Pancing.Net
September 02, 2014, 05:06:43 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 »   Go Down
  Print  
Author Topic: REELS ~JENAMA BRANDED TAPI BUATAN CHINA  (Read 5714 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Rusman Kechek
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 674


nak ajak mancing....call 019-3788948


Email
« on: January 22, 2010, 12:49:45 AM »

BANYAK REELS SEKARANG DATANG DARI CHINA.KALAU NAK DIBANDINGKAN HARGA REELS NEGARA ASAL DGN CHINA BANYAK BEZANYA.CONTOH:PENN~USA DGN PENN~CHINA.ADA YG KATA KILANG DAH DIPINDAHKAN KE SANA, LABOUR COST MURAH. SEBAB TU HARGA JADI MURAH.BETUL KE???
Logged
Pancing.Net
« on: January 22, 2010, 12:49:45 AM »

 Logged
k0pi
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2907


• Jigging Karat • รักการตกปลา •


« Reply #1 on: January 22, 2010, 01:05:35 AM »

setahu saya beza produk reel antara kilang 'utama' dengan kilang China ni... isi dalam reel tersebut... contohnya multiplier Penn Senator USA vs China... gearing utama dalam USA adalah gangsa campuran manakala yang China punya macam galvanized steel yang seakan-akan gangsa tapi keemasan... tapi Penn China adalah licensed product dari Penn sendiri yang memasarkan produk China tersebut ke negara2 dunia ke-3 untuk 'menangkap' pasaran pengguna bajet... tapi kalau ABU saya tak pasti samada 'licensed' atau lanun punya kalau made in china...  Huh
Logged

• TAKDIRLAAA TU.... PAHAM-PAHAM JELAAA... •
• finessefishingforfun •
pittaro
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 586



Email
« Reply #2 on: January 22, 2010, 01:52:58 AM »

salam...... Grin

pada pandangan kawan pulak tengok pada harganya contoh daiwa seagate harga hampir satu ribu tapi made in china sama jugak biomaster dulu made in japan sekarang made in malaysia tapi harga lebih jauh mahal dari model sebelumnya hanya pandangan kawan emmm..... Huh
Logged
Seluang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3383


ri3yz
Email
« Reply #3 on: January 22, 2010, 09:13:53 PM »

Banax model SX yg buatan korea & china lbh kurang sama je kualiti dia
Klau model banax yg lain buatan china mcm tk berkualiti sgt dr buatan korea
itu pendapat sy yg tk brapa pandai la   Grin Grin Grin
Logged

Jom Mengail
012-6700061(Riey)
Rusman Kechek
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 674


nak ajak mancing....call 019-3788948


Email
« Reply #4 on: January 23, 2010, 01:07:59 AM »

TQ...BUKAN APA,SAYA G KEDAI KEPONG NAK CARI PENN GT 320/330.HARGANYA MURAH JIKA DIBANDINGKAN DGN HARGA YG KEKAWAN BAGITAU.BILA CHECK ADA PULAK COP CHINA.TU YG CUAK TU...

Logged
Rusman Kechek
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 674


nak ajak mancing....call 019-3788948


Email
« Reply #5 on: January 23, 2010, 01:17:58 AM »

Ada sesiapa yg boleh bagi cadangan.....
Saya nak beli reel multiplayer saiz 'sedang' yg harga dlm anggaran RM400.
Brand tak jadi masalah.asal boleh tahan sudah....
Logged
ptit
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 249


« Reply #6 on: January 25, 2010, 10:19:37 AM »

tica team....memang best
Logged

besi hamis
Guest
« Reply #7 on: January 25, 2010, 07:03:49 PM »

Okuma Clarion...
    Pernah tengok member satu bot layan Aruan tasek anggaran 25kg (Ikan lepas pasal 2 cangkuk patah)..selamber jer tarik....anggaran kos kat JB dalam RM 3++
Logged
Rusman Kechek
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 674


nak ajak mancing....call 019-3788948


Email
« Reply #8 on: January 26, 2010, 01:12:18 AM »

Okuma Clarion...
    Pernah tengok member satu bot layan Aruan tasek anggaran 25kg (Ikan lepas pasal 2 cangkuk patah)..selamber jer tarik....anggaran kos kat JB dalam RM 3++
OKUMA CLARION KLU TALI SULAM 80 PAUN BOLEH MASUK BERAPA METER?MASIH ADA DLM MARKET KE???
Logged
Rusman Kechek
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 674


nak ajak mancing....call 019-3788948


Email
« Reply #9 on: January 26, 2010, 01:14:12 AM »

tica team....memang best
BOLEH SERTAKAN MODEL TAK?
Logged
besi hamis
Guest
« Reply #10 on: January 26, 2010, 07:08:08 PM »

Okuma Clarion...
    Pernah tengok member satu bot layan Aruan tasek anggaran 25kg (Ikan lepas pasal 2 cangkuk patah)..selamber jer tarik....anggaran kos kat JB dalam RM 3++
OKUMA CLARION KLU TALI SULAM 80 PAUN BOLEH MASUK BERAPA METER?MASIH ADA DLM MARKET KE???
Pasal tali tuh tak tau la pulak..tak belek pun....tapi kalo kawan area Mersing nih paling beso pun tali sulam 50lbs...Kalo masuk tahap 80lbs tuh cam nak mancing BUAYA jek...heheheee...Rasanye kalo tali 80 lbs tuh kompem tak putus...tapi mesin terbarai (nak masuk tali beso..mesin carik yang ribu2 harganye,baru padan...) Grin
Logged
chukly
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1934



« Reply #11 on: January 26, 2010, 07:33:26 PM »

Salam, rasanya semua reel manufacturer dah bukak kilang kat china... shimano, daiwa, ryobi, penn, banax, abu, fin-nor dll.. Saya ada gak terbeli yang China made (penn reel), so far pakai performancenya masih mantopp  Grin . Memula je ragu2 sbb dah terbeli hehe... Psikologi je kalau rasa china made punya reel x bagus kot, lainlah brgn tiruan  Roll Eyes
Logged
Rusman Kechek
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 674


nak ajak mancing....call 019-3788948


Email
« Reply #12 on: January 27, 2010, 01:59:13 AM »

Salam, rasanya semua reel manufacturer dah bukak kilang kat china... shimano, daiwa, ryobi, penn, banax, abu, fin-nor dll.. Saya ada gak terbeli yang China made (penn reel), so far pakai performancenya masih mantopp  Grin . Memula je ragu2 sbb dah terbeli hehe... Psikologi je kalau rasa china made punya reel x bagus kot, lainlah brgn tiruan  Roll Eyes
Grin  Grin Grin Rasa2 betul jugak kata Tuan.Kekadang Psikologi yg buat kita ragu2 terhadap sesuatu barangan tersebut...Buat pemancing baru dan ekonomi mcm saya ni rasanya pandangan Tuan elok jugak tu.Tapi takut pulak klu terbeli yg tiruan.Dah la reel hampeh,kena kutuk plak dgn member....PANAS Angry Angry Angry
Logged
Rusman Kechek
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 674


nak ajak mancing....call 019-3788948


Email
« Reply #13 on: January 27, 2010, 02:40:43 AM »

Okuma Clarion...
    Pernah tengok member satu bot layan Aruan tasek anggaran 25kg (Ikan lepas pasal 2 cangkuk patah)..selamber jer tarik....anggaran kos kat JB dalam RM 3++
OKUMA CLARION KLU TALI SULAM 80 PAUN BOLEH MASUK BERAPA METER?MASIH ADA DLM MARKET KE???

Pasal tali tuh tak tau la pulak..tak belek pun....tapi kalo kawan area Mersing nih paling beso pun tali sulam 50lbs...Kalo masuk tahap 80lbs tuh cam nak mancing BUAYA jek...heheheee...Rasanye kalo tali 80 lbs tuh kompem tak putus...tapi mesin terbarai (nak masuk tali beso..mesin carik yang ribu2 harganye,baru padan...) Grin
[/quote]
kekawan saya yg cadangkan guna 60~80lbs.setakat ni mesin spinning 7000 saya cuma guna 40lbs.mana la tahu naik jemuduk,ebek,jenahak cam kekawan saya ni..He..he..he
Logged
anat68
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1286



Email
« Reply #14 on: January 27, 2010, 02:55:26 AM »

barangan china ni...ada gred...maa..paling baik ada..paling koman pon ada...tak caya..try gi china..member baru balik melancung sana..dia dah tgk sendiri..kat market depa...terkedu...
Logged

bukan tak kenal diri...sekadar belum pasti...kabur matahati...
ptit
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 249


« Reply #15 on: January 27, 2010, 12:53:03 PM »

tica team....memang best
BOLEH SERTAKAN MODEL TAK?


Tica Team ST 16



TICA Team ST668 ST 668

Logged

besi hamis
Guest
« Reply #16 on: January 27, 2010, 07:24:54 PM »

Okuma Clarion...
    Pernah tengok member satu bot layan Aruan tasek anggaran 25kg (Ikan lepas pasal 2 cangkuk patah)..selamber jer tarik....anggaran kos kat JB dalam RM 3++
OKUMA CLARION KLU TALI SULAM 80 PAUN BOLEH MASUK BERAPA METER?MASIH ADA DLM MARKET KE???

Pasal tali tuh tak tau la pulak..tak belek pun....tapi kalo kawan area Mersing nih paling beso pun tali sulam 50lbs...Kalo masuk tahap 80lbs tuh cam nak mancing BUAYA jek...heheheee...Rasanye kalo tali 80 lbs tuh kompem tak putus...tapi mesin terbarai (nak masuk tali beso..mesin carik yang ribu2 harganye,baru padan...) Grin

kekawan saya yg cadangkan guna 60~80lbs.setakat ni mesin spinning 7000 saya cuma guna 40lbs.mana la tahu naik jemuduk,ebek,jenahak cam kekawan saya ni..He..he..he


[/quote]
Perhhh...beso gak ikan2 tuh..akan apa tuh?? Kalo beso camtuh  tak salah lah guna tali 80 lbs tuh.....tapi heran jugak la...camne pulak orang layan layaran pakai tali 10lbs....lagik ganas... Huh
Logged
PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2026



Email
« Reply #17 on: January 27, 2010, 09:29:53 PM »

sememangnya kilang2 itu beroperasi secara under license. tp perbezaan kualiti boleh nampak.  sy mmg menggunakan banyak Penn.  berbanding reel keluaran china, penn keluaran US ternyata lebih tinggi mutu buatannya. tengok dengan mata pun boleh nampak.  tu tak buka part dalam lagi.  malah kedai yg membaik pulih reel juga mengakui perbezaan kualiti reel terbabit.

Logged

Banner Bersih Sungai
Rusman Kechek
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 674


nak ajak mancing....call 019-3788948


Email
« Reply #18 on: January 27, 2010, 09:39:58 PM »

Salam Tuan Besi Hamis...biar betul layan Layaran cuma guna tali 10lbs Huh Huh Tapi klu 100lbs tu logik la gak.Mungkin info yg Tuan dpt tu layan BABY LAYARAN kut..he..he..he..Klu 10lbs rasanya layak naikkan udang dgn sotong aje kut..
Logged
jerung bin hitam
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3965


update terbaru aktiviti BongkarLubok di facebook


Email
« Reply #19 on: January 27, 2010, 10:08:31 PM »

Salam Tuan Besi Hamis...biar betul layan Layaran cuma guna tali 10lbs Huh Huh Tapi klu 100lbs tu logik la gak.Mungkin info yg Tuan dpt tu layan BABY LAYARAN kut..he..he..he..Klu 10lbs rasanya layak naikkan udang dgn sotong aje kut..



10ib.... ???tak cayala......kalau ikut lagiknyer...memang tak logik..
tapi kalau ada bukti yang boleh dipercayaiii...mungkin Roll Eyes
Logged

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Rusman Kechek
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 674


nak ajak mancing....call 019-3788948


Email
« Reply #20 on: January 27, 2010, 10:16:19 PM »

TQ Tuan ptit.Menarik jugak nampaknya.Akan saya survey kat kedai model yg tuan cadangkan. Grin Grin
Logged
besi hamis
Guest
« Reply #21 on: January 28, 2010, 07:08:52 PM »

Salam Tuan Besi Hamis...biar betul layan Layaran cuma guna tali 10lbs Huh Huh Tapi klu 100lbs tu logik la gak.Mungkin info yg Tuan dpt tu layan BABY LAYARAN kut..he..he..he..Klu 10lbs rasanya layak naikkan udang dgn sotong aje kut..
Ntah la..nak caya susah,tak caya pun susah.hehehe....yer la...sesetengah orang berpendapat tali 80lbs sesuai untuk ikan2 berat tuh jugak.Ada jugak info yang diberikan sekadar untuk menunjukkan bagusnya barangan penaja2 mereka (walaupun tak bagus).Tapi setakat nih kawan
gunakan tali cuma 30 lbs sahaja untuk drum & 15 lbs untuk set spinning.Sekadar pendapat 20sen dari kawan.
Logged
Potocol
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9870


PERAK DARUL RIDZUAN


WWW Email
« Reply #22 on: January 28, 2010, 07:16:21 PM »

Salam Tuan Besi Hamis...biar betul layan Layaran cuma guna tali 10lbs Huh Huh Tapi klu 100lbs tu logik la gak.Mungkin info yg Tuan dpt tu layan BABY LAYARAN kut..he..he..he..Klu 10lbs rasanya layak naikkan udang dgn sotong aje kut..
Ntah la..nak caya susah,tak caya pun susah.hehehe....yer la...sesetengah orang berpendapat tali 80lbs sesuai untuk ikan2 berat tuh jugak.Ada jugak info yang diberikan sekadar untuk menunjukkan bagusnya barangan penaja2 mereka (walaupun tak bagus).Tapi setakat nih kawan
gunakan tali cuma 30 lbs sahaja untuk drum & 15 lbs untuk set spinning.Sekadar pendapat 20sen dari kawan.

Salam.
Bagi saya, penggunaan tali yg kasar utk pancing di laut dalam banyak tujuannya. Antaranya:-
- mudah ditarik jika dapat ikan yg besar
- tidak mudah putus jika terkena karang (bukan sangkut!!)
- rasa yakin

Guna tali yg rendah lb bukanlah salah...boleh juga....cuma pemancing tu perlu bermain dgn kemahiran dan teknik yg sesuai dan "reasonable". 

Ada satu reel USA Penn GTI330 baru dlm harga kurang dari RM500 di kedai Behrang Perak. Saya baru tengokbaru2 ni semasa pulang dari trip casting PB di Air Kuning.
Logged

Selamat Menyambut Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir dan Batin dari saya sekeluarga.
besi hamis
Guest
« Reply #23 on: January 28, 2010, 07:34:14 PM »

Tuh dia..otai dah turun ilmu...hehehee
Logged
Rusman Kechek
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 674


nak ajak mancing....call 019-3788948


Email
« Reply #24 on: January 29, 2010, 07:02:12 AM »

Ntah la..nak caya susah,tak caya pun susah.hehehe....yer la...sesetengah orang berpendapat tali 80lbs sesuai untuk ikan2 berat tuh jugak.Ada jugak info yang diberikan sekadar untuk menunjukkan bagusnya barangan penaja2 mereka (walaupun tak bagus).Tapi setakat nih kawan
gunakan tali cuma 30 lbs sahaja untuk drum & 15 lbs untuk set spinning.Sekadar pendapat 20sen dari kawan.
[/quote]
RASANYA BETUL PENDAPAT TUAN.SKRG MCM2 JENAMA.NAK LARISKAN JUALAN MCM2 STRATEGI DIAORANG GUNA. TQ.....
Logged
Rusman Kechek
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 674


nak ajak mancing....call 019-3788948


Email
« Reply #25 on: January 29, 2010, 07:08:54 AM »

Salam Tuan Besi Hamis...biar betul layan Layaran cuma guna tali 10lbs Huh Huh Tapi klu 100lbs tu logik la gak.Mungkin info yg Tuan dpt tu layan BABY LAYARAN kut..he..he..he..Klu 10lbs rasanya layak naikkan udang dgn sotong aje kut..
Ntah la..nak caya susah,tak caya pun susah.hehehe....yer la...sesetengah orang berpendapat tali 80lbs sesuai untuk ikan2 berat tuh jugak.Ada jugak info yang diberikan sekadar untuk menunjukkan bagusnya barangan penaja2 mereka (walaupun tak bagus).Tapi setakat nih kawan
gunakan tali cuma 30 lbs sahaja untuk drum & 15 lbs untuk set spinning.Sekadar pendapat 20sen dari kawan.

Salam.
Bagi saya, penggunaan tali yg kasar utk pancing di laut dalam banyak tujuannya. Antaranya:-
- mudah ditarik jika dapat ikan yg besar
- tidak mudah putus jika terkena karang (bukan sangkut!!)
- rasa yakin

Guna tali yg rendah lb bukanlah salah...boleh juga....cuma pemancing tu perlu bermain dgn kemahiran dan teknik yg sesuai dan "reasonable". 

Ada satu reel USA Penn GTI330 baru dlm harga kurang dari RM500 di kedai Behrang Perak. Saya baru tengokbaru2 ni semasa pulang dari trip casting PB di Air Kuning.
TQ MR POTOCOL....PENDAPAT YG BAIK.
PENN GTI330 MEMANG HARGA BEGITU KE..?
Logged
sbbs
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 252


Email
« Reply #26 on: February 19, 2010, 10:05:52 AM »

PENN GTI330
kalo kat KCH harga made in USA paling murah RM429
kalo made in china dlm harga Rm 320 cam tu
kira nak membeli reel ni kalo ada masyuk bulan 3 ni
Logged
Rusman Kechek
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 674


nak ajak mancing....call 019-3788948


Email
« Reply #27 on: February 20, 2010, 11:00:43 PM »

PENN GTI330
kalo kat KCH harga made in USA paling murah RM429
kalo made in china dlm harga Rm 320 cam tu
kira nak membeli reel ni kalo ada masyuk bulan 3 ni
KCH??....kat mana tu ya tuan SBBS......
Logged
sbbs
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 252


Email
« Reply #28 on: February 21, 2010, 01:11:35 AM »

KCH  = shortform utk Kuching Sarawak hehehehe
Logged
suboy
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1159


I Am Legend : OTAI KURAU~


« Reply #29 on: February 21, 2010, 05:47:33 AM »

Salam Tuan Besi Hamis...biar betul layan Layaran cuma guna tali 10lbs Huh Huh Tapi klu 100lbs tu logik la gak.Mungkin info yg Tuan dpt tu layan BABY LAYARAN kut..he..he..he..Klu 10lbs rasanya layak naikkan udang dgn sotong aje kut..
Ntah la..nak caya susah,tak caya pun susah.hehehe....yer la...sesetengah orang berpendapat tali 80lbs sesuai untuk ikan2 berat tuh jugak.Ada jugak info yang diberikan sekadar untuk menunjukkan bagusnya barangan penaja2 mereka (walaupun tak bagus).Tapi setakat nih kawan
gunakan tali cuma 30 lbs sahaja untuk drum & 15 lbs untuk set spinning.Sekadar pendapat 20sen dari kawan.

klau kena teknik, x mustahil boleh tarik layaran tu kot.... ntah lah... Wink
Logged

Benar2 Murka Apabila Si PENDERHAKA MENCEMAR DULI RAJA-RAJA MUARA...!!!
Pages: 1 2 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal