Author Topic: Bawak bot atas kereta....{ CAR TOPPER }  (Read 17868 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ladung_lfc

  • Marlin
  • *
  • Posts: 988
    • Email
Bawak bot atas kereta....{ CAR TOPPER }
« on: February 17, 2010, 09:10:01 AM »
Assalammualaikum dan salam sejahtera….
Kat sini sy sekadar nak berkongsi maklumat dan cara2 untuk apply permit bawak bot….ini bagi memudahkan rakan2 yg ingin memiliki bot dan nak bawak naik atas kete…

Bolekah bawak bot atas bumbung kereta..???
- Boleh… tapi syarat dari JPJ… panjang bot mesti tak melebihi panjang kereta… dan lebar bot mesti tidak melebihi lebar bumbung kereta…

kat mana nak mintak permit bawak bot ni..?? dan bagaimana nak mintak..??
- 1st skali pergi mana2 JPJ mintak borang bawak bot… tajuk borang tu… Borang Permohonan Pemasangan Aksesori (Menambah Penumpang / Memasang Kanvas / Tambah Pagar Sisi / Iklan / Bawa Bot / Surf Board / Bawa Tangga / Ekzos)… no borang KA/PA/007 (kalau download dari website JPJ pun ada borang ni… tapi kalau amik dari JPJ Seremban… borang dia lain sikit.. tapi kalau dari JPJ Seremban lagi senang nak isi… saya ada salinan borang ni… kalau sapa2 nak… boleh mintak kat saya)
- isi borang tersebut dan sertakan dokumen2 yg perlu…
a) satu salinan kad pengenalan pemunya berdaftar
b) satu salinan kad perakuan pendaftaran kenderaan
c) gambar dengan muatan yang berkenaan. (lekatkan gambar pada kertas A4)
d) pada bahagian bawah kanan borang… sila tulis saiz bot (panjang x lebar)…
- hantar borang serta dokumen yg diperlukan ke JPJ Putrajaya (sy pernah buat permohonan ni kat JPJ Seremban.. tapi reject.. diorg kata kereta sedan tak bole bawak bot… hanya 4wd dan kereta wagon je boleh bawak bot….sy tak puas ati… terus call JPJ Putrajaya…. JPJ Putrajaya kata kereta sedan boleh bawak bot atas bumbung… dan sy terus hantar permohonan kat JPJ Putrajaya)
- dah hantar permohonan tu… JPJ Putrajaya akan bagi 1 kad rujukan.. utk kita check status permohonan…. Tunggu lebih kurang seminggu… pastu call balik JPJ Putrajaya utk tanya status… kalau dah approve… bole gi amik permit tersebut…

berapa bayaran yg perlu utk permit tersebut…??
- semuanya percuma… borang percuma… dan permit tersebut juga percuma… tak payah renew… permit tersebut cuma surat rasmi yg menyatakan kereta tersebut bole bawak bot atas bumbung… ni dia rupa paras borang yg sy amik kat JPJ Seremban…



Ok tu bab permit… skg ni cite pasal carrier pulak…

Kat mana nak dapatkan carrier..?? jenis camne paling sesuai…??
- carrier ni bole dibeli kat mana2 kedai aksesori kereta… jenisnya bergantung pada jenis kenderaan…. Mcm sy… puas cari carrier utk kereta Honda ni… tak jumpa.. yg ada Cuma brand THULE.. tapi harganya lebih dari harga bot.. hehehehe… jadi sy beli utk model saga / iswara…. Dan sy modified sikit supaya kukuh… harganya… kalau brand THULE rasanya dlm RM800 – RM1200… bergantung pada eksesori lain.. sbb THULE ni jenis jual brg asing2…besi palang tu harga lain… besi yg grip bumbung tu lain… clip dia lain… yg sy beli.. harganya dlm RM120 je…. alhamdulillah… setakat ni ok lagi…

1 lagi… ni cadangan je la… kalau nak ikat bot tu… elok gunakan tali yg mcm selalu lori ikat brg tu… namanya cargo lashing.. rupanya bole nengok kat gambar yg sy bagi tu… tali yg ikat kat body bot tu….. utk tali ikat depan dan belakang… beli tali kat kedai hardware je…. tali ikat body tu pun bole beli kat kedai hardware…. Beli yg 1ton punya dah cukup… sbb kecik sikit… kalau besar2 nnt… mcm tak sesuai la pulak.. hehehehe…harga benda ni kalau tak silap.. sy beli dulu RM15/unit… beli la 2.. utk depan dan belakang… tapi nengok kualiti jugak kot benda ni.. sbb ada tempat jual sampai RM60/unit…

rasanya tu je la kot yg sy tau.. kalau ada apa2 persoalan lagi.. bole la tanya…. Mana yg sy tau… dan pengalaman sy… sy bole kongsi…. Kat bawah ni contoh gambar yg kena antar kat JPJ tu… dan bole la nengok contoh tali ikat bot tu…

Kiri


Kanan


Depan


Belakang


Cargo lashing….







Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34769
  • Gender: Male
    • Email
Re: Bawak bot atas kereta....
« Reply #1 on: February 17, 2010, 11:10:05 AM »
woooooooooooooo baguslah info dr tuan ni.. ramai yg tak tahu mengenainya..tahniah dan terima kasih sekali lagi ;D ;D ;D

Offline Teja

  • Ahli Wanita
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2306
  • Gender: Female
Re: Bawak bot atas kereta....
« Reply #2 on: February 17, 2010, 03:15:55 PM »
info yg cukup berguna...terima kasih tuan..:D
Some Stories Are Better Left Unsaid..

Offline Jimmy

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4968
  • Gender: Male
Re: Bawak bot atas kereta....
« Reply #3 on: February 17, 2010, 03:23:20 PM »
tq tuan ladung...info yang berguna...thumb up
Kita datang ini kosong tangan kosong dada..Bila pulang nanti bawa dosa bawa pahala.

Offline Betok76

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 6217
  • Gender: Male
Re: Bawak bot atas kereta....
« Reply #4 on: February 17, 2010, 03:24:01 PM »
camni boleh la pasang satu kat kete teja...macing kat Sg Selangor naik bot plak....hehehe ;D

Offline fathi

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1046
  • Gender: Male
    • Email
Re: Bawak bot atas kereta....
« Reply #5 on: February 17, 2010, 03:25:14 PM »

INFO YG SGT BERGUNE.....
TQ TN LADUNG...
BB pin: 28B60834
E-maiL: tarik.belakang@yahoo.com        
h/p: 018 - 905 4767 wasap - wechat - viber
kite cume insan yang kecil & lemah...

Offline ladung_lfc

  • Marlin
  • *
  • Posts: 988
    • Email
Re: Bawak bot atas kereta....
« Reply #6 on: February 17, 2010, 04:19:16 PM »
terima kasih semua sbb sudi baca.... sy cuma berkongsi pengalaman je... sbb ramai yg tak tau kereta sedan bole bawak bot atas bumbung... dan tak tau camne nak mintak permit... kalau ada sebarang pertanyaan... bole tanya kat sini.. atau call je sy... insyallah sy bole bantu apa yg termampu...

Offline fathi

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1046
  • Gender: Male
    • Email
Re: Bawak bot atas kereta....
« Reply #7 on: February 17, 2010, 04:34:33 PM »
terima kasih semua sbb sudi baca.... sy cuma berkongsi pengalaman je... sbb ramai yg tak tau kereta sedan bole bawak bot atas bumbung... dan tak tau camne nak mintak permit... kalau ada sebarang pertanyaan... bole tanya kat sini.. atau call je sy... insyallah sy bole bantu apa yg termampu...

TN NI BEKERJA DI JPJ KE??

BB pin: 28B60834
E-maiL: tarik.belakang@yahoo.com        
h/p: 018 - 905 4767 wasap - wechat - viber
kite cume insan yang kecil & lemah...

Offline Jimmy

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4968
  • Gender: Male
Re: Bawak bot atas kereta....
« Reply #8 on: February 17, 2010, 04:43:39 PM »
tuan ladung kalau jenis pakai bot trailer macammana lak procedure nya ???
Kita datang ini kosong tangan kosong dada..Bila pulang nanti bawa dosa bawa pahala.

Offline ladung_lfc

  • Marlin
  • *
  • Posts: 988
    • Email
Re: Bawak bot atas kereta....
« Reply #9 on: February 18, 2010, 08:23:03 AM »
TN NI BEKERJA DI JPJ KE??

sy bukan keje kat JPJ.... cuma sy pernah apply permit ni... dan dah dapat kelulusan... sy cuma berkongsi pengalaman camne sy buat permit tersebut.....

tuan ladung kalau jenis pakai bot trailer macammana lak procedure nya ???

kalau pakai trailer ni sy tak tau sgt.... cuma apa yg sy tau.... utk trailer... apply permit kena bayar... dan ada bayaran tahunan kalau tak salah sy..... pastu kos utk apply pun agak tinggi jugak harganya.... lagi 1.... kalau pakai trailer ni.... kalau masuk tol... kena charge mahal sikit.... charge sebagai trailer.... dan utk apply ni... kereta dan trailer kena masuk puspakom.... tp sy tak pasti sgt mengenai trailer ni.... rasanya tuan bole berhubung dgn JPJ Putrajaya bahagian teknikal mengenai trailer ni....

Offline joran maluri

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 22936
  • Gender: Male
  • 019 3100410 HJ SAARI -WP
Re: Bawak bot atas kereta....
« Reply #10 on: February 18, 2010, 08:25:02 AM »
 ;)...GOOD INFO TUAN...TQ



Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
Re: Bawak bot atas kereta....{ CAR TOPPER }
« Reply #11 on: April 15, 2010, 11:15:17 AM »
good info..tenkiu tuan ladung...


Offline namia_05

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1393
  • Gender: Male
  • bangun mancing,tido mancing.013-6677199
    • Email
Re: Bawak bot atas kereta....{ CAR TOPPER }
« Reply #12 on: April 15, 2010, 11:24:30 AM »
i like this info..
good info ......
thnks....

Offline bllukang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 731
  • Gender: Male
  • GS 07 samurai ,--)-----
    • Email
Re: Bawak bot atas kereta....{ CAR TOPPER }
« Reply #13 on: August 12, 2010, 05:20:50 PM »
makasih-makasih..tuan.. ;D
"MOH MANCING WEH!!!" 013-5844562

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34769
  • Gender: Male
    • Email
Re: Bawak bot atas kereta....{ CAR TOPPER }
« Reply #14 on: August 13, 2010, 06:40:15 AM »
 ;D ;D ;D

Offline puyu parit

  • Bilis
  • *
  • Posts: 1
Re: Bawak bot atas kereta....{ CAR TOPPER }
« Reply #15 on: September 20, 2010, 11:37:50 AM »
Salam bang..
sy budak baru belajar..
abg beli rak atas bumbung tu kat kedai kat mano..

Offline eizam

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2761
    • Email
Re: Bawak bot atas kereta....{ CAR TOPPER }
« Reply #16 on: September 20, 2010, 11:45:08 AM »
wow...menarik....trimas kasih kongsi maklumat...leh arr bawak bot D.I.Y...

Offline ladung_lfc

  • Marlin
  • *
  • Posts: 988
    • Email
Re: Bawak bot atas kereta....{ CAR TOPPER }
« Reply #17 on: September 21, 2010, 02:41:06 PM »
Salam bang..
sy budak baru belajar..
abg beli rak atas bumbung tu kat kedai kat mano..

salam...
carrier tu bole beli kat kedai aksesori kereta... yg sy beli tu pun kat kedai aksesori kete kat seremban...

Offline cso_hasri

  • Bilis
  • *
  • Posts: 28
  • Gender: Male
    • Email
Re: Bawak bot atas kereta....
« Reply #18 on: December 04, 2010, 01:57:43 AM »

tuan ladung kalau jenis pakai bot trailer macammana lak procedure nya ???

kalau pakai trailer ni sy tak tau sgt.... cuma apa yg sy tau.... utk trailer... apply permit kena bayar... dan ada bayaran tahunan kalau tak salah sy..... pastu kos utk apply pun agak tinggi jugak harganya.... lagi 1.... kalau pakai trailer ni.... kalau masuk tol... kena charge mahal sikit.... charge sebagai trailer.... dan utk apply ni... kereta dan trailer kena masuk puspakom.... tp sy tak pasti sgt mengenai trailer ni.... rasanya tuan bole berhubung dgn JPJ Putrajaya bahagian teknikal mengenai trailer ni....

dgr jer dah ssh
jual fibre ah kl camni.. :-\
..kumpau tegar..

Offline si_diman

  • Marlin
  • *
  • Posts: 757
  • Gender: Male
  • dok makang tarang weh...sap okok lu ah..
    • Email
Re: Bawak bot atas kereta....
« Reply #19 on: December 14, 2010, 02:39:42 AM »

tuan ladung kalau jenis pakai bot trailer macammana lak procedure nya ???

kalau pakai trailer ni sy tak tau sgt.... cuma apa yg sy tau.... utk trailer... apply permit kena bayar... dan ada bayaran tahunan kalau tak salah sy..... pastu kos utk apply pun agak tinggi jugak harganya.... lagi 1.... kalau pakai trailer ni.... kalau masuk tol... kena charge mahal sikit.... charge sebagai trailer.... dan utk apply ni... kereta dan trailer kena masuk puspakom.... tp sy tak pasti sgt mengenai trailer ni.... rasanya tuan bole berhubung dgn JPJ Putrajaya bahagian teknikal mengenai trailer ni....

dgr jer dah ssh
jual fibre ah kl camni.. :-\

dok lawan ambe...huhuhuhu
              

Offline abu_melayu

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 15699
  • Gender: Male
  • اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
Re: Bawak bot atas kereta....
« Reply #20 on: December 14, 2010, 02:41:52 AM »

tuan ladung kalau jenis pakai bot trailer macammana lak procedure nya ???

kalau pakai trailer ni sy tak tau sgt.... cuma apa yg sy tau.... utk trailer... apply permit kena bayar... dan ada bayaran tahunan kalau tak salah sy..... pastu kos utk apply pun agak tinggi jugak harganya.... lagi 1.... kalau pakai trailer ni.... kalau masuk tol... kena charge mahal sikit.... charge sebagai trailer.... dan utk apply ni... kereta dan trailer kena masuk puspakom.... tp sy tak pasti sgt mengenai trailer ni.... rasanya tuan bole berhubung dgn JPJ Putrajaya bahagian teknikal mengenai trailer ni....

dgr jer dah ssh
jual fibre ah kl camni.. :-\

dok lawan ambe...huhuhuhu

Bukan melawan tapi meriahkan suasana

Offline chekob_senjoh

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1197
  • Gender: Male
  • ▐▐▐▐▐▐▐▐▐▐▐▐
    • Email
Bot untuk Diletakkan kat atas Bumbung Keta
« Reply #21 on: December 31, 2010, 02:54:19 AM »
Assalammualaikum...

Chekob nak tahu bot yg berapa kaki sesuai? Jenis bot?(UNTUK AMATUR) Dan harga yg paling BUDGET la agak2
saudara saudari semua?
Pasal chekob nk belajar bwk bot la,kena ada lesen ke??  ???

Dan mcm mana dgn UNDANG-UNDANG utk bot TOPPER?

p/s: kalau dah ada thread yg camni blh delete..dan tolong paste link thread tersebut..T.KASIH.. ;)
THE BEWOK'S RIAM'S GROUP ♂-0132669014™

Yang jauh P.NET dekatkan..Yang dekat P.NET rapatkan..Yang rapat P.NET mesra2kan...
PANCING.NET da BEST..!!!

Offline gero5217

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2803
  • Gender: Male
  • name:azrul panggil jer gero
    • Email
Re: Bot untuk Diletakkan kat atas Bumbung Keta
« Reply #22 on: December 31, 2010, 11:05:04 AM »
kawan pun nk tahu gak tu......
h/p:019 2651045

apa-2 boleh whatsaap no tel ni

Offline mR_o

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5628
  • Gender: Male
  • ngail pah ceroh!!..ke guane?
    • Email
Re: Bot untuk Diletakkan kat atas Bumbung Keta
« Reply #23 on: December 31, 2010, 11:10:56 AM »
viva lps x nk jadikan car topper?..fiber bape kaki yg sesuai?..

Offline mancasting75

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10647
  • Call 01110840208 kalu nak ajak mancing...
    • Email
Re: Bot untuk Diletakkan kat atas Bumbung Keta
« Reply #24 on: December 31, 2010, 11:11:26 AM »
Selalunya bot Car Topper ni panjang 12 kaki dah memang cun leh naik 2-3 org tengok tempat ler...enjin leh sampai 12hp tapi kalu tasik jer 3-5 pun dah cukup...tapi kat kenyir aku tengok dlm 12hp camtulah...ada power sikit...nak jimat guna electric thruster jer...leh gi tinjau kedai2 jual marine products kat port klang atau klang pun ada...

Offline mancasting75

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10647
  • Call 01110840208 kalu nak ajak mancing...
    • Email
Re: Bot untuk Diletakkan kat atas Bumbung Keta
« Reply #25 on: December 31, 2010, 11:12:29 AM »
viva lps x nk jadikan car topper?..fiber bape kaki yg sesuai?..
Viva kecek sgt kot...tapi cam grand livina ke pajero ke cun ler

Offline gero5217

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2803
  • Gender: Male
  • name:azrul panggil jer gero
    • Email
Re: Bot untuk Diletakkan kat atas Bumbung Keta
« Reply #26 on: December 31, 2010, 11:19:23 AM »
viva lps x nk jadikan car topper?..fiber bape kaki yg sesuai?..
Viva kecek sgt kot...tapi cam grand livina ke pajero ke cun ler
wira leh ke...
h/p:019 2651045

apa-2 boleh whatsaap no tel ni

Offline mancasting75

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10647
  • Call 01110840208 kalu nak ajak mancing...
    • Email
Re: Bot untuk Diletakkan kat atas Bumbung Keta
« Reply #27 on: December 31, 2010, 11:19:49 AM »
Utk permit JPJ sila tengok post bro ladung-fc dulu "Bawak Bot atas Kereta"...selamat membaca.

Offline chekob_senjoh

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1197
  • Gender: Male
  • ▐▐▐▐▐▐▐▐▐▐▐▐
    • Email
Re: Bot untuk Diletakkan kat atas Bumbung Keta
« Reply #28 on: December 31, 2010, 11:49:37 AM »
owhhh kena lulus jpj gak ke? mcm mana saiz bot ngan saiz keta yg kita nk bwk tu? ada kena ikut saiz gak ke?

T.KASIH.. ;D
THE BEWOK'S RIAM'S GROUP ♂-0132669014™

Yang jauh P.NET dekatkan..Yang dekat P.NET rapatkan..Yang rapat P.NET mesra2kan...
PANCING.NET da BEST..!!!

Offline gymkhana

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4539
  • Gender: Male
  • nett@gymkhana :-)
Re: Bot untuk Diletakkan kat atas Bumbung Keta
« Reply #29 on: January 03, 2011, 10:59:06 PM »
kalau nissan AD Resort cantikla... sbb memanjang... teringinnya...


nett@gymkhana 012 586 8363