Pancing.Net
April 25, 2014, 10:47:40 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1   Go Down
  Print  
Author Topic: nak ngail kerapu kat kawasan berbatu (especially kat teluk atau pantai  (Read 5823 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
marziah78
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 13


Email
« on: November 14, 2008, 08:35:22 AM »

Assalamualaikum...,
Nie hamba nak kongsi sikit pasal teknik yg mungkin ramai dah tau tp hamba baru je tau seminggu dua baru nie.... Kalau kita ngail kerapu kat kawasan berbatu dah pastinya mata kail kita mudah tersangkut kat batu dan lebih membosankan klu perambut putus. So, baru2 nie hamba ternampak le seorang hamba allah nie dgn meriahnya menaikkan kerapu. Hamba tengok mamat nie tak pakai batu ladung pun, cukup sekadar umpan dan pakai pelampung. Tapi nak kena rajin gulung tali (lebih kurang cam casting) pasal ombak akan tolak pelampung ke tepi. Setakat nie hamba dah pun cuba, Lepas lah buat lauk walaupun hasilnya tak besar mana....
 Roll Eyes
Logged
Pancing.Net
« on: November 14, 2008, 08:35:22 AM »

 Logged
En. Sham
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 752


http://img212.imageshack.us/img2
WWW
« Reply #1 on: November 14, 2008, 11:05:07 AM »

Assalamualaikum...,
Nie hamba nak kongsi sikit pasal teknik yg mungkin ramai dah tau tp hamba baru je tau seminggu dua baru nie.... Kalau kita ngail kerapu kat kawasan berbatu dah pastinya mata kail kita mudah tersangkut kat batu dan lebih membosankan klu perambut putus. So, baru2 nie hamba ternampak le seorang hamba allah nie dgn meriahnya menaikkan kerapu. Hamba tengok mamat nie tak pakai batu ladung pun, cukup sekadar umpan dan pakai pelampung. Tapi nak kena rajin gulung tali (lebih kurang cam casting) pasal ombak akan tolak pelampung ke tepi. Setakat nie hamba dah pun cuba, Lepas lah buat lauk walaupun hasilnya tak besar mana....
 Roll Eyes


Akan di usahakan cara nya itu...thanks  Wink
Logged


...........Ngail Sokmo.........
- 012 3685116 -

http://www.rm20segera.com/?r=jomlajoin
http://www.jutawanfreedom.com
teruboxs
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 45


ngail ju....


Email
« Reply #2 on: December 03, 2008, 11:58:59 PM »

http://
Logged


kaki ku memancing,,,,,,,
speedrider
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 703


sikayzie
WWW Email
« Reply #3 on: December 11, 2008, 05:26:38 PM »

cara kedua ialah dengan pakai hand-line.

setiap hentakan ladung pada batu dapat dirasa lebih cepat berbanding dengan pakai rod.
Logged

cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Online Online

Gender: Male
Posts: 13442


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #4 on: December 12, 2008, 07:34:04 AM »

hand line tu...koyan ker..?

tak reti la nk main koyan ni....
Logged


speedrider
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 703


sikayzie
WWW Email
« Reply #5 on: December 12, 2008, 10:17:29 AM »

koyan le...

tak susah cd. dan tak mahal.
RM9.80 dah boleh dapat full set koyan dengan ladung perambut siap.



senang jer.. buka gulungan tu siap-siap dalam 50meter, lepas tu campak jerlah ladung tu....
lepas tu, tarik sikit-sikit (kalau rasa batu, tarik banyak) - ala-ala jigging ler......
rasa ikan sambar jer, terus rentap!

kalau rasa tak confiden, pakailah glove.
Logged

cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Online Online

Gender: Male
Posts: 13442


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #6 on: December 12, 2008, 10:27:32 AM »

pastu...time gulung tu cam main layang2 la kiranya.....

nanti bole la ajar sy main koyan ni...
Logged


speedrider
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 703


sikayzie
WWW Email
« Reply #7 on: December 12, 2008, 10:35:57 AM »

tak payah gulung cd.

hang cuma tarik line tu, agak2 kumpul tepi hang  jangan bagi serabut sudah
lepas tarik, check umpan atau hasil, terus baling balik (macam hang tengok koboi baling lasso tu la)
Logged

En. Sham
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 752


http://img212.imageshack.us/img2
WWW
« Reply #8 on: December 12, 2008, 03:06:00 PM »

pernah di cuba.....menarik senang but kena pakai sarung tangan..lagi afdal..
Logged


...........Ngail Sokmo.........
- 012 3685116 -

http://www.rm20segera.com/?r=jomlajoin
http://www.jutawanfreedom.com
MadiDungun
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 100


Boat Smart, Boat Safe


Email
« Reply #9 on: December 12, 2008, 03:14:01 PM »

tingat masa kecik2 dulu, ngail guna koyan... bila nak baling tu kena pusing2 dulu mcm kipas helicopter.. alaa.. macam zorro wat tu...
Logged
ismikayz
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4298



« Reply #10 on: December 16, 2008, 09:49:32 AM »

haah..bestlah..time kecik2 dulu siap ade 2,3 set koyan...paling best kalau gemang makan...rentap terus je...kdg2 tgh leka terkejut gak...gelama kenit pun rasa mcm besar je yg baham umpan... Grin Grin Grin
Logged

'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'
acidd
AHLI JAWATANKUASA
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 521


kail nan sejengkal


« Reply #11 on: December 16, 2008, 11:15:35 PM »

terkenang masa thn 80an ... tujam tak mampu nak beli reel&rod so beli la koyan pasal nak join geng mancen gemang kat penambang... terkenang semasa duluuuu.... Grin
Logged

rasid@acidd 0126501916 (kail nan sejengkal)
bidan
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4555


"Mancen sampai Pensan"

aim87@yahoo.com
Email
« Reply #12 on: December 17, 2008, 12:51:13 AM »

hand line tu...koyan ker..?

tak reti la nk main koyan ni....
He he he.. ada jugak geng tak reti guna koyan rupanya.... ingat be bidan je...
Logged

Satu arah.... Satu Tujuan.... Satu citarasa!!

http://www.alatmanceng.blogspot.com
teruboxs
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 45


ngail ju....


Email
« Reply #13 on: December 18, 2008, 12:18:29 PM »

koyan @ wau bulan..
same je ... cuma ada air je.. Grin
Logged


kaki ku memancing,,,,,,,
acidd
AHLI JAWATANKUASA
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 521


kail nan sejengkal


« Reply #14 on: December 18, 2008, 08:40:09 PM »

betul..betul..betulll... bulan diatas ikan dibawah... koyannya sama gak... Grin
Logged

rasid@acidd 0126501916 (kail nan sejengkal)
aszlan
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 447


Gila Jenggo

aszlan_e
Email
« Reply #15 on: December 19, 2008, 12:38:28 PM »

x kesah ler apa pn jnji enjoy.... Wink
Logged

Jenggo di Tanjong Karang 012-6568458
Pages: 1   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal