Author Topic: JENIS2 SETTING PERAMBUT, MATA KAIL, LADUNG.  (Read 13899 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ~jenahak~

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1447
  • Gender: Male
  • golek iwak
    • Email
JENIS2 SETTING PERAMBUT, MATA KAIL, LADUNG.
« on: December 02, 2009, 02:18:08 PM »
tgk ni...
jenis2 bergantung keadaan kawasan pancingan..











isteri ada sorang, anak dah 2 orang.. 0137017871

Offline anat68

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1286
  • Gender: Male
    • Email
Re: JENIS2 SETTING PERAMBUT, MATA KAIL, LADUNG.
« Reply #1 on: December 19, 2009, 12:52:56 AM »
THANKS...BRO...ILMU YG BERGUNA NI...
bukan tak kenal diri...sekadar belum pasti...kabur matahati...

Offline ajoharis

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5431
  • Gender: Male
    • Email
Re: JENIS2 SETTING PERAMBUT, MATA KAIL, LADUNG.
« Reply #2 on: December 19, 2009, 06:12:32 AM »
he he he banyaknya gambo... mana satu nak ikut...
tengok semuanya mantop....
hang pakai yg mana selalu....
jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......

Offline ~jenahak~

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1447
  • Gender: Male
  • golek iwak
    • Email
Re: JENIS2 SETTING PERAMBUT, MATA KAIL, LADUNG.
« Reply #3 on: December 19, 2009, 01:23:00 PM »
he he he banyaknya gambo... mana satu nak ikut...
tengok semuanya mantop....
hang pakai yg mana selalu....

Tengok keadaan la...
kalau brlumpur, guna la ORIENT POINT EEL RIG..
biassa kawan guna SEA BRIGHT RIG....
isteri ada sorang, anak dah 2 orang.. 0137017871

Offline ajoharis

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5431
  • Gender: Male
    • Email
Re: JENIS2 SETTING PERAMBUT, MATA KAIL, LADUNG.
« Reply #4 on: December 20, 2009, 08:01:28 AM »
sea bright rig tu sensetif ngan getaun ikan tak...
kalau tengok batu dia kat bawah lepas tali bermata kat ngan batu
kawan biasa gunakan setting straw/singlehook blackfish high dan tanduk....
bro boleh ceta tak setaip gambo tu sesuai kat mana dan untuk hasil buruan apa....
jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......

Offline pokgak

  • Bilis
  • *
  • Posts: 41
  • Gender: Male
    • Email
Re: JENIS2 SETTING PERAMBUT, MATA KAIL, LADUNG.
« Reply #5 on: June 24, 2010, 08:17:07 AM »
tumpang tnya...klu tuk mncing kat muara pkai yg mna???

Offline jalabelanak

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1588
  • Gender: Male
  • Kuantan Novice Angler - Call me : 012-9533815
    • Email
Re: JENIS2 SETTING PERAMBUT, MATA KAIL, LADUNG.
« Reply #6 on: June 24, 2010, 08:32:58 AM »
Salam tuan Pokgak, nak mancing apa kat muara tu? Mancing 'barang' kat avatar tu ke? Menyelit sikit, kalau muara saya biasa guna ala2 Orient Point Eel Rig tu, cuma kurangkan setting dia, mainline 40lbs, perambut 40-50lbs sedepa lebih sikit & mata saiz 2/0 - 3/0 Owner atau Mustad ke, then batu ladung kalau air laju guna ladung sauh saiz 7 ke....cuma spreader kat atas tu saya biasa pakai sleeve yg ada swivel tu je. Adanya...kalau2 dpt membantu.

Offline pokgak

  • Bilis
  • *
  • Posts: 41
  • Gender: Male
    • Email
Re: JENIS2 SETTING PERAMBUT, MATA KAIL, LADUNG.
« Reply #7 on: June 24, 2010, 09:12:59 AM »
tq tuan jala....igat nk try mncing siakap kat kemasin n tokbali,,,,dr sgi umpan plak,,umpan ap yg best?? 

Offline jalabelanak

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1588
  • Gender: Male
  • Kuantan Novice Angler - Call me : 012-9533815
    • Email
Re: JENIS2 SETTING PERAMBUT, MATA KAIL, LADUNG.
« Reply #8 on: June 24, 2010, 11:25:42 AM »
Umpan terbaik...semestinya udang hidup (umpan universal). Apapun, kadang2 umpan ikut tempat jugak, kalau orang situ dah biasa guna udang hidup, biasanya umpan tu la yg terbaik. Eloknya usha2 dulu rang2 sana guna umpan apa (harap otai2 Tok Bali dpt membantu). Kalau belah2 Kuantan ni, selain gewang & udang hidup, ada juga orang guna belanak hidup dan hirisan ikan beliak mata. Harap membantu walaupun sedikit.

Offline k0pi

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2907
  • Gender: Male
  • • Jigging Karat • รักการตกปลา •
Re: JENIS2 SETTING PERAMBUT, MATA KAIL, LADUNG.
« Reply #9 on: July 16, 2010, 02:46:08 AM »
tq tuan jala....igat nk try mncing siakap kat kemasin n tokbali,,,,dr sgi umpan plak,,umpan ap yg best?? 

kalo 2 tempat ni, jarang siakap layan bottom (terlalu jarang). kalau dibottomkan jugak, lebih besar kemungkinan umpan udang hidup dibedal gelama atau kalau nasib up sikit, senangin atau tetanda.... kalau nasib tak baik... udang kene siat ngan buntal, seliding takpun kitang. kalau cari siakap kat kawasan ni, lebih afdhal peranyut umpan hidup seperti udang atau anak belanak/tamban kecik.

• TAKDIRLAAA TU.... PAHAM-PAHAM JELAAA... •
• finessefishingforfun •

Offline serekot

  • Jemuduk
  • *
  • Posts: 164
    • Email
Re: JENIS2 SETTING PERAMBUT, MATA KAIL, LADUNG.
« Reply #10 on: July 27, 2010, 09:42:18 AM »
kalau tempat berkarang dan sering sangkut.guna teknik batu hidup jer.macam mancing kolam

Offline volvos

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3054
    • Email
Re: JENIS2 SETTING PERAMBUT, MATA KAIL, LADUNG.
« Reply #11 on: July 27, 2010, 11:21:13 PM »
mancen laut kalau bottom perlu guna tanduk tu hehe...

Offline cazrun

  • Jemuduk
  • *
  • Posts: 156
  • Gender: Male
  • Setiap Pemancing Adalah Bersaudara... :)
    • Email
Re: JENIS2 SETTING PERAMBUT, MATA KAIL, LADUNG.
« Reply #12 on: March 22, 2011, 04:52:57 PM »
maaf kerana mencelah.. heheh... :D
kpda otai2.. nk tye la.. "batu hidup" tu mcm mane?? n "batu hidup" mcm mane plak???? ??? ???
pastu saya ader jumpe org guna perambut yg siap ader ikatan bersulam2.. :o :o
 yg tu perambut jenis ape ye?? maaf la sbb xsmpt amik gmbr.. :-[ :-[
PANCING-PANCING-PANCING

Offline mohdsaiful30

  • Bilis
  • *
  • Posts: 7
    • Email
Re: JENIS2 SETTING PERAMBUT, MATA KAIL, LADUNG.
« Reply #13 on: January 07, 2012, 01:38:14 PM »
Tq bro, bagus info ni, kalo ada lagi info 2 mata kail up dalam forum ni..nak timbal pengetahuan  ;D

Offline sukekuale

  • Siakap
  • *
  • Posts: 54
  • Gender: Male
  • Banax SXB5000LE Korea
    • Email
Re: JENIS2 SETTING PERAMBUT, MATA KAIL, LADUNG.
« Reply #14 on: January 26, 2012, 10:56:46 PM »
Salam Tuan Jenahak, mau tanya sket.

gambarajah perambut no.4 & no.5 tu, perambutnya mmg dibiarkan main free/loose kat mainline ka ???

TQVM... :)
niat enson matakajji semar ngi sheng!!!
perampong ngisheng semar tillem!!!

Offline wan82

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2438
  • Gender: Male
Re: JENIS2 SETTING PERAMBUT, MATA KAIL, LADUNG.
« Reply #15 on: January 27, 2012, 09:07:50 AM »
salam...

info yang berguna.... ;D ;D ;D ;D
"BARANG PANCING MESTI GEMPAQ,
IKAN NAIK KE TAK BLAKANG KIRA,"
"JAGA KESELAMATAN,TOLEH KIRI TOLEH KANAN,
KLU HATI BERAT JGN G MANCING"
JGN DOK BELI BARANG PANCING MAHAL JER,
TP ANAK BINI X MKN,UTAMAKAN KELUARGA,
SEMAKIN HARI SEMAKIN SYG"

Offline emyrul

  • Pelata
  • *
  • Posts: 118
    • Email
Re: JENIS2 SETTING PERAMBUT, MATA KAIL, LADUNG.
« Reply #16 on: January 27, 2012, 10:40:46 PM »
good info.... :) :) :)

Offline wannsscfs

  • Jemuduk
  • *
  • Posts: 156
  • Gender: Male
  • Karau jgn x karau
    • Email
Re: JENIS2 SETTING PERAMBUT, MATA KAIL, LADUNG.
« Reply #17 on: February 22, 2012, 12:08:49 PM »
Best³.....takde ke contoh gambar perambut yg lain....."saya budak baru belajar" hehehehehehe
Nelayan Part time

Offline tuntungturbo

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1190
  • Gender: Male
Re: JENIS2 SETTING PERAMBUT, MATA KAIL, LADUNG.
« Reply #18 on: February 23, 2012, 11:52:07 AM »
tgk ni...
jenis2 bergantung keadaan kawasan pancingan..













Salam Tuan Jenahak...
leh tak explain sket, jenis2 perambut (ikut nombor) yg diterangkan tu bersesuaian untuk macam mana ?
Contohnye...no 1 tu sesuai untuk mancing kat mana..
no 2 tu untuk mancing kat mana...

p/s : sori budak baru blaja.... Main tebaaaa je kadang2 wat perambut....huhuh...
Terbaaeeekkkkk boboboiiii!!!!!