

Offline joran maluri

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 22936
  • Gender: Male
  • 019 3100410 HJ SAARI -WP
Re: MERCURY - YAMAHA - SUZUKI - HONDA - MARINER - TOHATSU....???
« Reply #19 on: March 11, 2010, 07:18:32 PM »
kepada abg2 semua....
nak tnya ckit lah...biasa bpe cos tok servis enjin???
ayah kawn pencen mancing dah sbb kekangan mase...jadi kawan lah yg gne smua kelengkapan die...
enjin yamaha 15hp.....diorg ckp stand pnjg...kawan pon xbpe tau... dah dekat 2 tahun xstart...
tp sebelom park dalam stor mmg servis complete dah....diservis oleh tukang servis helikopter kat kem tentera,,..(pakcik kawan)..
pas 2 terbior lah.....
kawan start cuti hujung bulan 4 ni...tu yg ngat nak angkut bwak g sg.mawai..(jln g sedili)....mancen udang
sebelom guna gi service dulu....
atau cuba stat dalam sungai kok hidup..ok..jalan je... ;D ;D ;D

hahaha 2 yg nak tau 2...brape agak2 kos tok servis.....tukar minyak gear n pape yg ptt
DALAM 40-50 HINGETT JE...SIAPKAN RM 100.00 TAK LEBIH.... ;D



Offline sharkz Fik

  • Marlin
  • *
  • Posts: 985
  • kawe nak ngail weh.....mari komplot..
    • Email
Re: MERCURY - YAMAHA - SUZUKI - HONDA - MARINER - TOHATSU....???
« Reply #20 on: March 12, 2010, 03:49:21 PM »
time kasih atas info yg diberikan...
bolehlah kawan merempit di sungai....

Offline joran maluri

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 22936
  • Gender: Male
  • 019 3100410 HJ SAARI -WP
Re: MERCURY - YAMAHA - SUZUKI - HONDA - MARINER - TOHATSU....???
« Reply #21 on: March 12, 2010, 04:37:54 PM »
time kasih atas info yg diberikan...bolehlah kawan merempit di sungai....
SAYA PON SUKE...TAK DAK POLIS - JPJ...HE HE HEEEE ;D



Offline Jimmy

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4968
  • Gender: Male
Re: MERCURY - YAMAHA - SUZUKI - HONDA - MARINER - TOHATSU....???
« Reply #22 on: March 12, 2010, 04:47:19 PM »
time kasih atas info yg diberikan...bolehlah kawan merempit di sungai....
SAYA PON SUKE...TAK DAK POLIS - JPJ...HE HE HEEEE ;D

saye pun suke sebab boleh tumpang mancing ;D
Kita datang ini kosong tangan kosong dada..Bila pulang nanti bawa dosa bawa pahala.

Offline joran maluri

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 22936
  • Gender: Male
  • 019 3100410 HJ SAARI -WP
Re: MERCURY - YAMAHA - SUZUKI - HONDA - MARINER - TOHATSU....???
« Reply #23 on: March 12, 2010, 04:47:57 PM »
time kasih atas info yg diberikan...bolehlah kawan merempit di sungai....
SAYA PON SUKE...TAK DAK POLIS - JPJ...HE HE HEEEE ;D
saye pun suke sebab boleh tumpang mancing ;D
;D ;D ;)



Offline atuxx

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1436
  • Gender: Male
  • Majulah sukan memancing utk Negara
    • Email
Re: MERCURY - YAMAHA - SUZUKI - HONDA - MARINER - TOHATSU....???
« Reply #24 on: March 12, 2010, 05:09:54 PM »
kepada abg2 semua....
nak tnya ckit lah...biasa bpe cos tok servis enjin???

ayah kawn pencen mancing dah sbb kekangan mase...jadi kawan lah yg gne smua kelengkapan die...

enjin yamaha 15hp.....diorg ckp stand pnjg...kawan pon xbpe tau... dah dekat 2 tahun xstart...
tp sebelom park dalam stor mmg servis complete dah....diservis oleh tukang servis helikopter kat kem tentera,,..(pakcik kawan)..
pas 2 terbior lah.....

kawan start cuti hujung bulan 4 ni...tu yg ngat nak angkut bwak g sg.mawai..(jln g sedili)....mancen udang
Jgn lupe ajk kwn  ;D ;D ;D
A bad day of fishing is better than a good day of work
The fishing was good; it was the catching that was bad.

Offline BuGie

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 5537
  • Gender: Male
  • ............
    • Email
Re: MERCURY - YAMAHA - SUZUKI - HONDA - MARINER - TOHATSU....???
« Reply #25 on: March 12, 2010, 05:11:53 PM »
BESTNYA MEREMPIT.....

Offline zizou

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1919
  • Gender: Male
  • jom casting n fly..jb area.0123059276
    • Email
Re: MERCURY - YAMAHA - SUZUKI - HONDA - MARINER - TOHATSU....???
« Reply #26 on: March 12, 2010, 05:30:46 PM »
kepada abg2 semua....
nak tnya ckit lah...biasa bpe cos tok servis enjin???

ayah kawn pencen mancing dah sbb kekangan mase...jadi kawan lah yg gne smua kelengkapan die...

enjin yamaha 15hp.....diorg ckp stand pnjg...kawan pon xbpe tau... dah dekat 2 tahun xstart...
tp sebelom park dalam stor mmg servis complete dah....diservis oleh tukang servis helikopter kat kem tentera,,..(pakcik kawan)..
pas 2 terbior lah.....

kawan start cuti hujung bulan 4 ni...tu yg ngat nak angkut bwak g sg.mawai..(jln g sedili)....mancen udang
Jgn lupe ajk kwn  ;D ;D ;D

jgn tinggal daku.. ;D

Offline ajoharis

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5431
  • Gender: Male
    • Email
Re: MERCURY - YAMAHA - SUZUKI - HONDA - MARINER - TOHATSU....???
« Reply #27 on: March 13, 2010, 12:36:18 AM »
kepada abg2 semua....
nak tnya ckit lah...biasa bpe cos tok servis enjin???

ayah kawn pencen mancing dah sbb kekangan mase...jadi kawan lah yg gne smua kelengkapan die...

enjin yamaha 15hp.....diorg ckp stand pnjg...kawan pon xbpe tau... dah dekat 2 tahun xstart...
tp sebelom park dalam stor mmg servis complete dah....diservis oleh tukang servis helikopter kat kem tentera,,..(pakcik kawan)..
pas 2 terbior lah.....

kawan start cuti hujung bulan 4 ni...tu yg ngat nak angkut bwak g sg.mawai..(jln g sedili)....mancen udang
Jgn lupe ajk kwn  ;D ;D ;D

jgn tinggal daku.. ;D
kawan pun sama gak... jangan ditinggal.....
jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......

Offline sharkz Fik

  • Marlin
  • *
  • Posts: 985
  • kawe nak ngail weh.....mari komplot..
    • Email
Re: MERCURY - YAMAHA - SUZUKI - HONDA - MARINER - TOHATSU....???
« Reply #28 on: March 13, 2010, 02:52:33 AM »
jom2..komplot ramai2.....

huhuhuhu..ada gak jpj kt sg.mawai 2...tpi dok sebok layan udang gak r.....

Offline EDDIE

  • AJK PNET
  • Tenggiri
  • ***
  • Posts: 485
  • Gender: Male
  • Aku hanya seorang boatman
    • Email
Re: MERCURY - YAMAHA - SUZUKI - HONDA - MARINER - TOHATSU....???
« Reply #29 on: March 28, 2010, 06:21:34 PM »
Wa ramai kaki rempit kat sini, jom la kita komplot rempit bukan macing heheheh.
Kalau dah gila mian bot bahaya, bahaya tang poket tu
ini gambar jentera saya