Pancing.Net
July 26, 2014, 01:04:37 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1   Go Down
  Print  
Author Topic: JENIS2 SETTING PERAMBUT, MATA KAIL, LADUNG.  (Read 11718 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
~jenahak~
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1447


golek iwak


Email
« on: December 02, 2009, 02:18:08 PM »

tgk ni...
jenis2 bergantung keadaan kawasan pancingan..











Logged

isteri ada sorang, anak dah 2 orang.. 0137017871
Pancing.Net
« on: December 02, 2009, 02:18:08 PM »

 Logged
anat68
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1286



Email
« Reply #1 on: December 19, 2009, 12:52:56 AM »

THANKS...BRO...ILMU YG BERGUNA NI...
Logged

bukan tak kenal diri...sekadar belum pasti...kabur matahati...
ajoharis
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5429



Email
« Reply #2 on: December 19, 2009, 06:12:32 AM »

he he he banyaknya gambo... mana satu nak ikut...
tengok semuanya mantop....
hang pakai yg mana selalu....
Logged

jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......
~jenahak~
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1447


golek iwak


Email
« Reply #3 on: December 19, 2009, 01:23:00 PM »

he he he banyaknya gambo... mana satu nak ikut...
tengok semuanya mantop....
hang pakai yg mana selalu....

Tengok keadaan la...
kalau brlumpur, guna la ORIENT POINT EEL RIG..
biassa kawan guna SEA BRIGHT RIG....
Logged

isteri ada sorang, anak dah 2 orang.. 0137017871
ajoharis
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5429



Email
« Reply #4 on: December 20, 2009, 08:01:28 AM »

sea bright rig tu sensetif ngan getaun ikan tak...
kalau tengok batu dia kat bawah lepas tali bermata kat ngan batu
kawan biasa gunakan setting straw/singlehook blackfish high dan tanduk....
bro boleh ceta tak setaip gambo tu sesuai kat mana dan untuk hasil buruan apa....
Logged

jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......
pokgak
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 41



Email
« Reply #5 on: June 24, 2010, 08:17:07 AM »

tumpang tnya...klu tuk mncing kat muara pkai yg mna???
Logged
jalabelanak
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1588


Kuantan Novice Angler - Call me : 012-9533815


Email
« Reply #6 on: June 24, 2010, 08:32:58 AM »

Salam tuan Pokgak, nak mancing apa kat muara tu? Mancing 'barang' kat avatar tu ke? Menyelit sikit, kalau muara saya biasa guna ala2 Orient Point Eel Rig tu, cuma kurangkan setting dia, mainline 40lbs, perambut 40-50lbs sedepa lebih sikit & mata saiz 2/0 - 3/0 Owner atau Mustad ke, then batu ladung kalau air laju guna ladung sauh saiz 7 ke....cuma spreader kat atas tu saya biasa pakai sleeve yg ada swivel tu je. Adanya...kalau2 dpt membantu.
Logged
pokgak
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 41



Email
« Reply #7 on: June 24, 2010, 09:12:59 AM »

tq tuan jala....igat nk try mncing siakap kat kemasin n tokbali,,,,dr sgi umpan plak,,umpan ap yg best?? 
Logged
jalabelanak
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1588


Kuantan Novice Angler - Call me : 012-9533815


Email
« Reply #8 on: June 24, 2010, 11:25:42 AM »

Umpan terbaik...semestinya udang hidup (umpan universal). Apapun, kadang2 umpan ikut tempat jugak, kalau orang situ dah biasa guna udang hidup, biasanya umpan tu la yg terbaik. Eloknya usha2 dulu rang2 sana guna umpan apa (harap otai2 Tok Bali dpt membantu). Kalau belah2 Kuantan ni, selain gewang & udang hidup, ada juga orang guna belanak hidup dan hirisan ikan beliak mata. Harap membantu walaupun sedikit.
Logged
k0pi
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2907


• Jigging Karat • รักการตกปลา •


« Reply #9 on: July 16, 2010, 02:46:08 AM »

tq tuan jala....igat nk try mncing siakap kat kemasin n tokbali,,,,dr sgi umpan plak,,umpan ap yg best?? 

kalo 2 tempat ni, jarang siakap layan bottom (terlalu jarang). kalau dibottomkan jugak, lebih besar kemungkinan umpan udang hidup dibedal gelama atau kalau nasib up sikit, senangin atau tetanda.... kalau nasib tak baik... udang kene siat ngan buntal, seliding takpun kitang. kalau cari siakap kat kawasan ni, lebih afdhal peranyut umpan hidup seperti udang atau anak belanak/tamban kecik.

Logged

• TAKDIRLAAA TU.... PAHAM-PAHAM JELAAA... •
• finessefishingforfun •
serekot
Jemuduk
*
Offline Offline

Posts: 164


Email
« Reply #10 on: July 27, 2010, 09:42:18 AM »

kalau tempat berkarang dan sering sangkut.guna teknik batu hidup jer.macam mancing kolam
Logged
volvos
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 3054


radzi_volvos
Email
« Reply #11 on: July 27, 2010, 11:21:13 PM »

mancen laut kalau bottom perlu guna tanduk tu hehe...
Logged

cazrun
Jemuduk
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 156


Setiap Pemancing Adalah Bersaudara... :)

tazkirah_100@yahoo.com
WWW Email
« Reply #12 on: March 22, 2011, 04:52:57 PM »

maaf kerana mencelah.. heheh... Cheesy
kpda otai2.. nk tye la.. "batu hidup" tu mcm mane?? n "batu hidup" mcm mane plak?Huh Huh Huh
pastu saya ader jumpe org guna perambut yg siap ader ikatan bersulam2.. Shocked Shocked
 yg tu perambut jenis ape ye?? maaf la sbb xsmpt amik gmbr.. Embarrassed Embarrassed
Logged

PANCING-PANCING-PANCING
mohdsaiful30
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 7



Email
« Reply #13 on: January 07, 2012, 01:38:14 PM »

Tq bro, bagus info ni, kalo ada lagi info 2 mata kail up dalam forum ni..nak timbal pengetahuan  Grin
Logged
sukekuale
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 54


Banax SXB5000LE Korea


Email
« Reply #14 on: January 26, 2012, 10:56:46 PM »

Salam Tuan Jenahak, mau tanya sket.

gambarajah perambut no.4 & no.5 tu, perambutnya mmg dibiarkan main free/loose kat mainline ka Huh

TQVM... Smiley
Logged

niat enson matakajji semar ngi sheng!!!
perampong ngisheng semar tillem!!!
wan82
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2437


« Reply #15 on: January 27, 2012, 09:07:50 AM »

salam...

info yang berguna.... Grin Grin Grin Grin
Logged

"BARANG PANCING MESTI GEMPAQ,
IKAN NAIK KE TAK BLAKANG KIRA,"
"JAGA KESELAMATAN,TOLEH KIRI TOLEH KANAN,
KLU HATI BERAT JGN G MANCING"
JGN DOK BELI BARANG PANCING MAHAL JER,
TP ANAK BINI X MKN,UTAMAKAN KELUARGA,
SEMAKIN HARI SEMAKIN SYG"
emyrul
Pelata
*
Offline Offline

Posts: 118



Email
« Reply #16 on: January 27, 2012, 10:40:46 PM »

good info.... Smiley Smiley Smiley
Logged
wannsscfs
Jemuduk
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 156


Karau jgn x karau


Email
« Reply #17 on: February 22, 2012, 12:08:49 PM »

Best³.....takde ke contoh gambar perambut yg lain....."saya budak baru belajar" hehehehehehe
Logged

Nelayan Part time
tuntungturbo
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1176



« Reply #18 on: February 23, 2012, 11:52:07 AM »

tgk ni...
jenis2 bergantung keadaan kawasan pancingan..














Salam Tuan Jenahak...
leh tak explain sket, jenis2 perambut (ikut nombor) yg diterangkan tu bersesuaian untuk macam mana ?
Contohnye...no 1 tu sesuai untuk mancing kat mana..
no 2 tu untuk mancing kat mana...

p/s : sori budak baru blaja.... Main tebaaaa je kadang2 wat perambut....huhuh...
Logged

Terbaaeeekkkkk boboboiiii!!!!!
Pages: 1   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal