Pancing.Net
August 30, 2014, 02:03:34 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: « 1 2   Go Down
  Print  
Author Topic: Apa nama ikan ni?  (Read 5510 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
shockleader
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1070



« Reply #30 on: February 16, 2010, 12:14:50 PM »

errrr...
ikan bulan pon antara spsis yg mampu hidup kat air masin  n tawar...
tul ke?
klu salah sila ajarkan......hehhheehe

Ya Betul tu... induk yg besar akan ke laut dan kembali ke air payau utk bertelur..seterusnya si kecil yg menetas akan berenang hinnga ke air tawar dan membesar ke satu tahap dan seterusnya kitaran pembiakan...

Tp seperti ikan ikan siaKap air tawar mampu utk terus menerus membiak dan mendiami air tawar.... namun tidak bagi jerung putih yg brenanng ke sungai utk mendapatkan makanan....
Logged

Pancing.Net
« Reply #30 on: February 16, 2010, 12:14:50 PM »

 Logged
afadzli_jb
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 380



« Reply #31 on: February 16, 2010, 04:32:47 PM »

ilmu yg berguna... MANTAP... hehehe....    Smiley Wink Cheesy Grin
Logged

afadzli_jb@PancingNet
apai pelata
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1227


say yes!!! if you strong men.


Email
« Reply #32 on: February 18, 2010, 01:54:52 PM »

Samekom....

rasanya kawan kenal ikan apa?
zaman kawan jd nelayan dulu diaorang panggil "ikan barat",sebelah tgganu.
banyak specis ada coler pitih dan mcm2 design lg.

isinya coler putih kalau di goreng memang sedap, harga pun mahal jgk...
Logged

CnR Yes tapi untuk buntal dan beling,yang lain masuk tong...
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34718



Email
« Reply #33 on: February 18, 2010, 01:58:37 PM »

emmmm.. pelik ya ikan ni..
Logged
Potocol
Pengendali Laman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9870


PERAK DARUL RIDZUAN


WWW Email
« Reply #34 on: February 18, 2010, 02:04:35 PM »

Maha Kaya PENciptanya...macam2 yg luar biasa!!
Logged

Selamat Menyambut Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir dan Batin dari saya sekeluarga.
apai pelata
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1227


say yes!!! if you strong men.


Email
« Reply #35 on: February 18, 2010, 05:46:51 PM »

Bila dah banyak tak payah jaring pakai sauk pun boleh pasal specis ni suka main kat permukaan air....
Logged

CnR Yes tapi untuk buntal dan beling,yang lain masuk tong...
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34718



Email
« Reply #36 on: February 19, 2010, 04:35:44 PM »

oooooooooooooogitu tuan apai..
Logged
apai pelata
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1227


say yes!!! if you strong men.


Email
« Reply #37 on: February 19, 2010, 05:18:49 PM »

yang kita orang practic macam nilah skrg ni...
Logged

CnR Yes tapi untuk buntal dan beling,yang lain masuk tong...
kunang_kunang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1283


"ku masih tercari-cari......."


Email
« Reply #38 on: February 19, 2010, 05:27:49 PM »

tu la......kan dah susah.....

lepas ni, kena usulkan kat JPN, suro bg I/C kat semua ikan2 di lautan...

huhhuhuhu
Logged

"bersyukur lah pada apa yg ader......"
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34718



Email
« Reply #39 on: February 19, 2010, 05:28:43 PM »

hehehehehe bg ic le pulok hehehehe.. Grin Grin Grin
Logged
jerung bin hitam
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3965


update terbaru aktiviti BongkarLubok di facebook


Email
« Reply #40 on: February 19, 2010, 05:36:00 PM »

Yang ni apa nama pulak?
Gigi dia lain skit,tapi boleh gigit tangsi sampai ada kesan,lagi skit nak putus...
Keluar bunyi pelik plak tu...


mungkin spiesis bawal cacat kut....hehehe....




TELINGA GAJAH TERENCAT/TERBANTUT....HIHIHI
Logged

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34718



Email
« Reply #41 on: February 19, 2010, 05:39:05 PM »

ye jugak tu kemungkinan besar jenis yg IKU bukan OKU..
Logged
jeffrc
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 27



Email
« Reply #42 on: March 02, 2010, 09:57:37 AM »

Ada sekali saya pancing dpt ikan ni.
Rupanya macam ikan todak tapi tak boleh lak kate ikan todak sebab muncung(mulut) dia tu tak la keras sangat sampai boleh cucuk.
Sekor saiz rahang atas ngan bawah sama tapi gigi dia tu mcm gergaji.
Sekor tu rahang bawah panjang,rahang atas pendek dan tiada gigi.
Tapi rupabentuk kedua-dua ikan tu hampir sama.
Ikan ni byk kat area pokok bakau terapung atas air.
Saya tak taula apa nama ikan tu.
Gambar takde tapi ni gambar dari carian internet.

kalu nelayan tempat saya panggil ikan bolos, pasal bila kat jaring ia biasa senang lepas (kecuali jaring apollo) boleh dimakan dan sedap rasanya, sekilo rm 10 ti jual kat pasar besar melaka.
Logged
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34718



Email
« Reply #43 on: March 02, 2010, 12:27:43 PM »

haah.. ikan bolos, tul juga tu Grin Grin Grin
Logged
ah tat
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2653


0196698131-NILAI


Email
« Reply #44 on: March 03, 2010, 09:49:42 PM »

hai..ikan bebolos mmg sedap woo..
tp itu gamba 2 ikan...haiya...
 tengok muka pun sula tau talak sidap..
Logged

elmi
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 8


Email
« Reply #45 on: March 24, 2010, 03:33:16 PM »

mcm name ikan2 ni ade... hahaha Grin
Logged
BuGie
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5531


............

1979
Email
« Reply #46 on: March 24, 2010, 03:37:44 PM »

mata ikan nie stim jer....nie mesti baru lepas kene syisa nih...hahahaha...
Logged
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34718



Email
« Reply #47 on: March 24, 2010, 04:38:07 PM »

hehehehehehe..
mata ikan nie stim jer....nie mesti baru lepas kene syisa nih...hahahaha...
Logged
matkudut
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 639



Email
« Reply #48 on: March 25, 2010, 08:58:10 AM »

hehehehehehe..
mata ikan nie stim jer....nie mesti baru lepas kene syisa nih...hahahaha...

kebarangkalian tongah membaco apo yg kito taip nihhh... Huh
tu yang tersombol mato-mato tu.... Shocked Shocked
al maklumlah mengejo.... Grin Grin Grin Grin
Logged
BunCeeD
Jemuduk
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 200


Just an Angler and Simple 'The Blues' Fan


« Reply #49 on: April 06, 2010, 08:57:25 AM »

macam ikan kat akuarium pun ader...
Logged

ABU GARCIA ULTRACAST OZ 6'6" UNTUK DIJUAL
armaged
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1555


bawa joran..sembang pelan pelan.....


« Reply #50 on: April 10, 2010, 09:13:33 PM »

yang penting ia boleh dimakan  har har
Logged

The Alpha and The Omega
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34718



Email
« Reply #51 on: April 11, 2010, 09:43:18 AM »

 Grin Grin Grin
Logged
penyadau
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 858


Aku Caster Tegar


Email
« Reply #52 on: April 14, 2010, 11:48:12 AM »

yang ini saya tau ikannya..ini namanya ikan kurap-U..ekeh.ekeh Grin
Logged

Penyadau_azr
zalizalu
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14


4231 zali_ahmad88
WWW
« Reply #53 on: May 03, 2011, 06:23:50 PM »

Ada sekali saya pancing dpt ikan ni.
Rupanya macam ikan todak tapi tak boleh lak kate ikan todak sebab muncung(mulut) dia tu tak la keras sangat sampai boleh cucuk.
Sekor saiz rahang atas ngan bawah sama tapi gigi dia tu mcm gergaji.
Sekor tu rahang bawah panjang,rahang atas pendek dan tiada gigi.
Tapi rupabentuk kedua-dua ikan tu hampir sama.
Ikan ni byk kat area pokok bakau terapung atas air.
Saya tak taula apa nama ikan tu.
Gambar takde tapi ni gambar dari carian internet.

kat kampung saya, ikan ni orang panggil ikan sembir... ikan ni makan umpan atas air jer... hehe..
Logged

memuji tidak semestinya menyokong, mengeji tidak semestinya membangkang
Pages: « 1 2   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal