Pancing.Net
October 24, 2014, 05:16:40 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 »   Go Down
  Print  
Author Topic: AJIB_banax My Rohu Resepi  (Read 113168 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
AJIB_banax
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1388


Team Impian Lake Fishing @ FB


Email
« on: February 10, 2010, 10:36:39 AM »

Salam Kepada semua sahabat pancing.net
saya kembali berkongsi resepi bait a.k.a umpan

kali ni umpan rohu

step 1

pergi kedai beli dedak hhuhuhuu
1 dedak 286 cap kelapa helang warna coklat atau iziban rohu 386 (mana antara 2 ni kalau jumpa)
1 dedak 286 cap kepala helang warna merah (bahan wajib ni)
1 pallet warna merah..........mcm ni
15ml minyak tumisan udang (apa2 udang pun bleh)






step 2

masukkan dedak iziban ,286 merah dan minyak tumisan udang kedalam bekas untuk digaul












step 3

gaul dengan air sesedap kelembutan (tak peroi dan tak lembik sangat sedang2 saja)






step 4

then rendam 30 saat pallet kedalam air dan angkat semula letak atas surat khabar
objektifnya supaya air itu diserap oleh pallet dan surat khabar
nanti pallet lembut secara sedang2 saja mudah dicangkuk kat mata kali dan tak pecah










step 5

masa untuk ke kolam huhuhu
cangkuk dulu pallet kat mata bom






step 6

selepas itu kepal dedak tadi kat spring mata bom tu












step 7

baling dengan ayunan lembut ke tengah kolam huhuhu
dan bersabar kkkkkkkkkk ni la hasilnya huhuhu







SELAMAT MENCUBA YE..........
Logged

Hampa Sungguh
Pancing.Net
« on: February 10, 2010, 10:36:39 AM »

 Logged
batu satu
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2405


Mencari Lagi pelbagai "Lesen Ikan Lio"

BorN+to+Fishing Fishing+Engineer+:)
« Reply #1 on: February 10, 2010, 12:13:54 PM »

Salam abg ajib bannax....

saya memang bercita2 nak naikan rohu mcm abg ajib tu Grin Grin

tapi tu la...asyik xdapat je..setakat ni sekor rohu pon xnak melekat kat si mata kail saya huhuhu


thanz la coz sudi berkongsi umpan ni hehehe


maksudnya,abg ajib xpakai dedak ayam langsung ye?n xde sebarang pewangi ye?mybe bau minyak udang goreng tu dh power ye?...brbelas2 ekor rohu....tahniah....weldone Grin Grin
Logged

kecik mancen, dh besar pon mancen Smiley   
BorN to Be an Angler Smiley      
Malim Nawar, Perak mali Smiley
Fishing Engineer Smiley

AJIB_banax
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1388


Team Impian Lake Fishing @ FB


Email
« Reply #2 on: February 10, 2010, 02:02:58 PM »

ye minyak udang tu 15ml jer huhuhuhu
Logged

Hampa Sungguh
anger
Tenggiri
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 383


Dimana ada ikan di situ tentulah ada air...


« Reply #3 on: February 10, 2010, 02:16:10 PM »

Salam Cikgu Ajib,
Tak nampak gambar lah pulak..kena block jer gambar internet kat opis nih..balik karang lah baru tengok gambar..leh buat untuk hujung minggu ni..huhu..terime kasehhh...
Logged

Mat Kumpau/Pemancing Picisan-0192503781/mig29n@gmail.com
AJIB_banax
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1388


Team Impian Lake Fishing @ FB


Email
« Reply #4 on: February 10, 2010, 03:34:07 PM »

alamak x nampak ka?HuhHuhHuh
ada beberapa gmbr x keluar x tau la tapi saya dah report kat global moderator dah huhuhuu
Logged

Hampa Sungguh
alifmokhtar
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 656


berguru tapi tak berilmu


Email
« Reply #5 on: February 10, 2010, 03:54:36 PM »

fuhhhhhhhhhhh tuan ajib akan ku coba resepi tuan itu hahahahahaha Cheesy
Logged

AJIB_banax
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1388


Team Impian Lake Fishing @ FB


Email
« Reply #6 on: February 11, 2010, 11:28:24 AM »

sila kan huhuhuh
Logged

Hampa Sungguh
Maxx Peacock
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2175

SENDIRI MAU INGAT LA...!!!!


« Reply #7 on: February 11, 2010, 11:42:20 AM »

Mantap tul RAJA  UMPAN P.NET NIE..

sekali- sekala jom kita komplot kolam sekali ajib...
aku ramai geng2 yg hardcore kolam nie...
nak tak
Logged

jebon
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2568



Email
« Reply #8 on: February 11, 2010, 02:10:32 PM »

bile mau AJIB_banax My Pacu Resepi plak? Grin
Logged

yang tinggal hanya iman dan amal - 0193883258 - call @ sms saya untuk sesi terapi bekam www.bekam4u.blogspot.com

~~BERANI KUMPAU PUNYA KAKI~~
BuGie
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5535


............

1979
Email
« Reply #9 on: February 11, 2010, 03:06:55 PM »

tahniah ajib....
Logged
alifmokhtar
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 656


berguru tapi tak berilmu


Email
« Reply #10 on: February 11, 2010, 05:26:26 PM »

ya sekali lg..............tahniah tuan ajib Wink
Logged

ismikayz
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4298



« Reply #11 on: February 11, 2010, 05:32:53 PM »

fuhh..marbeles...tahniah cikgu...minyak udang tu camno nak buek?
Logged

'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'
alifmokhtar
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 656


berguru tapi tak berilmu


Email
« Reply #12 on: February 11, 2010, 05:35:31 PM »

ye juga camna ye............. Smiley
Logged

mR_o
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5628


ngail pah ceroh!!..ke guane?

syukryz@yahoo.com
Email
« Reply #13 on: February 11, 2010, 08:12:53 PM »

woww..umpan rohu sudah kuar..mantop2
Logged

AJIB_banax
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1388


Team Impian Lake Fishing @ FB


Email
« Reply #14 on: February 12, 2010, 12:19:19 AM »

Mantap tul RAJA  UMPAN P.NET NIE..

sekali- sekala jom kita komplot kolam sekali ajib...
aku ramai geng2 yg hardcore kolam nie...
nak tak

boleh aje huhuhu mana ada rajanya huhuhu
sekadar berkongsi sedikit ilmu......
sms= 012-2860447 sabtu&ahad terjah kolam huhuhu

bile mau AJIB_banax My Pacu Resepi plak? Grin

on the way........taiko pacu tuan jebon pun boleh buat mcm ni gak hhuhuhuhu

thanks to all such as bugie, alifmoktar, ismikayz and all the of you for view this topic huhuhu

errrrrrrrr minyak udang hasil dari minyak masak yang kita guna untuk goreng udang kira mcm pati@stok udang la cuma stok pakai air rebusan ni kita goreng dulu udang tu then amik minyaknya saja k

Logged

Hampa Sungguh
yazman786
Jemuduk
*
Offline Offline

Posts: 199



Email
« Reply #15 on: February 12, 2010, 08:27:59 AM »

taiko pacu tuan jebon bagi laaa resepi, kami semua sedang gersang nie
Logged

jebon
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2568



Email
« Reply #16 on: February 12, 2010, 09:02:58 AM »

taiko pacu tuan jebon bagi laaa resepi, kami semua sedang gersang nie

itu ari aku pon kumpau Grin
dapat pacu seko je...
Logged

yang tinggal hanya iman dan amal - 0193883258 - call @ sms saya untuk sesi terapi bekam www.bekam4u.blogspot.com

~~BERANI KUMPAU PUNYA KAKI~~
jijie
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 11


Email
« Reply #17 on: February 12, 2010, 03:29:05 PM »

Bro ajib-banax,
gambar tu mancen kat mane? mcm layan j kolam tu.
Logged
anger
Tenggiri
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 383


Dimana ada ikan di situ tentulah ada air...


« Reply #18 on: February 12, 2010, 03:41:02 PM »

Cikgu ajib,
Kalau jadi besok nak try lah resepi ni..kot ada hasil nanti leh tepek gambar kat sini..nanti cikgu ajar tongsan pulak haa..terutama tentang perambutnya tu..mcm pelik jo ada letak letak gabus pulak..hehe
Logged

Mat Kumpau/Pemancing Picisan-0192503781/mig29n@gmail.com
mR_o
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5628


ngail pah ceroh!!..ke guane?

syukryz@yahoo.com
Email
« Reply #19 on: February 12, 2010, 03:42:01 PM »

sy mancing rohu pn gune gabus gak..hehe
Logged

anger
Tenggiri
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 383


Dimana ada ikan di situ tentulah ada air...


« Reply #20 on: February 12, 2010, 03:44:46 PM »

sy mancing rohu pn gune gabus gak..hehe

so tu guna mata bom tu ke..apo rasionalnya letak gabus tu..kenapa tak letak palet je kat situ?..hehe
Logged

Mat Kumpau/Pemancing Picisan-0192503781/mig29n@gmail.com
mR_o
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5628


ngail pah ceroh!!..ke guane?

syukryz@yahoo.com
Email
« Reply #21 on: February 12, 2010, 03:47:03 PM »

sy mancing rohu pn gune gabus gak..hehe

so tu guna mata bom tu ke..apo rasionalnya letak gabus tu..kenapa tak letak palet je kat situ?..hehe
sy dah jwb soklan ni kt thread  umpan patin bro ajib_banax
Logged

KakiPanceng
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 110



« Reply #22 on: February 12, 2010, 09:54:49 PM »

ye minyak udang tu 15ml jer huhuhuhu

tuan ajib banax..
minyak udang ni bole cari kt mne??
Logged

JAGA MANCING, TDO MANCING, MKN?..MKN NASI LA BRADER..HEHEHE

aku dok kt b.b.bangi..kalo ade sesape yg dok kt area b.b.bangi/kajang/putrajaya atau kwsn brdekatan perlukn teman nk gi mancing, roger2 ar aku (hp: 017-3062110)
pumpkin_n9
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 21


Email
« Reply #23 on: February 12, 2010, 10:09:45 PM »


   salam...
       tahniah tuan ajib...kat ner kolam tu..
Logged
Layaran Liar
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 90



« Reply #24 on: February 13, 2010, 07:24:00 PM »

hang ni layak jd chef la ajib....  Grin Grin Grin
Logged

memancing mengajar kita menjadi sabar.......
AJIB_banax
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1388


Team Impian Lake Fishing @ FB


Email
« Reply #25 on: February 16, 2010, 12:36:34 AM »

minyak udang tu buat sendiri ar..........goreng jer udang tu........saya pun amik dari minyak kat kedai zizi20 dia jual char kueh teow......so lepas dia goreng udang tu bekas minyaknya tu saya ambil sikit dalam 15ml untuk 2 peket dedak huhuhuhu.......bau udang tu yang memikat si ROHU huhuhuhu..................gambar tu di KOLAM TANGGUK-TANGGUK SEMENYIH............sebelum sampai SUKIDA n SERI BAYU........
Logged

Hampa Sungguh
santap
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2724


Hidup Ibarat Roda


Email
« Reply #26 on: February 16, 2010, 12:49:33 AM »

esok nak try resepi cikgu ajib kita ni kat kolam pak mail. hehehe
Logged

mengai jangan x mengai
AJIB_banax
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1388


Team Impian Lake Fishing @ FB


Email
« Reply #27 on: February 16, 2010, 12:53:47 AM »

ko nak turun jam berapa santap?
setakat nak ulur umpan kat ko esk boleh gak.............ada rohu ker kat situ?
ko kata nak layan patin mekong? mana satu ni?
Logged

Hampa Sungguh
mejark
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 379



Email
« Reply #28 on: February 16, 2010, 07:07:39 PM »

pergh...brp jam ko mancing smpai dpr 13 ekor rohu tu? layan tul...klu kite goreng udang sendir, brp byk udang? goreng smpai hangus ke atau smpai siap untuk dimakan? Grin
Logged
KakiPanceng
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 110



« Reply #29 on: February 16, 2010, 09:29:43 PM »

pergh...brp jam ko mancing smpai dpr 13 ekor rohu tu? layan tul...klu kite goreng udang sendir, brp byk udang? goreng smpai hangus ke atau smpai siap untuk dimakan? Grin

same soklan cam en.mejark..
goreng udang tu smpai bole dimkn atau smpai itam logam??  Tongue
Logged

JAGA MANCING, TDO MANCING, MKN?..MKN NASI LA BRADER..HEHEHE

aku dok kt b.b.bangi..kalo ade sesape yg dok kt area b.b.bangi/kajang/putrajaya atau kwsn brdekatan perlukn teman nk gi mancing, roger2 ar aku (hp: 017-3062110)
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal