Pancing.Net
July 26, 2014, 07:09:44 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 »   Go Down
  Print  
Author Topic: teknik memancing haruan?  (Read 90579 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34646



Email
« on: December 24, 2009, 09:43:32 AM »

salam semua, saya ingin mendapatkan sedikit sebanyak teknik memancing dr kawan2 semua untuk memancing haruan, bujuk, toman tak kiralah di sungai, lombong taliair dan sebagainya serta juga habitatnya..

last time mancing masa zaman sekolah dulu, kerana ianya banyak menggunakan teknik menjejaki jd masa tu jugalah terasa boring juga tp baru2 ni saya terbuka hati untuk menjejaki ikan bernama haruan..

apa2pun saya ucapkan berbanyak-banyak terima kasih diatas kesudian kawan2 membantu Grin Grin Grin
Logged
Pancing.Net
« on: December 24, 2009, 09:43:32 AM »

 Logged
ismikayz
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4298



« Reply #1 on: December 24, 2009, 10:06:17 AM »

ni kene tanye bang bidan ni..dia sifu haruan....eh silap..kawan dia sifu haruan..... Grin Grin Grin
Logged

'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'
ilman93
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1477


Catch The Stimulus


Email
« Reply #2 on: December 24, 2009, 10:31:25 AM »

haruan nie boleh dikirakan,pemangsa yang agak cerdik berbanding toman dan PB,
bagi yang saiz besar,sekali kene pancing dan terlepas,ia akan makan masa untuk mkn kembali,,
antara umpan yang boleh kita gunakan adalah terdiri daripada,SOFT Plestik(SP),Hard Lure,spinnerbait,spoon,fly,dan pilihan terakhir,katak..
hee..xDD
Logged

The best way to a fisherman's heart is through his fly.
ismikayz
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4298



« Reply #3 on: December 24, 2009, 11:48:25 AM »

tapi kan ilman...bang bidan pilihan pertama di katak.....ekekeke...
huhu betul lah ape yang dikabo oleh ilman tu...set paling best, joran aksi ringan...tip aksi pantas..panjang rod dlm 6' ke 6' 6"...reel saiz 2500 dah ok dah...
Logged

'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34646



Email
« Reply #4 on: December 24, 2009, 02:58:30 PM »

terima kasih tuan ismi dan juga tuan ilman segala pedoman yg diberi takan saya lupakan Grin.. saya ni bukan apa cuma dah rindu pula nak memancing haruan Roll Eyes
Logged
ilman93
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1477


Catch The Stimulus


Email
« Reply #5 on: December 24, 2009, 09:18:35 PM »

tapi kan ilman...bang bidan pilihan pertama di katak.....ekekeke...
huhu betul lah ape yang dikabo oleh ilman tu...set paling best, joran aksi ringan...tip aksi pantas..panjang rod dlm 6' ke 6' 6"...reel saiz 2500 dah ok dah...
maaf jika terasa,,
bagi seorang caster,kite sepatutnye menjadi seorang pencinta alam,,
dan mmg tidak di nafikan,
pengggunaan katak senang,,
tapi bagi seorang caster,perkara tersebut di kira penderhakaan la..
Logged

The best way to a fisherman's heart is through his fly.
ilman93
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1477


Catch The Stimulus


Email
« Reply #6 on: December 24, 2009, 09:20:48 PM »

kehebatan sp dan spinnerbait,,
nie haruan cyberjaya+dengkil

sp r2c+inline spinner...
pemancing:sayelah...huahua

ngan sp+inline spinner gak..

same gak..

belut tue dapat pakai sp...jangan menggile...

pensel eupro

janggot..
record

haruan albino
sekiann!
Logged

The best way to a fisherman's heart is through his fly.
jerung bin hitam
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3965


update terbaru aktiviti BongkarLubok di facebook


Email
« Reply #7 on: December 24, 2009, 10:19:05 PM »

haruan camni ker hahaha....jangan maraaaaa haaaaaa..
Logged

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34646



Email
« Reply #8 on: December 26, 2009, 10:48:39 AM »

hebat betul hasil pancingan tuan ilman dengan tuan J.B.H.. tahniah Shocked Shocked Shocked
Logged
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34646



Email
« Reply #9 on: December 26, 2009, 11:27:29 AM »

terima kasih diatas tujuk ajar serta teknik2 memancing haruan yg diberikan dan disini saya sertakan sedikit sebanyak hasil pancingan haruan saya semalam "pancing haruan di hari krismas" Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes
Logged
manba_nkk
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Posts: 17453



« Reply #10 on: December 26, 2009, 02:55:53 PM »

Bro tengasmerah ni duk mana ? kalu area Kelang boleh mai kita sama buru haruan ! Saya selalu layan kat Bk Cherakah, tempat awek Mongolia kena bom tu !
Logged

takda peduli, hentam saja
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34646



Email
« Reply #11 on: December 26, 2009, 09:14:45 PM »

Bro tengasmerah ni duk mana ? kalu area Kelang boleh mai kita sama buru haruan ! Saya selalu layan kat Bk Cherakah, tempat awek Mongolia kena bom tu !

oooyeke, sebenarnya teman ni tinggal di seri iskandar perak, tapi apapun selamat berkenalan dengan tuan manba..
kalau ada kesempatan nak ke lumut dari ipoh dipertengahan jln bolehlah singgah di seri iskandar dan berjumpa ngopi same Grin Grin Grin
Logged
jerung bin hitam
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3965


update terbaru aktiviti BongkarLubok di facebook


Email
« Reply #12 on: December 26, 2009, 09:44:07 PM »

hebat betul hasil pancingan tuan ilman dengan tuan J.B.H.. tahniah Shocked Shocked Shocked

ala tak hebat maner...tak sengaje tu hihihi
Logged

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::
manba_nkk
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Posts: 17453



« Reply #13 on: December 27, 2009, 11:57:30 AM »

Bro tengasmerah ni duk mana ? kalu area Kelang boleh mai kita sama buru haruan ! Saya selalu layan kat Bk Cherakah, tempat awek Mongolia kena bom tu !

oooyeke, sebenarnya teman ni tinggal di seri iskandar perak, tapi apapun selamat berkenalan dengan tuan manba..
kalau ada kesempatan nak ke lumut dari ipoh dipertengahan jln bolehlah singgah di seri iskandar dan berjumpa ngopi same Grin Grin Grin

Kalau bro datang Selangor/Kelang pada Sabtu/Ahad boleh kita gi cari haruan, bujuk pun ada ! Kelmarin gan semalam try casting dapat 9 haruan 2 bujuk ! Tak sangka boleh naik buluk ! Grin
Logged

takda peduli, hentam saja
maggotz
Pengendali Laman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2850



WWW
« Reply #14 on: December 28, 2009, 12:05:55 PM »

wowowo.. ajak la teman orang baru nih,,walaupon teman dok kat area bkt ceraah,,tapi x pernah lagik test  main kat situ,, x da kawan nak ngajor kot...
Logged



Pancing.net email    : maggotz@pancing.net
Design & Concept    : www.blaygrey.com
Email me                : bam@blaygrey.com
Supporting Partner   : www.brandme-intl.com
manba_nkk
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Posts: 17453



« Reply #15 on: December 28, 2009, 01:29:07 PM »

wowowo.. ajak la teman orang baru nih,,walaupon teman dok kat area bkt ceraah,,tapi x pernah lagik test  main kat situ,, x da kawan nak ngajor kot...

Bro maggotz sila pm saya, boleh kita buru haruan bersama kalau kena cuti Sabtu Ahad.
Logged

takda peduli, hentam saja
maggotz
Pengendali Laman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2850



WWW
« Reply #16 on: December 28, 2009, 04:15:44 PM »

done . Smiley
Logged



Pancing.net email    : maggotz@pancing.net
Design & Concept    : www.blaygrey.com
Email me                : bam@blaygrey.com
Supporting Partner   : www.brandme-intl.com
rizal_p2
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4143


0134261004


Email
« Reply #17 on: December 28, 2009, 04:40:58 PM »

wowowo.. ajak la teman orang baru nih,,walaupon teman dok kat area bkt ceraah,,tapi x pernah lagik test  main kat situ,, x da kawan nak ngajor kot...

Bro maggotz sila pm saya, boleh kita buru haruan bersama kalau kena cuti Sabtu Ahad.
salam bro mamba sy dok kl..sy nk join mencari haruan bleh x ???mggu nih sy x der kemana2 x nk komplot ker Huh ikan2 ape pun x per janji casting...hehehe
Logged

maggotz
Pengendali Laman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2850



WWW
« Reply #18 on: December 28, 2009, 05:08:57 PM »

HOhohOohoh..  kita tunggu brader jawap .. Smiley
Logged



Pancing.net email    : maggotz@pancing.net
Design & Concept    : www.blaygrey.com
Email me                : bam@blaygrey.com
Supporting Partner   : www.brandme-intl.com
manba_nkk
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Posts: 17453



« Reply #19 on: December 29, 2009, 08:25:10 AM »

HOhohOohoh..  kita tunggu brader jawap .. Smiley

Area ni haruan ada tapi saiz tak besar, kalu rezeki dapat bonus -- bujuk ! Grin
Logged

takda peduli, hentam saja
rizal_p2
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4143


0134261004


Email
« Reply #20 on: December 29, 2009, 08:27:21 AM »

so mggu nih jd de komplot x Huh  Grin
Logged

maggotz
Pengendali Laman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2850



WWW
« Reply #21 on: December 29, 2009, 08:42:38 AM »

Bro rizal dah gatai tangan nak meng casting tuh.. Tongue
Logged



Pancing.net email    : maggotz@pancing.net
Design & Concept    : www.blaygrey.com
Email me                : bam@blaygrey.com
Supporting Partner   : www.brandme-intl.com
buntal bujur
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5170


Mengey...mengey...mengey...!!!


Email
« Reply #22 on: December 29, 2009, 08:57:27 AM »

nak ikut...saya duk area situ gak....
Logged

Nk g mancen tue ajak le BB nie...012-5612469
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34646



Email
« Reply #23 on: December 29, 2009, 09:53:20 AM »

bagus tuan2 semua.. sepakat membawa hasil nanti, Insya Allah Grin Grin Grin
Logged
rizal_p2
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4143


0134261004


Email
« Reply #24 on: December 29, 2009, 10:32:50 AM »

Bro rizal dah gatai tangan nak meng casting tuh.. Tongue
DAH GIGIL WOOOO....
Logged

maggotz
Pengendali Laman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2850



WWW
« Reply #25 on: December 29, 2009, 10:42:42 AM »

hahaha.. lai lai .. mmg area  jalan batu arang tuh bnyk paya2 nya., kalau berani masok terus ke empangan pastuh layan toman skali..Tongue . cuma aku  je yg tak pernah try..sbb tak tereer dan penakot .. nantik kalau terrer kompom datin kat umah membebel sbb asik2  mengcasting Tongue
Logged



Pancing.net email    : maggotz@pancing.net
Design & Concept    : www.blaygrey.com
Email me                : bam@blaygrey.com
Supporting Partner   : www.brandme-intl.com
rizal_p2
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4143


0134261004


Email
« Reply #26 on: December 29, 2009, 02:26:50 PM »

YE KER..SY SELALU TURUN TASIK BIRU..PASTUE SELALU KUMPAU GAK LAH KAT SITU..JOM CASTING KAT BATU ARANG TUH...  Grin
Logged

maggotz
Pengendali Laman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2850



WWW
« Reply #27 on: December 29, 2009, 03:44:01 PM »

YE KER..SY SELALU TURUN TASIK BIRU..PASTUE SELALU KUMPAU GAK LAH KAT SITU..JOM CASTING KAT BATU ARANG TUH...  Grin

tasik biru tuh ko pegi kolam bayo  ke atau tasik biru kundang?kalau kolam bayo tuh aku x penah pegi walaupon aku penghuni sana .. Tongue  kalau tasik biru kundang tuh,, tempat aku mandi manda zaman kecik2,,, umah orang tua aku kat situ da,,

zet la time.. kita main area  jalan batu arang .. ko jadik leader..Tongue
Logged



Pancing.net email    : maggotz@pancing.net
Design & Concept    : www.blaygrey.com
Email me                : bam@blaygrey.com
Supporting Partner   : www.brandme-intl.com
rizal_p2
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4143


0134261004


Email
« Reply #28 on: December 29, 2009, 04:46:57 PM »

TASIK BIRU KUNDANG SY G..HUISH SY PENGALAMAN X CUKUP LG LA BRO..X BRANI NK JD LEADER..LGPUN SY X BAPA TAU SGT AREA BT ARANG TUH..BRO LA JD LEADER.. Grin
Logged

ilman93
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1477


Catch The Stimulus


Email
« Reply #29 on: December 29, 2009, 07:16:51 PM »

TASIK BIRU KUNDANG SY G..HUISH SY PENGALAMAN X CUKUP LG LA BRO..X BRANI NK JD LEADER..LGPUN SY X BAPA TAU SGT AREA BT ARANG TUH..BRO LA JD LEADER.. Grin
merendah diri pulak si otai nie..haihh!
Logged

The best way to a fisherman's heart is through his fly.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal