Pancing.Net
July 26, 2014, 01:12:15 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1   Go Down
  Print  
Author Topic: nak cari umpan talapia.  (Read 14206 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
zizou
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1919


jom casting n fly..jb area.0123059276


Email
« on: February 11, 2010, 03:52:18 PM »

salam semua..ade x sesape yg tau umpan terbaik tuk memikat tlapia ni..puas dah praktik kan pelbagai jenis umpan..tp die wat dekkkk je..meh la bg umpan resie korang tuhh..sian aku.. Embarrassed
Logged
Pancing.Net
« on: February 11, 2010, 03:52:18 PM »

 Logged
shockleader
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1070



« Reply #1 on: February 11, 2010, 04:16:32 PM »

Salam..

Uiksss.... umpan Tilapia?? biar betol bro..... ikan ni lah ikan paling senang nak dpt.. ok kat mane lokasi tu?
Logged

zizou
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1919


jom casting n fly..jb area.0123059276


Email
« Reply #2 on: February 11, 2010, 04:28:24 PM »

mmg la senang org yg kate..kwn da gune umpan anak udang,cacing,dedak yg konon nye khas tuk  talapia je,yg kwn bli kt kdi gemok tu..tp keputusan nye ttp same la..adehhh..kt kg kwn je lokasi nye..ki re klam terbiar la..
Logged
hairiveno
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 971


Email
« Reply #3 on: February 11, 2010, 04:31:02 PM »

 talapia hitam ke talapia merah....?

 kalau yg hitam ni susah sikit nak kacau umpan
kalau yg merah....macam semut jdnye
Logged
zizou
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1919


jom casting n fly..jb area.0123059276


Email
« Reply #4 on: February 11, 2010, 04:35:29 PM »

talapia hitam ke talapia merah....?

 kalau yg hitam ni susah sikit nak kacau umpan
kalau yg merah....macam semut jdnye


yg merah la..kalo yg hitam kwn gune umpan cacing je berebut nk mkn..tp yg merah ni sombong ya ampunnnn..bg dpn2 muke die,die wat dekk je,..ampehh
Logged
Sea_Prawn
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3550


## Taman Keramat / Setiawangsa / Sg Petani ##

hjadzhar@yahoo.com
« Reply #5 on: February 11, 2010, 04:37:03 PM »

Umpan tu rasanya dah OK. Cuma mungkin rezeki jer belum ada. Insyallah lelama nnti dpt ler tu.
Logged

Mengapakah Manusia Gemar Mencetuskan Pertelingkahan Sedangkan Manusia Itu Sendiri Dilahirkan Dari Sebuah Kemesraan ??
siakap_78
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 709


Email
« Reply #6 on: February 11, 2010, 04:37:48 PM »

talipia merah/hitam/kimfong sama jer keturunan ni....nak mancing ni kolam byar ke/free ke cr yg terbaik n tercepat naikkan ke darat dan seterusya ke kuali ialah..........rembatttt/kirap body..haha..nak tunggu "BOL(mata dimulut)" lambat...cara2nyaa:
1.set ringan rod 4-10/6-12lb,panjang 5-6kaki(medium action) reel model  500-1000 tali 4-10lb soft(ex: ichiban flourocarbon)

2.sediakan dedak ayam aggaran 1kg-2kg untuk rasuah or tabur(kasi panggil masuk tepi) biar talapia ni berkumpul kt tempat kita tabur..kt kolam byar byak xbg cr ni so buang skit2..buat muka/hati kering jer la time tabur ni..cr tempat yg tenang xmau tempt yg dlm..tabung dlm 2kaki dr tebing...nak lg cepat bg masuk tepi rasuah pakai dedak nescafe tapi mahal la modal.



3.sambil tunggu ikan masuk bancuh umpan dedak nescafe+dedak boom 286 merah/coklat+serbuk dinding guna air soya bg lekit/lembut xpon air kolam jer..jgan keras just lembut/lembik jer..agak2 la time bancuh 2 nak byak mana.

