Author Topic: UMPAN PACU............!!  (Read 21485 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline budakbarubelajar

  • Pelata
  • *
  • Posts: 101
    • Email
UMPAN PACU............!!
« on: December 25, 2009, 08:53:40 PM »
askom...
sy nk bertanya nie....
umpan yg terbaik untuk sang pacu....
sy dah slidik kt internet.....
mcam2 umpannye dantaranye hati ayam, jantung ayam, sosej(kene gorng dlu), kulit ayam goreng, cengkerik, cacing & brmacam2 ag...
sya pon dah pning nk gune umpan yg mne...
tdi dah pgi kt kolam falim ipoh...
dpat laa sekor dlam masa 4 JAM......
27 ingt 2.....!!
soo..
sy nk bertanya pndpat sume pemancing berpngalam skalian..
time kasih....
wsalam...

Offline namia_05

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1393
  • Gender: Male
  • bangun mancing,tido mancing.013-6677199
    • Email
Re: UMPAN PACU............!!
« Reply #1 on: December 26, 2009, 05:44:35 PM »
ikan pacu nie macam2 dia makn..
lg satu tgk kolam gak....
kalo kat sg buah n semenyih ramai yg guna roti,,
ada gak yg gn ikan seluang

Offline CBR_F1

  • Pelata
  • *
  • Posts: 138
  • Gender: Male
  • ex bikers
    • Email
Re: UMPAN PACU............!!
« Reply #2 on: December 27, 2009, 09:13:48 AM »
Salam budakbarubelajar  :D :D
kebiasaannya jantung ayam,hati ayam dan cacing menjadi menu untuk pacu ni.
tapi klau nasib baik dedak pun pacu ni bedal jugak.
Lagi satu cuba try umpan tuan ajib, ceri kampung warna merah2 tu.
kita kawan tak mahu lawan,

Offline ah tong son

  • Bilis
  • *
  • Posts: 9
  • Gender: Male
  • hidup tongsan(belangau)
    • Email
Re: UMPAN PACU............!!
« Reply #3 on: December 27, 2009, 04:51:47 PM »
roti bancuh pun pacu makan jugak bro.. 8)
team mengail semenyih impian (team tapaw)

Offline mejark

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 378
  • Gender: Male
    • Email
Re: UMPAN PACU............!!
« Reply #4 on: December 28, 2009, 10:06:47 AM »
tul tu, roti bancuh ngan pati mmg menjadi kat sg buah angler's lounge. klu dtg ari koje, x yah pakai 2 pancing, 1 pun dah cukup. x terkawal.khamis lepas nyaris terbang temannye pancing, sbb drag ada prob.nasib baik sempat sambut.pacunye bukannye beso, x smpai 2 kg pun.

Offline jebon

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2568
    • Email
Re: UMPAN PACU............!!
« Reply #5 on: January 05, 2010, 09:16:45 AM »
ikan pacu nie macam2 dia makn..
lg satu tgk kolam gak....
kalo kat sg buah n semenyih ramai yg guna roti,,
ada gak yg gn ikan seluang

try umpan palet...lagu laju die makan ;D
slalu ke g sg buah bro? ;D
leh join sepancing
yang tinggal hanya iman dan amal - 0193883258 - call @ sms saya untuk sesi terapi bekam www.bekam4u.blogspot.com

~~BERANI KUMPAU PUNYA KAKI~~

Offline mejark

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 378
  • Gender: Male
    • Email
Re: UMPAN PACU............!!
« Reply #6 on: January 05, 2010, 04:06:35 PM »
slalu gak jebon.nak join kang sms laaa

Offline jebon

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2568
    • Email
Re: UMPAN PACU............!!
« Reply #7 on: January 14, 2010, 04:14:46 PM »
slalu gak jebon.nak join kang sms laaa

mau turun sg buah,bgtau la aku...0193883258
yang tinggal hanya iman dan amal - 0193883258 - call @ sms saya untuk sesi terapi bekam www.bekam4u.blogspot.com

~~BERANI KUMPAU PUNYA KAKI~~

Offline ~jenahak~

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1447
  • Gender: Male
  • golek iwak
    • Email
Re: UMPAN PACU............!!
« Reply #8 on: January 14, 2010, 05:04:03 PM »
pada pendapat kwn, lain tempat, resepi lain2 la...
so kene rajin turun & modify resepi...
isteri ada sorang, anak dah 2 orang.. 0137017871

Offline chukly

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1933
  • Gender: Male
Re: UMPAN PACU............!!
« Reply #9 on: January 30, 2010, 01:13:27 PM »
Salam, member saya pulak kasik tip umpan terbaik untuk pacu lak adalah darah ayam atau lembu. Simpan dalam freezer sampai beku, masa pancing potong seketul2 (macam kiub air batu tu) then angkut kat mata kail. Memang aktif gila pacu tu kat darah ayam/lembu ni.
Tapi tak penah cubalah pulak, mana den nak cari darah byk camtu hehehe.. ada sapa2 penah cuba tak?

Offline apex125zr

  • Bilis
  • *
  • Posts: 3
  • Gender: Male
  • ikan kecik
    • Email
Re: UMPAN PACU............!!
« Reply #10 on: April 27, 2010, 06:50:32 PM »
lau darah dah beku,cam ne nak cangkuk??masuk air cair gak..

Offline afiz

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 17552
  • Gender: Male
  • P.net DUN Klang ... 019-2453593
Re: UMPAN PACU............!!
« Reply #11 on: May 12, 2010, 05:36:03 PM »
cube pakai udang pulak... stakat nie ok je , tapi kalo dah takde rezki, bangau gak jadinye
nak marah, marah la.. saya apa hal??

Offline jhh4977

  • Bilis
  • *
  • Posts: 15
  • Gender: Male
  • ikan di darat, mabuk di laut..
    • Email
Re: UMPAN PACU............!!
« Reply #12 on: May 15, 2010, 12:50:35 AM »
senang je umpan pacu ni...cangkuk je ayam goreng ckit kat mata kail tu, kompom pacu sambar
kwife cakap suruh wat umah 1 lagi kt tepi kolam...senang nk g mancing....

Offline mR_o

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5628
  • Gender: Male
  • ngail pah ceroh!!..ke guane?
    • Email
Re: UMPAN PACU............!!
« Reply #13 on: May 16, 2010, 04:36:03 PM »
senang je umpan pacu ni...cangkuk je ayam goreng ckit kat mata kail tu, kompom pacu sambar
aym greng celup tepung ke?ehe..ke aym kentaki?..:P:P

Offline jat

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10169
  • Gender: Male
  • :Pt Klang - Psir Mas:
    • Email
Re: UMPAN PACU............!!
« Reply #14 on: May 16, 2010, 05:49:59 PM »
cuba guna makaroni yg direndam air panas..menjadi gak ;D


'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'

Offline armaged

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1565
  • Gender: Male
  • bawa joran..sembang pelan pelan.....
Re: UMPAN PACU............!!
« Reply #15 on: May 23, 2010, 05:43:13 PM »
tak payah pening2 pakai ridik je sng...tgk mmbr sy pakai ridik dpt berbelas ekor mau 40kg+ bila timbang.
3-4kg sume.
Tapi kena rajin jadi nomad kolam ha ha ha 
The Alpha and The Omega

Offline aifamok

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 312
  • Gender: Male
    • Email
Re: UMPAN PACU............!!
« Reply #16 on: May 23, 2010, 05:48:03 PM »
tak payah pening2 pakai ridik je sng...tgk mmbr sy pakai ridik dpt berbelas ekor mau 40kg+ bila timbang.
3-4kg sume.
Tapi kena rajin jadi nomad kolam ha ha ha 

ridik tu apa?

Offline mR_o

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5628
  • Gender: Male
  • ngail pah ceroh!!..ke guane?
    • Email
Re: UMPAN PACU............!!
« Reply #17 on: May 23, 2010, 05:53:18 PM »
tak payah pening2 pakai ridik je sng...tgk mmbr sy pakai ridik dpt berbelas ekor mau 40kg+ bila timbang.
3-4kg sume.
Tapi kena rajin jadi nomad kolam ha ha ha 

ridik tu apa?
cengkerik kot

Offline aifamok

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 312
  • Gender: Male
    • Email
Re: UMPAN PACU............!!
« Reply #18 on: May 23, 2010, 05:56:40 PM »
tak payah pening2 pakai ridik je sng...tgk mmbr sy pakai ridik dpt berbelas ekor mau 40kg+ bila timbang.
3-4kg sume.
Tapi kena rajin jadi nomad kolam ha ha ha 

ridik tu apa?
cengkerik kot

sy ingat pun ridik tu cengkerik.....
nomad kolam tu sy faham la.... 8)

Offline azmir garcia

  • Bilis
  • *
  • Posts: 16
  • Gender: Male
  • Pancen Sampai Pencen
    • Email
Re: UMPAN PACU............!!
« Reply #19 on: August 05, 2010, 05:48:50 PM »
saya penah pancing kat falim ni dpt 12 ekor pacu naik segera menggunakan roti gardenia..tp dah lama dah.. baru ni pegi hampeh tak menjadik...mungkin waktu juga men peranan.. masa naek 12 ekor tu sy pegi tengahari rembang  ;D..dlm kul 1 pm

Offline pdstriker

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 321
  • Gender: Male
  • 1 Malaysia
Re: UMPAN PACU............!!
« Reply #20 on: December 20, 2010, 11:55:27 AM »
Ikan Pacu malam hari kurang actif ke?
Love All Serve All...My Cell No. 012-9208946

Offline mR_o

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5628
  • Gender: Male
  • ngail pah ceroh!!..ke guane?
    • Email
Re: UMPAN PACU............!!
« Reply #21 on: December 20, 2010, 12:01:28 PM »
Ikan Pacu malam hari kurang actif ke?
kureng skt bro..cube try pagi smpai thgari..konpem bergasak..klau kolam tu byk pacu la..pacu ni bedal ape saje.

Offline mancasting75

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10606
  • Call 01110840208 kalu nak ajak mancing...
    • Email
Re: UMPAN PACU............!!
« Reply #22 on: December 20, 2010, 01:07:38 PM »
Ambo selalu guno menatang cengkerik tu jer...guno running sinker...sensitif sikit...ada rezeki dapatlah ;D

Offline budakjiwang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3031
  • Gender: Male
  • ~MANCING2x JUGA, SOLAT JANGAN LUPA~
Re: UMPAN PACU............!!
« Reply #23 on: December 20, 2010, 01:14:34 PM »
roti campur ngan santan peram+pati pandan pn die ngap juge tuan  :o :o :o
:DIMULAKAN DENGAN BISMILLAH, DISUDAHI DENGAN ALHAMDULILLAH:

Offline mancasting75

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10606
  • Call 01110840208 kalu nak ajak mancing...
    • Email
Re: UMPAN PACU............!!
« Reply #24 on: December 20, 2010, 02:25:23 PM »
Ni resepi baru ni...ada masa nak leh sama2 try resepi bro nihh..tapi aku penah tengok kat kolam tinggal kat rawang tuhh...guna katak tapi dapat pacu...dia nih men hentam je ape bende pun...tapi kolam bayar tak nah tengok org guna katak lagi ler...

Offline budakjiwang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3031
  • Gender: Male
  • ~MANCING2x JUGA, SOLAT JANGAN LUPA~
Re: UMPAN PACU............!!
« Reply #25 on: December 20, 2010, 02:28:03 PM »
Ni resepi baru ni...ada masa nak leh sama2 try resepi bro nihh..tapi aku penah tengok kat kolam tinggal kat rawang tuhh...guna katak tapi dapat pacu...dia nih men hentam je ape bende pun...tapi kolam bayar tak nah tengok org guna katak lagi ler...

cacing die ngap jugak tp kene baling kt tgh...ni kt kolam tronoh...
:DIMULAKAN DENGAN BISMILLAH, DISUDAHI DENGAN ALHAMDULILLAH:

Offline pdstriker

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 321
  • Gender: Male
  • 1 Malaysia
Re: UMPAN PACU............!!
« Reply #26 on: December 20, 2010, 02:33:10 PM »
Saya nak try daging ayam lah bro.....potong kecik2 dan jahitkn kat matakail gamakatsu 1/0. Dan cam tuan punya idea labuhkn umpan kat tegah2 kolam  ;D ;D ;D. Kalu jadi umpan sabtu nanti, saya akan roger kat smua org. Harap2 umpan nie tidak dilarangkn ::) ::) ::)
Love All Serve All...My Cell No. 012-9208946

Offline budakjiwang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3031
  • Gender: Male
  • ~MANCING2x JUGA, SOLAT JANGAN LUPA~
Re: UMPAN PACU............!!
« Reply #27 on: December 20, 2010, 03:55:58 PM »
Saya nak try daging ayam lah bro.....potong kecik2 dan jahitkn kat matakail gamakatsu 1/0. Dan cam tuan punya idea labuhkn umpan kat tegah2 kolam  ;D ;D ;D. Kalu jadi umpan sabtu nanti, saya akan roger kat smua org. Harap2 umpan nie tidak dilarangkn ::) ::) ::)


nnt lapor ye tuan ;D
:DIMULAKAN DENGAN BISMILLAH, DISUDAHI DENGAN ALHAMDULILLAH:

Offline chukly

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1933
  • Gender: Male
Re: UMPAN PACU............!!
« Reply #28 on: December 20, 2010, 09:47:59 PM »
Saya nak try daging ayam lah bro.....potong kecik2 dan jahitkn kat matakail gamakatsu 1/0. Dan cam tuan punya idea labuhkn umpan kat tegah2 kolam  ;D ;D ;D. Kalu jadi umpan sabtu nanti, saya akan roger kat smua org. Harap2 umpan nie tidak dilarangkn ::) ::) ::)

Rendam daging dgn darah ayam tu semalamam kasik bau power.... hehehe.. gurau jer tn... jgn buat pulok..  ;D

Offline armaged

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1565
  • Gender: Male
  • bawa joran..sembang pelan pelan.....
Re: UMPAN PACU............!!
« Reply #29 on: December 21, 2010, 12:51:12 AM »
ada juga yg guna isi buah longan, kurma cina dll..
ambo pakai roti sandwich minyak tebu.
kurang 1/2 jam = 5 ekor..kalut2 lepas tu sengap...hmm  ???

tali kena heavy sket utk si pacukang..gigi tajam

 


 
The Alpha and The Omega