Author Topic: nak cari umpan talapia.  (Read 27339 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline zizou

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1919
  • Gender: Male
  • jom casting n fly..jb area.0123059276
    • Email
nak cari umpan talapia.
« on: February 11, 2010, 03:52:18 PM »
salam semua..ade x sesape yg tau umpan terbaik tuk memikat tlapia ni..puas dah praktik kan pelbagai jenis umpan..tp die wat dekkkk je..meh la bg umpan resie korang tuhh..sian aku.. :-[

Offline shockleader

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1070
  • Gender: Male
Re: nak cari umpan talapia.
« Reply #1 on: February 11, 2010, 04:16:32 PM »
Salam..

Uiksss.... umpan Tilapia?? biar betol bro..... ikan ni lah ikan paling senang nak dpt.. ok kat mane lokasi tu?

Offline zizou

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1919
  • Gender: Male
  • jom casting n fly..jb area.0123059276
    • Email
Re: nak cari umpan talapia.
« Reply #2 on: February 11, 2010, 04:28:24 PM »
mmg la senang org yg kate..kwn da gune umpan anak udang,cacing,dedak yg konon nye khas tuk  talapia je,yg kwn bli kt kdi gemok tu..tp keputusan nye ttp same la..adehhh..kt kg kwn je lokasi nye..ki re klam terbiar la..

Offline hairiveno

  • Marlin
  • *
  • Posts: 980
    • Email
Re: nak cari umpan talapia.
« Reply #3 on: February 11, 2010, 04:31:02 PM »
 talapia hitam ke talapia merah....?

 kalau yg hitam ni susah sikit nak kacau umpan
kalau yg merah....macam semut jdnye

Offline zizou

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1919
  • Gender: Male
  • jom casting n fly..jb area.0123059276
    • Email
Re: nak cari umpan talapia.
« Reply #4 on: February 11, 2010, 04:35:29 PM »
talapia hitam ke talapia merah....?

 kalau yg hitam ni susah sikit nak kacau umpan
kalau yg merah....macam semut jdnye


yg merah la..kalo yg hitam kwn gune umpan cacing je berebut nk mkn..tp yg merah ni sombong ya ampunnnn..bg dpn2 muke die,die wat dekk je,..ampehh

Offline Sea_Prawn

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3550
  • Gender: Male
  • ## Taman Keramat / Setiawangsa / Sg Petani ##
Re: nak cari umpan talapia.
« Reply #5 on: February 11, 2010, 04:37:03 PM »
Umpan tu rasanya dah OK. Cuma mungkin rezeki jer belum ada. Insyallah lelama nnti dpt ler tu.
Mengapakah Manusia Gemar Mencetuskan Pertelingkahan Sedangkan Manusia Itu Sendiri Dilahirkan Dari Sebuah Kemesraan ??

Offline siakap_78

  • Marlin
  • *
  • Posts: 710
    • Email
Re: nak cari umpan talapia.
« Reply #6 on: February 11, 2010, 04:37:48 PM »
talipia merah/hitam/kimfong sama jer keturunan ni....nak mancing ni kolam byar ke/free ke cr yg terbaik n tercepat naikkan ke darat dan seterusya ke kuali ialah..........rembatttt/kirap body..haha..nak tunggu "BOL(mata dimulut)" lambat...cara2nyaa:
1.set ringan rod 4-10/6-12lb,panjang 5-6kaki(medium action) reel model  500-1000 tali 4-10lb soft(ex: ichiban flourocarbon)

2.sediakan dedak ayam aggaran 1kg-2kg untuk rasuah or tabur(kasi panggil masuk tepi) biar talapia ni berkumpul kt tempat kita tabur..kt kolam byar byak xbg cr ni so buang skit2..buat muka/hati kering jer la time tabur ni..cr tempat yg tenang xmau tempt yg dlm..tabung dlm 2kaki dr tebing...nak lg cepat bg masuk tepi rasuah pakai dedak nescafe tapi mahal la modal.



3.sambil tunggu ikan masuk bancuh umpan dedak nescafe+dedak boom 286 merah/coklat+serbuk dinding guna air soya bg lekit/lembut xpon air kolam jer..jgan keras just lembut/lembik jer..agak2 la time bancuh 2 nak byak mana.

4.sediakan perambut 2 mata/cakar ayam(biasa DILARANG PAKAI)..better 2mata dh ok..buat "V" panjang sebelah pakai benang 20lb(1inci/2inci)..mata kena cr yg ringan n tajam ex:gamaktsu,owner xpon nak jimat mata xder lubang/mata udang eagle wave saiz 14 nak lg tajam cr mata sabit saiz 4/6 xsilap la lupo lak..dah siap perambut...guna klip/cili saiz 14 kat main line n cangkuk perambut td..letak umpan nipis jer ikut saiz mata n baling tempat tabur td..gunakan tanah liat/plastersin sebagai rada di hujung tali..naik lembut jer REMBAT LA.. mata kena fokus kt rada n tangan kena cepat ..ikut nasib nak BOL or kena body..hehe

   P/S:nak tabur kena tgk tmpat kadang2 lambat masuk..kdg2 xmasuk coz x diajar tabur tepi..anak ikan byak pon problem kacau umpan..cr mcm ni jgan katakan talapia ROHU>LIKO>TONGSAN PON MASOK..apa yg penting saborr..INFO DIATAS BERDASARKAN PENGALAMAN SEMASA. bleh diadjust.hehe


Offline zizou

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1919
  • Gender: Male
  • jom casting n fly..jb area.0123059276
    • Email
Re: nak cari umpan talapia.
« Reply #7 on: February 11, 2010, 04:42:00 PM »
Umpan tu rasanya dah OK. Cuma mungkin rezeki jer belum ada. Insyallah lelama nnti dpt ler tu.


tu la..kene byk sbr..rs dah lbh 10 kali return kt tpt tu..mcm2 gaya da..bkn ape..saje nk tau ape diet die kt ctu..kal kecik xpe la gak..ade tu kdg jpe yg berat agk2 leh cecah 2kg tu..tu yg xthn nengok nye..besa casting ruan je..hmm

Offline zizou

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1919
  • Gender: Male
  • jom casting n fly..jb area.0123059276
    • Email
Re: nak cari umpan talapia.
« Reply #8 on: February 11, 2010, 04:42:53 PM »
talipia merah/hitam/kimfong sama jer keturunan ni....nak mancing ni kolam byar ke/free ke cr yg terbaik n tercepat naikkan ke darat dan seterusya ke kuali ialah..........rembatttt/kirap body..haha..nak tunggu "BOL(mata dimulut)" lambat...cara2nyaa:
1.set ringan rod 4-10/6-12lb,panjang 5-6kaki(medium action) reel model  500-1000 tali 4-10lb soft(ex: ichiban flourocarbon)

2.sediakan dedak ayam aggaran 1kg-2kg untuk rasuah or tabur(kasi panggil masuk tepi) biar talapia ni berkumpul kt tempat kita tabur..kt kolam byar byak xbg cr ni so buang skit2..buat muka/hati kering jer la time tabur ni..cr tempat yg tenang xmau tempt yg dlm..tabung dlm 2kaki dr tebing...nak lg cepat bg masuk tepi rasuah pakai dedak nescafe tapi mahal la modal.



3.sambil tunggu ikan masuk bancuh umpan dedak nescafe+dedak boom 286 merah/coklat+serbuk dinding guna air soya bg lekit/lembut xpon air kolam jer..jgan keras just lembut/lembik jer..agak2 la time bancuh 2 nak byak mana.

4.sediakan perambut 2 mata/cakar ayam(biasa DILARANG PAKAI)..better 2mata dh ok..buat "V" panjang sebelah pakai benang 20lb(1inci/2inci)..mata kena cr yg ringan n tajam ex:gamaktsu,owner xpon nak jimat mata xder lubang/mata udang eagle wave saiz 14 nak lg tajam cr mata sabit saiz 4/6 xsilap la lupo lak..dah siap perambut...guna klip/cili saiz 14 kat main line n cangkuk perambut td..letak umpan nipis jer ikut saiz mata n baling tempat tabur td..gunakan tanah liat/plastersin sebagai rada di hujung tali..naik lembut jer REMBAT LA.. mata kena fokus kt rada n tangan kena cepat ..ikut nasib nak BOL or kena body..hehe

   P/S:nak tabur kena tgk tmpat kadang2 lambat masuk..kdg2 xmasuk coz x diajar tabur tepi..anak ikan byak pon problem kacau umpan..cr mcm ni jgan katakan talapia ROHU>LIKO>TONGSAN PON MASOK..apa yg penting saborr..INFO DIATAS BERDASARKAN PENGALAMAN SEMASA. bleh diadjust.hehe




thanx tuan sekap..nk try jg ni..xkiree..

Offline zizou

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1919
  • Gender: Male
  • jom casting n fly..jb area.0123059276
    • Email
Re: nak cari umpan talapia.
« Reply #9 on: February 11, 2010, 10:18:35 PM »
talipia merah/hitam/kimfong sama jer keturunan ni....nak mancing ni kolam byar ke/free ke cr yg terbaik n tercepat naikkan ke darat dan seterusya ke kuali ialah..........rembatttt/kirap body..haha..nak tunggu "BOL(mata dimulut)" lambat...cara2nyaa:
1.set ringan rod 4-10/6-12lb,panjang 5-6kaki(medium action) reel model  500-1000 tali 4-10lb soft(ex: ichiban flourocarbon)

2.sediakan dedak ayam aggaran 1kg-2kg untuk rasuah or tabur(kasi panggil masuk tepi) biar talapia ni berkumpul kt tempat kita tabur..kt kolam byar byak xbg cr ni so buang skit2..buat muka/hati kering jer la time tabur ni..cr tempat yg tenang xmau tempt yg dlm..tabung dlm 2kaki dr tebing...nak lg cepat bg masuk tepi rasuah pakai dedak nescafe tapi mahal la modal.



3.sambil tunggu ikan masuk bancuh umpan dedak nescafe+dedak boom 286 merah/coklat+serbuk dinding guna air soya bg lekit/lembut xpon air kolam jer..jgan keras just lembut/lembik jer..agak2 la time bancuh 2 nak byak mana.

4.sediakan perambut 2 mata/cakar ayam(biasa DILARANG PAKAI)..better 2mata dh ok..buat "V" panjang sebelah pakai benang 20lb(1inci/2inci)..mata kena cr yg ringan n tajam ex:gamaktsu,owner xpon nak jimat mata xder lubang/mata udang eagle wave saiz 14 nak lg tajam cr mata sabit saiz 4/6 xsilap la lupo lak..dah siap perambut...guna klip/cili saiz 14 kat main line n cangkuk perambut td..letak umpan nipis jer ikut saiz mata n baling tempat tabur td..gunakan tanah liat/plastersin sebagai rada di hujung tali..naik lembut jer REMBAT LA.. mata kena fokus kt rada n tangan kena cepat ..ikut nasib nak BOL or kena body..hehe

   P/S:nak tabur kena tgk tmpat kadang2 lambat masuk..kdg2 xmasuk coz x diajar tabur tepi..anak ikan byak pon problem kacau umpan..cr mcm ni jgan katakan talapia ROHU>LIKO>TONGSAN PON MASOK..apa yg penting saborr..INFO DIATAS BERDASARKAN PENGALAMAN SEMASA. bleh diadjust.hehe






kalo aku dh gunakan cara ni pn masih xberkesan gak..terpaksa la aku guna jaring lupekan je niat nk mancen talapia ni..xde rezki gaknye.. :-[

Offline siakap_78

  • Marlin
  • *
  • Posts: 710
    • Email
Re: nak cari umpan talapia.
« Reply #10 on: February 12, 2010, 08:44:15 AM »
klau talapia pink ni klau main atas kena lyan pellet la...tp org ramai payah la skit nak pujuk ketepi...biasa talapia pink dh cecah 1kg> ni payah nk mkan umpan...klau dh try xmasuk gak.. ajar jer tabur dedak..g kolam jgan mancing..bancuh dedak ayam siap2 dlam 1kg tabur bg ajar mkan bwah...sambil2 tgk org mancing ushaa line clear tabur skitt2..kena korban la skitt seminggu wat 3x ke hari2 lg bagus... target satu lubuk...next week test..jgan lak tabur keliling kolam...

p/s: info yg diberi basic jer..xtau invoriment kolam camne..senang cita kena g kolam tgk br tau... 8)

Offline shockleader

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1070
  • Gender: Male
Re: nak cari umpan talapia.
« Reply #11 on: February 12, 2010, 10:59:21 AM »
klau talapia pink ni klau main atas kena lyan pellet la...tp org ramai payah la skit nak pujuk ketepi...biasa talapia pink dh cecah 1kg> ni payah nk mkan umpan...klau dh try xmasuk gak.. ajar jer tabur dedak..g kolam jgan mancing..bancuh dedak ayam siap2 dlam 1kg tabur bg ajar mkan bwah...sambil2 tgk org mancing ushaa line clear tabur skitt2..kena korban la skitt seminggu wat 3x ke hari2 lg bagus... target satu lubuk...next week test..jgan lak tabur keliling kolam...

p/s: info yg diberi basic jer..xtau invoriment kolam camne..senang cita kena g kolam tgk br tau... 8)

Salam...   Haaaaa... idea ni sebijik ngan idea kwn.. rasuah + kira ajar dia mkn dedak.. sure berkesan...hehe

Offline zizou

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1919
  • Gender: Male
  • jom casting n fly..jb area.0123059276
    • Email
Re: nak cari umpan talapia.
« Reply #12 on: February 12, 2010, 12:39:42 PM »
tu la kan..ikan pn kdg2 nk kene rasuah gak...huhu..sok pg dah leh mule la pujuk memujuk ni.. ;D ;D

Offline siakap_78

  • Marlin
  • *
  • Posts: 710
    • Email
Re: nak cari umpan talapia.
« Reply #13 on: February 12, 2010, 04:19:33 PM »
tu la kan..ikan pn kdg2 nk kene rasuah gak...huhu..sok pg dah leh mule la pujuk memujuk ni.. ;D ;D
haha..buat jgan xbuat jgan sampai toke sound sudah bro..kang malu/panas telinga lak..klau toke xkisah tabur selagi larat sampai air naik kuning  warna dedak ayam.. ;D :D

Offline dani

  • Bilis
  • *
  • Posts: 32
  • Gender: Male
  • fEeL tHe paTienCe
    • Email
Re: nak cari umpan talapia.
« Reply #14 on: October 07, 2010, 09:53:39 AM »
kat lombong terbiar tepi western digital KJ ni pon blambak talapia..beso2 pon ade..tp ikan mmg takkan makan umpan..huuuu...kalo nk jgak gune jaring jek..adoiyaiii

Offline manba_nkk

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 18254
Re: nak cari umpan talapia.
« Reply #15 on: October 07, 2010, 01:05:36 PM »
kat lombong terbiar tepi western digital KJ ni pon blambak talapia..beso2 pon ade..tp ikan mmg takkan makan umpan..huuuu...kalo nk jgak gune jaring jek..adoiyaiii

 ;D :D ;D
takda peduli, hentam saja

Offline RodBender

  • Bilis
  • *
  • Posts: 30
Re: nak cari umpan talapia.
« Reply #16 on: April 27, 2012, 02:50:38 PM »
kat lombong terbiar tepi western digital KJ ni pon blambak talapia..beso2 pon ade..tp ikan mmg takkan makan umpan..huuuu...kalo nk jgak gune jaring jek..adoiyaiii
penat dengan talapia ni...lain padang lain belalang...teknik memancing bermacam macam...
skill 1- umpan cacing cucuk maksimum kat mata kail untuk cari talapia betina kat tepi lombong...guna batu hidup ladung bulat kecil...nampak jer ada bubble baling semeter ke depan...
skill 2 - guna jaring bubuh dedak kat spring tapi tarikan tak best
skill 3 - teknik pelampung umpan cacing/dedak/roti...selalunya menjadi kat kolam itik
skill 4 - sembat guna mata 3....

Itu jer skill yang teman selalu pakai, tq


Offline adielst

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 247
    • Email
Re: nak cari umpan talapia.
« Reply #17 on: April 27, 2012, 04:34:06 PM »
sy biasanye  mancing talapia nh kn rasuah pelet dl
pas dia chak2 mkn pelet rasuah br cucuk pelet kat mata baling kat tempat boiling
biasanye menjadi gak

Offline adielst

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 247
    • Email
Re: nak cari umpan talapia.
« Reply #18 on: April 27, 2012, 04:36:24 PM »
satu lg cr sng, pki boom net je.
kat spring kepal dedak
pun jd gak

Offline wan82

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2438
  • Gender: Male
Re: nak cari umpan talapia.
« Reply #19 on: April 27, 2012, 05:12:52 PM »
die saje nak kasi bro panas tuh...yela...otai casting bleh plak nak layan talapia pakai umpan...pakai sp la casting.. ;D ;D
"BARANG PANCING MESTI GEMPAQ,
IKAN NAIK KE TAK BLAKANG KIRA,"
"JAGA KESELAMATAN,TOLEH KIRI TOLEH KANAN,
KLU HATI BERAT JGN G MANCING"
JGN DOK BELI BARANG PANCING MAHAL JER,
TP ANAK BINI X MKN,UTAMAKAN KELUARGA,
SEMAKIN HARI SEMAKIN SYG"

Offline RodBender

  • Bilis
  • *
  • Posts: 30
Re: nak cari umpan talapia.
« Reply #20 on: May 02, 2012, 02:27:22 PM »
casting kerapu lombong pun best jugak...melawan

Offline kzkh9786

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2011
  • Gender: Male
  • M.P.C - Jeng Krengg
    • Email
Re: nak cari umpan talapia.
« Reply #21 on: May 02, 2012, 04:18:06 PM »
cmne lak rupe kerapu lombong ni?


Melaka Phantom Caster [ M.P.C ]

Offline RodBender

  • Bilis
  • *
  • Posts: 30