Author Topic: AJIB_banax My Rohu Resepi  (Read 147875 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline AJIB_banax

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1388
  • Gender: Male
  • Team Impian Lake Fishing @ FB
    • Email
AJIB_banax My Rohu Resepi
« on: February 10, 2010, 10:36:39 AM »
Salam Kepada semua sahabat pancing.net
saya kembali berkongsi resepi bait a.k.a umpan

kali ni umpan rohu

step 1

pergi kedai beli dedak hhuhuhuu
1 dedak 286 cap kelapa helang warna coklat atau iziban rohu 386 (mana antara 2 ni kalau jumpa)
1 dedak 286 cap kepala helang warna merah (bahan wajib ni)
1 pallet warna merah..........mcm ni
15ml minyak tumisan udang (apa2 udang pun bleh)






step 2

masukkan dedak iziban ,286 merah dan minyak tumisan udang kedalam bekas untuk digaul












step 3

gaul dengan air sesedap kelembutan (tak peroi dan tak lembik sangat sedang2 saja)






step 4

then rendam 30 saat pallet kedalam air dan angkat semula letak atas surat khabar
objektifnya supaya air itu diserap oleh pallet dan surat khabar
nanti pallet lembut secara sedang2 saja mudah dicangkuk kat mata kali dan tak pecah










step 5

masa untuk ke kolam huhuhu
cangkuk dulu pallet kat mata bom






step 6

selepas itu kepal dedak tadi kat spring mata bom tu












step 7

baling dengan ayunan lembut ke tengah kolam huhuhu
dan bersabar kkkkkkkkkk ni la hasilnya huhuhu







SELAMAT MENCUBA YE..........
Hampa Sungguh

Offline batu satu

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2406
  • Gender: Male
  • Mencari Lagi pelbagai "Lesen Ikan Lio"
Re: AJIB_banax My Rohu Resepi
« Reply #1 on: February 10, 2010, 12:13:54 PM »
Salam abg ajib bannax....

saya memang bercita2 nak naikan rohu mcm abg ajib tu ;D ;D

tapi tu la...asyik xdapat je..setakat ni sekor rohu pon xnak melekat kat si mata kail saya huhuhu


thanz la coz sudi berkongsi umpan ni hehehe


maksudnya,abg ajib xpakai dedak ayam langsung ye?n xde sebarang pewangi ye?mybe bau minyak udang goreng tu dh power ye?...brbelas2 ekor rohu....tahniah....weldone ;D ;D
kecik mancen, dh besar pon mancen :)   
BorN to Be an Angler :)      
Malim Nawar, Perak mali :)
Fishing Engineer :)


Offline AJIB_banax

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1388
  • Gender: Male
  • Team Impian Lake Fishing @ FB
    • Email
Re: AJIB_banax My Rohu Resepi
« Reply #2 on: February 10, 2010, 02:02:58 PM »
ye minyak udang tu 15ml jer huhuhuhu
Hampa Sungguh

Offline anger

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 383
  • Gender: Male
  • Dimana ada ikan di situ tentulah ada air...
Re: AJIB_banax My Rohu Resepi
« Reply #3 on: February 10, 2010, 02:16:10 PM »
Salam Cikgu Ajib,
Tak nampak gambar lah pulak..kena block jer gambar internet kat opis nih..balik karang lah baru tengok gambar..leh buat untuk hujung minggu ni..huhu..terime kasehhh...
Mat Kumpau/Pemancing Picisan-0192503781/mig29n@gmail.com

Offline AJIB_banax

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1388
  • Gender: Male
  • Team Impian Lake Fishing @ FB
    • Email
Re: AJIB_banax My Rohu Resepi
« Reply #4 on: February 10, 2010, 03:34:07 PM »
alamak x nampak ka??????????
ada beberapa gmbr x keluar x tau la tapi saya dah report kat global moderator dah huhuhuu
Hampa Sungguh

Offline alifmokhtar

  • Marlin
  • *
  • Posts: 656
  • Gender: Male
  • berguru tapi tak berilmu
    • Email
Re: AJIB_banax My Rohu Resepi
« Reply #5 on: February 10, 2010, 03:54:36 PM »
fuhhhhhhhhhhh tuan ajib akan ku coba resepi tuan itu hahahahahaha :D

Offline AJIB_banax

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1388
  • Gender: Male
  • Team Impian Lake Fishing @ FB
    • Email
Re: AJIB_banax My Rohu Resepi
« Reply #6 on: February 11, 2010, 11:28:24 AM »
sila kan huhuhuh
Hampa Sungguh

Offline Maxx Peacock

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2175
  • SENDIRI MAU INGAT LA...!!!!
Re: AJIB_banax My Rohu Resepi
« Reply #7 on: February 11, 2010, 11:42:20 AM »
Mantap tul RAJA  UMPAN P.NET NIE..

sekali- sekala jom kita komplot kolam sekali ajib...
aku ramai geng2 yg hardcore kolam nie...
nak tak

Offline jebon

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2568
    • Email
Re: AJIB_banax My Rohu Resepi
« Reply #8 on: February 11, 2010, 02:10:32 PM »
bile mau AJIB_banax My Pacu Resepi plak? ;D
yang tinggal hanya iman dan amal - 0193883258 - call @ sms saya untuk sesi terapi bekam www.bekam4u.blogspot.com

~~BERANI KUMPAU PUNYA KAKI~~

Offline BuGie

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 5537
  • Gender: Male
  • ............
    • Email
Re: AJIB_banax My Rohu Resepi
« Reply #9 on: February 11, 2010, 03:06:55 PM »
tahniah ajib....

Offline alifmokhtar

  • Marlin
  • *
  • Posts: 656
  • Gender: Male
  • berguru tapi tak berilmu
    • Email
Re: AJIB_banax My Rohu Resepi
« Reply #10 on: February 11, 2010, 05:26:26 PM »
ya sekali lg..............tahniah tuan ajib ;)

Offline ismikayz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4299
  • Gender: Male
Re: AJIB_banax My Rohu Resepi
« Reply #11 on: February 11, 2010, 05:32:53 PM »
fuhh..marbeles...tahniah cikgu...minyak udang tu camno nak buek?
'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'

Offline alifmokhtar

  • Marlin
  • *
  • Posts: 656
  • Gender: Male
  • berguru tapi tak berilmu
    • Email
Re: AJIB_banax My Rohu Resepi
« Reply #12 on: February 11, 2010, 05:35:31 PM »
ye juga camna ye............. :)

Offline mR_o

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5628
  • Gender: Male
  • ngail pah ceroh!!..ke guane?
    • Email
Re: AJIB_banax My Rohu Resepi
« Reply #13 on: February 11, 2010, 08:12:53 PM »
woww..umpan rohu sudah kuar..mantop2

Offline AJIB_banax

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1388
  • Gender: Male
  • Team Impian Lake Fishing @ FB
    • Email
Re: AJIB_banax My Rohu Resepi
« Reply #14 on: February 12, 2010, 12:19:19 AM »
Mantap tul RAJA  UMPAN P.NET NIE..

sekali- sekala jom kita komplot kolam sekali ajib...
aku ramai geng2 yg hardcore kolam nie...
nak tak

boleh aje huhuhu mana ada rajanya huhuhu
sekadar berkongsi sedikit ilmu......
sms= 012-2860447 sabtu&ahad terjah kolam huhuhu

bile mau AJIB_banax My Pacu Resepi plak? ;D

on the way........taiko pacu tuan jebon pun boleh buat mcm ni gak hhuhuhuhu

thanks to all such as bugie, alifmoktar, ismikayz and all the of you for view this topic huhuhu

errrrrrrrr minyak udang hasil dari minyak masak yang kita guna untuk goreng udang kira mcm pati@stok udang la cuma stok pakai air rebusan ni kita goreng dulu udang tu then amik minyaknya saja k

Hampa Sungguh

Offline yazman786

  • Jemuduk
  • *
  • Posts: 199
    • Email
Re: AJIB_banax My Rohu Resepi
« Reply #15 on: February 12, 2010, 08:27:59 AM »
taiko pacu tuan jebon bagi laaa resepi, kami semua sedang gersang nie

Offline jebon

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2568
    • Email
Re: AJIB_banax My Rohu Resepi
« Reply #16 on: February 12, 2010, 09:02:58 AM »
taiko pacu tuan jebon bagi laaa resepi, kami semua sedang gersang nie

itu ari aku pon kumpau ;D
dapat pacu seko je...
yang tinggal hanya iman dan amal - 0193883258 - call @ sms saya untuk sesi terapi bekam www.bekam4u.blogspot.com

~~BERANI KUMPAU PUNYA KAKI~~

Offline jijie

  • Bilis
  • *
  • Posts: 11
    • Email
Re: AJIB_banax My Rohu Resepi
« Reply #17 on: February 12, 2010, 03:29:05 PM »
Bro ajib-banax,
gambar tu mancen kat mane? mcm layan j kolam tu.

Offline anger

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 383
  • Gender: Male
  • Dimana ada ikan di situ tentulah ada air...
Re: AJIB_banax My Rohu Resepi
« Reply #18 on: February 12, 2010, 03:41:02 PM »
Cikgu ajib,
Kalau jadi besok nak try lah resepi ni..kot ada hasil nanti leh tepek gambar kat sini..nanti cikgu ajar tongsan pulak haa..terutama tentang perambutnya tu..mcm pelik jo ada letak letak gabus pulak..hehe
Mat Kumpau/Pemancing Picisan-0192503781/mig29n@gmail.com

Offline mR_o

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5628
  • Gender: Male
  • ngail pah ceroh!!..ke guane?
    • Email
Re: AJIB_banax My Rohu Resepi
« Reply #19 on: February 12, 2010, 03:42:01 PM »
sy mancing rohu pn gune gabus gak..hehe

Offline anger

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 383
  • Gender: Male
  • Dimana ada ikan di situ tentulah ada air...
Re: AJIB_banax My Rohu Resepi
« Reply #20 on: February 12, 2010, 03:44:46 PM »
sy mancing rohu pn gune gabus gak..hehe

so tu guna mata bom tu ke..apo rasionalnya letak gabus tu..kenapa tak letak palet je kat situ?..hehe
Mat Kumpau/Pemancing Picisan-0192503781/mig29n@gmail.com

Offline mR_o

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5628
  • Gender: Male
  • ngail pah ceroh!!..ke guane?
    • Email
Re: AJIB_banax My Rohu Resepi
« Reply #21 on: February 12, 2010, 03:47:03 PM »
sy mancing rohu pn gune gabus gak..hehe

so tu guna mata bom tu ke..apo rasionalnya letak gabus tu..kenapa tak letak palet je kat situ?..hehe
sy dah jwb soklan ni kt thread  umpan patin bro ajib_banax

Offline KakiPanceng

  • Pelata
  • *
  • Posts: 110
  • Gender: Male
Re: AJIB_banax My Rohu Resepi
« Reply #22 on: February 12, 2010, 09:54:49 PM »
ye minyak udang tu 15ml jer huhuhuhu

tuan ajib banax..
minyak udang ni bole cari kt mne??
JAGA MANCING, TDO MANCING, MKN?..MKN NASI LA BRADER..HEHEHE

aku dok kt b.b.bangi..kalo ade sesape yg dok kt area b.b.bangi/kajang/putrajaya atau kwsn brdekatan perlukn teman nk gi mancing, roger2 ar aku (hp: 017-3062110)

Offline pumpkin_n9

  • Bilis
  • *
  • Posts: 21
    • Email
Re: AJIB_banax My Rohu Resepi
« Reply #23 on: February 12, 2010, 10:09:45 PM »

   salam...
       tahniah tuan ajib...kat ner kolam tu..

Offline Layaran Liar

  • Siakap
  • *
  • Posts: 90
  • Gender: Male
Re: AJIB_banax My Rohu Resepi
« Reply #24 on: February 13, 2010, 07:24:00 PM »
hang ni layak jd chef la ajib....  ;D ;D ;D
memancing mengajar kita menjadi sabar.......

Offline AJIB_banax

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1388
  • Gender: Male
  • Team Impian Lake Fishing @ FB
    • Email
Re: AJIB_banax My Rohu Resepi
« Reply #25 on: February 16, 2010, 12:36:34 AM »
minyak udang tu buat sendiri ar..........goreng jer udang tu........saya pun amik dari minyak kat kedai zizi20 dia jual char kueh teow......so lepas dia goreng udang tu bekas minyaknya tu saya ambil sikit dalam 15ml untuk 2 peket dedak huhuhuhu.......bau udang tu yang memikat si ROHU huhuhuhu..................gambar tu di KOLAM TANGGUK-TANGGUK SEMENYIH............sebelum sampai SUKIDA n SERI BAYU........
Hampa Sungguh

Offline santap

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2724
  • Gender: Male
  • Hidup Ibarat Roda
    • Email
Re: AJIB_banax My Rohu Resepi
« Reply #26 on: February 16, 2010, 12:49:33 AM »
esok nak try resepi cikgu ajib kita ni kat kolam pak mail. hehehe
mengai jangan x mengai

Offline AJIB_banax

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1388
  • Gender: Male
  • Team Impian Lake Fishing @ FB
    • Email
Re: AJIB_banax My Rohu Resepi
« Reply #27 on: February 16, 2010, 12:53:47 AM »
ko nak turun jam berapa santap?
setakat nak ulur umpan kat ko esk boleh gak.............ada rohu ker kat situ?
ko kata nak layan patin mekong? mana satu ni?
Hampa Sungguh

Offline mejark

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 378
  • Gender: Male
    • Email
Re: AJIB_banax My Rohu Resepi
« Reply #28 on: February 16, 2010, 07:07:39 PM »
pergh...brp jam ko mancing smpai dpr 13 ekor rohu tu? layan tul...klu kite goreng udang sendir, brp byk udang? goreng smpai hangus ke atau smpai siap untuk dimakan? ;D

Offline KakiPanceng

  • Pelata
  • *
  • Posts: 110
  • Gender: Male
Re: AJIB_banax My Rohu Resepi
« Reply #29 on: February 16, 2010, 09:29:43 PM »
pergh...brp jam ko mancing smpai dpr 13 ekor rohu tu? layan tul...klu kite goreng udang sendir, brp byk udang? goreng smpai hangus ke atau smpai siap untuk dimakan? ;D

same soklan cam en.mejark..
goreng udang tu smpai bole dimkn atau smpai itam logam??  :P
JAGA MANCING, TDO MANCING, MKN?..MKN NASI LA BRADER..HEHEHE

aku dok kt b.b.bangi..kalo ade sesape yg dok kt area b.b.bangi/kajang/putrajaya atau kwsn brdekatan perlukn teman nk gi mancing, roger2 ar aku (hp: 017-3062110)