Pancing.Net
September 02, 2014, 02:28:05 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »   Go Down
  Print  
Author Topic: Sembang Enjin Sangkut (Outboard)  (Read 43714 times)
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
SG_one
Pengendali Laman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7434



WWW Email
« Reply #90 on: June 04, 2010, 12:11:22 AM »

ye ke raineypb? ... 9.9hp kan?
Logged

Pancing.Net
« Reply #90 on: June 04, 2010, 12:11:22 AM »

 Logged
berudu
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 21261


Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka


Email
« Reply #91 on: June 04, 2010, 12:31:02 PM »

9.9hp Berapa ribu yer???
Logged

Ayuhak mancing     DAIL
 
SG_one
Pengendali Laman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7434



WWW Email
« Reply #92 on: June 04, 2010, 02:28:55 PM »

9.9hp Berapa ribu yer???

 ..... kebanyakannya sekarang 10HP ...... regenya pun boleh tahan.

Baru baru ni teman ke Peng huat sekinchan yamaha 8HP RM4600 baru.

Ada enjin Yamaha 15HP kakipanjang RM2900 Secondhand.
Logged

raineypb
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 963


raineypb
Email
« Reply #93 on: June 04, 2010, 02:31:17 PM »

yang teman guna skang nie 5 HP jer...
ye ke raineypb? ... 9.9hp kan?
Logged

janji leh mancing
EDDIE
AJK PNET
Tenggiri
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 485


Aku hanya seorang boatman

detrihaniz@yahoo.com
Email
« Reply #94 on: June 12, 2010, 01:14:27 AM »

Salam semua, dah lama tak online, sibuk dgn perniagaan baru. Kalau nak cerita pasal enjin ni takde penghabisan. Enjin sangkut pertama saya guna suzuki 4hp 2 stroke, lepas tu Yamaha 15hp 2 stroke dan sekarang Honda 15hp 4 stroke. Kalau nak tah pasal enjin ni boleh la tanya saya, dah mcm2 pengalaman yg saya rasa.
Logged

nickdaiwa
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 65


jom mancing kuantan call me 017-9488831


Email
« Reply #95 on: June 14, 2010, 03:47:04 PM »

KALAU NAK ENJIN MAIN LAUT SAYA CADANGKAN MERCURY DARIPADA YAMAHA KERANA KETAHANAN MERCURY CUKUP MANTAP
YAMAHA MEMANG LAJU TAPI SPARE MAHAL DULU PAKAI YAMAHA 15 PAS TU SUZUKI 30 DAN SEKARANG MERCURY 60  PULAK NI PUN ADA PASANG ANGAN NAK AMIK 115 MERCURY PULAK KALAU DAH START MAIN BOT MEMANG JADI TAK  BETUL TAK PENAHNYA CUKUP HP HAHAHAHA
Logged
SG_one
Pengendali Laman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7434



WWW Email
« Reply #96 on: June 14, 2010, 07:01:19 PM »

KALAU NAK ENJIN MAIN LAUT SAYA CADANGKAN MERCURY DARIPADA YAMAHA KERANA KETAHANAN MERCURY CUKUP MANTAP
YAMAHA MEMANG LAJU TAPI SPARE MAHAL DULU PAKAI YAMAHA 15 PAS TU SUZUKI 30 DAN SEKARANG MERCURY 60  PULAK NI PUN ADA PASANG ANGAN NAK AMIK 115 MERCURY PULAK KALAU DAH START MAIN BOT MEMANG JADI TAK  BETUL TAK PENAHNYA CUKUP HP HAHAHAHA


wah ...best la nick .... upgrade lagi besar la ....baru boleh speed ...
Logged

siluk
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 400


« Reply #97 on: March 21, 2011, 11:31:57 PM »

nak minta pendapat kengkawan semua..boat panjang 25kaki x 7...dua pilihan kat kapla otak

1) yamaha enduro 60J  ..atau...
2) Mercury 90 (2 stroke)


sebelum ni pakai mercury 60hp 4stroke...minyak memang save , tapi enjin tarak power (lemah tenaga batin)  Grin
Logged
ewak
Arowana
*
Offline Offline

Posts: 12111


Email
« Reply #98 on: March 21, 2011, 11:45:24 PM »

wau 25' x 7' besau tuu..mercury 90 & keatas yg selayaknya Grin Grin
Logged
siluk
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 400


« Reply #99 on: March 21, 2011, 11:58:00 PM »

wau 25' x 7' besau tuu..mercury 90 & keatas yg selayaknya Grin Grin

memula memang hajat nak gagau mercury 90 ni...tapi tanya punya tanya, lebih ramai yang nasihat ambik yamaha...jadi, tak puas hati , tanya lagi kat sini..hehee  Grin

pada pemerhatian saya lah..enjin mercury ni body dia tak tahan air masin..sat saja dah nampak cat lekang (pengalaman sendiri juga)..pastu, foreman kata, block dia pun cepat berlubang..2nd hand value dia pun tak tinggi...

tapi yang sedap,  engine mercury memang powerroot ..sebab cc dia lebih besar kalau banding ngan brand lain yang sama kapasiti...sebab tu enjin mercury minyak pulun kuat sikit..(cekodok pun makan minyak)  Grin
Logged
SG_one
Pengendali Laman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7434



WWW Email
« Reply #100 on: March 22, 2011, 08:24:02 AM »

mercury the best ....
Logged

ewak
Arowana
*
Offline Offline

Posts: 12111


Email
« Reply #101 on: March 22, 2011, 09:46:42 AM »

tapi enjin tarak power (lemah tenaga batin)  Grin
rasanya bkn psl henjin 60hp tak power, tp tak ngam ngan saiz bot..
Logged
siluk
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 400


« Reply #102 on: March 22, 2011, 09:54:37 AM »

tapi enjin tarak power (lemah tenaga batin)  Grin
rasanya bkn psl henjin 60hp tak power, tp tak ngam ngan saiz bot..


tapi bro..memang ramai yang experience enjin 4stroke bawah 100hp ni semua "underpower" ... tanya foreman pun cakap gitu...depa kata at least 115hp ke atas..kalau suzuki, ramai yang pakai 140 tu...

tapi betul juga bro cakap, tak ngam dengan saiz bot..sebab memula kita pun tak sangka dia "tak power" sampai gitu.... kena bagi diskaun sikit kat HP rating dia....saya test ngan member 40hp (yamaha enduro) , dapat speed lebih kurang sama ajer (boat dia kecik sikit)
Logged
siluk
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 400


« Reply #103 on: March 22, 2011, 09:55:37 AM »

mercury the best ....



hmm...mercury eh...  Undecided
Logged
ewak
Arowana
*
Offline Offline

Posts: 12111


Email
« Reply #104 on: March 22, 2011, 01:08:03 PM »

.... kena bagi diskaun sikit kat HP rating dia....saya test ngan member 40hp (yamaha enduro) , dapat speed lebih kurang sama ajer (boat dia kecik sikit)
dgn saiz 25x7' aku rasa mmg dh tak sesuai 60hp @ 960cc tuu..kalo 75hp @ 1,300cc keatas baru mantap kot.. 60hp mgkin hanya sesuai utk bot 24' kebawah dgn lebar tak melebihi 6'..rasanya laa..
Logged
siluk
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 400


« Reply #105 on: March 22, 2011, 01:47:27 PM »

.... kena bagi diskaun sikit kat HP rating dia....saya test ngan member 40hp (yamaha enduro) , dapat speed lebih kurang sama ajer (boat dia kecik sikit)
dgn saiz 25x7' aku rasa mmg dh tak sesuai 60hp @ 960cc tuu..kalo 75hp @ 1,300cc keatas baru mantap kot.. 60hp mgkin hanya sesuai utk bot 24' kebawah dgn lebar tak melebihi 6'..rasanya laa..
 

mercury 90 tu dalam 1300++ cc... enduro 60j tak pasti pulak..tak jumpa spec dia...tapi dia memang enjin 75/85hp di sarungkan dalam cover 60hp

bro ada idea atau pendapat tak tentang enduro J ni?  Undecided   foreman kata spec dia lebih lasak dan power dari 75/85 ni...
Logged
ewak
Arowana
*
Offline Offline

Posts: 12111


Email
« Reply #106 on: March 22, 2011, 01:57:09 PM »

65hp 2 stroke jets yg mcm ni ke..1386cc..dh mcm 75hp pnye enjin tuu --> http://www.mercurymarine.com.au/home/outboards/jet-outboards/twostroke-jet/65-hp-2-stroke.aspx
Logged
siluk
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 400


« Reply #107 on: March 22, 2011, 02:12:00 PM »

65hp 2 stroke jets yg mcm ni ke..1386cc..dh mcm 75hp pnye enjin tuu --> http://www.mercurymarine.com.au/home/outboards/jet-outboards/twostroke-jet/65-hp-2-stroke.aspx


tak bro..maksud saya yamaha enduro 60J ...

kalau outboard jet , kat sini memang tak pernah jumpa orang pakai lagi ..kecuali jet ski tu...hmm..tak perasan pulak 65jet mercury tu besar cc dia ek..

bro pakai enjin apa sekarang? panjang x lebar bo?
Logged
ewak
Arowana
*
Offline Offline

Posts: 12111


Email
« Reply #108 on: March 22, 2011, 10:48:34 PM »

E60J.. kalo ikut spec 1140cc tuu..sama ngan model E75B, 75A, 85A & 90A--> http://www.yamaha-motor.co.jp/global/consumer/outboards/product/enduro/60-115spec/

mmg besar henjin tuu..kalo mercury 60hp baru 960cc
Logged
siluk
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 400


« Reply #109 on: March 22, 2011, 11:06:10 PM »

E60J.. kalo ikut spec 1140cc tuu..sama ngan model E75B, 75A, 85A & 90A--> http://www.yamaha-motor.co.jp/global/consumer/outboards/product/enduro/60-115spec/

mmg besar henjin tuu..kalo mercury 60hp baru 960cc
 

thanks bro..baru jumpa spec dia akhirnya... kalau banding ngan mercury 60 ni, 60J ni tipu sikit dah lah..hehe..tu yang ramai nelayan pakai model ni...sebab minyak subsidi pun qouta takat 60hp saja..

website dengan informasi spec berguna...patut member sorang yang pakai yamaha 60H mounting kat transom dia yang 21" tak cukup..rupa rupanya recommended ialah 22.5"
Logged
ewak
Arowana
*
Offline Offline

Posts: 12111


Email
« Reply #110 on: March 22, 2011, 11:36:53 PM »

mcm wira pakai enjin evo niihh ha haha Grin Grin
Logged
Jimmy
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4956



« Reply #111 on: March 22, 2011, 11:39:45 PM »

mcm wira pakai enjin evo niihh ha haha Grin Grin

nak numpang bole
Logged

Kita datang ini kosong tangan kosong dada..Bila pulang nanti bawa dosa bawa pahala.
siluk
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 400


« Reply #112 on: March 22, 2011, 11:43:19 PM »

mcm wira pakai enjin evo niihh ha haha Grin Grin

wiralution tu... Grin  

bro duk main area mana dengan bot?
Logged
ewak
Arowana
*
Offline Offline

Posts: 12111


Email
« Reply #113 on: March 23, 2011, 09:49:21 AM »

mcm wira pakai enjin evo niihh ha haha Grin Grin

nak numpang bole
yokk naik keta ko ha haha Grin Grin
Logged
Jimmy
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4956



« Reply #114 on: March 23, 2011, 09:50:44 AM »

mcm wira pakai enjin evo niihh ha haha Grin Grin

nak numpang bole
yokk naik keta ko ha haha Grin Grin

keto den engin biawak tak leh......hehehe

p/s....tumpang lalu tuan tanah
Logged

Kita datang ini kosong tangan kosong dada..Bila pulang nanti bawa dosa bawa pahala.
ewak
Arowana
*
Offline Offline

Posts: 12111


Email
« Reply #115 on: March 23, 2011, 07:52:27 PM »

mercury the best ....
hmm...mercury eh...  Undecided
tak bleh disangkal..kalo bkn the best,among the best.. Grin Grin
Logged
SG_one
Pengendali Laman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7434



WWW Email
« Reply #116 on: March 23, 2011, 09:11:01 PM »

mercury the best ....
hmm...mercury eh...  Undecided
tak bleh disangkal..kalo bkn the best,among the best.. Grin Grin

teman penah pakai suzuki ... kurang bagus ... kalau nk dibezakan yamaha dan mercury rasanya teman ambik dua dua ...
Logged

siluk
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 400


« Reply #117 on: March 23, 2011, 09:12:01 PM »

mercury the best ....
hmm...mercury eh...  Undecided
tak bleh disangkal..kalo bkn the best,among the best.. Grin Grin

ramai peminat mercury ni.. Grin

Logged
siluk
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 400


« Reply #118 on: March 23, 2011, 09:14:03 PM »

anyway....enjin lain cam maner?

macam evinrude E-tec ...ada orang kat malaysia ni guna tak?
Logged
ewak
Arowana
*
Offline Offline

Posts: 12111


Email
« Reply #119 on: March 23, 2011, 09:46:11 PM »

awal thn 90'an dulu kerap jgakla nmpak evinrude, johnson niihh..tp la ni payah dh nk jumpa org pakai..mgkin psl sparepart payah @ mahal..tp mgkin jgak ia popular kat lokasi lain..mcm tohatsu..dgr crita kat sabah/s'wak ramai yg pakai..tp kat sini jarang2 sgt nmpak..
Logged
Pages: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal