Pancing.Net
November 22, 2014, 09:33:29 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 3 4 5 »   Go Down
  Print  
Author Topic: UMPAN PACU............!!  (Read 17930 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
budakbarubelajar
Pelata
*
Offline Offline

Posts: 101


Email
« on: December 25, 2009, 08:53:40 PM »

askom...
sy nk bertanya nie....
umpan yg terbaik untuk sang pacu....
sy dah slidik kt internet.....
mcam2 umpannye dantaranye hati ayam, jantung ayam, sosej(kene gorng dlu), kulit ayam goreng, cengkerik, cacing & brmacam2 ag...
sya pon dah pning nk gune umpan yg mne...
tdi dah pgi kt kolam falim ipoh...
dpat laa sekor dlam masa 4 JAM......
27 ingt 2.....!!
soo..
sy nk bertanya pndpat sume pemancing berpngalam skalian..
time kasih....
wsalam...
Logged
Pancing.Net
« on: December 25, 2009, 08:53:40 PM »

 Logged
namia_05
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1393


bangun mancing,tido mancing.013-6677199


WWW Email
« Reply #1 on: December 26, 2009, 05:44:35 PM »

ikan pacu nie macam2 dia makn..
lg satu tgk kolam gak....
kalo kat sg buah n semenyih ramai yg guna roti,,
ada gak yg gn ikan seluang
Logged

CBR_F1
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 138


ex bikers


Email
« Reply #2 on: December 27, 2009, 09:13:48 AM »

Salam budakbarubelajar  Cheesy Cheesy
kebiasaannya jantung ayam,hati ayam dan cacing menjadi menu untuk pacu ni.
tapi klau nasib baik dedak pun pacu ni bedal jugak.
Lagi satu cuba try umpan tuan ajib, ceri kampung warna merah2 tu.
Logged

kita kawan tak mahu lawan,
ah tong son
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9


hidup tongsan(belangau)


Email
« Reply #3 on: December 27, 2009, 04:51:47 PM »

roti bancuh pun pacu makan jugak bro.. Cool
Logged

team mengail semenyih impian (team tapaw)
mejark
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 378



Email
« Reply #4 on: December 28, 2009, 10:06:47 AM »

tul tu, roti bancuh ngan pati mmg menjadi kat sg buah angler's lounge. klu dtg ari koje, x yah pakai 2 pancing, 1 pun dah cukup. x terkawal.khamis lepas nyaris terbang temannye pancing, sbb drag ada prob.nasib baik sempat sambut.pacunye bukannye beso, x smpai 2 kg pun.
Logged
jebon
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2568



Email
« Reply #5 on: January 05, 2010, 09:16:45 AM »

ikan pacu nie macam2 dia makn..
lg satu tgk kolam gak....
kalo kat sg buah n semenyih ramai yg guna roti,,
ada gak yg gn ikan seluang

try umpan palet...lagu laju die makan Grin
slalu ke g sg buah bro? Grin
leh join sepancing
Logged

yang tinggal hanya iman dan amal - 0193883258 - call @ sms saya untuk sesi terapi bekam www.bekam4u.blogspot.com

~~BERANI KUMPAU PUNYA KAKI~~
mejark
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 378



Email
« Reply #6 on: January 05, 2010, 04:06:35 PM »

slalu gak jebon.nak join kang sms laaa
Logged
jebon
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2568



Email
« Reply #7 on: January 14, 2010, 04:14:46 PM »

slalu gak jebon.nak join kang sms laaa

mau turun sg buah,bgtau la aku...0193883258
Logged

yang tinggal hanya iman dan amal - 0193883258 - call @ sms saya untuk sesi terapi bekam www.bekam4u.blogspot.com

~~BERANI KUMPAU PUNYA KAKI~~
~jenahak~
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1447


golek iwak


Email
« Reply #8 on: January 14, 2010, 05:04:03 PM »

pada pendapat kwn, lain tempat, resepi lain2 la...
so kene rajin turun & modify resepi...
Logged

isteri ada sorang, anak dah 2 orang.. 0137017871
chukly
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1934



« Reply #9 on: January 30, 2010, 01:13:27 PM »