4.sediakan perambut 2 mata/cakar ayam(biasa DILARANG PAKAI)..better 2mata dh ok..buat "V" panjang sebelah pakai benang 20lb(1inci/2inci)..mata kena cr yg ringan n tajam ex:gamaktsu,owner xpon nak jimat mata xder lubang/mata udang eagle wave saiz 14 nak lg tajam cr mata sabit saiz 4/6 xsilap la lupo lak..dah siap perambut...guna klip/cili saiz 14 kat main line n cangkuk perambut td..letak umpan nipis jer ikut saiz mata n baling tempat tabur td..gunakan tanah liat/plastersin sebagai rada di hujung tali..naik lembut jer REMBAT LA.. mata kena fokus kt rada n tangan kena cepat ..ikut nasib nak BOL or kena body..hehe

   P/S:nak tabur kena tgk tmpat kadang2 lambat masuk..kdg2 xmasuk coz x diajar tabur tepi..anak ikan byak pon problem kacau umpan..cr mcm ni jgan katakan talapia ROHU>LIKO>TONGSAN PON MASOK..apa yg penting saborr..INFO DIATAS BERDASARKAN PENGALAMAN SEMASA. bleh diadjust.hehe

Logged
zizou
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1919


jom casting n fly..jb area.0123059276


Email
« Reply #7 on: February 11, 2010, 04:42:00 PM »

Umpan tu rasanya dah OK. Cuma mungkin rezeki jer belum ada. Insyallah lelama nnti dpt ler tu.


tu la..kene byk sbr..rs dah lbh 10 kali return kt tpt tu..mcm2 gaya da..bkn ape..saje nk tau ape diet die kt ctu..kal kecik xpe la gak..ade tu kdg jpe yg berat agk2 leh cecah 2kg tu..tu yg xthn nengok nye..besa casting ruan je..hmm
Logged
zizou
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1919


jom casting n fly..jb area.0123059276


Email
« Reply #8 on: February 11, 2010, 04:42:53 PM »

talipia merah/hitam/kimfong sama jer keturunan ni....nak mancing ni kolam byar ke/free ke cr yg terbaik n tercepat naikkan ke darat dan seterusya ke kuali ialah..........rembatttt/kirap body..haha..nak tunggu "BOL(mata dimulut)" lambat...cara2nyaa:
1.set ringan rod 4-10/6-12lb,panjang 5-6kaki(medium action) reel model  500-1000 tali 4-10lb soft(ex: ichiban flourocarbon)

2.sediakan dedak ayam aggaran 1kg-2kg untuk rasuah or tabur(kasi panggil masuk tepi) biar talapia ni berkumpul kt tempat kita tabur..kt kolam byar byak xbg cr ni so buang skit2..buat muka/hati kering jer la time tabur ni..cr tempat yg tenang xmau tempt yg dlm..tabung dlm 2kaki dr tebing...nak lg cepat bg masuk tepi rasuah pakai dedak nescafe tapi mahal la modal.



3.sambil tunggu ikan masuk bancuh umpan dedak nescafe+dedak boom 286 merah/coklat+serbuk dinding guna air soya bg lekit/lembut xpon air kolam jer..jgan keras just lembut/lembik jer..agak2 la time bancuh 2 nak byak mana.

4.sediakan perambut 2 mata/cakar ayam(biasa DILARANG PAKAI)..better 2mata dh ok..buat "V" panjang sebelah pakai benang 20lb(1inci/2inci)..mata kena cr yg ringan n tajam ex:gamaktsu,owner xpon nak jimat mata xder lubang/mata udang eagle wave saiz 14 nak lg tajam cr mata sabit saiz 4/6 xsilap la lupo lak..dah siap perambut...guna klip/cili saiz 14 kat main line n cangkuk perambut td..letak umpan nipis jer ikut saiz mata n baling tempat tabur td..gunakan tanah liat/plastersin sebagai rada di hujung tali..naik lembut jer REMBAT LA.. mata kena fokus kt rada n tangan kena cepat ..ikut nasib nak BOL or kena body..hehe

   P/S:nak tabur kena tgk tmpat kadang2 lambat masuk..kdg2 xmasuk coz x diajar tabur tepi..anak ikan byak pon problem kacau umpan..cr mcm ni jgan katakan talapia ROHU>LIKO>TONGSAN PON MASOK..apa yg penting saborr..INFO DIATAS BERDASARKAN PENGALAMAN SEMASA. bleh diadjust.hehe




thanx tuan sekap..nk try jg ni..xkiree..
Logged
zizou
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1919


jom casting n fly..jb area.0123059276


Email
« Reply #9 on: February 11, 2010, 10:18:35 PM »

talipia merah/hitam/kimfong sama jer keturunan ni....nak mancing ni kolam byar ke/free ke cr yg terbaik n tercepat naikkan ke darat dan seterusya ke kuali ialah..........rembatttt/kirap body..haha..nak tunggu "BOL(mata dimulut)" lambat...cara2nyaa:
1.set ringan rod 4-10/6-12lb,panjang 5-6kaki(medium action) reel model  500-1000 tali 4-10lb soft(ex: ichiban flourocarbon)

2.sediakan dedak ayam aggaran 1kg-2kg untuk rasuah or tabur(kasi panggil masuk tepi) biar talapia ni berkumpul kt tempat kita tabur..kt kolam byar byak xbg cr ni so buang skit2..buat muka/hati kering jer la time tabur ni..cr tempat yg tenang xmau tempt yg dlm..tabung dlm 2kaki dr tebing...nak lg cepat bg masuk tepi rasuah pakai dedak nescafe tapi mahal la modal.



3.sambil tunggu ikan masuk bancuh umpan dedak nescafe+dedak boom 286 merah/coklat+serbuk dinding guna air soya bg lekit/lembut xpon air kolam jer..jgan keras just lembut/lembik jer..agak2 la time bancuh 2 nak byak mana.

4.sediakan perambut 2 mata/cakar ayam(biasa DILARANG PAKAI)..better 2mata dh ok..buat "V" panjang sebelah pakai benang 20lb(1inci/2inci)..mata kena cr yg ringan n tajam ex:gamaktsu,owner xpon nak jimat mata xder lubang/mata udang eagle wave saiz 14 nak lg tajam cr mata sabit saiz 4/6 xsilap la lupo lak..dah siap perambut...guna klip/cili saiz 14 kat main line n cangkuk perambut td..letak umpan nipis jer ikut saiz mata n baling tempat tabur td..gunakan tanah liat/plastersin sebagai rada di hujung tali..naik lembut jer REMBAT LA.. mata kena fokus kt rada n tangan kena cepat ..ikut nasib nak BOL or kena body..hehe

   P/S:nak tabur kena tgk tmpat kadang2 lambat masuk..kdg2 xmasuk coz x diajar tabur tepi..anak ikan byak pon problem kacau umpan..cr mcm ni jgan katakan talapia ROHU>LIKO>TONGSAN PON MASOK..apa yg penting saborr..INFO DIATAS BERDASARKAN PENGALAMAN SEMASA. bleh diadjust.hehe






kalo aku dh gunakan cara ni pn masih xberkesan gak..terpaksa la aku guna jaring lupekan je niat nk mancen talapia ni..xde rezki gaknye.. Embarrassed
Logged
siakap_78
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 709


Email
« Reply #10 on: February 12, 2010, 08:44:15 AM »

klau talapia pink ni klau main atas kena lyan pellet la...tp org ramai payah la skit nak pujuk ketepi...biasa talapia pink dh cecah 1kg> ni payah nk mkan umpan...klau dh try xmasuk gak.. ajar jer tabur dedak..g kolam jgan mancing..bancuh dedak ayam siap2 dlam 1kg tabur bg ajar mkan bwah...sambil2 tgk org mancing ushaa line clear tabur skitt2..kena korban la skitt seminggu wat 3x ke hari2 lg bagus... target satu lubuk...next week test..jgan lak tabur keliling kolam...

p/s: info yg diberi basic jer..xtau invoriment kolam camne..senang cita kena g kolam tgk br tau... Cool
Logged
shockleader
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1070



« Reply #11 on: February 12, 2010, 10:59:21 AM »

klau talapia pink ni klau main atas kena lyan pellet la...tp org ramai payah la skit nak pujuk ketepi...biasa talapia pink dh cecah 1kg> ni payah nk mkan umpan...klau dh try xmasuk gak.. ajar jer tabur dedak..g kolam jgan mancing..bancuh dedak ayam siap2 dlam 1kg tabur bg ajar mkan bwah...sambil2 tgk org mancing ushaa line clear tabur skitt2..kena korban la skitt seminggu wat 3x ke hari2 lg bagus... target satu lubuk...next week test..jgan lak tabur keliling kolam...

p/s: info yg diberi basic jer..xtau invoriment kolam camne..senang cita kena g kolam tgk br tau... Cool

Salam...   Haaaaa... idea ni sebijik ngan idea kwn.. rasuah + kira ajar dia mkn dedak.. sure berkesan...hehe
Logged

zizou
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1919


jom casting n fly..jb area.0123059276


Email
« Reply #12 on: February 12, 2010, 12:39:42 PM »

tu la kan..ikan pn kdg2 nk kene rasuah gak...huhu..sok pg dah leh mule la pujuk memujuk ni.. Grin Grin
Logged
siakap_78
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 709


Email
« Reply #13 on: February 12, 2010, 04:19:33 PM »

tu la kan..ikan pn kdg2 nk kene rasuah gak...huhu..sok pg dah leh mule la pujuk memujuk ni.. Grin Grin
haha..buat jgan xbuat jgan sampai toke sound sudah bro..kang malu/panas telinga lak..klau toke xkisah tabur selagi larat sampai air naik kuning  warna dedak ayam.. Grin Cheesy
Logged
dani
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32


fEeL tHe paTienCe


Email
« Reply #14 on: October 07, 2010, 09:53:39 AM »

kat lombong terbiar tepi western digital KJ ni pon blambak talapia..beso2 pon ade..tp ikan mmg takkan makan umpan..huuuu...kalo nk jgak gune jaring jek..adoiyaiii
Logged
manba_nkk
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Posts: 17453



« Reply #15 on: October 07, 2010, 01:05:36 PM »

kat lombong terbiar tepi western digital KJ ni pon blambak talapia..beso2 pon ade..tp ikan mmg takkan makan umpan..huuuu...kalo nk jgak gune jaring jek..adoiyaiii

 Grin Cheesy Grin
Logged

takda peduli, hentam saja
RodBender
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 30



« Reply #16 on: April 27, 2012, 02:50:38 PM »

kat lombong terbiar tepi western digital KJ ni pon blambak talapia..beso2 pon ade..tp ikan mmg takkan makan umpan..huuuu...kalo nk jgak gune jaring jek..adoiyaiii
penat dengan talapia ni...lain padang lain belalang...teknik memancing bermacam macam...
skill 1- umpan cacing cucuk maksimum kat mata kail untuk cari talapia betina kat tepi lombong...guna batu hidup ladung bulat kecil...nampak jer ada bubble baling semeter ke depan...
skill 2 - guna jaring bubuh dedak kat spring tapi tarikan tak best
skill 3 - teknik pelampung umpan cacing/dedak/roti...selalunya menjadi kat kolam itik
skill 4 - sembat guna mata 3....

Itu jer skill yang teman selalu pakai, tq

Logged
adielst
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 247


Email
« Reply #17 on: April 27, 2012, 04:34:06 PM »

sy biasanye  mancing talapia nh kn rasuah pelet dl
pas dia chak2 mkn pelet rasuah br cucuk pelet kat mata baling kat tempat boiling
biasanye menjadi gak
Logged
adielst
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 247


Email
« Reply #18 on: April 27, 2012, 04:36:24 PM »

satu lg cr sng, pki boom net je.
kat spring kepal dedak
pun jd gak
Logged
wan82
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2437


« Reply #19 on: April 27, 2012, 05:12:52 PM »

die saje nak kasi bro panas tuh...yela...otai casting bleh plak nak layan talapia pakai umpan...pakai sp la casting.. Grin Grin
Logged

"BARANG PANCING MESTI GEMPAQ,
IKAN NAIK KE TAK BLAKANG KIRA,"
"JAGA KESELAMATAN,TOLEH KIRI TOLEH KANAN,
KLU HATI BERAT JGN G MANCING"
JGN DOK BELI BARANG PANCING MAHAL JER,
TP ANAK BINI X MKN,UTAMAKAN KELUARGA,
SEMAKIN HARI SEMAKIN SYG"
RodBender
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 30



« Reply #20 on: May 02, 2012, 02:27:22 PM »

casting kerapu lombong pun best jugak...melawan
Logged
kzkh9786
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2010


M.P.C - Jeng Krengg

kzkh9786
Email
« Reply #21 on: May 02, 2012, 04:18:06 PM »

cmne lak rupe kerapu lombong ni?
Logged



Melaka Phantom Caster [ M.P.C ]
RodBender
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 30



« Reply #22 on: May 03, 2012, 11:36:41 AM »

cmne lak rupe kerapu lombong ni?

check it out;
http://padanghuma.blogspot.com/2010/02/spesis-pendatang-kerapu-lombong.html
Logged
Pages: 1   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal