Pancing.Net
April 24, 2014, 10:08:08 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 3 »   Go Down
  Print  
Author Topic: Tips mancing d'Lombong  (Read 16909 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Muss
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 274


Aloq Setaq - Shah Alam - Tanjung Karang


« on: December 16, 2009, 11:53:24 PM »

Salam Otai2 Sekalian...

Kawan baru nak belajar manceng di lombong. Klu boleh kawan nak tips2 maceng di lombong nie.

Tips2nya adalah seperti alatan manceng, umpan yang sesuai, perambut, mata panceng dsb krn kawan first time nak turun manceng di lombong nie. Sblom nie kawan hanya manceng di sekitar p.ketam dan kolam2 berbayar di area shah alam jer (itupun asyik bangau jer hehehe Smiley ). Setahu kawan, cara manceng di lombong berbeza ngan manceng di kolam. Diharap otai2 lombong dapat memberikan tunjuk ajar pada kawan cara manceng di lombong nie

Target ikan spt rohu/patin dan sewaktu dengannya

Tempat manceng - Lombong sekitar kampar/mambang di awan/dan kawasan sekitar dengannya

p/s: Tuan Mod, jika topic nie sudah ada ahli p.net yang postkan, minta tolong guidekan kawan ke post tersebut yea Grin
Logged

idup kena happy...baru bleh manceng...
Pancing.Net
« on: December 16, 2009, 11:53:24 PM »

 Logged
Muss
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 274


Aloq Setaq - Shah Alam - Tanjung Karang


« Reply #1 on: December 19, 2009, 12:59:47 PM »

hhhrrrrmmm...  Cry
Logged

idup kena happy...baru bleh manceng...
mR_o
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5628


ngail pah ceroh!!..ke guane?

syukryz@yahoo.com
Email
« Reply #2 on: December 19, 2009, 01:21:20 PM »

tuan cenonet boy ngn tuan slimer otai lombong..klu xslp la..cube tnye diorg
Logged

tomman
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 206


Mesin Katak Oh!katak kroooooooooooook


Email
« Reply #3 on: January 05, 2010, 09:36:12 AM »

Nak mancen lombong yea!!!! Grin Grin

Okler nak cakap banyak pun teman pun tak ler expert sangat,mungkin ade otai lain yang lagi power.

Lombong nie berbeza kalau nak di bandingkan dengan pancing kolam bayor nie.sebab kebanyakannya ikan die lior bebenor dan kolam bayor nie saiz die takler besar sangat.selalunya umpan dedak jenis 929,286,raja umpan nie kurang menyerlah prestasinya di lombong tak pakai pun takper takut membazir duit aje.
Sebagai permulaan sebelum memulakan atau umpan dilabuhkan sila perhatikan keadaan lombong dahulu dan lihat kocakan ikan yang bermain,teman selalunya kalau baru pertama kali pergi lombong baru ,teman tengok keadaan ikan kat sane dan lihat kocakan ikan samaada tongsan,patin,rohu,PB dsb.selepas dikenalpastikan jenis ikan yang ada barulah pemilihan umpan perlu dilakukan.

Untuk pengetahuan terdapat 2 jenis lombong iaitu lombong pecah dan lombong takung.

Tips mancen lombong pecah/takung

lombong pecah nie adalah lombong yang mempunyai aliran air masuk dan keluar selalunya ia bersambung dengan sungai/anak sungai.Ikan lebih agresif dan sedap rasanya seperti ala2 ikan sungai.kalau di Kampar Lombong mekong di SMTD menjadi pilihan pemancen kalau lombong takung nie adalah lombong yang airnya statik takde keluar dan masuk ikannya pula kurang sedap.Antara umpan-umpan ampuh untuk lombong pecah/takung nie ialah:

1. Sawit blender + dedak ayam kuning + minyak
2. Isi biji getah ( buat sate)
3. Sawit peram (guma mata 3 )
4. Sawit masak baru ( buat sate)
5. Dedak kuning ayam + starbrand pisang (bancuhan kena betul tak leh kuat/kurang baunya)ada nisbah
6. Perut ayam + dedak kuning.
7. Buah mengkudu masak + dedak kuning + santan + hampas kelapa ( tongsan)
8. rapala/anak keli/seluang (toman )

ada banyak lagi umpanya.tetapi paling killer no. 1.alhamdulillah teman jarang bangau pakai umpan tu.jelawat dan ara/rohu cukup suka.kalau patin teman pakai no. 5.kalau mancen kat SMTD pakai aje umpan nie.insya-Allah.banyak patin dah tewas.teman tak galakkan kome mancen pakai umpan yang ada jual kat kedai tu sebab pengalaman teman yang dah belasan tahun mancen lombong nie umpan tu kurang mujarab kat lombong terbiar.memang bangau.kalau kolam bayor memang power.

Perambut yang biasa teman gunakan ialah mata bom dan rambai kerana mata2 tu memang sesuai digunakan di lombong terbior nie.kalau boleh pakai pakai jenis Fire Eagle Steel hook,jenis stainless steel sebab ikan lombong nie shot dia kuat,terutama patin.jangan pakai jenis tali merah,tak kuat sangat.tapi rohu suka mata tali merah tu.buat seroi2 agar dalam air dia pecah sedikit demi sedikit.

mancen tongsan lain pulak perambutnya,teman selalu pakai mata bom buat sendiri khas untuk tongsan,turun temurun dari pakcik teman,kalau kome mancen skali ngan teman boleh teman tunjukkan caranya.teknik apungan boleh jugak pakai kat lombong nie.ok untuk tempat ikan bermain pulak,sila tengok pokok kiambang yang ada di lombong itu,sekiranya pokok tersebut bergerak ke arah umpan,jangan tarik/naikkan umpan biarkan sahaja ia menutup umpan kome,ikan lombong selalu bermain dibawah kiambang.teman pernah naik jelawat dalam anggaran 8 kilo dengan membiarkan umpan ditutupi kiambang.selalunya mesti dapat.pakai umpan no. 1 tadi.longgarkan tali.paling2 1-3 kilo seekor insya-Allah dapat.pasang pancing banyak. teman selalu pasang 3-5 batang sekali.kalau nak senang,cari tempat keluar air (lombong pecah ) main kat situ pakai sawit,buat sate,jelawat ngan kaloi suka main kat air keluar.nak cerita banyak lagi tekniknya penat nak taip nie.perhatian perlu.

AWAS JANGAN SESEKALI MASUK DALAM LOMBONG KALAU SANGKUT MATA DSB,IA LAGI MERBAHAYA DARIPADA SUNGAI.
apa2 hal try dulu mancen,jangan putus asa kalau bangau.




Logged

TOKOH BELIA NEGARA tu ! kui!kui!kui!
SLiMER
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2307


iamslimer
« Reply #4 on: January 05, 2010, 10:42:18 PM »

salam..baru perasan topik ni..huhu... Grin

kat area tapah/smtd/mambang diawan/kampar/malim nawar/tanjung tualang etc..mmg penuh ngan lombong...beribu2 lemon...

susah nak pasti kan lombong yg mana bnyk ikan...tapi yg pasti..kalau yg senang nak pi tu..contoh..tepi2 jln tu..mmg kurang la ikan nya..yg ada maybe talapia...sebab org dah sesah..atau geng jaring dah masuk..huhu...pot rahsia teman ngan geng2 tapah pun kena jaring..huhu...

nak mancing lombong ni..teknik dan umpan2 nye biasa2 je..mcm brader tomman tulis tu..kira almost complete la... Wink..kalau nak tulis..beratus2 jenis campuran dedak la..umpan itu ini...yg penting..ikan makan tak...even dedak ayam kuning ngan tepung sket je pun bole.

maybe kalau brader nak try satu pot lombong..try pi pagi2 betul...masa matahari nak naik (sebelum kul 7am)..masa air tengah berkabus lagi..dah terpacak kat tepi lombong tu...jgn bising2..tengok ikan dok main2 ngempaih ekor bersuka ria tak...kalau ada tu..ada la ikan...pastu...bancuh dedak/umpan ape yg patut..senyap2...baling..duduk dendiam...bila ikan first dah makan..nak bising pun takpe..sebab dia dah main dekat2...cuba la.



Salam Otai2 Sekalian...

Kawan baru nak belajar manceng di lombong. Klu boleh kawan nak tips2 maceng di lombong nie.

Tips2nya adalah seperti alatan manceng, umpan yang sesuai, perambut, mata panceng dsb krn kawan first time nak turun manceng di lombong nie. Sblom nie kawan hanya manceng di sekitar p.ketam dan kolam2 berbayar di area shah alam jer (itupun asyik bangau jer hehehe Smiley ). Setahu kawan, cara manceng di lombong berbeza ngan manceng di kolam. Diharap otai2 lombong dapat memberikan tunjuk ajar pada kawan cara manceng di lombong nie

Target ikan spt rohu/patin dan sewaktu dengannya

Tempat manceng - Lombong sekitar kampar/mambang di awan/dan kawasan sekitar dengannya

p/s: Tuan Mod, jika topic nie sudah ada ahli p.net yang postkan, minta tolong guidekan kawan ke post tersebut yea Grin
Logged

-SLiMER-
never.stop.exploring
bdboy76
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2224



Email
« Reply #5 on: January 05, 2010, 10:58:55 PM »

tu dia dah masuk otai lombong.....slimmer ngan tomman mmg otai...tgk ajer gambor deme main lombong mcm pakai jaring jer bila tgk jumlah hasil tangkapan deme tu Grin

teman otai mancing parit jer....mancing anak seluang Grin
Logged

kalau terasa nak ajak mancing tel atau sms jer teman d talian 0182380648
SLiMER
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2307


iamslimer
« Reply #6 on: January 06, 2010, 11:41:18 AM »

otai mende..aku lepak tepi lombong je..makan twisties sambil ambik gambar aksi2 3g..kiki..preeennnggggg..:-) Grin

tu dia dah masuk otai lombong.....slimmer ngan tomman mmg otai...tgk ajer gambor deme main lombong mcm pakai jaring jer bila tgk jumlah hasil tangkapan deme tu Grin

teman otai mancing parit jer....mancing anak seluang Grin
Logged

-SLiMER-
never.stop.exploring
Muss
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 274


Aloq Setaq - Shah Alam - Tanjung Karang


« Reply #7 on: January 07, 2010, 12:15:42 AM »

Thanks otai2 lombong sekalian  Grin Grin Grin

Dari penerangan tahap 'dewa' dari tuan Tomman dan tuan slimer akan sy cuba aplikasikan pada trip yang akan datang. InsyaAllah bulan febuary 2010 sy akan ke Perak lagi bagi memburu spesis ikan yang menghuni lombong2 sekitar perak ini.

Jika ada rezeki, ingin juga sy nak mengajak tuan - tuan ke seisi menge'teh' bersama bagi menuntut ilmu manceng lombong nie.. InsyaAllah..

Sekali lagi terimas keatas info manceng lombong nih..  Grin Grin Grin


Logged

idup kena happy...baru bleh manceng...
hazwan
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 592


Peace

hazwan_hassan
WWW Email
« Reply #8 on: January 07, 2010, 12:55:38 AM »

Salam Tuan....

pancingan lombong ni kalau betul2 saiz mata berapa yang sesuai digunakan??

adakah dia mengikut ikan yang kita target??
Logged

http://www.jft.com.my
JOHOR FISHING TRIBE
SLiMER
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2307


iamslimer
« Reply #9 on: January 09, 2010, 10:19:41 PM »

yg teman pakai..kalau mata rambai spring tu..size 8-11..abis besar pun 12.

Salam Tuan....

pancingan lombong ni kalau betul2 saiz mata berapa yang sesuai digunakan??

adakah dia mengikut ikan yang kita target??
Logged

-SLiMER-
never.stop.exploring
cenonetboy
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3007


019 2282 412

cenonetboy cenonetboy
Email
« Reply #10 on: January 09, 2010, 10:33:22 PM »

Salam~

Hustler2 dh bg penerangan lengkap tp teman nk tmbh skit je. Kalau mancen kt lombong, di sarankan membancuh dedak kt situ...pakai air lombong tu gak...kalau ade kelodak2...campurkn skali. Rasionalnye...ikan x was2 nk mkn hehehehehe.

Lg satu....kalau boleh dptkn info dr org yg biase mancen kt situ. Kalau x kenal sape2...pergilah minum2 kt kedai berdekatan & muka kena manis. Tegur2 le otai2 yg lepak kt situ utk dptkn info atau kalau ayat 'power'....silap2 dpt port rahsia diaorg.

Insya-Allah....bln 2 nnt kitaorg pn nk g melawat port2 rahsia yg lama x di kunjungi....masih rahsie atau dh di 'rogol' oleh penjaring2. Ada rezeki...ade le report nye nnt..... Grin
Logged

Standard mau jaga, Maruah kena cover, Ayat biar power
SLiMER
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2307


iamslimer
« Reply #11 on: January 09, 2010, 10:35:06 PM »

aaa..betul tu..cabut je sket2..rumput2 tepi2 air lombong tu..kalau ada..gaul ngan dedak... Wink

p:s- asyik aku je yg kena bancuh..caiittt... Grin

Salam~

Hustler2 dh bg penerangan lengkap tp teman nk tmbh skit je. Kalau mancen kt lombong, di sarankan membancuh dedak kt situ...pakai air lombong tu gak...kalau ade kelodak2...campurkn skali. Rasionalnye...ikan x was2 nk mkn hehehehehe.

Lg satu....kalau boleh dptkn info dr org yg biase mancen kt situ. Kalau x kenal sape2...pergilah minum2 kt kedai berdekatan & muka kena manis. Tegur2 le otai2 yg lepak kt situ utk dptkn info atau kalau ayat 'power'....silap2 dpt port rahsia diaorg.

Insya-Allah....bln 2 nnt kitaorg pn nk g melawat port2 rahsia yg lama x di kunjungi....masih rahsie atau dh di 'rogol' oleh penjaring2. Ada rezeki...ade le report nye nnt..... Grin
Logged

-SLiMER-
never.stop.exploring
cenonetboy
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3007


019 2282 412

cenonetboy cenonetboy
Email
« Reply #12 on: January 09, 2010, 10:46:01 PM »

aaa..betul tu..cabut je sket2..rumput2 tepi2 air lombong tu..kalau ada..gaul ngan dedak... Wink

p:s- asyik aku je yg kena bancuh..caiittt... Grin

Ehem...ehem...sblm2 ni sape yg bancuh hehehehe. QC mike ketat sgt...kombinasi air & dedak mesti 'perfect'...tu yg ramai x brani bancuh dedak....
Logged

Standard mau jaga, Maruah kena cover, Ayat biar power
Muss
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 274


Aloq Setaq - Shah Alam - Tanjung Karang


« Reply #13 on: January 12, 2010, 08:46:28 AM »

Peerrgghh... siap dedak campur ngan rumput tuh. Orait... Ujikaji akan dilakukan nanti.

Trimas Hustler2 dan otail2 Cool Cool
Logged

idup kena happy...baru bleh manceng...
jebon
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2567



Email
« Reply #14 on: January 14, 2010, 03:27:28 PM »

ade lagi ke sesape mau gi lombong? nak ikot!!!!!!
aku dok puncak jalil Grin
Logged

yang tinggal hanya iman dan amal - 0193883258 - call @ sms saya untuk sesi terapi bekam www.bekam4u.blogspot.com

~~BERANI KUMPAU PUNYA KAKI~~
Muss
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 274


Aloq Setaq - Shah Alam - Tanjung Karang


« Reply #15 on: January 18, 2010, 02:06:40 PM »

InsyaAllah, klu ade trip nanti kawan roger mike  Grin. Tapi mungkin dalam bulan febuary nie kot...
Logged

idup kena happy...baru bleh manceng...
tomman
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 206


Mesin Katak Oh!katak kroooooooooooook


Email
« Reply #16 on: January 21, 2010, 03:10:06 PM »

Teman rekomen kalau nak gegar lombong area Perak nie pergilah ke lombong mekong di SMTD,Tronoh Mines,Air Kuning,area Seri Iskandar,Lembah Kinta di Batu Gajah.cuba main.

Macam nielah,kome cuba pakai dedak ayam kuning + starbrand pisang bancuhan dia 2 kilo dedak campur 4 sudu starbrand.Starbrand tu bancuh dulu dalam air kolam tu biar baunya sebati.pasti campur ngan dedak 2 kilo tadi.itu asas umpan lombong.Insya-Allah berjaya,paling2 tilapia huhuhuhuhu.Untuk tongsan ada campurannya,dan kita kena tahu tongsan apa nak cari samada sisik halus atau kasar,hitam atau rumput,sebab ia berlainan jenis.Pakai umpan uang teman bagitau di ruangan atas tadi.itupun dah cukup dah.Ada lagi umpan tongsan lain untuk kolam bayor,tapi ape2 hal try dulu.umpan tongsan kolam bayor kena pakai dedak wangi +++++ beberapa bahan lain dan ada sukatan dan nisbahnya.Itu umpan cari makan.

Lombong yang teman bagitau  tu adalah lombong sejarah teman dari mula memancen 19 tahun dulu,ikan dia tak penah abis.sampai skang kalau kengkawan dari jauh datang teman bawak ke situ dan teman bancuhkan umpan untuk mereka.

apa2 hal selamat datang ke Perak,negeri yang kaya dengan Lombong.......yehaaaaaa Grin Grin Grin Grin Grin Grin
Logged

TOKOH BELIA NEGARA tu ! kui!kui!kui!
Muss
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 274


Aloq Setaq - Shah Alam - Tanjung Karang


« Reply #17 on: January 22, 2010, 03:11:10 PM »

Tuan tomman...

InsyaAllah jika ade rezeki nanti, sy turun Perak sy msg Tuan. Bolehlah kita buat seisi menge'teh' sambil kita buat acara suaikenal. Masa tu boleh kot kita manceng sekali ker.. hehehe..  Grin Grin
Logged

idup kena happy...baru bleh manceng...
mat unta
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 298



« Reply #18 on: January 22, 2010, 09:37:48 PM »

Nak mancen lombong yea!!!! Grin Grin

Okler nak cakap banyak pun teman pun tak ler expert sangat,mungkin ade otai lain yang lagi power.

Lombong nie berbeza kalau nak di bandingkan dengan pancing kolam bayor nie.sebab kebanyakannya ikan die lior bebenor dan kolam bayor nie saiz die takler besar sangat.selalunya umpan dedak jenis 929,286,raja umpan nie kurang menyerlah prestasinya di lombong tak pakai pun takper takut membazir duit aje.
Sebagai permulaan sebelum memulakan atau umpan dilabuhkan sila perhatikan keadaan lombong dahulu dan lihat kocakan ikan yang bermain,teman selalunya kalau baru pertama kali pergi lombong baru ,teman tengok keadaan ikan kat sane dan lihat kocakan ikan samaada tongsan,patin,rohu,PB dsb.selepas dikenalpastikan jenis ikan yang ada barulah pemilihan umpan perlu dilakukan.

Untuk pengetahuan terdapat 2 jenis lombong iaitu lombong pecah dan lombong takung.

Tips mancen lombong pecah/takung

lombong pecah nie adalah lombong yang mempunyai aliran air masuk dan keluar selalunya ia bersambung dengan sungai/anak sungai.Ikan lebih agresif dan sedap rasanya seperti ala2 ikan sungai.kalau di Kampar Lombong mekong di SMTD menjadi pilihan pemancen kalau lombong takung nie adalah lombong yang airnya statik takde keluar dan masuk ikannya pula kurang sedap.Antara umpan-umpan ampuh untuk lombong pecah/takung nie ialah:

1. Sawit blender + dedak ayam kuning + minyak
2. Isi biji getah ( buat sate)
3. Sawit peram (guma mata 3 )
4. Sawit masak baru ( buat sate)
5. Dedak kuning ayam + starbrand pisang (bancuhan kena betul tak leh kuat/kurang baunya)ada nisbah
6. Perut ayam + dedak kuning.
7. Buah mengkudu masak + dedak kuning + santan + hampas kelapa ( tongsan)
8. rapala/anak keli/seluang (toman )

ada banyak lagi umpanya.tetapi paling killer no. 1.alhamdulillah teman jarang bangau pakai umpan tu.jelawat dan ara/rohu cukup suka.kalau patin teman pakai no. 5.kalau mancen kat SMTD pakai aje umpan nie.insya-Allah.banyak patin dah tewas.teman tak galakkan kome mancen pakai umpan yang ada jual kat kedai tu sebab pengalaman teman yang dah belasan tahun mancen lombong nie umpan tu kurang mujarab kat lombong terbiar.memang bangau.kalau kolam bayor memang power.

Perambut yang biasa teman gunakan ialah mata bom dan rambai kerana mata2 tu memang sesuai digunakan di lombong terbior nie.kalau boleh pakai pakai jenis Fire Eagle Steel hook,jenis stainless steel sebab ikan lombong nie shot dia kuat,terutama patin.jangan pakai jenis tali merah,tak kuat sangat.tapi rohu suka mata tali merah tu.buat seroi2 agar dalam air dia pecah sedikit demi sedikit.

mancen tongsan lain pulak perambutnya,teman selalu pakai mata bom buat sendiri khas untuk tongsan,turun temurun dari pakcik teman,kalau kome mancen skali ngan teman boleh teman tunjukkan caranya.teknik apungan boleh jugak pakai kat lombong nie.ok untuk tempat ikan bermain pulak,sila tengok pokok kiambang yang ada di lombong itu,sekiranya pokok tersebut bergerak ke arah umpan,jangan tarik/naikkan umpan biarkan sahaja ia menutup umpan kome,ikan lombong selalu bermain dibawah kiambang.teman pernah naik jelawat dalam anggaran 8 kilo dengan membiarkan umpan ditutupi kiambang.selalunya mesti dapat.pakai umpan no. 1 tadi.longgarkan tali.paling2 1-3 kilo seekor insya-Allah dapat.pasang pancing banyak. teman selalu pasang 3-5 batang sekali.kalau nak senang,cari tempat keluar air (lombong pecah ) main kat situ pakai sawit,buat sate,jelawat ngan kaloi suka main kat air keluar.nak cerita banyak lagi tekniknya penat nak taip nie.perhatian perlu.

AWAS JANGAN SESEKALI MASUK DALAM LOMBONG KALAU SANGKUT MATA DSB,IA LAGI MERBAHAYA DARIPADA SUNGAI.
apa2 hal try dulu mancen,jangan putus asa kalau bangau.





tuan lombong mana yang ok lagi di perak maknanya ada ikan..sya pegi air kuning selalu bangau mungkin tak kena umpan..boleh tuan guide
Logged
pelatung_parit
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2941


janji ada air.... zazzzz!!!............


« Reply #19 on: January 24, 2010, 04:17:48 AM »

bro.. klu kumpaw jugaks.. cuba bro guna cacing lombong. cari kat sekitar lombong tu.... 100% mesti dapat punyo.. lagi banyk cacing lagi banyak ikan dapat... tp talapia jelah...  Cheesy Cheesy lain-2 spesis mgkn makan tp peratusannya kurang dan saiz pun kecik-2 jek.....
pengalaman kawan manceng talapia guna cacing lombong pernah dapat ikan penuh guni beras 10 kg.. setiap sorg.... tu belum campur yg kitorg cnr lagi.. coz x ckp bekas....  Grin
tp tu dululah... dh lebih 10 thn kawan x main lombong dh.. geng x deks time blk kg... sumer dh lesap...


klu kumpaw jgk.. pergi cr lombong terbiar yg ada banyak itik. Dgn menggunakan mata kail saiz besor.. buat banyak-2 pastu sembat jeks itik-2 kat situ.. buat barberque....  Cheesy Cheesy
( pengalaman dulu nih... lepas manceng, rembat buah jambu peh tu sembat itik.. panggang.. )  Grin



p/s: bro toman / slimer nnt lain kali kawan blk kg kawan contack... ( mintak-2 x dek masalah lg lah time balik kg nnt.. )  Grin
Logged

jom casting sampai rentung....... contackler klu sudi.... 012-7773652 hehehehe.........

JGN LUPA ADD PESBOOK TEMAN....
Wak Jeman
mat unta
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 298



« Reply #20 on: January 24, 2010, 08:18:39 PM »

ooh banyak tips kat sini...thanks otai semua
Logged
tomman
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 206


Mesin Katak Oh!katak kroooooooooooook


Email
« Reply #21 on: January 25, 2010, 09:07:35 AM »

ooh banyak tips kat sini...thanks otai semua

bro pelatung_parit,lame tak dengo citer,orang umah dah ok ke demamnye.sori teman tak sempat nak reply email kome tapi takpe,kome sekampung dengan teman nie,kalu balik kite ngeteh skali,call aje teman nie.

Ok,lombong air kuning itu seperti sg. lesung ada ikannya,cuma kome kena tengok ler dulu persekitaran dan keadaan air kat sane.seperti yang tuan cenonet boy cakap,kome datang pagi2 kalau boleh dalam pukul 6.30-7.00 kome dah terpacak kat lombong tu.ikan aktif time tu.lombong yang dah lebih 10 tahun selalunya insya-Allah ada ikan.kumpau tu biasa ler,teman pun selalu gak kumpau,tetapi kome boleh iku cara teman nie,untuk mengelakkan kumpau berpanjangan,kome datang pagi ke lombong tu,main dulu kalau dah sampai tengahari beluk naik kome tukar port main sungai pulak,tapi kome kena bawaklah siap2 umpan tu yeaaaa Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy

kalau boleh air kat lombong tu kalau air naik ok,kalau air cetek selalu teman memang haram sio nak mancen kat situ apalagi tukar port lerrrrrrrrr Wink
Logged

TOKOH BELIA NEGARA tu ! kui!kui!kui!
belida
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 17


« Reply #22 on: January 25, 2010, 12:14:51 PM »

Salam Sejahtera;

Otai Tomman>:

Nk tanya cikit psl pancing kat lombong kito slalu gi gak kat lombong area Bt Gajah tu tp tak ketemu hok ada ikan besar2 galok dok main
ikan lampan ngan tilipia bnyk la dpt.Nti klu ada free nk ajak Tomman gi ngail skali boleh tak nk belajor ngail lombong killer dia punya umpan ke,teknik ke
lain2 lah lagi.

Seperkara gi klu ngail kolam hok ado ikn jelawat umpan yg Tomman bagi sawit+dedak Kunig+minyak tu leh pki dok mau ke jelawat kolam mkn
Haha..haha Grin Grin sblm telupa bg la rahsia umpan tongsan cari mkn tu leh kongsi sikit2 nk try main tongsan geram nengok depa dok tarik tongsan sesaja kat kolam.Kito bnyk wat nek rohu je la kelibat tongsan ngan patin lalu je bawah tali tak jamah pun umpan rohu je dok tibai Huh Huh

Harap dpt bantuan ehsan dari Otai Tomman deh... Cheesy


Ahaaa..umpan cari mkn tu>>

Logged
tomman
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 206


Mesin Katak Oh!katak kroooooooooooook


Email
« Reply #23 on: January 27, 2010, 11:01:07 AM »

Salam Sejahtera;

Otai Tomman>:

Nk tanya cikit psl pancing kat lombong kito slalu gi gak kat lombong area Bt Gajah tu tp tak ketemu hok ada ikan besar2 galok dok main
ikan lampan ngan tilipia bnyk la dpt.Nti klu ada free nk ajak Tomman gi ngail skali boleh tak nk belajor ngail lombong killer dia punya umpan ke,teknik ke
lain2 lah lagi.

Seperkara gi klu ngail kolam hok ado ikn jelawat umpan yg Tomman bagi sawit+dedak Kunig+minyak tu leh pki dok mau ke jelawat kolam mkn
Haha..haha Grin Grin sblm telupa bg la rahsia umpan tongsan cari mkn tu leh kongsi sikit2 nk try main tongsan geram nengok depa dok tarik tongsan sesaja kat kolam.Kito bnyk wat nek rohu je la kelibat tongsan ngan patin lalu je bawah tali tak jamah pun umpan rohu je dok tibai Huh Huh

Harap dpt bantuan ehsan dari Otai Tomman deh... Cheesy


Ahaaa..umpan cari mkn tu>>



bro belida,teman bukannyee otai woooo,ini sekadar berkongsi pengalaman aje nie.tapi kite sebagai orang perak bangga banyak port mancen.

umpan sawit+dedak Kunig+minyak tu selalunye teman pakai di lombong terbiar aje tak penah gune di kolam boyir sebab umpan kolam bayor tu lain buatannya.nisbah campuran untuk umpan tadi pun kena betul.susah nak cakap kat dalam nie kena jumpa ngan tunjuk kat lombong baru senang nak tau.Tapi selalunya jelawat dok syok kat umpan tu. cuma kekadang rohu pun tibai.

Ok pemilihan lombong untuk memancen tu sebenornya tak semua lombong ada ikan mega atau berjenis di dalamnya.kekadang takde ikan pun ada.tapi tilapia memang selalu ada.goreng pun sodapppppppp Grin Grin Grin
Batu gajah selalu teman main kat lombong di malim nawar iaitu di jalan dari malim nawar ke Sri Iskandar.kalau jumpan jambatan sg. kinta tu masuk kiri ade jalan kecil terus masuk dalam nan ada jumpa lombong pecah sungai.selalu teman cari baung kat situ.lombong tu alhamdulillah selalu tak menghampakan.sebab boleh mancen 2 arah,satu ke lombong dan satu ke sungai.patin banyak kat situ tapi kena tengok tempat dia main.tongsan pun penah teman naikkan.tapi sisik kasar.halus tak penah try lagi menjeratnya.

senang macam nie,01/02/2010 nanti teman kena posting(tukar) pejabat di Pejabat RISDA Negeri Perak.jadi teman akan menjadi penduduk tetap Ipoh,jadi kite leh ngail skali time cuti.teman akan ajar umpannya.kena atau tidak itu rezeki masing2 ler.kekadang ada juga bangau walaupun umpan yang selalu kite pakai.amacam.teman tengah nak cari geng mancen kat sekitar ipoh nak buat geng.kome join skali ler.amacam?HuhHuhHuh Grin Grin Grin Grin Grin
Logged

TOKOH BELIA NEGARA tu ! kui!kui!kui!
cooyard
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2384



« Reply #24 on: January 27, 2010, 02:54:10 PM »

Salam, kawe dok pengkalan, ipoh. Kalu ader komplot call2 la kawe.
sabtu or ahad ader kat lombong area tanjung tualang or batu gajah. Grin
019-4403062 Cool
Logged

CHRonic ANgleRs oF KELantAN(CRANK77)
019 empat kosong enam lima tiga dua sembilan.
belida
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 17


« Reply #25 on: January 27, 2010, 05:41:05 PM »

Oh molek sesgat le tu bro tomman kena tukar ipoh lak.
Mai kita wat geng mancen ramai2 kasi gegar abih lombong kat Perak ni.heehee
bro Tomman ni kira tegolong gelaran otai le jugak bab teror mancen lombong bkn senang nak nek ikan lombong bekenaan ngan umpan dia mkn tu>>

Emm..bro Cooyard pun ada kat area Pgkln ni leh join sekali nti cuti2 sabtu ngan ahad
leh kta turun g mancen sesama ngan bro Tomman,bab kito jd ketagih mancen lombong ikut abg dok g ngan kwn2 dia di sekitar bt.Gajah area kot tnjung tualang gak le dok main tu kito tau sikit2 lombong yg ada kat bt.gajah ni

ok le nti klu ada free cuti kita g mancen nti contact le weh.

Logged
batu satu
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2401


Mencari Lagi pelbagai "Lesen Ikan Lio"

BorN+to+Fishing Fishing+Engineer+:)
« Reply #26 on: January 28, 2010, 09:09:35 PM »

Abg belida ntah2 kita penah terserempak kat lombong Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes
Logged

kecik mancen, dh besar pon mancen Smiley   
BorN to Be an Angler Smiley      
Malim Nawar, Perak mali Smiley
Fishing Engineer Smiley

batu satu
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2401


Mencari Lagi pelbagai "Lesen Ikan Lio"

BorN+to+Fishing Fishing+Engineer+:)
« Reply #27 on: January 28, 2010, 09:14:20 PM »

Salam abg tomman...after jambatan sungai kinta belah kiri ye??jalan kecik kan??
saya selalu pi situ,tapi xdapat pun ikan mega..asyik2 ikan talipia keanak2an je....kongsi la rahsia umpan Grin Cheesy Grin
kene menuntut ni ngan abg tomman...
Logged

kecik mancen, dh besar pon mancen Smiley   
BorN to Be an Angler Smiley      
Malim Nawar, Perak mali Smiley
Fishing Engineer Smiley

batu satu
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2401


Mencari Lagi pelbagai "Lesen Ikan Lio"

BorN+to+Fishing Fishing+Engineer+:)
« Reply #28 on: January 28, 2010, 09:17:25 PM »

abg tomman mancen situ guna teknik ape??membottom?ke guna mata bom?? Huh Huh Smiley
Logged

kecik mancen, dh besar pon mancen Smiley   
BorN to Be an Angler Smiley      
Malim Nawar, Perak mali Smiley
Fishing Engineer Smiley

tomman
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 206


Mesin Katak Oh!katak kroooooooooooook


Email
« Reply #29 on: January 29, 2010, 03:39:45 PM »

Salam abg tomman...after jambatan sungai kinta belah kiri ye??jalan kecik kan??
saya selalu pi situ,tapi xdapat pun ikan mega..asyik2 ikan talipia keanak2an je....kongsi la rahsia umpan Grin Cheesy Grin
kene menuntut ni ngan abg tomman...

Yup,belah situ ler,kome masuk dalam pas tu nanti nampak ada lombong pecah sungai kan.labuhkan umpan kat situ,kalau boleh guna 2 teknik.pakai pelampung pun boleh bottom pun leh gak.dia ada tempat mainnye,susah teman nak cakap dalam nie,kena datang dan tunjuk.tapi apaa2 hal try dulu
Logged

TOKOH BELIA NEGARA tu ! kui!kui!kui!
Pages: 1 2 3 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal