Pancing.Net
September 03, 2014, 10:05:48 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 »   Go Down
  Print  
Author Topic: ASAS UNTUK MEMANCING DI LAUT DALAM  (Read 113960 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Potocol
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9870


PERAK DARUL RIDZUAN


WWW Email
« on: January 23, 2010, 07:19:59 PM »

SALAM SEMUA PARA PEMBACA DI LAMAN FORUM PNET INI

Berdasarkan pengalaman dan pengetahuan saya, artikel yg tak seberapa ini akan membantu tuan-tuan dalam merealisasikan impian tuan2 untuk memancing di laut dalam dari aspek persediaan.

Persoalan dalam topik ini ialah ttg apakah persediaan yg diperlukan oleh pemancing yg ingin memancing di laut dalam dari aspek umpan, kekili, joran, tali, batu ladung, perambut mahupun teknik2 dan masa yg terbaik? Persoalan sebegini amat sering diketengahkan oleh para pemancing yg novice atau beginner.




Umpan - macam-macam jenis umpan boleh digunakan. Tetapi ada kalanya umpan2 tersebut amat diklasifikasikan mengikut spesis ikan. Ada juga umpan yang universal bagi sekelompok spesis ikan. Jenis umpan yg terbaik ialah bekalan dari ikan segar atau hidup yang diperolehi atau dipancing (menggunakan teknik appolo) ketika dlm perjalanan ke destinasi/spot, atau membelinya di pasar atau di jeti dari nelayan yg baru pulang dari menangkap ikan di laut. Hendaklah diketahui, bahawa umpan-umpan ini merupakan satu module utama bagi menentukan kejayaan sesebuah misi pemancingan kerna atas kesegarannya akan menentukan keberkesanannya. Antara jenis umpan yg dianggap universal di laut dalam ialah ikan pelaling,  ikan tongkol, ikan kembong, anak ikan alu-alu dan sotong pasar. Pastikan jumlah umpan2 ini mencukupi utk tempoh dan jumlah pemancing dlm sesuatu trip. Pengalaman saya dalam menyediakan umpan bagi sesuatu trip seperti berikut: jika 10 pemancing utk trip 3h2m, sekurang2nya sotong pasar perlu disediakan sejumlah 3 ke 4kilo seorang. Manakala umpan ikan 2kilo seorang.


Tekong sedang memilih umpan - alu-alu

Kekili - Secara lumrahnya, memancing laut dalam bukan saja pancingan dasar diutamakan malah beberapa teknik yg lain juga turut dipraktikan antaranya teknik hanyut, casting, jigging, popping dan tundaan atau kenali sebagai teknik troling. Oleh yg demikian, kesenua teknik2 tersebut, memerlukan kekili yg berbeza dlm spesifikanya. Seperti contoh, set untuk dasar/bottom, set multiplier bersiri 30 keatas seperti jenama Shimano model TLD30, TLD50 atau jenama Penn model Penn International TLD30 dan TLD50. Model2 ini berupaya menyimpan tali utama/mainline sepanjang 250 meter keatas dgn diameter 0.35mm ke atas. Namun begitu, anda tidak perlu menyimpan tali sehingga 300 meter kerna memadai dgn kepanjangan 250 meter disebabkan kedalaman perairan di Malaysia tidak sedalam itu. Jenama2 lain seperti Abu Garsia Big Game, Okuma, Tica, Daiwa juga boleh digunakan asalkan bersaiz seperti yg dinyatakan sebelum ini. Daiwa Sea_Line 50 multiplier pun tidak kurang hebatnya! Dewasa ini, ramai penggemar laut dalam memiliki kekili eletrik. Kekili ini sangat membantu. Anda boleh mencubanya bila sampai masa untuk anda berjinak2 dgn kekili ala robotic ini! Grin




Kekili eletrik


Anda perlu menyediakan bateri utk menghidupkan kekili eletrik anda!!




Kekili manual

Joran/Rod - Untuk pancingan dasar dan pancing tundaan/trolling, adalah sesuai jika anda menyediakan rod dgn kepanjanagan 5.5 kaki hingga 6.5 kaki dengan performance 30/80lb (bottom), 50/80lb (trolling) yg mana rod2 ini menyamai kekuatan PE4 hingga ke PE8. Antara model2 yang mampu dibeli ialah seperli Daiwa big game, lemax, okuma dimana harganya boleh dikategorikan 'mampu dibeli' dan workable.

Seandainya anda meminati teknik ber'jigging', gunalah rod yg mempunayi kekuatan performance dari PE3 hingga ke PE5 dgn kepanjangan rod sepanjang 5 ke 6 kaki adalah sangat sesuai untuk bermain dgn ikan seperti cupak, tenggiri dan gerepoh di bawah had berat 15kg. Jikalau ikan GT yg bersaiz besar atau saiz XXL eloklah menggunakan rod yg berkekuatan sehingga PE8 dengan panjang rod yang sama. Hakikatnya, teknik ber'jigging' dan ber'popping' boleh menggunakan perambut yg kasar baik siang ataupun malam tanpa ragu dan bimbang dari permasaalahan. Satu lagi perkara yang merujuk tentang teknik memancing ialah jarak perambut untuk pancing dasar ialah 2 hingga 3 depa diikat pada 2 mata kail 1/0 di depan dan 3/0 @ 4/0 di hujungnya. Atau mengunakan teknik apollo 2 mata jika kawasan berlabuh adalah karang tinggi.


Set jigging






Set2 yang digunakan untuk memancing tenggiri menggunakan teknik 'berhanyut' dan gambar terakhir menggunakan teknik ber'jigging'.

Seandainya anda meminati teknik ber'popping', rod 6 kaki sangat sesuai untuk anda membuat lontaran jauh. Disamping itu, sediakan sebatang rod sebagai selingan yg berkekuatan PE1 hingga PE3 untuk memancing menggunakan teknik apollo (cari umpan ikan hidup atau sotong hidup). Popper juga memainkan peranan sebagai umpan utk teknik ber'popping'. Pastikan anda memiliki popper2 yang sesuai utk sesuatu spot. Guna dan praktiklah teknik 'ujikaji' bagi pelbagai jenis popper atau jig dlm sesuatu spot bagi mendapatkan keserasian antara mangsa dan umpan! Grin


Kelengkapan untuk ber'jingging' dan ber'popping'.

Mengenai penggunaan tali, perkara yang paling penting utk memilih tali saiz tali tersebut kerna saiz mempunyai hubung-kait dgn kapasiti atau had muatan di dlm kekili berserta kekuatan maksimum drag yang terbina di dalamnya kekili tersebut. Amnya, mainline/tali utama utk pancingan dasar dan menunda/trolling adalah sekitar 80lb hingga 100lb utk mainline 'tangsi/mono'. Anda juga boleh menggunakan tali sulam/braided yg mempunyai performance 60lb ke 80lb utk pancinagn bottom dan tunda. Diameter utk tali sulam adalah lebih kecil dari tali tangsi tetapi memikul kekuatan yg lebih kuat dari tali mono yg berkekuatan lebih dari tali sulam. Manakala jenis kekili yg digunapakai utk aktiviti ber'jigging' dan ber'popping' pula, perlulah disuaikan dengan tali sulam 50lb hingga 80lb dan disambung dengan tali tangsi/mono yg ber'performance' antara 80lb hingga ke 100lb sepanjang 2.5 hingga 3 meter atau lebih kurang 2 depa lebih utk dijadikan 'rig' atau perambut dan berfungsi sebagai alat serap kejutan atau dikelnali sebagai 'shock leader'. Ada pelbagai jenis tali perambut/shock leader dijual dipasaran. Jenis-jenis perambut seperti perambut appolo, perambut hanyut (guna tanduk), perambut bercabang 2, perambut tenggiri, perambut karang, perambut ebek dan yg lain2.

Pastikan juga setiap trip laut dalam anda memiliki set perambut yg dibawa ber'performance' 30lb hingga ke 100lb dan tidak kira apa jenama atau harganya sekalipun. Jarak dlm ukuran membina sesuatu perambut untuk pancingan dasar adalah 2 hingga ke 3 depa diikat pada 2 mata kail yg bersaiz 1/0 di depan dan 3/0 atau 4/0 di hujungnya. Kalau satu mata sahaja gunalah mata kail bersaiz 4/0 atau 5/0. Teknik perambut appolo 2 mata digunakan jika spot tersebut berlabuh dikawasan karang tinggi.....(tempat merah dan kerapu berpenghuni!!)

Gunakanlah perambut yg berwarna cerah atau ada sedikit warna kebiruan serta kehijauan (yg sering dikirim oleh rakan2 jika memancing di Ko Adang Thailand). Pendek kata, perambut yg seakan-akan2 warna air. Ada juga yg menggunakan perambut yg berbagai warna iaitu merah, coklat, kuning dan biru dimana warna2 ini digabungkan dlm satu tali. Saya dan rakan2 pernah menggunakan perambut ini semasa memancing di Pelantar Minyak Dungun. Hasilnya, ilhamdulilah. Dan ada juga pemancing yg gemar menggunakan perambut yg keras dan sebaliknya. Tapi kedua-duanya boleh diguna-pakai asalkan perambut tersebut tahan terhadap kejutan, tak senang kerinting, tahan calar atau bersimpul. Jika ini berlaku semasa ikan sedang frenzy, maka putih matalah anda disaat itu! Ada juga perambut yg di namakan 'perambut hantu' dimana ianya memiliki tahap penglihatan yg amat rendah atau tiada langsung kelihatan di dalam air yg dikenali sebagai 'zero visibility'. 'Perambut hantu' ini mahal harganya. Ada juga menggunakan tali jenama seahawk atau eagle yg murah dijual dipasaran dan jgn sesekali memandang rendah tali perambut ini kerna walaupun ianya murah tetapi ternyata telah memberi kepuasan kpd sesetengah pemancing. Hanya anda yg akan menentukan yg mana satu yg anda ingin beli dan jangan lupa....periksa jumlah RM di dlm bag duit anda sebelum membelinya!!

Satu lagi 'equipment' yg perlu diambil kira utk memancing di laut dalam- iaitu 'batu ladung'. Ada banyak aspek yg perlu diketahui dlm penggunaan batu ladung ini. Antaranya ialah hubungan dan kaitannya antara lokasi dan arus. Negara Malaysia mempunyai beberapa pantai. Antaranya Pantai Barat dan Pantai Timur. Kedua2 perairan pantai ini mempunyai struktur bumi yg berbeza. Pantai barat lebih sempit dari pantai timur. Kalau di Pantai Barat, had maksimum saiz batu ladung yg biasa digunakanialah bersaiz no:32 atau berat metrik 1.5kg. Manakala di Pantai Timur pula had maksimum saiz batu ladung ialah no:24 atau berat metrik 1kg. Berbezaan ini disebabkan perbezaan arus di Pantai Barat lebih laju/deras berbanding di Pantai Tmur kerna laluan yang sempit seperti yg saya nyatakan sebelum ini. Begitu juga halnya di Sabah dan Sarawak, dimana arus lautnya lebih kurang sama seperti Pantai Timur Semenanjung kerna ianya berada di kawasan yang sama – iaitu di Laut China Selatan.



Kebiasaanya, memancing di laut hanya perlu membawa batu ladung mati yg bersaiz dari saiz 8 hingga ke no:24 atau no:32 jika memancing di Pantai Barat. Berapakah jumlah yg perlu dibawa? Jumlah batu ladung yang perlu dibawa pula bergantung kepada masa memancing dan yang penting ialah sentiasa mempunyai batu ladung tambahan sebagai langkah keselamatan jika berlaku tali pancing sangkut atau putus akibat dari gigitan ikan, terkena karang yg tajam, tersimpul dgn tali rakan2 yg terpaksa diputuskan atau kehilangan yg tak diduga!


Jika ditanya pada masa bilakah sesuai utk turun memancing di laut? Terus terang saya katakan bahawa ramai yg tidakboleh memberimaklumat yg tepat kerna ianya berhubung rapat dgn lokasi yang bakal anda pancingi. Lebih baik jikalau kita minta pandangan dan maklumbalas dari kaki2 pancing yg pernah berkunjung di kawasan tertentu atau dapatkan info dari tekong yang bakal kita gunaka perkhidmatanya. Kalau dari segi masa pula, ikan lebih aktif dan galak memakan umpan diwaktu malam dan pada setiap kali berlaku perubahan arus yakni setiap 3 ke 4 jam. Ketika ketiadaan arus, ikan biasanya bersifat pasif walaupun paparan pada sonar terdapat banyak ikan di bawah. Jadi, jgn marah dan gusar jika umpan anda tidak dijamah!! Utk jadi pedoman sampingan ialah rujuk jadual pasang surut untuk satu-satu lokasi yang bakal anda kunjungi. Kadang2 kita akan berhadapan dgn lauatan yg tenang seperti di tasik. Kadang2 bergelora seketika dan 'oleng' kiri dan kanan. Maka bersedialah batu ladung yg sesuai di ketika ini!!


Satu pemandangan ketika air laut tenang - Sarawak trip 2009.

Anda juga perlu tahu untuk menyediakan perambut appolo bagi memancing ikan-ikan selar, tamban, tongkol atau kembong. Atau dengan erti kata lain, kita biasa membelinya di kedai pancing dengan harga RM1.50 ke RM3.00 sebungkus. Ada pelbagai warna dan saiz. Namun begitu, kebanyakan nelayan pantai timur dan selatan, mereka menggunakan perambut appolo yang dibuat sendiri. Saya ingin berkongsi dgn anda semua tentang pembinaan perambut appolo ini...

Bilakah waktu yg paling baik untuk kita memancing di laut dalam?
- Kebiasaannya ialah waktu petang membawa ke senja sebelum tenggelamnya matahari
- Tengah malam serta awal pagi sebelum terbit fajar.
- Awal pagi atau subuh
- Sesudah subuh dari jam 8am hingga 11am

- BERSAMBUNG -
Logged

Selamat Menyambut Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir dan Batin dari saya sekeluarga.
Pancing.Net
« on: January 23, 2010, 07:19:59 PM »

 Logged
pelatung_parit
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2942


janji ada air.... zazzzz!!!............


« Reply #1 on: January 23, 2010, 11:49:25 PM »

huhu..
nice info bro..
tq...
 Wink



p/s: tgh kumpul fulus nih....  Grin
Logged

jom casting sampai rentung....... contackler klu sudi.... 012-7773652 hehehehe.........

JGN LUPA ADD PESBOOK TEMAN....
Wak Jeman
Potocol
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9870


PERAK DARUL RIDZUAN


WWW Email
« Reply #2 on: January 24, 2010, 01:21:51 AM »

huhu..
nice info bro..
tq...
 Wink



p/s: tgh kumpul fulus nih....  Grin

Terima kasih.
Kumpul fulus, bila dah cukup, beri tahu kawan2 yg dah ada pengalaman utk membantu bagi mencadangkan apa yg perlu dan tak perlu dibeli.
Logged

Selamat Menyambut Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir dan Batin dari saya sekeluarga.
pelatung_parit
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2942


janji ada air.... zazzzz!!!............


« Reply #3 on: January 24, 2010, 04:24:52 AM »

insyaallah....... Grin


Logged

jom casting sampai rentung....... contackler klu sudi.... 012-7773652 hehehehe.........

JGN LUPA ADD PESBOOK TEMAN....
Wak Jeman
asik
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 442



Email
« Reply #4 on: January 24, 2010, 09:57:33 AM »

 Smiley
infomasi yg sangat bergunA... Makaceyy makacey...  Grin
Logged

namia_05
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1393


bangun mancing,tido mancing.013-6677199


WWW Email
« Reply #5 on: January 24, 2010, 11:13:47 AM »

kalo dapat taw jenis2 perambut kat laut ok gak nie...
kawan2 blh kongsi x?
Logged

zmi05sj
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 382



« Reply #6 on: January 25, 2010, 09:45:48 AM »

tahniah bro....tahap boleh masuk dalam majalah ni....
Logged


'Now everyone use yamaga rod!!!!! http://www.facebook.com/#!/ & http://zmi05sj.blogspot.com/
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34720



Email
« Reply #7 on: January 25, 2010, 10:08:42 AM »

terima kasih tuan potokol diatas maklumat yg tuan berikan dan ianya satu informasi yg bagus dan sesuai utk kawan2 yg ingin memulakan trip ke laut dalam Grin Grin Grin
Logged
Lepek
Pelata
*
Offline Offline

Posts: 106


Alhamdulillah....REZEKI


Email
« Reply #8 on: January 25, 2010, 12:00:46 PM »

 Smiley Smiley Smiley TQ bro POTOCOL atas INFO YG BERGUNA...ilmu tuuuu...!!!
Logged

CALL @ SMS teman 012212136 / 0133033669...miscall SORRY
ajoharis
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5430



Email
« Reply #9 on: January 25, 2010, 12:30:14 PM »

macam mana boleh tak terpandang topic yg bagus ni......
bravo bravo... teruskan usaha anda............
Logged

jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......
Rizal JJ
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6885


Mancing adalah hobi Keluarga tetap utama

rizal_404@hotmail.com rizal_404@yahoo.com
Email
« Reply #10 on: January 25, 2010, 12:31:19 PM »

Tahniah Bro Potocol...
mmg briliant sungguh niat tuan untuk berkongsi info dan pengalaman tuan
bersama warga pnet...

Logged

JURI JEMPUTAN
ijalley_sauh
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 27


ni buat yang betul2 punye..


Email
« Reply #11 on: January 25, 2010, 01:23:46 PM »

tq bro atas maklumat semua 2. rmi member2 mgangguk menandakn setuju dgn pandangan n nasihatbor bg kn 2. .. semua tu dh blh di bukukn hehehe..
Logged
hairuln
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 807

841219 mohdhairuln84
Email
« Reply #12 on: January 25, 2010, 01:26:10 PM »

betol...betol...betol...pandanngan yang ringkas dan padat..tq bro
Logged
Betok76
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6202



« Reply #13 on: January 25, 2010, 02:24:34 PM »

tq tuan protocol... tak sabar nak tunggu sambungan kelas ni..
Logged
besi hamis
Guest
« Reply #14 on: January 25, 2010, 06:46:36 PM »

Info yang sangat berguna..terima kasih bro...
Logged
Potocol
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9870


PERAK DARUL RIDZUAN


WWW Email
« Reply #15 on: January 25, 2010, 07:16:05 PM »

Sama-sama semua.

Sambungan kelas hanya akan disambung setelah satu-satu trip berlangsung...hehehe
Kalau ada info/tips/petua yg baru dan terbaik dlm trip2 yg saya pergi, akan ditambahkan lagi maklumat di dlm karangan di atas dari masa kesemasa. Then terserahlah kpd sesiapa utk jadikan 'white paper'.
Logged

Selamat Menyambut Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir dan Batin dari saya sekeluarga.
k0pi
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2907


• Jigging Karat • รักการตกปลา •


« Reply #16 on: January 25, 2010, 08:00:55 PM »

saya mengesyorkan topic ini di'sticky' pada subforum Laut supaya senang nak cari dan rujuk.... dan tidak 'hilang' dari pandangan...  Grin

very good article Sir! dah lama tunggu artikel macam ni... nak karang sendiri... pengalaman takde...  Sad
Logged

• TAKDIRLAAA TU.... PAHAM-PAHAM JELAAA... •
• finessefishingforfun •
Potocol
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9870


PERAK DARUL RIDZUAN


WWW Email
« Reply #17 on: January 25, 2010, 08:03:53 PM »

saya mengesyorkan topic ini di'sticky' pada subforum Laut supaya senang nak cari dan rujuk.... dan tidak 'hilang' dari pandangan...  Grin

very good article Sir! dah lama tunggu artikel macam ni... nak karang sendiri... pengalaman takde...  Sad

Hehehee...terpulang kpd tuan Golbal Mod utk meng'sticky' topik ini. Topik2 sebegini boleh ditulis oleh tuan juga. Tuan boleh menulis ttg keperluan asas 'casting haruan', atau keperluan asas 'casting PB' dan sebagainya.
Logged

Selamat Menyambut Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir dan Batin dari saya sekeluarga.
anger
Tenggiri
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 381


Dimana ada ikan di situ tentulah ada air...


« Reply #18 on: January 25, 2010, 08:16:16 PM »

cantiknya gambar..
Logged

Mat Kumpau/Pemancing Picisan-0192503781/mig29n@gmail.com
Potocol
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9870


PERAK DARUL RIDZUAN


WWW Email
« Reply #19 on: January 25, 2010, 08:20:12 PM »

cantiknya gambar..

Terima kasih.
Logged

Selamat Menyambut Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir dan Batin dari saya sekeluarga.
Ariel5596
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1319



Email
« Reply #20 on: January 25, 2010, 10:20:05 PM »

Info yg berguna utk bakal2 pemancing yg akan turun ke lauk dlm jangkamasa terdekat ni....boleh buat persediaan lebih rapi lebih2 lagi dari segi kelengkapan "perang" Grin Grin Grin
Logged

"The fishing was good; it was the catching that was bad"
palormy
AHLI JAWATANKUASA
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1637


klu ada trip call 0193368922


Email
« Reply #21 on: January 25, 2010, 10:38:47 PM »



gud info tuan  Smiley thank
Logged

jerung bin hitam
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3965


update terbaru aktiviti BongkarLubok di facebook


Email
« Reply #22 on: January 25, 2010, 10:54:43 PM »

satu info yang sangat berguna untuk pemancing yang baru berjinak jinak dengan laut dalam...seperti saya....terima kasih tuan mod.... Wink Grin
Logged

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Potocol
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9870


PERAK DARUL RIDZUAN


WWW Email
« Reply #23 on: January 26, 2010, 12:18:47 AM »

satu info yang sangat berguna untuk pemancing yang baru berjinak jinak dengan laut dalam...seperti saya....terima kasih tuan mod.... Wink Grin

Sama-sama. Small matter.
Logged

Selamat Menyambut Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir dan Batin dari saya sekeluarga.
Kasturi
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11


letterz_BOX99@HOTMAIL.COM
Email
« Reply #24 on: January 26, 2010, 02:15:51 AM »

say juge sgt berterima kasih!info yg bnyk membantu!;D
say sokong artikel best nih!
Logged

CASTING WITHOUT LIMIT!!
chikut
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 1008



Email
« Reply #25 on: January 30, 2010, 08:41:47 AM »

salam tuan potocol info yg cukop sempurna boleh dijadikan buku ni tntu laris dipasaran
Logged

kita takakan berasa gundah walau sekali jika kiter tahu ape yng kita cari
Potocol
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9870


PERAK DARUL RIDZUAN


WWW Email
« Reply #26 on: January 30, 2010, 09:47:35 AM »

salam tuan potocol info yg cukop sempurna boleh dijadikan buku ni tntu laris dipasaran

Salam kembali.
HAHAAAA....Insyaalah. Simpan semua artikel berhubungkait dgn "asas memancing" dgn fakta dan gambar yg terbaik terlebih dahulu...then baru move for the next step. Anyway, terima kasih tuan kerna sokongan tuan.
Logged

Selamat Menyambut Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir dan Batin dari saya sekeluarga.
sbbs
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 252


Email
« Reply #27 on: February 01, 2010, 12:03:13 AM »

bro potocol

boleh buat buku ni
pastu tu jual kat mph atau kinokuniya
terima kasih dengan adanya asas memancing ni
amat berguna untuk beginner dan org macam saya ni Grin
Logged
ahmadridzuan
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2955



Email
« Reply #28 on: February 01, 2010, 12:46:19 AM »

thanks bro, info yg amat berguna for new beginner....
Logged

yastross
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 126



Email
« Reply #29 on: February 01, 2010, 10:06:09 AM »

Terima kasih tuan Potokol...satu subjek yang sangat2 berharga.
Logged

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal