Author Topic: teknik memancing haruan?  (Read 150473 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34771
  • Gender: Male
    • Email
teknik memancing haruan?
« on: December 24, 2009, 09:43:32 AM »
salam semua, saya ingin mendapatkan sedikit sebanyak teknik memancing dr kawan2 semua untuk memancing haruan, bujuk, toman tak kiralah di sungai, lombong taliair dan sebagainya serta juga habitatnya..

last time mancing masa zaman sekolah dulu, kerana ianya banyak menggunakan teknik menjejaki jd masa tu jugalah terasa boring juga tp baru2 ni saya terbuka hati untuk menjejaki ikan bernama haruan..

apa2pun saya ucapkan berbanyak-banyak terima kasih diatas kesudian kawan2 membantu ;D ;D ;D

Offline ismikayz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4299
  • Gender: Male
Re: teknik memancing haruan?
« Reply #1 on: December 24, 2009, 10:06:17 AM »
ni kene tanye bang bidan ni..dia sifu haruan....eh silap..kawan dia sifu haruan..... ;D ;D ;D
'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'

Offline ilman93

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1477
  • Gender: Male
  • Catch The Stimulus
    • Email
Re: teknik memancing haruan?
« Reply #2 on: December 24, 2009, 10:31:25 AM »
haruan nie boleh dikirakan,pemangsa yang agak cerdik berbanding toman dan PB,
bagi yang saiz besar,sekali kene pancing dan terlepas,ia akan makan masa untuk mkn kembali,,
antara umpan yang boleh kita gunakan adalah terdiri daripada,SOFT Plestik(SP),Hard Lure,spinnerbait,spoon,fly,dan pilihan terakhir,katak..
hee..xDD
The best way to a fisherman's heart is through his fly.

Offline ismikayz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4299
  • Gender: Male
Re: teknik memancing haruan?
« Reply #3 on: December 24, 2009, 11:48:25 AM »
tapi kan ilman...bang bidan pilihan pertama di katak.....ekekeke...
huhu betul lah ape yang dikabo oleh ilman tu...set paling best, joran aksi ringan...tip aksi pantas..panjang rod dlm 6' ke 6' 6"...reel saiz 2500 dah ok dah...
'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34771
  • Gender: Male
    • Email
Re: teknik memancing haruan?
« Reply #4 on: December 24, 2009, 02:58:30 PM »
terima kasih tuan ismi dan juga tuan ilman segala pedoman yg diberi takan saya lupakan ;D.. saya ni bukan apa cuma dah rindu pula nak memancing haruan ::)

Offline ilman93

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1477
  • Gender: Male
  • Catch The Stimulus
    • Email
Re: teknik memancing haruan?
« Reply #5 on: December 24, 2009, 09:18:35 PM »
tapi kan ilman...bang bidan pilihan pertama di katak.....ekekeke...
huhu betul lah ape yang dikabo oleh ilman tu...set paling best, joran aksi ringan...tip aksi pantas..panjang rod dlm 6' ke 6' 6"...reel saiz 2500 dah ok dah...
maaf jika terasa,,
bagi seorang caster,kite sepatutnye menjadi seorang pencinta alam,,
dan mmg tidak di nafikan,
pengggunaan katak senang,,
tapi bagi seorang caster,perkara tersebut di kira penderhakaan la..
The best way to a fisherman's heart is through his fly.

Offline ilman93

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1477
  • Gender: Male
  • Catch The Stimulus
    • Email
Re: teknik memancing haruan?
« Reply #6 on: December 24, 2009, 09:20:48 PM »
kehebatan sp dan spinnerbait,,
nie haruan cyberjaya+dengkil

sp r2c+inline spinner...
pemancing:sayelah...huahua

ngan sp+inline spinner gak..

same gak..

belut tue dapat pakai sp...jangan menggile...

pensel eupro

janggot..
record

haruan albino
sekiann!
The best way to a fisherman's heart is through his fly.

Offline jerung bin hitam

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3965
  • Gender: Male
  • update terbaru aktiviti BongkarLubok di facebook
    • Email
Re: teknik memancing haruan?
« Reply #7 on: December 24, 2009, 10:19:05 PM »
haruan camni ker hahaha....jangan maraaaaa haaaaaa..
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34771
  • Gender: Male
    • Email
Re: teknik memancing haruan?
« Reply #8 on: December 26, 2009, 10:48:39 AM »
hebat betul hasil pancingan tuan ilman dengan tuan J.B.H.. tahniah :o :o :o

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34771
  • Gender: Male
    • Email
Re: teknik memancing haruan?
« Reply #9 on: December 26, 2009, 11:27:29 AM »
terima kasih diatas tujuk ajar serta teknik2 memancing haruan yg diberikan dan disini saya sertakan sedikit sebanyak hasil pancingan haruan saya semalam "pancing haruan di hari krismas" ::) ::) ::)

Offline manba_nkk

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 18250
Re: teknik memancing haruan?
« Reply #10 on: December 26, 2009, 02:55:53 PM »
Bro tengasmerah ni duk mana ? kalu area Kelang boleh mai kita sama buru haruan ! Saya selalu layan kat Bk Cherakah, tempat awek Mongolia kena bom tu !
takda peduli, hentam saja

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34771
  • Gender: Male
    • Email
Re: teknik memancing haruan?
« Reply #11 on: December 26, 2009, 09:14:45 PM »
Bro tengasmerah ni duk mana ? kalu area Kelang boleh mai kita sama buru haruan ! Saya selalu layan kat Bk Cherakah, tempat awek Mongolia kena bom tu !

oooyeke, sebenarnya teman ni tinggal di seri iskandar perak, tapi apapun selamat berkenalan dengan tuan manba..
kalau ada kesempatan nak ke lumut dari ipoh dipertengahan jln bolehlah singgah di seri iskandar dan berjumpa ngopi same ;D ;D ;D

Offline jerung bin hitam

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3965
  • Gender: Male
  • update terbaru aktiviti BongkarLubok di facebook
    • Email
Re: teknik memancing haruan?
« Reply #12 on: December 26, 2009, 09:44:07 PM »
hebat betul hasil pancingan tuan ilman dengan tuan J.B.H.. tahniah :o :o :o

ala tak hebat maner...tak sengaje tu hihihi
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Offline manba_nkk

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 18250
Re: teknik memancing haruan?
« Reply #13 on: December 27, 2009, 11:57:30 AM »
Bro tengasmerah ni duk mana ? kalu area Kelang boleh mai kita sama buru haruan ! Saya selalu layan kat Bk Cherakah, tempat awek Mongolia kena bom tu !

oooyeke, sebenarnya teman ni tinggal di seri iskandar perak, tapi apapun selamat berkenalan dengan tuan manba..
kalau ada kesempatan nak ke lumut dari ipoh dipertengahan jln bolehlah singgah di seri iskandar dan berjumpa ngopi same ;D ;D ;D

Kalau bro datang Selangor/Kelang pada Sabtu/Ahad boleh kita gi cari haruan, bujuk pun ada ! Kelmarin gan semalam try casting dapat 9 haruan 2 bujuk ! Tak sangka boleh naik buluk ! ;D
takda peduli, hentam saja

Offline maggotz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2855
  • Gender: Male
    • creative media
Re: teknik memancing haruan?
« Reply #14 on: December 28, 2009, 12:05:55 PM »
wowowo.. ajak la teman orang baru nih,,walaupon teman dok kat area bkt ceraah,,tapi x pernah lagik test  main kat situ,, x da kawan nak ngajor kot...


Pancing.net email    : maggotz@pancing.net
Design & Concept    : www.blaygrey.com
Email me                : bam@blaygrey.com
Supporting Partner   : www.brandme-intl.com

Offline manba_nkk

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 18250
Re: teknik memancing haruan?
« Reply #15 on: December 28, 2009, 01:29:07 PM »
wowowo.. ajak la teman orang baru nih,,walaupon teman dok kat area bkt ceraah,,tapi x pernah lagik test  main kat situ,, x da kawan nak ngajor kot...

Bro maggotz sila pm saya, boleh kita buru haruan bersama kalau kena cuti Sabtu Ahad.
takda peduli, hentam saja

Offline maggotz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2855
  • Gender: Male
    • creative media
Re: teknik memancing haruan?
« Reply #16 on: December 28, 2009, 04:15:44 PM »
done . :)


Pancing.net email    : maggotz@pancing.net
Design & Concept    : www.blaygrey.com
Email me                : bam@blaygrey.com
Supporting Partner   : www.brandme-intl.com

Offline rizal_p2

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4208
  • Gender: Male
  • 0134261004
    • Email
Re: teknik memancing haruan?
« Reply #17 on: December 28, 2009, 04:40:58 PM »
wowowo.. ajak la teman orang baru nih,,walaupon teman dok kat area bkt ceraah,,tapi x pernah lagik test  main kat situ,, x da kawan nak ngajor kot...

Bro maggotz sila pm saya, boleh kita buru haruan bersama kalau kena cuti Sabtu Ahad.
salam bro mamba sy dok kl..sy nk join mencari haruan bleh x ???mggu nih sy x der kemana2 x nk komplot ker ??? ikan2 ape pun x per janji casting...hehehe

Offline maggotz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2855
  • Gender: Male
    • creative media
Re: teknik memancing haruan?
« Reply #18 on: December 28, 2009, 05:08:57 PM »
HOhohOohoh..  kita tunggu brader jawap .. :)


Pancing.net email    : maggotz@pancing.net
Design & Concept    : www.blaygrey.com
Email me                : bam@blaygrey.com
Supporting Partner   : www.brandme-intl.com

Offline manba_nkk

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 18250
Re: teknik memancing haruan?
« Reply #19 on: December 29, 2009, 08:25:10 AM »
HOhohOohoh..  kita tunggu brader jawap .. :)

Area ni haruan ada tapi saiz tak besar, kalu rezeki dapat bonus -- bujuk ! ;D
takda peduli, hentam saja

Offline rizal_p2

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4208
  • Gender: Male
  • 0134261004
    • Email
Re: teknik memancing haruan?
« Reply #20 on: December 29, 2009, 08:27:21 AM »
so mggu nih jd de komplot x ???  ;D

Offline maggotz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2855
  • Gender: Male
    • creative media
Re: teknik memancing haruan?
« Reply #21 on: December 29, 2009, 08:42:38 AM »
Bro rizal dah gatai tangan nak meng casting tuh.. :P


Pancing.net email    : maggotz@pancing.net
Design & Concept    : www.blaygrey.com
Email me                : bam@blaygrey.com
Supporting Partner   : www.brandme-intl.com

Offline buntal bujur

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5170
  • Gender: Male
  • Mengey...mengey...mengey...!!!
    • Email
Re: teknik memancing haruan?
« Reply #22 on: December 29, 2009, 08:57:27 AM »
nak ikut...saya duk area situ gak....
Nk g mancen tue ajak le BB nie...012-5612469

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34771
  • Gender: Male
    • Email
Re: teknik memancing haruan?
« Reply #23 on: December 29, 2009, 09:53:20 AM »
bagus tuan2 semua.. sepakat membawa hasil nanti, Insya Allah ;D ;D ;D

Offline rizal_p2

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4208
  • Gender: Male
  • 0134261004
    • Email
Re: teknik memancing haruan?
« Reply #24 on: December 29, 2009, 10:32:50 AM »
Bro rizal dah gatai tangan nak meng casting tuh.. :P
DAH GIGIL WOOOO....

Offline maggotz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2855
  • Gender: Male
    • creative media
Re: teknik memancing haruan?
« Reply #25 on: December 29, 2009, 10:42:42 AM »
hahaha.. lai lai .. mmg area  jalan batu arang tuh bnyk paya2 nya., kalau berani masok terus ke empangan pastuh layan toman skali..:P . cuma aku  je yg tak pernah try..sbb tak tereer dan penakot .. nantik kalau terrer kompom datin kat umah membebel sbb asik2  mengcasting :P


Pancing.net email    : maggotz@pancing.net
Design & Concept    : www.blaygrey.com
Email me                : bam@blaygrey.com
Supporting Partner   : www.brandme-intl.com

Offline rizal_p2

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4208
  • Gender: Male
  • 0134261004
    • Email
Re: teknik memancing haruan?
« Reply #26 on: December 29, 2009, 02:26:50 PM »
YE KER..SY SELALU TURUN TASIK BIRU..PASTUE SELALU KUMPAU GAK LAH KAT SITU..JOM CASTING KAT BATU ARANG TUH...  ;D

Offline maggotz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2855
  • Gender: Male
    • creative media
Re: teknik memancing haruan?
« Reply #27 on: December 29, 2009, 03:44:01 PM »
YE KER..SY SELALU TURUN TASIK BIRU..PASTUE SELALU KUMPAU GAK LAH KAT SITU..JOM CASTING KAT BATU ARANG TUH...  ;D

tasik biru tuh ko pegi kolam bayo  ke atau tasik biru kundang?kalau kolam bayo tuh aku x penah pegi walaupon aku penghuni sana .. :P  kalau tasik biru kundang tuh,, tempat aku mandi manda zaman kecik2,,, umah orang tua aku kat situ da,,

zet la time.. kita main area  jalan batu arang .. ko jadik leader..:P


Pancing.net email    : maggotz@pancing.net
Design & Concept    : www.blaygrey.com
Email me                : bam@blaygrey.com
Supporting Partner   : www.brandme-intl.com

Offline rizal_p2

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4208
  • Gender: Male
  • 0134261004
    • Email
Re: teknik memancing haruan?
« Reply #28 on: December 29, 2009, 04:46:57 PM »
TASIK BIRU KUNDANG SY G..HUISH SY PENGALAMAN X CUKUP LG LA BRO..X BRANI NK JD LEADER..LGPUN SY X BAPA TAU SGT AREA BT ARANG TUH..BRO LA JD LEADER.. ;D

Offline ilman93

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1477
  • Gender: Male
  • Catch The Stimulus
    • Email
Re: teknik memancing haruan?
« Reply #29 on: December 29, 2009, 07:16:51 PM »
TASIK BIRU KUNDANG SY G..HUISH SY PENGALAMAN X CUKUP LG LA BRO..X BRANI NK JD LEADER..LGPUN SY X BAPA TAU SGT AREA BT ARANG TUH..BRO LA JD LEADER.. ;D
merendah diri pulak si otai nie..haihh!
The best way to a fisherman's heart is through his fly.