Author Topic: nak ngail kerapu kat kawasan berbatu (especially kat teluk atau pantai  (Read 7353 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline marziah78

  • Bilis
  • *
  • Posts: 13
    • Email
Assalamualaikum...,
Nie hamba nak kongsi sikit pasal teknik yg mungkin ramai dah tau tp hamba baru je tau seminggu dua baru nie.... Kalau kita ngail kerapu kat kawasan berbatu dah pastinya mata kail kita mudah tersangkut kat batu dan lebih membosankan klu perambut putus. So, baru2 nie hamba ternampak le seorang hamba allah nie dgn meriahnya menaikkan kerapu. Hamba tengok mamat nie tak pakai batu ladung pun, cukup sekadar umpan dan pakai pelampung. Tapi nak kena rajin gulung tali (lebih kurang cam casting) pasal ombak akan tolak pelampung ke tepi. Setakat nie hamba dah pun cuba, Lepas lah buat lauk walaupun hasilnya tak besar mana....
 ::)

Offline En. Sham

  • Mod.Laman Ini
  • Marlin
  • *****
  • Posts: 752
  • Gender: Male
    • http://www.jutawanfreedom.com
Re: nak ngail kerapu kat kawasan berbatu (especially kat teluk atau pantai
« Reply #1 on: November 14, 2008, 11:05:07 AM »
Assalamualaikum...,
Nie hamba nak kongsi sikit pasal teknik yg mungkin ramai dah tau tp hamba baru je tau seminggu dua baru nie.... Kalau kita ngail kerapu kat kawasan berbatu dah pastinya mata kail kita mudah tersangkut kat batu dan lebih membosankan klu perambut putus. So, baru2 nie hamba ternampak le seorang hamba allah nie dgn meriahnya menaikkan kerapu. Hamba tengok mamat nie tak pakai batu ladung pun, cukup sekadar umpan dan pakai pelampung. Tapi nak kena rajin gulung tali (lebih kurang cam casting) pasal ombak akan tolak pelampung ke tepi. Setakat nie hamba dah pun cuba, Lepas lah buat lauk walaupun hasilnya tak besar mana....
 ::)


Akan di usahakan cara nya itu...thanks  ;)

...........Ngail Sokmo.........
- 012 3685116 -

http://www.rm20segera.com/?r=jomlajoin
http://www.jutawanfreedom.com

Offline teruboxs

  • Bilis
  • *
  • Posts: 45
  • Gender: Male
  • ngail ju....
    • Email

kaki ku memancing,,,,,,,

Offline speedrider

  • Marlin
  • *
  • Posts: 704
  • Gender: Male
    • Speedrider Networks
    • Email
Re: nak ngail kerapu kat kawasan berbatu (especially kat teluk atau pantai
« Reply #3 on: December 11, 2008, 05:26:38 PM »
cara kedua ialah dengan pakai hand-line.

setiap hentakan ladung pada batu dapat dirasa lebih cepat berbanding dengan pakai rod.

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
Re: nak ngail kerapu kat kawasan berbatu (especially kat teluk atau pantai
« Reply #4 on: December 12, 2008, 07:34:04 AM »
hand line tu...koyan ker..?

tak reti la nk main koyan ni....


Offline speedrider

  • Marlin
  • *
  • Posts: 704
  • Gender: Male
    • Speedrider Networks
    • Email
Re: nak ngail kerapu kat kawasan berbatu (especially kat teluk atau pantai
« Reply #5 on: December 12, 2008, 10:17:29 AM »
koyan le...

tak susah cd. dan tak mahal.
RM9.80 dah boleh dapat full set koyan dengan ladung perambut siap.



senang jer.. buka gulungan tu siap-siap dalam 50meter, lepas tu campak jerlah ladung tu....
lepas tu, tarik sikit-sikit (kalau rasa batu, tarik banyak) - ala-ala jigging ler......
rasa ikan sambar jer, terus rentap!

kalau rasa tak confiden, pakailah glove.

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
Re: nak ngail kerapu kat kawasan berbatu (especially kat teluk atau pantai
« Reply #6 on: December 12, 2008, 10:27:32 AM »
pastu...time gulung tu cam main layang2 la kiranya.....

nanti bole la ajar sy main koyan ni...


Offline speedrider

  • Marlin
  • *
  • Posts: 704
  • Gender: Male
    • Speedrider Networks
    • Email
Re: nak ngail kerapu kat kawasan berbatu (especially kat teluk atau pantai
« Reply #7 on: December 12, 2008, 10:35:57 AM »
tak payah gulung cd.

hang cuma tarik line tu, agak2 kumpul tepi hang  jangan bagi serabut sudah
lepas tarik, check umpan atau hasil, terus baling balik (macam hang tengok koboi baling lasso tu la)

Offline En. Sham

  • Mod.Laman Ini
  • Marlin
  • *****
  • Posts: 752
  • Gender: Male
    • http://www.jutawanfreedom.com
Re: nak ngail kerapu kat kawasan berbatu (especially kat teluk atau pantai
« Reply #8 on: December 12, 2008, 03:06:00 PM »
pernah di cuba.....menarik senang but kena pakai sarung tangan..lagi afdal..

...........Ngail Sokmo.........
- 012 3685116 -

http://www.rm20segera.com/?r=jomlajoin
http://www.jutawanfreedom.com

Offline MadiDungun

  • Pelata
  • *
  • Posts: 100
  • Gender: Male
  • Boat Smart, Boat Safe
    • Email
Re: nak ngail kerapu kat kawasan berbatu (especially kat teluk atau pantai
« Reply #9 on: December 12, 2008, 03:14:01 PM »
tingat masa kecik2 dulu, ngail guna koyan... bila nak baling tu kena pusing2 dulu mcm kipas helicopter.. alaa.. macam zorro wat tu...

Offline ismikayz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4299
  • Gender: Male
Re: nak ngail kerapu kat kawasan berbatu (especially kat teluk atau pantai
« Reply #10 on: December 16, 2008, 09:49:32 AM »
haah..bestlah..time kecik2 dulu siap ade 2,3 set koyan...paling best kalau gemang makan...rentap terus je...kdg2 tgh leka terkejut gak...gelama kenit pun rasa mcm besar je yg baham umpan... ;D ;D ;D
'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'

Offline acidd

  • AHLI JAWATANKUASA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 521
  • Gender: Male
  • kail nan sejengkal
Re: nak ngail kerapu kat kawasan berbatu (especially kat teluk atau pantai
« Reply #11 on: December 16, 2008, 11:15:35 PM »
terkenang masa thn 80an ... tujam tak mampu nak beli reel&rod so beli la koyan pasal nak join geng mancen gemang kat penambang... terkenang semasa duluuuu.... ;D
rasid@acidd 0126501916 (kail nan sejengkal)

Offline bidan

  • Mod.Laman Ini
  • Marlin
  • *****
  • Posts: 4556
  • Gender: Male
  • "Mancen sampai Pensan"
    • Email
Re: nak ngail kerapu kat kawasan berbatu (especially kat teluk atau pantai
« Reply #12 on: December 17, 2008, 12:51:13 AM »
hand line tu...koyan ker..?

tak reti la nk main koyan ni....
He he he.. ada jugak geng tak reti guna koyan rupanya.... ingat be bidan je...
Satu arah.... Satu Tujuan.... Satu citarasa!!

http://www.alatmanceng.blogspot.com

Offline teruboxs

  • Bilis
  • *
  • Posts: 45
  • Gender: Male
  • ngail ju....
    • Email
Re: nak ngail kerapu kat kawasan berbatu (especially kat teluk atau pantai
« Reply #13 on: December 18, 2008, 12:18:29 PM »
koyan @ wau bulan..
same je ... cuma ada air je.. ;D

kaki ku memancing,,,,,,,

Offline acidd

  • AHLI JAWATANKUASA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 521
  • Gender: Male
  • kail nan sejengkal
Re: nak ngail kerapu kat kawasan berbatu (especially kat teluk atau pantai
« Reply #14 on: December 18, 2008, 08:40:09 PM »
betul..betul..betulll... bulan diatas ikan dibawah... koyannya sama gak... ;D
rasid@acidd 0126501916 (kail nan sejengkal)

Offline aszlan

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 448
  • Gender: Male
  • Gila Jenggo
    • Email
Re: nak ngail kerapu kat kawasan berbatu (especially kat teluk atau pantai
« Reply #15 on: December 19, 2008, 12:38:28 PM »
x kesah ler apa pn jnji enjoy.... ;)
Jenggo di Tanjong Karang 012-6568458