Author Topic: Apa nama ikan ni?  (Read 6821 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline shockleader

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1070
  • Gender: Male
Re: Apa nama ikan ni?
« Reply #30 on: February 16, 2010, 12:14:50 PM »
errrr...
ikan bulan pon antara spsis yg mampu hidup kat air masin  n tawar...
tul ke?
klu salah sila ajarkan......hehhheehe

Ya Betul tu... induk yg besar akan ke laut dan kembali ke air payau utk bertelur..seterusnya si kecil yg menetas akan berenang hinnga ke air tawar dan membesar ke satu tahap dan seterusnya kitaran pembiakan...

Tp seperti ikan ikan siaKap air tawar mampu utk terus menerus membiak dan mendiami air tawar.... namun tidak bagi jerung putih yg brenanng ke sungai utk mendapatkan makanan....

Offline afadzli_jb

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 380
  • Gender: Male
Re: Apa nama ikan ni?
« Reply #31 on: February 16, 2010, 04:32:47 PM »
ilmu yg berguna... MANTAP... hehehe....    :) ;) :D ;D
afadzli_jb@PancingNet

Offline apai pelata

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1233
  • Gender: Male
  • say yes!!! if you strong men.
    • Email
Re: Apa nama ikan ni?
« Reply #32 on: February 18, 2010, 01:54:52 PM »
Samekom....

rasanya kawan kenal ikan apa?
zaman kawan jd nelayan dulu diaorang panggil "ikan barat",sebelah tgganu.
banyak specis ada coler pitih dan mcm2 design lg.

isinya coler putih kalau di goreng memang sedap, harga pun mahal jgk...
CnR Yes tapi untuk buntal dan beling,yang lain masuk tong...

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34771
  • Gender: Male
    • Email
Re: Apa nama ikan ni?
« Reply #33 on: February 18, 2010, 01:58:37 PM »
emmmm.. pelik ya ikan ni..

Offline Potocol

  • Marlin
  • *
  • Posts: 9848
  • Gender: Male
  • PERAK DARUL RIDZUAN
    • http://sahiranshah.multiply.com/
    • Email
Re: Apa nama ikan ni?
« Reply #34 on: February 18, 2010, 02:04:35 PM »
Maha Kaya PENciptanya...macam2 yg luar biasa!!
Selamat Menyambut Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir dan Batin dari saya sekeluarga.

Offline apai pelata

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1233
  • Gender: Male
  • say yes!!! if you strong men.
    • Email
Re: Apa nama ikan ni?
« Reply #35 on: February 18, 2010, 05:46:51 PM »
Bila dah banyak tak payah jaring pakai sauk pun boleh pasal specis ni suka main kat permukaan air....
CnR Yes tapi untuk buntal dan beling,yang lain masuk tong...

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34771
  • Gender: Male
    • Email
Re: Apa nama ikan ni?
« Reply #36 on: February 19, 2010, 04:35:44 PM »
oooooooooooooogitu tuan apai..

Offline apai pelata

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1233
  • Gender: Male
  • say yes!!! if you strong men.
    • Email
Re: Apa nama ikan ni?
« Reply #37 on: February 19, 2010, 05:18:49 PM »
yang kita orang practic macam nilah skrg ni...
CnR Yes tapi untuk buntal dan beling,yang lain masuk tong...

Offline kunang_kunang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1283
  • Gender: Male
  • "ku masih tercari-cari......."
    • Email
Re: Apa nama ikan ni?
« Reply #38 on: February 19, 2010, 05:27:49 PM »
tu la......kan dah susah.....

lepas ni, kena usulkan kat JPN, suro bg I/C kat semua ikan2 di lautan...

huhhuhuhu
"bersyukur lah pada apa yg ader......"

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34771
  • Gender: Male
    • Email
Re: Apa nama ikan ni?
« Reply #39 on: February 19, 2010, 05:28:43 PM »
hehehehehe bg ic le pulok hehehehe.. ;D ;D ;D

Offline jerung bin hitam

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3965
  • Gender: Male
  • update terbaru aktiviti BongkarLubok di facebook
    • Email
Re: Apa nama ikan ni?
« Reply #40 on: February 19, 2010, 05:36:00 PM »
Yang ni apa nama pulak?
Gigi dia lain skit,tapi boleh gigit tangsi sampai ada kesan,lagi skit nak putus...
Keluar bunyi pelik plak tu...

mungkin spiesis bawal cacat kut....hehehe....



TELINGA GAJAH TERENCAT/TERBANTUT....HIHIHI
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34771
  • Gender: Male
    • Email
Re: Apa nama ikan ni?
« Reply #41 on: February 19, 2010, 05:39:05 PM »
ye jugak tu kemungkinan besar jenis yg IKU bukan OKU..

Offline jeffrc

  • Bilis
  • *
  • Posts: 27
  • Gender: Male
    • Email
Re: Apa nama ikan ni?
« Reply #42 on: March 02, 2010, 09:57:37 AM »
Ada sekali saya pancing dpt ikan ni.
Rupanya macam ikan todak tapi tak boleh lak kate ikan todak sebab muncung(mulut) dia tu tak la keras sangat sampai boleh cucuk.
Sekor saiz rahang atas ngan bawah sama tapi gigi dia tu mcm gergaji.
Sekor tu rahang bawah panjang,rahang atas pendek dan tiada gigi.
Tapi rupabentuk kedua-dua ikan tu hampir sama.
Ikan ni byk kat area pokok bakau terapung atas air.
Saya tak taula apa nama ikan tu.
Gambar takde tapi ni gambar dari carian internet.

kalu nelayan tempat saya panggil ikan bolos, pasal bila kat jaring ia biasa senang lepas (kecuali jaring apollo) boleh dimakan dan sedap rasanya, sekilo rm 10 ti jual kat pasar besar melaka.

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34771
  • Gender: Male
    • Email
Re: Apa nama ikan ni?
« Reply #43 on: March 02, 2010, 12:27:43 PM »
haah.. ikan bolos, tul juga tu ;D ;D ;D

Offline ah tat

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2654
  • Gender: Male
  • 0196698131-NILAI
    • Email
Re: Apa nama ikan ni?
« Reply #44 on: March 03, 2010, 09:49:42 PM »
hai..ikan bebolos mmg sedap woo..
tp itu gamba 2 ikan...haiya...
 tengok muka pun sula tau talak sidap..

Offline elmi

  • Bilis
  • *
  • Posts: 8
    • Email
Re: Apa nama ikan ni?
« Reply #45 on: March 24, 2010, 03:33:16 PM »
mcm name ikan2 ni ade... hahaha ;D

Offline BuGie

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 5537
  • Gender: Male
  • ............
    • Email
Re: Apa nama ikan ni?
« Reply #46 on: March 24, 2010, 03:37:44 PM »
mata ikan nie stim jer....nie mesti baru lepas kene syisa nih...hahahaha...

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34771
  • Gender: Male
    • Email
Re: Apa nama ikan ni?
« Reply #47 on: March 24, 2010, 04:38:07 PM »
hehehehehehe..
mata ikan nie stim jer....nie mesti baru lepas kene syisa nih...hahahaha...

Offline matkudut

  • Marlin
  • *
  • Posts: 639
  • Gender: Male
    • Email
Re: Apa nama ikan ni?
« Reply #48 on: March 25, 2010, 08:58:10 AM »
hehehehehehe..
mata ikan nie stim jer....nie mesti baru lepas kene syisa nih...hahahaha...

kebarangkalian tongah membaco apo yg kito taip nihhh... ???
tu yang tersombol mato-mato tu.... :o :o
al maklumlah mengejo.... ;D ;D ;D ;D

Offline BunCeeD

  • Jemuduk
  • *
  • Posts: 200
  • Gender: Male
  • Just an Angler and Simple 'The Blues' Fan
Re: Apa nama ikan ni?
« Reply #49 on: April 06, 2010, 08:57:25 AM »
macam ikan kat akuarium pun ader...
ABU GARCIA ULTRACAST OZ 6'6" UNTUK DIJUAL

Offline armaged

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1565
  • Gender: Male
  • bawa joran..sembang pelan pelan.....
Re: Apa nama ikan ni?
« Reply #50 on: April 10, 2010, 09:13:33 PM »
yang penting ia boleh dimakan  har har
The Alpha and The Omega

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34771
  • Gender: Male
    • Email
Re: Apa nama ikan ni?
« Reply #51 on: April 11, 2010, 09:43:18 AM »
 ;D ;D ;D

Offline penyadau

  • Marlin
  • *
  • Posts: 858
  • Gender: Male
  • Aku Caster Tegar
    • Email
Re: Apa nama ikan ni?
« Reply #52 on: April 14, 2010, 11:48:12 AM »
yang ini saya tau ikannya..ini namanya ikan kurap-U..ekeh.ekeh ;D
Penyadau_azr

Offline zalizalu

  • Bilis
  • *
  • Posts: 14
  • Gender: Male
    • ismizalizalu
Re: Apa nama ikan ni?
« Reply #53 on: May 03, 2011, 06:23:50 PM »
Ada sekali saya pancing dpt ikan ni.
Rupanya macam ikan todak tapi tak boleh lak kate ikan todak sebab muncung(mulut) dia tu tak la keras sangat sampai boleh cucuk.
Sekor saiz rahang atas ngan bawah sama tapi gigi dia tu mcm gergaji.
Sekor tu rahang bawah panjang,rahang atas pendek dan tiada gigi.
Tapi rupabentuk kedua-dua ikan tu hampir sama.
Ikan ni byk kat area pokok bakau terapung atas air.
Saya tak taula apa nama ikan tu.
Gambar takde tapi ni gambar dari carian internet.

kat kampung saya, ikan ni orang panggil ikan sembir... ikan ni makan umpan atas air jer... hehe..
memuji tidak semestinya menyokong, mengeji tidak semestinya membangkang