Salam, member saya pulak kasik tip umpan terbaik untuk pacu lak adalah darah ayam atau lembu. Simpan dalam freezer sampai beku, masa pancing potong seketul2 (macam kiub air batu tu) then angkut kat mata kail. Memang aktif gila pacu tu kat darah ayam/lembu ni.
Tapi tak penah cubalah pulak, mana den nak cari darah byk camtu hehehe.. ada sapa2 penah cuba tak?
Logged
apex125zr
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3


ikan kecik


Email
« Reply #10 on: April 27, 2010, 06:50:32 PM »

lau darah dah beku,cam ne nak cangkuk??masuk air cair gak..
Logged
afiz
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17529


P.net DUN Klang ... 019-2453593


« Reply #11 on: May 12, 2010, 05:36:03 PM »

cube pakai udang pulak... stakat nie ok je , tapi kalo dah takde rezki, bangau gak jadinye
Logged

nak marah, marah la.. saya apa hal??
jhh4977
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15


ikan di darat, mabuk di laut..


Email
« Reply #12 on: May 15, 2010, 12:50:35 AM »

senang je umpan pacu ni...cangkuk je ayam goreng ckit kat mata kail tu, kompom pacu sambar
Logged

kwife cakap suruh wat umah 1 lagi kt tepi kolam...senang nk g mancing....
mR_o
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5628


ngail pah ceroh!!..ke guane?

syukryz@yahoo.com
Email
« Reply #13 on: May 16, 2010, 04:36:03 PM »

senang je umpan pacu ni...cangkuk je ayam goreng ckit kat mata kail tu, kompom pacu sambar
aym greng celup tepung ke?ehe..ke aym kentaki?..Tongue:P
Logged

jat
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10149


:Pt Klang - Psir Mas:


Email
« Reply #14 on: May 16, 2010, 05:49:59 PM »

cuba guna makaroni yg direndam air panas..menjadi gak Grin
Logged



'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'
armaged
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1556


bawa joran..sembang pelan pelan.....


« Reply #15 on: May 23, 2010, 05:43:13 PM »

tak payah pening2 pakai ridik je sng...tgk mmbr sy pakai ridik dpt berbelas ekor mau 40kg+ bila timbang.
3-4kg sume.
Tapi kena rajin jadi nomad kolam ha ha ha 
Logged

The Alpha and The Omega
aifamok
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 312


Email
« Reply #16 on: May 23, 2010, 05:48:03 PM »

tak payah pening2 pakai ridik je sng...tgk mmbr sy pakai ridik dpt berbelas ekor mau 40kg+ bila timbang.
3-4kg sume.
Tapi kena rajin jadi nomad kolam ha ha ha 

ridik tu apa?
Logged
mR_o
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5628


ngail pah ceroh!!..ke guane?

syukryz@yahoo.com
Email
« Reply #17 on: May 23, 2010, 05:53:18 PM »

tak payah pening2 pakai ridik je sng...tgk mmbr sy pakai ridik dpt berbelas ekor mau 40kg+ bila timbang.
3-4kg sume.
Tapi kena rajin jadi nomad kolam ha ha ha 

ridik tu apa?
cengkerik kot
Logged

aifamok
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 312


Email
« Reply #18 on: May 23, 2010, 05:56:40 PM »

tak payah pening2 pakai ridik je sng...tgk mmbr sy pakai ridik dpt berbelas ekor mau 40kg+ bila timbang.
3-4kg sume.
Tapi kena rajin jadi nomad kolam ha ha ha 

ridik tu apa?
cengkerik kot

sy ingat pun ridik tu cengkerik.....
nomad kolam tu sy faham la.... Cool
Logged
azmir garcia
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16


Pancen Sampai Pencen


Email
« Reply #19 on: August 05, 2010, 05:48:50 PM »

saya penah pancing kat falim ni dpt 12 ekor pacu naik segera menggunakan roti gardenia..tp dah lama dah.. baru ni pegi hampeh tak menjadik...mungkin waktu juga men peranan.. masa naek 12 ekor tu sy pegi tengahari rembang  Grin..dlm kul 1 pm
Logged
pdstriker
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 321


1 Malaysia


« Reply #20 on: December 20, 2010, 11:55:27 AM »

Ikan Pacu malam hari kurang actif ke?
Logged

Love All Serve All...My Cell No. 012-9208946
mR_o
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5628


ngail pah ceroh!!..ke guane?

syukryz@yahoo.com
Email
« Reply #21 on: December 20, 2010, 12:01:28 PM »

Ikan Pacu malam hari kurang actif ke?
kureng skt bro..cube try pagi smpai thgari..konpem bergasak..klau kolam tu byk pacu la..pacu ni bedal ape saje.
Logged

mancasting75
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 9995


Call 0193962808 kalu nak ajak mancing...


Email
« Reply #22 on: December 20, 2010, 01:07:38 PM »

Ambo selalu guno menatang cengkerik tu jer...guno running sinker...sensitif sikit...ada rezeki dapatlah Grin
Logged
budakjiwang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3029


~MANCING2x JUGA, SOLAT JANGAN LUPA~


« Reply #23 on: December 20, 2010, 01:14:34 PM »

roti campur ngan santan peram+pati pandan pn die ngap juge tuan  Shocked Shocked Shocked
Logged

:DIMULAKAN DENGAN BISMILLAH, DISUDAHI DENGAN ALHAMDULILLAH:
mancasting75
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 9995


Call 0193962808 kalu nak ajak mancing...


Email
« Reply #24 on: December 20, 2010, 02:25:23 PM »

Ni resepi baru ni...ada masa nak leh sama2 try resepi bro nihh..tapi aku penah tengok kat kolam tinggal kat rawang tuhh...guna katak tapi dapat pacu...dia nih men hentam je ape bende pun...tapi kolam bayar tak nah tengok org guna katak lagi ler...
Logged
budakjiwang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3029


~MANCING2x JUGA, SOLAT JANGAN LUPA~


« Reply #25 on: December 20, 2010, 02:28:03 PM »

Ni resepi baru ni...ada masa nak leh sama2 try resepi bro nihh..tapi aku penah tengok kat kolam tinggal kat rawang tuhh...guna katak tapi dapat pacu...dia nih men hentam je ape bende pun...tapi kolam bayar tak nah tengok org guna katak lagi ler...

cacing die ngap jugak tp kene baling kt tgh...ni kt kolam tronoh...
Logged

:DIMULAKAN DENGAN BISMILLAH, DISUDAHI DENGAN ALHAMDULILLAH:
pdstriker
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 321


1 Malaysia


« Reply #26 on: December 20, 2010, 02:33:10 PM »

Saya nak try daging ayam lah bro.....potong kecik2 dan jahitkn kat matakail gamakatsu 1/0. Dan cam tuan punya idea labuhkn umpan kat tegah2 kolam  Grin Grin Grin. Kalu jadi umpan sabtu nanti, saya akan roger kat smua org. Harap2 umpan nie tidak dilarangkn Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes
Logged

Love All Serve All...My Cell No. 012-9208946
budakjiwang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3029


~MANCING2x JUGA, SOLAT JANGAN LUPA~


« Reply #27 on: December 20, 2010, 03:55:58 PM »

Saya nak try daging ayam lah bro.....potong kecik2 dan jahitkn kat matakail gamakatsu 1/0. Dan cam tuan punya idea labuhkn umpan kat tegah2 kolam  Grin Grin Grin. Kalu jadi umpan sabtu nanti, saya akan roger kat smua org. Harap2 umpan nie tidak dilarangkn Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes


nnt lapor ye tuan Grin
Logged

:DIMULAKAN DENGAN BISMILLAH, DISUDAHI DENGAN ALHAMDULILLAH:
chukly
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1934



« Reply #28 on: December 20, 2010, 09:47:59 PM »

Saya nak try daging ayam lah bro.....potong kecik2 dan jahitkn kat matakail gamakatsu 1/0. Dan cam tuan punya idea labuhkn umpan kat tegah2 kolam  Grin Grin Grin. Kalu jadi umpan sabtu nanti, saya akan roger kat smua org. Harap2 umpan nie tidak dilarangkn Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes

Rendam daging dgn darah ayam tu semalamam kasik bau power.... hehehe.. gurau jer tn... jgn buat pulok..  Grin
Logged
armaged
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1556


bawa joran..sembang pelan pelan.....


« Reply #29 on: December 21, 2010, 12:51:12 AM »

ada juga yg guna isi buah longan, kurma cina dll..
ambo pakai roti sandwich minyak tebu.
kurang 1/2 jam = 5 ekor..kalut2 lepas tu sengap...hmm  Huh

tali kena heavy sket utk si pacukang..gigi tajam

 


 
Logged

The Alpha and The Omega
Pages: 1 2 3 4 5 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal