Pancing.Net
July 25, 2014, 06:59:46 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »   Go Down
  Print  
Author Topic: Koleksi parang @ golok anda utk pegi memancing.......  (Read 38464 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Seluang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3327


ri3yz
Email
« on: January 10, 2010, 06:50:00 AM »

Koleksi parang @ golok anda utk pegi memancing.......
parang @ golok ni salah satu peralatan memancing jgk   Grin Grin Grin



sarung+hulu kayu dr pokok macang hutan + mata dr besi kikir



sarung+hulu tanduk kerbau + mata dr besi ball bearing


sarung+hulu kayu rr pokok macang hutan + mata dr besi break kretapi


ni je la koleksi yg ada utk pegi mancing kt hutan @ lombong @ jauh dr rmh org @ tempat merbahaya
utk pegi tempat kenduri pun ok ni....... Grin Grin Grin Grin Grin
Logged

Jom Mengail
012-6700061(Riey)
Pancing.Net
« on: January 10, 2010, 06:50:00 AM »

 Logged
cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Online Online

Gender: Male
Posts: 13684


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #1 on: January 10, 2010, 08:08:41 AM »

lg satu kegunaan...utk pergi buat korban.......sodap kojo melapah ni....
Logged


ajoharis
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5429



Email
« Reply #2 on: January 10, 2010, 08:10:35 AM »

tahniah bro dah bukak topic pasal parang, golok etc....
bro kalau macam gambo rega dia biasanya berapa ya....
macam bro cd cakap sodap buat melapah lembu tu.......,
Logged

jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......
santap
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2724


Hidup Ibarat Roda


Email
« Reply #3 on: January 10, 2010, 08:16:44 AM »

mau juai ka itu golok?  Smiley Smiley
Logged

mengai jangan x mengai
ajoharis
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5429



Email
« Reply #4 on: January 10, 2010, 08:18:40 AM »

minta betul kat yg no 1 ngan no 2...
hasil kerjatanga yg halus... rasanya dia punya tajam boleh buat cukur misai ti......
Logged

jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......
Seluang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3327


ri3yz
Email
« Reply #5 on: January 10, 2010, 09:28:01 AM »

lg satu kegunaan...utk pergi buat korban.......sodap kojo melapah ni....
time korban, time kenduri blh pakai tu   Grin Grin Grin Grin
Logged

Jom Mengail
012-6700061(Riey)
santap
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2724


Hidup Ibarat Roda


Email
« Reply #6 on: January 10, 2010, 09:30:24 AM »

semua ni buat sendiri ka beli?
Logged

mengai jangan x mengai
Seluang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3327


ri3yz
Email
« Reply #7 on: January 10, 2010, 09:32:16 AM »

tahniah bro dah bukak topic pasal parang, golok etc....
bro kalau macam gambo rega dia biasanya berapa ya....
macam bro cd cakap sodap buat melapah lembu tu.......,

klau kt pasaran mahal la dlm 2 @ 3 rat kot
tp mata parang tu pegi tempah sendiri bwk sample rasa nyer dlm RM40 upah buat mata
tp besi sendiri la
sarung tu cari tukang buat sarung upah tk sampai RM100 pun
klau beli yg sdh siap lg mahal, ikut pd jenis kayu n jenis mata parang
Logged

Jom Mengail
012-6700061(Riey)
Seluang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3327


ri3yz
Email
« Reply #8 on: January 10, 2010, 09:39:34 AM »

minta betul kat yg no 1 ngan no 2...
hasil kerjatanga yg halus... rasanya dia punya tajam boleh buat cukur misai ti......

no.1 tu sarung + hulu abang sy yg buat kn, dia suka2 buat je, ada masa baru dia blh buat, mata parang tu dibuat dr mata kikir besi made in germany, tajam giler, boleh cukur bulu roma, tempah mata kt area kuala lipis pahang, tukang lama, tp skrg tukang tu tk buat keje2 besi ni dh, dh tua, dh tk larat

no.2 tu sarung + hulu dr tanduk kerbau, tanduk ambik kt area rmh mertua kwn kt perak, tempah sarung kt tanjung karang,  mata parang dr ball bearing, ambik kt tmpt keje je, buat kt tkg cina kt area sekinchan
Logged

Jom Mengail
012-6700061(Riey)
ajoharis
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5429



Email
« Reply #9 on: January 10, 2010, 09:40:49 AM »

yang kawan punya parang biasa2 aje...
pak kawan kasi pd kawan ada 3 biji...2 12 inci dan 1 6 inci...
6 inci punya buat siang ikan manyak syok...
buat mungkin dr besi spring lori....
memang mantop....kalau dibandingkan parang/pisau beli kat kedai... nampak aje kilat tapi hampeh... buat potong bawang bolehlah....
Logged

jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......
Seluang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3327


ri3yz
Email
« Reply #10 on: January 10, 2010, 09:42:02 AM »

semua ni buat sendiri ka beli?

tempah dgn tukang mengikut pd citarasa @ design yg kita nk
besi sendiri cari, pastu pegi tempah la, bwk sample mata parang yg kita nk
lukis pd kotak @ kertas yg keras skit
Logged

Jom Mengail
012-6700061(Riey)
Seluang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3327


ri3yz
Email
« Reply #11 on: January 10, 2010, 09:42:46 AM »

mau juai ka itu golok?  Smiley Smiley

tk juai la, syg tu, ssh nk dpt   Grin Grin Grin
Logged

Jom Mengail
012-6700061(Riey)
ajoharis
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5429



Email
« Reply #12 on: January 10, 2010, 09:44:18 AM »

minta betul kat yg no 1 ngan no 2...
hasil kerjatanga yg halus... rasanya dia punya tajam boleh buat cukur misai ti......

no.1 tu sarung + hulu abang sy yg buat kn, dia suka2 buat je, ada masa baru dia blh buat, mata parang tu dibuat dr mata kikir besi made in germany, tajam giler, boleh cukur bulu roma, tempah mata kt area kuala lipis pahang, tukang lama, tp skrg tukang tu tk buat keje2 besi ni dh, dh tua, dh tk larat

no.2 tu sarung + hulu dr tanduk kerbau, tanduk ambik kt area rmh mertua kwn kt perak, tempah sarung kt tanjung karang,  mata parang dr ball bearing, ambik kt tmpt keje je, buat kt tkg cina kt area sekinchan
tak fahamlah bro.. bol bearing yg macam guli tu ke...lepas tu dimasak ke apa...(dicairkan ke...)
antara material yg mantop utuk mata parang... papan chainsaw, mata gergaji kat sawmill... spring lori...
tapi la ni nak cari tukang besi yg mantop dah susahlah....
Logged

jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......
santap
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2724


Hidup Ibarat Roda


Email
« Reply #13 on: January 10, 2010, 09:44:29 AM »

parang ni klu nak best cari spring keta lama(moris minor)
yg blh tau sbb byk renjer2 jabatan perhutanan guna spring ni.

p/s: pengalaman aku semasa praktikal ngan jabatan hutan
Logged

mengai jangan x mengai
ajoharis
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5429



Email
« Reply #14 on: January 10, 2010, 09:46:35 AM »

cuba dr paku rail ketapi....tapi boleh buat pisau ke... pasal dia kecik dan pendek aje...
Logged

jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......
Seluang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3327


ri3yz
Email
« Reply #15 on: January 10, 2010, 09:47:52 AM »

parang ni klu nak best cari spring keta lama(moris minor)
yg blh tau sbb byk renjer2 jabatan perhutanan guna spring ni.

p/s: pengalaman aku semasa praktikal ngan jabatan hutan

pernah dgr dr otai2 pakar parang @ golok ckp
tp ssh nk dpt dh spring tu, spring land cruiser pun ok gak
tp skrg ramai yg guna spring lori je   Grin Grin Grin
Logged

Jom Mengail
012-6700061(Riey)
santap
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2724


Hidup Ibarat Roda


Email
« Reply #16 on: January 10, 2010, 09:52:07 AM »

penah tgk ayahanda aku dok canai spring moris minor.
sebulan lebih  br siap. brp kali tukaq mata canai pun x tau.
punya la keras spring tu.
Logged

mengai jangan x mengai
Seluang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3327


ri3yz
Email
« Reply #17 on: January 10, 2010, 09:53:00 AM »

yang kawan punya parang biasa2 aje...
pak kawan kasi pd kawan ada 3 biji...2 12 inci dan 1 6 inci...
6 inci punya buat siang ikan manyak syok...
buat mungkin dr besi spring lori....
memang mantop....kalau dibandingkan parang/pisau beli kat kedai... nampak aje kilat tapi hampeh... buat potong bawang bolehlah....

yg sy kwn punya tu pun tk panjang sgt jgk, dlm 6 ke 8 inci je
kalau beli kt kedai dh la tk brapa tajam, rasa ringan semacam je
klau nk beli kt kedai yg dh siap beli yg cap mata
cap mata tajam jgk, nk cantik mata tu modified skit
hulu + sarung plastik tu tkr ke hulu + sarung kayu la, lg mantop  Grin Grin Grin
Logged

Jom Mengail
012-6700061(Riey)
Seluang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3327


ri3yz
Email
« Reply #18 on: January 10, 2010, 09:56:42 AM »

penah tgk ayahanda aku dok canai spring moris minor.
sebulan lebih  br siap. brp kali tukaq mata canai pun x tau.
punya la keras spring tu.

keras tu, canai pun kena ada cara jgk, tk blh main hentam je, kena layan skit2, jgn kasi besi tu hangus, klau tk besi tu jd rosak n tk tajam, tukang besi ckp nanti besi jd lemah @ baja besi hilang, tu yg berbulan baru siap tu
Logged

Jom Mengail
012-6700061(Riey)
santap
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2724


Hidup Ibarat Roda


Email
« Reply #19 on: January 10, 2010, 09:58:51 AM »

keras tu, canai pun kena ada cara jgk, tk blh main hentam je, kena layan skit2, jgn kasi besi tu hangus, klau tk besi tu jd rosak n tk tajam, tukang besi ckp nanti besi jd lemah @ baja besi hilang, tu yg berbulan baru siap tu

patut la lambat siap.  Smiley Smiley Smiley
Logged

mengai jangan x mengai
Seluang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3327


ri3yz
Email
« Reply #20 on: January 10, 2010, 10:00:42 AM »

cuba dr paku rail ketapi....tapi boleh buat pisau ke... pasal dia kecik dan pendek aje...

dah ada buat dh 1 dr paku tu, tp paku yg bentuk bengkok tu, mmg tajam, tp klau dpt paku rail yg dulu2 lg bagus, paku yg bentuk lurus, tp ssh nk dpt dh skrg, yg no.3 tu mata dr besi pin break kretapi, mmg tajam, besi tu pun dh tk di gunakn kt keretapi skrg.........
Logged

Jom Mengail
012-6700061(Riey)
Seluang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3327


ri3yz
Email
« Reply #21 on: January 10, 2010, 10:02:58 AM »

keras tu, canai pun kena ada cara jgk, tk blh main hentam je, kena layan skit2, jgn kasi besi tu hangus, klau tk besi tu jd rosak n tk tajam, tukang besi ckp nanti besi jd lemah @ baja besi hilang, tu yg berbulan baru siap tu

patut la lambat siap.  Smiley Smiley Smiley

klau canai mmg lambat, sbb keje kena halus
klau tempa kt tukang besi cpt la siap, 1 ari siap la
Logged

Jom Mengail
012-6700061(Riey)
BuGie
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5531


............

1979
Email
« Reply #22 on: January 10, 2010, 10:17:21 AM »



nie kwn punyer golok....kalu nk sukur misai pun buleh nih... Wink



kwn paling suke part nih...halus ukiran dia.....

golok nie pemberian mentua kwn...katanya simpan tuk keselamatan....
Logged
ajoharis
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5429



Email
« Reply #23 on: January 10, 2010, 10:19:38 AM »

bagus hang punya mertua ya tuan bugie.....
mata dr besi apa tu....
tang hulu parang kawan tabik 79 kali beb....
Logged

jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......
Seluang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3327


ri3yz
Email
« Reply #24 on: January 10, 2010, 10:40:18 AM »

cantik tu bro bugie, kayu hulu + sarung tu rasa nyer kenal, tp tk ingt la apa nama kayu tu
made in mana tu bro bugie?
Logged

Jom Mengail
012-6700061(Riey)
Seluang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3327


ri3yz
Email
« Reply #25 on: January 10, 2010, 10:46:18 AM »

ni kwn punya projek terbengkalai, sarung tk siap2 lg, buat time keje, tk ada keje buat pelan2  Grin Grin Grin



guna mata gergaji kayu bulat (gergaji mesin punya)
hulu dr handle kerusi ofis (pvc)
ring dr cooper pipe + cooper strip ( cooper strip utk earth kt bangunan)
sarung dr poly pipe yg dibakar n dikemek kn (belum siap lg)
Logged

Jom Mengail
012-6700061(Riey)
BuGie
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5531


............

1979
Email
« Reply #26 on: January 10, 2010, 10:47:55 AM »

bagus hang punya mertua ya tuan bugie.....
mata dr besi apa tu....
tang hulu parang kawan tabik 79 kali beb....

bro ajo....hehe...material mata parang kwn tak pasti ler....nanti kwn tanyer blik k....

sarung ngan hulu nk kene varnish balik..dh kelabu....

cantik tu bro bugie, kayu hulu + sarung tu rasa nyer kenal, tp tk ingt la apa nama kayu tu
made in mana tu bro bugie?

bro seluang...made in pahang...mentua kwn yang bagi...kwn tak tahu la pulak salasilah golok nie....takpe...nanti kwn siasat...

bro seluang....hang pandai buat golok ka....cantek oo....kreatif....
Logged
Seluang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3327


ri3yz
Email
« Reply #27 on: January 10, 2010, 10:52:40 AM »

bagus hang punya mertua ya tuan bugie.....
mata dr besi apa tu....
tang hulu parang kawan tabik 79 kali beb....

bro ajo....hehe...material mata parang kwn tak pasti ler....nanti kwn tanyer blik k....

sarung ngan hulu nk kene varnish balik..dh kelabu....



cantik tu bro bugie, kayu hulu + sarung tu rasa nyer kenal, tp tk ingt la apa nama kayu tu
made in mana tu bro bugie?

bro seluang...made in pahang...mentua kwn yang bagi...kwn tak tahu la pulak salasilah golok nie....takpe...nanti kwn siasat...

bro seluang....hang pandai buat golok ka....cantek oo....kreatif....

upah tukang buat je semua tu,
yg mata gergaji baru nk blaja buat sendiri tu pun bentuk pisau rambo je
Logged

Jom Mengail
012-6700061(Riey)
cenonetboy
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3199


019 2282 412

cenonetboy cenonetboy
Email
« Reply #28 on: January 10, 2010, 01:04:28 PM »

Salam~

Mintak maaf Tuan2....teman yg 'cinonet' ni nk kongsi gambar parang@golok yg di miliki...


Yg atas skali....parang dr spring lori/bas kot...utk aktvt mancing di hutan. Byk jasanya..... Grin

Yg bawah tu...khukuri...biase di gunakn oleh tentera Gurkha dr Nepal. Kadang2 je bawak masuk utan ...w/pn kecik dr yg atas tp lebih berat.
Logged

Standard mau jaga, Maruah kena cover, Ayat biar power
Potocol
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9865


PERAK DARUL RIDZUAN


WWW Email
« Reply #29 on: January 10, 2010, 01:09:21 PM »

Tuan Seluang ni adalah seorang parang dan pembuat parang.
Boleh tempah tak???

Cenonet, teman rasa 'ngeri' bila tengok gambar parang tentera Gurkha tu!!!
Logged

Selamat Menyambut Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir dan Batin dari saya sekeluarga.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal