Pancing.Net
August 01, 2014, 01:34:36 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 »   Go Down
  Print  
Author Topic: ASAS UNTUK MEMANCING DI LAUT DALAM  (Read 112252 times)
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Potocol
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9865


PERAK DARUL RIDZUAN


WWW Email
« Reply #210 on: March 31, 2010, 02:16:39 PM »

;DHehehe...dah dapat dah cara ikat perambut untuk menotok/berhanyut tu...asik fail ajer...orang dok naik kerapu...kita dok naik batu ladung...kikiki Cheesy

Oppss...MINTAK MAAF BANYAK2 TUAN TOKI. Saya terlepas pandang topik/posting ni walaupun dah noted utk menjawabnya.

Boleh tuan kongsi bersama2 apa yg tuan pelajari. Saya pun nak tau jugak.
Logged

Selamat Menyambut Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir dan Batin dari saya sekeluarga.
Pancing.Net
« Reply #210 on: March 31, 2010, 02:16:39 PM »

 Logged
cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13684


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #211 on: April 01, 2010, 07:43:27 AM »

besar sangat ...tak de igloo saiz yang kecil cam coleman...

ada tuan...den pkai igloo 54qt.........RM200

kelebihan igloo..........bole tahan simpan ais utk 5 hari........

tapi jgn silap beli.......dia ada 2 model....

yg tahan lama dan tahan lasak ni dr model IGLOO MARINE...

klau yg kaler biru ngan merah tu....IGLOO utk piknik je...
Logged


sbbs
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 252


Email
« Reply #212 on: April 01, 2010, 08:34:17 AM »

kalo igloo yang kaler putih tu yg tahan 5 hari
baru jer beli 100 qt Rm420.00 kat Kuching Old stock USA
ader lid opening kat atas senang sikit nak simpan ambik barang
Logged
cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13684


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #213 on: April 01, 2010, 09:02:57 AM »

kalo igloo yang kaler putih tu yg tahan 5 hari
baru jer beli 100 qt Rm420.00 kat Kuching Old stock USA
ader lid opening kat atas senang sikit nak simpan ambik barang

ha...betul la tu...

klau yg 100qt dia bole bukak tingkap kecik.....

takyah bukak yg besar nya penutup......

murah tu Rm420

biasanya dgr citer kat sarawak brg mahal2........
Logged


wonderpets
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 3192


"apa yang penting KERJASAMA"


Email
« Reply #214 on: April 01, 2010, 09:38:53 AM »

patut la orang lain dapek naik ikan bosar-bosar eden dapek naik batu ladung yohhhhhhh...............banyak teknik dan tektik yang perlu diambil kira..........

*Tuan Protocol....lagi satu saya nak tanya.....selain dari persiapan yang disebutkan...saya tengok kat kedai ada bermacam jenis perambut...ada yang letak manik/spinning/bulu berkilat/bulu ayam.......semua benda yang berkilat digantungkan kat tali tu...jadi adakah ini juga merupakan faktor kita untuk menarik perhatian ikan.....
Logged

"POIE MANCING"-019.307.0.224-
“Tidak masuk syurga orang yang ada di dalam hatinya (sifat) Takbur (walaupun) sebesar zarah."-----Udara Masuk - Allah Allah Antara - Allah Allah Udara Keluar - Allah Allah Antara - Allah Allah-----
sbbs
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 252


Email
« Reply #215 on: April 01, 2010, 09:58:16 AM »

kalo igloo yang kaler putih tu yg tahan 5 hari
baru jer beli 100 qt Rm420.00 kat Kuching Old stock USA
ader lid opening kat atas senang sikit nak simpan ambik barang

ha...betul la tu...

klau yg 100qt dia bole bukak tingkap kecik.....

takyah bukak yg besar nya penutup......

murah tu Rm420

biasanya dgr citer kat sarawak brg mahal2........

ni stock lama bro
berdebu igloo ni
ape lagi tauke kedai lap dgn bersih
tak rasmi lagi igloo ni
minggu depan kot rasmi
iakn apa menjadi perasmi tak tau lagi  Cheesy
Logged
Potocol
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9865


PERAK DARUL RIDZUAN


WWW Email
« Reply #216 on: April 01, 2010, 04:46:38 PM »

patut la orang lain dapek naik ikan bosar-bosar eden dapek naik batu ladung yohhhhhhh...............banyak teknik dan tektik yang perlu diambil kira..........

*Tuan Protocol....lagi satu saya nak tanya.....selain dari persiapan yang disebutkan...saya tengok kat kedai ada bermacam jenis perambut...ada yang letak manik/spinning/bulu berkilat/bulu ayam.......semua benda yang berkilat digantungkan kat tali tu...jadi adakah ini juga merupakan faktor kita untuk menarik perhatian ikan.....


Ini adalah soalan cepu emas atau boleh di "upgrade" kepada soalan 'batu permata'...hehehe
Kalautuan ke laut bersama2 dgn tekong yg telah bertahun2 hidup mencari nafkah keluarga dgn menangkap ikan, mereka tidak menyarankan penggunaan manik2, bulu2 dan sebagainya. Mereka ada cara mereka sendiri. Pernah satu ketika dahulu, saya ditegur oleh awak-awak bot.."buat apa manik2 ni semua...tak payah guna...!!" Then dia buatkan satu peramnbut utk saya tanpa menggunakan sebarang accessories melainkan bahan2 asas seperti tali dan hook serta presentataion umpan yg cantik.

Sesungguhnya, penggunaan manik2, spoon, bulu yg berkilat akan membantu daya tarikan ikan ke arah umpan/perambut tuan. Tapi...tuan perlu menggayakannya dgn betul seperti karauan yg betul sehingga tidak menjejaskan presentation umpan2 tiruan tersebut. Kelajuan karauan juga memberi kesan terhadap tarikan ikan.

Wallahualam. 
Logged

Selamat Menyambut Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir dan Batin dari saya sekeluarga.
AKMAL
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 83


BANYAK REJA NI..SLALU TUNGGU CUTI NAK PI MENGAI

a-k-m-a-l ME
Email
« Reply #217 on: April 03, 2010, 09:02:58 PM »

jumaat depan saya nak mancing kerapu...kat pulau la...bukan atas bot...

apa yg perlu disediakan...apa umpan terbaik...umpan alternative..jenis ladong dan saiz...jenis dan saiz matakail...almaklumla ...kerapu ni mulut dia besooo...perambut dan kekuatan...tq
Logged
miharz
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1791


haruan seri iskandar


Email
« Reply #218 on: April 03, 2010, 11:29:27 PM »

kira ok le tu boleh naik batu ladung.. klu naik2 batu ladung pun dah xde, kan lagi naya.. mahal wooooo........hahahhaha
Logged

Toki
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 589



Email
« Reply #219 on: April 04, 2010, 02:12:35 PM »

;DHehehe...dah dapat dah cara ikat perambut untuk menotok/berhanyut tu...asik fail ajer...orang dok naik kerapu...kita dok naik batu ladung...kikiki Cheesy

Oppss...MINTAK MAAF BANYAK2 TUAN TOKI. Saya terlepas pandang topik/posting ni walaupun dah noted utk menjawabnya.

Boleh tuan kongsi bersama2 apa yg tuan pelajari. Saya pun nak tau jugak.
Boleh gak tu...tapi saya ni kalau nak lukih tu fail ...mengikut kata Otai tu... kalau berhanyut kat area laut Sedili, Aur. Pemanggil,lautan yang tak berapa dalam (lingkungan 20-40 meter) perambut ibu- 30 ke 40 paun, perambut anak 20 paun(kalau tak konfiden upkan ke 30 paun.) jarak antara anak dan ibu satu hasta (1.5 kaki atau 2 kaki) supaya tak berbelit. Di cadangkan saiz mata 2/0 atau 3/0. Panjang  perambut anak dalam 6-8 inci (target kerapu). dan jarak untuk batu ladung dalam 2.5 kaki dari perambut anak yang akhir. kalau target ikan lain, perambut anak di panjangkan dalam 1 kaki ke 1.5 kaki. (nanti kalau ada drawingnya saya upkan). Tapi saya rasa ikatan pastenor mungkin sesuai untuk perambut jenis ini kut. (Nak cube buat dulu)

Kalau berhanyut kat laut dalam macam pelantar  minyak , perambut ibu 80 - 100 paun, perambut anak lak 50-70 paun. Perambut Ibu setinggi kita berdiri, perambut anak yang bawah sekali paras pinggang, perambut atas paras bahu, batu ladung pada kaki kita.Pastu pesanan otai tu lagi, pastikan perambut atas panjang sikit dari perambut anak yang bawah tapi tak bersentuhan. mata kail dicadangkan 3/0 jenis Daiichi Soi, atau mustad Soi.. (yang ni tak tahu leee...sebab saya tak penah gi laut dalam macam tu...tak dapat lesen lagi...kiki
Logged
miharz
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1791


haruan seri iskandar


Email
« Reply #220 on: April 04, 2010, 08:59:05 PM »

info yang amat berguna...
Logged

baungcrazy
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 38



Email
« Reply #221 on: April 05, 2010, 03:56:22 PM »

tankqeu... tankqeu
info nie leh guna pakai kat kelong tak?Huh
Logged
Toki
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 589



Email
« Reply #222 on: April 07, 2010, 04:53:40 PM »

info yang mana tu, kalau kat kelong seperti bagan lalang atau lukut saya pakai perambut appollo yang pendek, umpan pumpun, boleh layang daun baru, tetanda, glamour, dan kekadang senangin (isi udang putih..)
Dha jawap ker pertanyaan di atas.. Cheesy
Logged
miharz
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1791


haruan seri iskandar


Email
« Reply #223 on: April 07, 2010, 11:39:48 PM »

klu pakai apollo takut x dpt naik jenahak la.. hahahaha
Logged

Toki
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 589



Email
« Reply #224 on: April 08, 2010, 06:29:35 PM »

hahaha..kalau nak naik jenahak kat kelong kena pakai perambut sedepa, pastu pakai potongan tamban yang fresh dan berdarah...taknaik jenahak, buntal pun okkk per Grin
Logged
miharz
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1791


haruan seri iskandar


Email
« Reply #225 on: April 09, 2010, 03:11:20 PM »

ooo..tamban tu memang faveret jenahak ke....
Logged

Toki
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 589



Email
« Reply #226 on: April 09, 2010, 04:09:12 PM »

kat tempat lain tak tau lak, kat kelong Nazri bagan lalang memang ade hasilnyer..dia makan waktu pepagi masa matahari naik..time lak susahnya nak carik tamban...tapi kalau dapat..tenggiri papan pun tibai gak bila pakai pelampung..tapi saiz anak lerr..(tak kisah..apepun tetap orang panggil tenggiri kan!!!)hehehe Grin
Logged
miharz
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1791


haruan seri iskandar


Email
« Reply #227 on: April 10, 2010, 12:12:40 AM »

ye betulll....janji dapat... hahahaha
Logged

AKMAL
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 83


BANYAK REJA NI..SLALU TUNGGU CUTI NAK PI MENGAI

a-k-m-a-l ME
Email
« Reply #228 on: April 10, 2010, 09:19:58 PM »

tq bro........................ilmu itu perlu dicari...dah ada ilmu kena la turun ke laut....tak gitu tok guru sekelian
Logged
miharz
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1791


haruan seri iskandar


Email
« Reply #229 on: April 11, 2010, 10:33:41 PM »

ye cari...yang teman dpt pulak..untuk jenahak ni pakai ulat pasir..tapi yang saiz XXL la.... hehehe
Logged

Potocol
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9865


PERAK DARUL RIDZUAN


WWW Email
« Reply #230 on: April 12, 2010, 06:55:54 PM »

;DHehehe...dah dapat dah cara ikat perambut untuk menotok/berhanyut tu...asik fail ajer...orang dok naik kerapu...kita dok naik batu ladung...kikiki Cheesy

Oppss...MINTAK MAAF BANYAK2 TUAN TOKI. Saya terlepas pandang topik/posting ni walaupun dah noted utk menjawabnya.

Boleh tuan kongsi bersama2 apa yg tuan pelajari. Saya pun nak tau jugak.
Boleh gak tu...tapi saya ni kalau nak lukih tu fail ...mengikut kata Otai tu... kalau berhanyut kat area laut Sedili, Aur. Pemanggil,lautan yang tak berapa dalam (lingkungan 20-40 meter) perambut ibu- 30 ke 40 paun, perambut anak 20 paun(kalau tak konfiden upkan ke 30 paun.) jarak antara anak dan ibu satu hasta (1.5 kaki atau 2 kaki) supaya tak berbelit. Di cadangkan saiz mata 2/0 atau 3/0. Panjang  perambut anak dalam 6-8 inci (target kerapu). dan jarak untuk batu ladung dalam 2.5 kaki dari perambut anak yang akhir. kalau target ikan lain, perambut anak di panjangkan dalam 1 kaki ke 1.5 kaki. (nanti kalau ada drawingnya saya upkan). Tapi saya rasa ikatan pastenor mungkin sesuai untuk perambut jenis ini kut. (Nak cube buat dulu)

Kalau berhanyut kat laut dalam macam pelantar  minyak , perambut ibu 80 - 100 paun, perambut anak lak 50-70 paun. Perambut Ibu setinggi kita berdiri, perambut anak yang bawah sekali paras pinggang, perambut atas paras bahu, batu ladung pada kaki kita.Pastu pesanan otai tu lagi, pastikan perambut atas panjang sikit dari perambut anak yang bawah tapi tak bersentuhan. mata kail dicadangkan 3/0 jenis Daiichi Soi, atau mustad Soi.. (yang ni tak tahu leee...sebab saya tak penah gi laut dalam macam tu...tak dapat lesen lagi...kiki

Terima kasih Toki.
Logged

Selamat Menyambut Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir dan Batin dari saya sekeluarga.
miharz
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1791


haruan seri iskandar


Email
« Reply #231 on: April 12, 2010, 10:53:24 PM »

yup...tenkiu veri much....
Logged

green
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 73


yahya_mn79
Email
« Reply #232 on: April 13, 2010, 12:12:41 AM »

tq
Logged
AKMAL
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 83


BANYAK REJA NI..SLALU TUNGGU CUTI NAK PI MENGAI

a-k-m-a-l ME
Email
« Reply #233 on: April 15, 2010, 11:06:04 AM »

selalunya laut dalam ni dalam wapa meter anggaran dia...Huh  best gak kalau mandi...
Logged
Potocol
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9865


PERAK DARUL RIDZUAN


WWW Email
« Reply #234 on: April 15, 2010, 07:02:49 PM »

selalunya laut dalam ni dalam wapa meter anggaran dia...Huh  best gak kalau mandi...

LAUT CINA SELATAN:-
- Perairan di Kelantan, Pahang, Terengganu dan Johor:- antara 50 ke 150 meter (pembetulan:- 70 meter)

SELAT MELAKA:-
- perairan di Perlis, Kedah, Perak, Selangor, N9, Melaka dan Johor Barat:- antara 70 ke 120 meter

ANGGARAN INI BERDASARKAN PENGALAMAN SAYA MEMANCING DIKEDUA2 PERAIRAN.
Logged

Selamat Menyambut Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir dan Batin dari saya sekeluarga.
ewak
Arowana
*
Offline Offline

Posts: 12041


Email
« Reply #235 on: April 15, 2010, 07:55:43 PM »

Perairan di Kelantan, Pahang, Terengganu dan Johor:- antara 50 ke 150 meter
kat area blah mana kedalaman menjangkau 150meter ni.. pelantar pulai (24 jam prjlnan) dlm 60-70meter.. ada geng pi smpai vietnam (36jam prjlnan) pon kedalaman hanya sekitar 30-70meter..
Logged
wujiman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1042


redah tetap redah!

wujiman79
Email
« Reply #236 on: April 15, 2010, 08:00:25 PM »

bagus la topik nih.. kipidap!
Logged

miharz
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1791


haruan seri iskandar


Email
« Reply #237 on: April 16, 2010, 12:08:26 PM »

Perairan di Kelantan, Pahang, Terengganu dan Johor:- antara 50 ke 150 meter
kat area blah mana kedalaman menjangkau 150meter ni.. pelantar pulai (24 jam prjlnan) dlm 60-70meter.. ada geng pi smpai vietnam (36jam prjlnan) pon kedalaman hanya sekitar 30-70meter..

mungkin jenis kedalaman yang ada banjaran kat bawah laut kot.. jadi dalam la... kot la... hehehehe
Logged

ewak
Arowana
*
Offline Offline

Posts: 12041


Email
« Reply #238 on: April 16, 2010, 12:49:03 PM »

cuma nk tau kat area blah mana pantai timur yg dalam smpai 150meter ni.. pulau aur, pulau yg paling jauh sekitar 50-70meter


kedalaman sekitar pelantar minyak terengganu/kelantan..paling dalam 80meter


Logged
miharz
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1791


haruan seri iskandar


Email
« Reply #239 on: April 17, 2010, 12:01:04 AM »

Rasanya Laut Bering kot..tempat org puteh tangkap ketam tu...dlm deadliest catch... hahahaha.. lariiiiiiii..................
Logged

Pages: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal