Author Topic: Cara-cara nak mancing ikan sumpit@sesumpit  (Read 7625 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Lanz

  • Bilis
  • *
  • Posts: 16
  • Gender: Male
Cara-cara nak mancing ikan sumpit@sesumpit
« on: December 21, 2009, 09:15:01 PM »
Kat area saya ni ada byk ikan sumpit.
Saya selalu mancing ikan jenjulung pakai umpan udang yg dibeli kat pasar.
Ikan jenjulung ni senang je saye pancing,tapi ikan sumpit ni tak mau mkn umpan joran saya.
Dari jauh saya perhatikan gerak geri ikan sumpit ni setelah setting joran ngan umpan.
Umpan guna udang mati dan diletakkan pada permukaan air.
Ikan sumpit ni dtg berkumpulan,bile tgk umpan saya,diorang buat tak tau.
Dan yg paling pelik plak ialah,ikan ni mcm takut tgk umpan saya.
Dari jauh ia dtg mcm nak mkn umpan,belum sampai kat umpan(15 cm dari umpan),dia pun lari mcm terkejut atau takut.
Bila saya labuhkan umpan,ikan ni mesti lari tgk umpan saya.
Ikan lain boleh plak sangkut tapi ikan ni pelik.
Jadi sifu sifu bolehlah berkongsi maklumat pasal ikan ni dan cara yg betul utk menangkapnya.

Offline bdboy76

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2225
  • Gender: Male
    • Email
Re: Cara-cara nak mancing ikan sumpit@sesumpit
« Reply #1 on: December 21, 2009, 10:44:11 PM »
cuba pakai matakail udang yg dalam pek biru warna emas....made in jepun....pakai isi udang yg dah kopek ikut saiz mata kail...buat mcm casting gerenti kebabommmmmmm ;D
kalau terasa nak ajak mancing tel atau sms jer teman d talian 0182380648

Offline jerung bin hitam

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3965
  • Gender: Male
  • update terbaru aktiviti BongkarLubok di facebook
    • Email
Re: Cara-cara nak mancing ikan sumpit@sesumpit
« Reply #2 on: December 21, 2009, 10:52:41 PM »
cuba kecik kan sais udang hiris tu
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Offline manba_nkk

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 18237
Re: Cara-cara nak mancing ikan sumpit@sesumpit
« Reply #3 on: December 22, 2009, 07:53:53 AM »
Bro Lanz, ikan tu lebih suka makan serangga kecil [kalau boleh yg hidup]dari udang atau umpan lain yg 'mati'
takda peduli, hentam saja

Offline matkudut

  • Marlin
  • *
  • Posts: 639
  • Gender: Male
    • Email
Re: Cara-cara nak mancing ikan sumpit@sesumpit
« Reply #4 on: December 22, 2009, 08:20:43 AM »
kalu kek tompek sey nun...diaorang pakai lalat.... ;D ;D
keno rajin la cari lalat.... ;D ;D

Offline khanzab

  • Pelata
  • *
  • Posts: 135
  • Gender: Male
  • Na..Na..NA..Ngail Kite..
    • Email
Re: Cara-cara nak mancing ikan sumpit@sesumpit
« Reply #5 on: December 22, 2009, 01:49:45 PM »
kalu kek tompek sey nun...diaorang pakai lalat.... ;D ;D
keno rajin la cari lalat.... ;D ;D
tompek den lak pakai lipas... :P :P

Offline matkudut

  • Marlin
  • *
  • Posts: 639
  • Gender: Male
    • Email
Re: Cara-cara nak mancing ikan sumpit@sesumpit
« Reply #6 on: December 22, 2009, 03:13:29 PM »
lipas busuk sheikh....
sesumpit pn goli nak makan... ??? ???
kalu kaloi tu insya'allah ade rezeki.... ;D ;D ;D

Offline hazwan

  • Marlin
  • *
  • Posts: 592
  • Gender: Male
  • Peace
    • Email
Re: Cara-cara nak mancing ikan sumpit@sesumpit
« Reply #7 on: December 22, 2009, 06:23:45 PM »
salam...

ikan sumpit nih kalau tak salah saya selalunya ada berdekatan dengan sangkar ikan..

Umpan terbaik ialah lipas kecil2 yang selalu ada kat rakit2 tu..

gunakan mata kail kecil

batu ladung tak perlu digunakan...

bila lipas tu terapung kat air then ikan tu akan sumpit....pastu sembat ler...
seronok gak layan nih...

selamat mencuba~

p/s ilmu nih kawan dapat dari bapak mertua kawan.....
http://www.jft.com.my
JOHOR FISHING TRIBE

Offline azli

  • Bilis
  • *
  • Posts: 9
  • Gender: Male
    • Email
Re: Cara-cara nak mancing ikan sumpit@sesumpit
« Reply #8 on: December 23, 2009, 10:17:00 AM »
bro...kalau kat bagan lalang ni sy pancing sumpit guna cengkerik
tu pun guna pelampung kaler terang2
kalau cengkerik mati pun dia tak layan.
boleh try anak udang kat kedai aquarium tu
galak gak....
minggu  ni nk try mancing kat jimah power...kata ebek tengah mengganas

Offline ismikayz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4299
  • Gender: Male
Re: Cara-cara nak mancing ikan sumpit@sesumpit
« Reply #9 on: December 23, 2009, 11:09:37 AM »
jimah power tu katne? ebek tu...
'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'

Offline chikut

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1008
    • Email
Re: Cara-cara nak mancing ikan sumpit@sesumpit
« Reply #10 on: December 25, 2009, 10:41:10 PM »
salam

 teman kalo mancing ikan ni guner umpan udang dengn mata kail sembilang
kaedanye umpan yg bersalut matakail tu di main2kan kat gigi2 airjer kire cam terapung2ler biler ikan tu dah ngap terusjer sembat
 try2ler mane tau berkesan er kalo salahtu tolng2le betolkan
kita takakan berasa gundah walau sekali jika kiter tahu ape yng kita cari

Offline manba_nkk

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 18237
Re: Cara-cara nak mancing ikan sumpit@sesumpit
« Reply #11 on: December 26, 2009, 02:35:47 PM »
sesumpit ni agaknya masak apa sedap ? ;D
takda peduli, hentam saja

Offline khanzab

  • Pelata
  • *
  • Posts: 135
  • Gender: Male
  • Na..Na..NA..Ngail Kite..
    • Email
Re: Cara-cara nak mancing ikan sumpit@sesumpit
« Reply #12 on: December 26, 2009, 06:57:03 PM »
grg b'lado pn sodap...

Offline ismikayz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4299
  • Gender: Male
Re: Cara-cara nak mancing ikan sumpit@sesumpit
« Reply #13 on: December 27, 2009, 09:12:42 PM »
tapi pnah gak dpt sesumpit masa casting udang idup nak cr siakap kat kong-kong...ganas gak ek....ingat belasah serangga je...tapi kan kuasa sumpitan dia memang power...dah try lekat roti kat rumah rakit masa kat langkawi...dia leh sumpit roti tu smpai jatuh...letak roti kat jari..dia lompat sambar...huh! memang ikan yang ada daya juang yang tinggi...salute!
'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'

Offline matkudut

  • Marlin
  • *
  • Posts: 639
  • Gender: Male
    • Email
Re: Cara-cara nak mancing ikan sumpit@sesumpit
« Reply #14 on: December 28, 2009, 10:31:31 AM »
tapi pnah gak dpt sesumpit masa casting udang idup nak cr siakap kat kong-kong...ganas gak ek....ingat belasah serangga je...tapi kan kuasa sumpitan dia memang power...dah try lekat roti kat rumah rakit masa kat langkawi...dia leh sumpit roti tu smpai jatuh...letak roti kat jari..dia lompat sambar...huh! memang ikan yang ada daya juang yang tinggi...salute!


sesumpit ctu dah traning main sarkas... ;D ;D ;D
sbb tu leh lompat tinggi... :o :o :o

Offline ismikayz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4299
  • Gender: Male
Re: Cara-cara nak mancing ikan sumpit@sesumpit
« Reply #15 on: December 28, 2009, 02:04:32 PM »
hehe..agaknye la bang..ikan sumpit kat langkawi sume masuk sekolah sarkis da....
'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'

Offline ~jenahak~

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1447
  • Gender: Male
  • golek iwak
    • Email
Re: Cara-cara nak mancing ikan sumpit@sesumpit
« Reply #16 on: December 28, 2009, 02:48:45 PM »
salam...

ikan sumpit nih kalau tak salah saya selalunya ada berdekatan dengan sangkar ikan..

Umpan terbaik ialah lipas kecil2 yang selalu ada kat rakit2 tu..

gunakan mata kail kecil

batu ladung tak perlu digunakan...

bila lipas tu terapung kat air then ikan tu akan sumpit....pastu sembat ler...
seronok gak layan nih...

selamat mencuba~

p/s ilmu nih kawan dapat dari bapak mertua kawan.....

emmm... satu lagi ilmu baru....
thanks..
isteri ada sorang, anak dah 2 orang.. 0137017871

Offline hazwan

  • Marlin
  • *
  • Posts: 592
  • Gender: Male
  • Peace
    • Email
Re: Cara-cara nak mancing ikan sumpit@sesumpit
« Reply #17 on: December 28, 2009, 06:31:30 PM »
takda lipas cengkerik pon boley bro!
http://www.jft.com.my
JOHOR FISHING TRIBE

Offline santap

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2724
  • Gender: Male
  • Hidup Ibarat Roda
    • Email
Re: Cara-cara nak mancing ikan sumpit@sesumpit
« Reply #18 on: December 28, 2009, 06:43:16 PM »
jimah power tu katne? ebek tu...

jimah power kat area lukut
mengai jangan x mengai

Offline ismikayz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4299
  • Gender: Male
Re: Cara-cara nak mancing ikan sumpit@sesumpit
« Reply #19 on: December 29, 2009, 09:05:55 AM »
owh..lukut...siakap ada tak? kira dkt la dgn hang santap...bila nak pi?
'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'

Offline Lanz

  • Bilis
  • *
  • Posts: 16
  • Gender: Male
Re: Cara-cara nak mancing ikan sumpit@sesumpit
« Reply #20 on: December 31, 2009, 12:46:06 PM »
Wow,lupa nak visit topik ni.
Banyaknya reply.
Terima kasih bro sekalian.
Akan saya cuba teknik-teknik yg dinyatakan.
Kalo ada pengalaman yg nak dikongsi ttg ikan ni lagi,bolehlah share di sini.

Offline padahmenar

  • Siakap
  • *
  • Posts: 72
    • Email
Re: Cara-cara nak mancing ikan sumpit@sesumpit
« Reply #21 on: November 19, 2012, 03:06:33 PM »
Ahad lepas saya dpt naikkan 8 sumpit degan gewang.. Layan habis..

Offline mancasting75

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10591
  • Call 0193962808 kalu nak ajak mancing...
    • Email
Re: Cara-cara nak mancing ikan sumpit@sesumpit
« Reply #22 on: November 19, 2012, 03:13:04 PM »
Ahad lepas saya dpt naikkan 8 sumpit degan gewang.. Layan habis..
Tahniah tuan....gewang apa tu yg mencangkup...

Offline padahmenar

  • Siakap
  • *
  • Posts: 72
    • Email
Re: Cara-cara nak mancing ikan sumpit@sesumpit
« Reply #23 on: November 19, 2012, 03:49:24 PM »
Dulu pnah naikkan sekor guna eba popper.. Yang sabtu lpastu guna Yo-zuri Eba Minnow 5.5cm 4g warna HGR... cecah air, twitch ckit, trus dia hantam... 8 ekor naik, 5 tapau, CNR 3 & lbeh 5 kali rabut... Sy sendiri pun mcm x caya knapa dia suka sangat lure tu..

Offline wan82

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2438
  • Gender: Male
Re: Cara-cara nak mancing ikan sumpit@sesumpit
« Reply #24 on: November 19, 2012, 05:41:55 PM »
best pakai popper mikro n gewang mikro

cengkerik pun layan... ;D
"BARANG PANCING MESTI GEMPAQ,
IKAN NAIK KE TAK BLAKANG KIRA,"
"JAGA KESELAMATAN,TOLEH KIRI TOLEH KANAN,
KLU HATI BERAT JGN G MANCING"
JGN DOK BELI BARANG PANCING MAHAL JER,
TP ANAK BINI X MKN,UTAMAKAN KELUARGA,
SEMAKIN HARI SEMAKIN SYG"

Offline mancasting75

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10591
  • Call 0193962808 kalu nak ajak mancing...
    • Email
Re: Cara-cara nak mancing ikan sumpit@sesumpit
« Reply #25 on: November 19, 2012, 05:52:26 PM »
Dulu pnah naikkan sekor guna eba popper.. Yang sabtu lpastu guna Yo-zuri Eba Minnow 5.5cm 4g warna HGR... cecah air, twitch ckit, trus dia hantam... 8 ekor naik, 5 tapau, CNR 3 & lbeh 5 kali rabut... Sy sendiri pun mcm x caya knapa dia suka sangat lure tu..
Tima ksih tuan utk maklumat yg amat2 bernilai ni tuan...dulu besa dok guna lipas laut@cengkerik laut (yg dok dlm tempat simpan barang sampan)...tapi susah nak carik sekrang nih..so dapat alternatif baguih...tak busuk dan kotor. Tapi ikan sumpit nih memang agresif..dapat yg besaq tapak tangan leh buat makan dah...hehehe ;D

Offline KOMA

  • Marlin
  • *
  • Posts: 509
  • Gender: Male
  • Bangau ITU biasa...
    • Email
Re: Cara-cara nak mancing ikan sumpit@sesumpit
« Reply #26 on: November 19, 2012, 09:42:11 PM »
Layan dengan fly set shiokkkk.... Saya guna crazy charlie jer buat short strip-short strip-stop... jenuh dier ngentam....
DIY Maniac on the LOOSE...
Add den kek Fesbuk Awie Blackcats
Fly, Casting, Bottom dan yg terbaru Jigging
Sabtu Ahad jer priii nim...
nom telepon den )!)@()^^&*

Offline jat

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10169
  • Gender: Male
  • :Pt Klang - Psir Mas:
    • Email
Re: Cara-cara nak mancing ikan sumpit@sesumpit
« Reply #27 on: December 24, 2012, 01:10:22 PM »
pernah casting guna udang kopek kat pulau ketam..dia makan rasa tup tup ingatkan siakap rempit, bila sembat kosong..ulang lagi..bagi lama2 sikit zasss...baru dapat,rupanya sesumpit saiz tapak tangan..ingatkan siakap. :D


'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'

Offline siluk

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 401
Re: Cara-cara nak mancing ikan sumpit@sesumpit
« Reply #28 on: December 28, 2012, 11:59:38 AM »
cemburu bila baca tetuan semua sembang/bincang pasal ikan sesumpit ni....

kat tempat saya ni , tak pernah tengok lagi ikan ni...orang lama kata dulu dulu memang ada sesumpit kat sungai perai ni...tapi lah ni dah pupus dah..  :(  sedey sedey...



Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34771
  • Gender: Male
    • Email
Re: Cara-cara nak mancing ikan sumpit@sesumpit
« Reply #29 on: December 28, 2012, 03:20:42 PM »
terima kasih tetuan semua banyak info yg dapat dikongsikan bersama disini ;D ;D ;D terbaekkk ;) ;) ;)