Author Topic: memancing ikan sea lion  (Read 16971 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline pianzaini

  • Bilis
  • *
  • Posts: 9
memancing ikan sea lion
« on: November 17, 2008, 04:06:02 PM »
assalammualaikum,
saya nak minta petua dari abg-abg senior, camner nak cuba mancing kat kolam sea lion(kolam 1)..
saya dah banyak kali cuba memancing disana..tapi tak berjaya..rasa rugi sebab kos mahal nak mancing kat sana..harap boleh bagi petua ngan tip-tip yang boleh saya gunakan..
wasalam..
mancing sampeii dapek ikaan...

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2061
  • Gender: Male
    • Email
Re: memancing ikan sea lion
« Reply #1 on: November 17, 2008, 05:15:36 PM »
Selamat Datang  ;D

Kena tanya dulu pianzaini nak cari ikan apa ?  kalau tanpa target susah juga nak cerita.  ada objective senang sikit cerita pasal perambut umpan dsb. 

yg susahnya mancing kat kolam dia specific sikit. kalau ada kawan2 yg dah biasa kat kolam tu baru senang. baru kita tau mood ikan macam mana, masa makan, umpan yg sesuai dsb.

harap dapat membantu.
Banner Bersih Sungai

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
Re: memancing ikan sea lion
« Reply #2 on: November 17, 2008, 05:22:48 PM »
apa kata en pianzaini arrange satu time....

insya'allah klau takder aral melintang.....

sy ngan abg bidan akn dtg kesana......dia bole tunjuk ajar kita...


Offline bidan

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4556
  • Gender: Male
  • "Mancen sampai Pensan"
    • Email
Re: memancing ikan sea lion
« Reply #3 on: November 17, 2008, 09:11:13 PM »
Banyak la nko CDGTxx.. Sea lion abg penah pegi 2 kali.. semua mangkau.  Kalau betui nak layan tarikan ikan,  Rawang la yg sesuai.  Mmg menjanjikan hasil.  Setahu abg kolam 1 tu banyak jenis ikan di dalammnya.  Antara nya Kaci, Siakap, Kerapu, Jenahak,  Tetapi agak sukar nak makan pancing, tak tahu pe ke he nya.  Rata2 yang memancing di sana menggunkan kaedah tanam (dasar).  Dah 2 kali abg pegi tapi tak dapat hasil (munkin abg casting kut) ... kira macam fedup jugak la.. tu pasal malas nak layan Sea Lion tu. Kalau nak buat gathering Siakap kat Kolam Rawang boleh aa........ InsyaAllah .. 
Satu arah.... Satu Tujuan.... Satu citarasa!!

http://www.alatmanceng.blogspot.com

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
Re: memancing ikan sea lion
« Reply #4 on: November 18, 2008, 07:18:27 AM »
so...kesimpulan yg dpt dibuat ialah....

kolam 1 Sea Lion memang sukar utk ditawan.........


Offline bidan

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4556
  • Gender: Male
  • "Mancen sampai Pensan"
    • Email
Re: memancing ikan sea lion
« Reply #5 on: November 18, 2008, 01:43:37 PM »
Lebey kurang macam tu la... sahabat abg selalu g kolam 2... ada juga lah hasilnya....
Satu arah.... Satu Tujuan.... Satu citarasa!!

http://www.alatmanceng.blogspot.com

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
Re: memancing ikan sea lion
« Reply #6 on: November 18, 2008, 01:46:14 PM »
sahabat tak kira la....

abg bidan kena kekalkan title Raja Siakap Kolam tu......hehehehe...


Offline pianzaini

  • Bilis
  • *
  • Posts: 9
Re: memancing ikan sea lion
« Reply #7 on: November 18, 2008, 02:29:11 PM »
saya memang geram pergi sanan sebab bila yang memancing seklai 2 dapat ikan jenahak..pergh dia punya tarik ..itu yang teringin juga nak dapat ikan 2.. tapi takder rezeki lagi kot..ataupun kolam 2 memang bukan tempat tuk saya memancing..sebaba asyik tangan kosong jer..pedup laa..
mancing sampeii dapek ikaan...

Offline bidan

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4556
  • Gender: Male
  • "Mancen sampai Pensan"
    • Email
Re: memancing ikan sea lion
« Reply #8 on: November 18, 2008, 03:09:06 PM »
sahabat tak kira la....

abg bidan kena kekalkan title Raja Siakap Kolam tu......hehehehe...

Keh keh keh.... Maceng ni 30% Peratus je persiapan dan pengalaman.  70% lagi Rezeki... kalau tadak hat70% tu mmg terer cam mana pun mangkau.. he he he

p/s  ahad 17 Nov abg g jenguk...  Dapat sekor.  Ada sorang taiko kat situ... selalunya mmg balun 3-4 ekor punya la... hari tu hat 70% tu tak ada... tersandar jugak dia... kira mangkau la tuhhhh... he he he
Satu arah.... Satu Tujuan.... Satu citarasa!!

http://www.alatmanceng.blogspot.com

Offline bidan

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4556
  • Gender: Male
  • "Mancen sampai Pensan"
    • Email
Re: memancing ikan sea lion
« Reply #9 on: November 18, 2008, 03:21:54 PM »
saya memang geram pergi sanan sebab bila yang memancing seklai 2 dapat ikan jenahak..pergh dia punya tarik ..itu yang teringin juga nak dapat ikan 2.. tapi takder rezeki lagi kot..ataupun kolam 2 memang bukan tempat tuk saya memancing..sebaba asyik tangan kosong jer..pedup laa..

Salam... Munkin panziani kena belajar cara, teknik memancing siakap ni.  Antaranya adalah Tali,  Umpan,  Machine.  Siakap ni memang spesis mengejarkan/menangkap.  Tankapannya boleh buat jantung berdetup.  Saat ini lah yang paling mengumbirakan si pemancing casting.  Spool machine kita kena kecik (sebesar 50 sen tu) agar kelajuan ketika mengulung tali tidak terlalu laju.  Kalau spool besar dah kira macam F1 kelajuan umpan tu.  Jenuh ikan tu nak kejar...

Umpan.  Rata2 udang lah yg menjadi pilihan sang siakap.  Kalau abg bidan mmg UDANG KOPEK menjadi pilihan.  Beli kat pasar malam.  Kopek kulitnya dan luruskan bandannya.  Ambil suratkabar lama, jangan jual.. koyak dan balut badan udang tu agar dia kenjadi lurus.  lagi kemas balut lagi la lurus udang tu. 

Tali.  Kena la halus sedikit,  Untuk peminat casting kami tidak menggunakan tali braided atau pun melebihi 12 pound.  kebiasaannya 8-10 pound menjadi pilihan bagi siakap kolam lah. Letak batu ladung kecil di bahagian perambut pun satu cara agar umpan dapat di kedudukan yg betul. (botom)

Ada sesiapa yang kaki pancing kolam air masin boleh bantu sahabat kita panziani.... Tq
Satu arah.... Satu Tujuan.... Satu citarasa!!

http://www.alatmanceng.blogspot.com

Offline pianzaini

  • Bilis
  • *
  • Posts: 9
Re: memancing ikan sea lion
« Reply #10 on: November 18, 2008, 03:35:36 PM »
brader bidan biasa memancing kat kolam sikapa kat maner? ..
time bila ikan nie meletup..ader tempat memancing siakap  yang boleh saya cuba try ..
mancing sampeii dapek ikaan...

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
Re: memancing ikan sea lion
« Reply #11 on: November 18, 2008, 04:04:25 PM »
tu yg sy ckp td....jom kita g berguru ngan abg bidan kat kolam templer park....

sp pon bru belajar.....


Offline bidan

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4556
  • Gender: Male
  • "Mancen sampai Pensan"
    • Email
Re: memancing ikan sea lion
« Reply #12 on: November 18, 2008, 06:53:18 PM »
brader bidan biasa memancing kat kolam sikapa kat maner? ..
time bila ikan nie meletup..ader tempat memancing siakap  yang boleh saya cuba try ..

Abg Bidan selalu ke Green Paradise Rawang (sebelum Templer).  Kalau siang kul 5 ++ kalau malam kul 12++ G la terai...
Satu arah.... Satu Tujuan.... Satu citarasa!!

http://www.alatmanceng.blogspot.com

Offline pianzaini

  • Bilis
  • *
  • Posts: 9
Re: memancing ikan sea lion
« Reply #13 on: November 20, 2008, 10:42:06 AM »
bang bidan kolam yang abg bagitau tu camner nak pegi..saya ingat nak tengok temapt 2 dulu baru mancing..boleh bagitau arah jalan ke sana...
mancing sampeii dapek ikaan...

Offline sw

  • Bilis
  • *
  • Posts: 1
Re: memancing ikan sea lion
« Reply #14 on: November 25, 2008, 11:51:34 AM »
so...kesimpulan yg dpt dibuat ialah....

kolam 1 Sea Lion memang sukar utk ditawan.........


tak sukar jika kita tahu cara, tempat & masanya
kita juga kena fokus kepada ikan target
siakap ke, kerapu ke, siakap merah ke, senangin taiwan ke, bawal pinang ke atau jenahak
semua ikan di atas memerlukan teknik yg tersendiri & berlainan
ringan2 kan lah mulut bertanya pada otai2 kat sana, takde org yg nak marah kalau kita bertanya
malu bertanya.... taktaulah...

Offline Ryzal Bawal hunter

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 4975
  • Gender: Male
  • lelap time.....bye2
    • Email
Re: memancing ikan sea lion
« Reply #15 on: November 10, 2009, 12:51:48 PM »
saya baru balik dari kolam sealion 1..hasil ok 5 kali ketuk...2 ekor jenahak naik..rata berat dalam 2 kg.....pakai bottom guna baru ladung saiz 2..dan batang rod baru Abu Garcia Conolon 6 kaki...tempat yang best samada kat kaunter atau sebelah kiri kaunter.kena baling betul2 masuk sebelah tong yang terapung atau bawah sangkar..hehehheh...tapi pengguna rod abu garcia ini memberi kepuasan yang amat sangat...balingan yang tepat.... ;D ;D ;D
lelap time.....bye2

Offline jat

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10169
  • Gender: Male
  • :Pt Klang - Psir Mas:
    • Email
Re: memancing ikan sea lion
« Reply #16 on: November 10, 2009, 12:58:22 PM »
saya baru balik dari kolam sealion 1..hasil ok 5 kali ketuk...2 ekor jenahak naik..rata berat dalam 2 kg.....pakai bottom guna baru ladung saiz 2..dan batang rod baru Abu Garcia Conolon 6 kaki...tempat yang best samada kat kaunter atau sebelah kiri kaunter.kena baling betul2 masuk sebelah tong yang terapung atau bawah sangkar..hehehheh...tapi pengguna rod abu garcia ini memberi kepuasan yang amat sangat...balingan yang tepat.... ;D ;D ;D

pakai umpan apa bang...kembung ke belanak idup?
minggu lepas ikan merah asyik makan mabong...lagi besar hirisan lagi cepat..saya pakai kembung langsung tak sentuh.


'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'

Offline Ryzal Bawal hunter

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 4975
  • Gender: Male
  • lelap time.....bye2
    • Email
Re: memancing ikan sea lion
« Reply #17 on: November 10, 2009, 01:29:13 PM »
pakai umpan belanak....baling kena betul2 bawah sangkar tu...baru dia nak makan hehehhe
lelap time.....bye2

Offline BuGie

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 5537
  • Gender: Male
  • ............
    • Email
Re: memancing ikan sea lion
« Reply #18 on: November 10, 2009, 03:05:41 PM »
pakai umpan belanak....baling kena betul2 bawah sangkar tu...baru dia nak makan hehehhe

belanak idop ke?...

Offline klang_gate

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 3063
  • Gender: Male
  • Pengail Veteran
Re: memancing ikan sea lion
« Reply #19 on: November 10, 2009, 03:08:58 PM »
main kat kolam mana satu.... kolam no berapa.....yg suka main tu...
Joran batang bemban.........

Offline Ryzal Bawal hunter

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 4975
  • Gender: Male
  • lelap time.....bye2
    • Email
Re: memancing ikan sea lion
« Reply #20 on: November 10, 2009, 03:09:21 PM »
ya betul......tapi kena cari yang saiznya sedang2...
lelap time.....bye2

Offline Ryzal Bawal hunter

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 4975
  • Gender: Male
  • lelap time.....bye2
    • Email
Re: memancing ikan sea lion
« Reply #21 on: November 10, 2009, 03:14:45 PM »
saya selalu memancing kat kolam sealion 1,3 dan 5 dan
lelap time.....bye2

Offline jat

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10169
  • Gender: Male
  • :Pt Klang - Psir Mas:
    • Email
Re: memancing ikan sea lion
« Reply #22 on: November 10, 2009, 03:17:59 PM »
sya tengok ramai gak yg guna belanak idup ni diletakkan ladung bulat yg paling kecil tu kat perambut 2 kaki panjang...belanak tu dicangkut kat kepala..hidup belanak nya..cara cangkut mcmana tu yg saya tak tahu..berhasil gak cara mcm ni..jenahk yg selalu bantai.

masa saya mancing tu ada bro tu mancing bawal pinang..sekejap sekejap je naik..bersepah sepah bawal atas simen hasil pancingan beliau..huhhh..syok gak tengok.


'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'

Offline Ryzal Bawal hunter

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 4975
  • Gender: Male
  • lelap time.....bye2
    • Email
Re: memancing ikan sea lion
« Reply #23 on: November 10, 2009, 03:25:26 PM »
pakai ladung bulat saiz 2..then perambut dalam 2 kaki..belanak cangkuk kat ekor..tapi jgn cangkuk kena kat tulang belakang ikan...comform mati cepat....
lelap time.....bye2

Offline jat

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10169
  • Gender: Male
  • :Pt Klang - Psir Mas:
    • Email
Re: memancing ikan sea lion
« Reply #24 on: November 12, 2009, 10:49:42 AM »
Mcamana nak buat perambut mancing bawal pinang kat sea lion tu.


'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'

Offline Ah kai

  • Siakap
  • *
  • Posts: 71
  • Gender: Male
    • Email
Re: memancing ikan sea lion
« Reply #25 on: November 12, 2009, 11:08:30 AM »
saya memang geram pergi sanan sebab bila yang memancing seklai 2 dapat ikan jenahak..pergh dia punya tarik ..itu yang teringin juga nak dapat ikan 2.. tapi takder rezeki lagi kot..ataupun kolam 2 memang bukan tempat tuk saya memancing..sebaba asyik tangan kosong jer..pedup laa..

Salam... Munkin panziani kena belajar cara, teknik memancing siakap ni.  Antaranya adalah Tali,  Umpan,  Machine.  Siakap ni memang spesis mengejarkan/menangkap.  Tankapannya boleh buat jantung berdetup.  Saat ini lah yang paling mengumbirakan si pemancing casting.  Spool machine kita kena kecik (sebesar 50 sen tu) agar kelajuan ketika mengulung tali tidak terlalu laju.  Kalau spool besar dah kira macam F1 kelajuan umpan tu.  Jenuh ikan tu nak kejar...

Umpan.  Rata2 udang lah yg menjadi pilihan sang siakap.  Kalau abg bidan mmg UDANG KOPEK menjadi pilihan.  Beli kat pasar malam.  Kopek kulitnya dan luruskan bandannya.  Ambil suratkabar lama, jangan jual.. koyak dan balut badan udang tu agar dia kenjadi lurus.  lagi kemas balut lagi la lurus udang tu. 

Tali.  Kena la halus sedikit,  Untuk peminat casting kami tidak menggunakan tali braided atau pun melebihi 12 pound.  kebiasaannya 8-10 pound menjadi pilihan bagi siakap kolam lah. Letak batu ladung kecil di bahagian perambut pun satu cara agar umpan dapat di kedudukan yg betul. (botom)

Ada sesiapa yang kaki pancing kolam air masin boleh bantu sahabat kita panziani.... Tq


 Kopek kulitnya dan luruskan bandannya.  Ambil suratkabar lama, jangan jual.. koyak dan balut badan udang tu agar dia kenjadi lurus.  lagi kemas balut lagi la lurus udang tu. 


lepas kita balut ngan surat kabar, brapa lama dia leh tahan dalam tapperware...selalu sekali g kolam brapa banyak udang dalam budjet....utk bro pianzaini...kalau sukar sgt kat sea lion, apa kata 28/11/09 ni kita g kolam air masin kat lukut...diorg lepas 150 ikan sempena ari raye aji....kat situ point nak naik tu tinggi skit dari kolam sea lion....
ONTAH MANO NAK PANCING

Offline Ryzal Bawal hunter

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 4975
  • Gender: Male
  • lelap time.....bye2
    • Email
Re: memancing ikan sea lion
« Reply #26 on: November 13, 2009, 03:57:55 PM »
malam esok nak serang kolam sealion...1 atau 2...hahaahahahaha
lelap time.....bye2

Offline jat

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10169
  • Gender: Male
  • :Pt Klang - Psir Mas:
    • Email
Re: memancing ikan sea lion
« Reply #27 on: November 13, 2009, 04:00:44 PM »
oo..kebetulan pulak saya ke laut esok mlm..kalau tak dah tntu ke situ juga saya mlm tu..nanti hasil kasi report aaa..insyaalah ada laa tu rezeki tngah menunggu.. ;)


'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'

Offline Ryzal Bawal hunter

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 4975
  • Gender: Male
  • lelap time.....bye2
    • Email
Re: memancing ikan sea lion
« Reply #28 on: November 13, 2009, 04:01:53 PM »
ok....nak cuba tali benang baru beli...ajiking pro games plak...heheheh power atau tak..tengok esok malam.... ;D
lelap time.....bye2

Offline jat

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10169
  • Gender: Male
  • :Pt Klang - Psir Mas:
    • Email
Re: memancing ikan sea lion
« Reply #29 on: November 13, 2009, 04:03:54 PM »
ketatkan drag tu masa lawan ikan baru leh tahu kuat ke tak.. ;D


'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'