Author Topic: umpan rohu  (Read 13855 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline peluruabang

  • Bilis
  • *
  • Posts: 1
    • Email
umpan rohu
« on: February 17, 2010, 10:53:31 AM »
sya g mancing kat joran terjun hampeh tapi mat indon galak dapat ikan rohu. geram aper umpan dier pakai sbb bila tanya dier kata same ajer. Tulah kalu ader sesapa ader ilmu umpan rohu turun kan ler

Offline batu satu

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2406
  • Gender: Male
  • Mencari Lagi pelbagai "Lesen Ikan Lio"
Re: umpan rohu
« Reply #1 on: February 18, 2010, 08:24:56 PM »
salam abg peluruabang....


abg try tgk umpan rohu ni kat >>ruang pertanyaan,panduan & soal jawab mengenai pancing>>bait a.k.a umpan....
kat situ ade satu contoh abg ajib bannax kasi resepi rohu....

atau pun kat >>laman forum pancing>>>"dimana kaki rohu"


 ;D ;D ;D
kecik mancen, dh besar pon mancen :)   
BorN to Be an Angler :)      
Malim Nawar, Perak mali :)
Fishing Engineer :)


Offline blackrohu

  • Pelata
  • *
  • Posts: 147
    • Email
Re: umpan rohu
« Reply #2 on: February 22, 2010, 09:41:26 AM »
nie umpan rahsia ni bang.tapi sebab abg cakap indon tu gelakkan abg ni yg saya geram nie. insyaAllah cubala umpan nie...

bahan-bahan :
dedak bom cap kepala helang
dedak nescafe(920)
perisa strawbery cap bintang
pallet merah

cara buat :
sepeket dedak nescafe(920)
1/3 dedak bom
sebotol perisa strawbery cap bintang sahaja(payah nak cari)
campurkan semua pastu kacau ngan air tapi jgn lembik sgt..agak2 lah
pallet merah tu rendamkan dgn 3 tutup perisa strawbery tadi selama 30 saat cukup pastu toskan air tadi,masukkan balik kat umpan yg dibancuh tadi.(pallet akan kembang sendiri dalam masa 10 ke 20 minit)lagi bagus buat kat umah siap2.

guna mata bom brand GAMAKATSU size 6(mata paling baik sebab sgt sensitif) silap sikit je gerenti tesangkut si rohu hehehe
pallet tu cucuk kat mata sebijik je setiap matakail. matakail tak perlu besar, susah nak sangkut..setakat rohu 3kilo ke bawah size 6 paling parktikal. yg penting GAMAKATSU. kalau cap ayam gerenti lurus dikejekan si rohu.

insyaAllah sepanjang saya cuba umpan ni kat mana2 kolam alhamdulillah selalu strike as long as kolam tu mestiah berrohu...huhuhuhu ok bang selamat mencuba. bagi feedback yer kalau dah try..

P/S : bancuhan mesti ikot sukatan yg diberi jgn lebih jgn kurang...dah dikaji dari semua sudut kalau tak ikut sukatan, kesannya kureng skit..hahahahahahahhaha

Offline berudu

  • Arowana
  • *
  • Posts: 21263
  • Gender: Male
  • Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka
    • Email
Re: umpan rohu
« Reply #3 on: February 23, 2010, 01:18:48 AM »
salam abg peluruabang....


abg try tgk umpan rohu ni kat >>ruang pertanyaan,panduan & soal jawab mengenai pancing>>bait a.k.a umpan....
kat situ ade satu contoh abg ajib bannax kasi resepi rohu....

atau pun kat >>laman forum pancing>>>"dimana kaki rohu"


 ;D ;D ;D

Hamba tolong permudahkan http://www.pancing.net/index.php?topic=8680.0
Ayuhak mancing     DAIL
 

Offline Jacklupino

  • Siakap
  • *
  • Posts: 69
  • 5.2kg jerr
    • Email
Re: umpan rohu
« Reply #4 on: November 29, 2012, 08:54:44 PM »
nie umpan rahsia ni bang.tapi sebab abg cakap indon tu gelakkan abg ni yg saya geram nie. insyaAllah cubala umpan nie...

bahan-bahan :
dedak bom cap kepala helang
dedak nescafe(920)
perisa strawbery cap bintang
pallet merah

cara buat :
sepeket dedak nescafe(920)
1/3 dedak bom
sebotol perisa strawbery cap bintang sahaja(payah nak cari)
campurkan semua pastu kacau ngan air tapi jgn lembik sgt..agak2 lah
pallet merah tu rendamkan dgn 3 tutup perisa strawbery tadi selama 30 saat cukup pastu toskan air tadi,masukkan balik kat umpan yg dibancuh tadi.(pallet akan kembang sendiri dalam masa 10 ke 20 minit)lagi bagus buat kat umah siap2.

guna mata bom brand GAMAKATSU size 6(mata paling baik sebab sgt sensitif) silap sikit je gerenti tesangkut si rohu hehehe
pallet tu cucuk kat mata sebijik je setiap matakail. matakail tak perlu besar, susah nak sangkut..setakat rohu 3kilo ke bawah size 6 paling parktikal. yg penting GAMAKATSU. kalau cap ayam gerenti lurus dikejekan si rohu.

insyaAllah sepanjang saya cuba umpan ni kat mana2 kolam alhamdulillah selalu strike as long as kolam tu mestiah berrohu...huhuhuhu ok bang selamat mencuba. bagi feedback yer kalau dah try..

P/S : bancuhan mesti ikot sukatan yg diberi jgn lebih jgn kurang...dah dikaji dari semua sudut kalau tak ikut sukatan, kesannya kureng skit..hahahahahahahhaha


terbaik la umpan ni
cuma sy gantikan dedak bom cap kepala helang dengan dedak 929.. lagi tebabow.. (kos dia mahal sikit)

Offline akumawy

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 459
  • Gender: Male
    • Email
Re: umpan rohu
« Reply #5 on: November 30, 2012, 02:55:31 PM »
wahh ...pallet merah ni nk cari mane ?? payah nk cari area alor star..

Offline afiq46

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 365
  • Gender: Male
  • terbaikk...ikan besar punya
    • Email
Re: umpan rohu
« Reply #6 on: December 03, 2012, 03:06:08 PM »
dedak bomb coklat ke merah? ??? ??? ???

Offline cakcibor

  • Siakap
  • *
  • Posts: 68
  • Gender: Male
Re: umpan rohu
« Reply #7 on: December 04, 2012, 12:03:51 PM »
nie umpan rahsia ni bang.tapi sebab abg cakap indon tu gelakkan abg ni yg saya geram nie. insyaAllah cubala umpan nie...

bahan-bahan :
dedak bom cap kepala helang
dedak nescafe(920)
perisa strawbery cap bintang
pallet merah

cara buat :
sepeket dedak nescafe(920)
1/3 dedak bom
sebotol perisa strawbery cap bintang sahaja(payah nak cari)
campurkan semua pastu kacau ngan air tapi jgn lembik sgt..agak2 lah
pallet merah tu rendamkan dgn 3 tutup perisa strawbery tadi selama 30 saat cukup pastu toskan air tadi,masukkan balik kat umpan yg dibancuh tadi.(pallet akan kembang sendiri dalam masa 10 ke 20 minit)lagi bagus buat kat umah siap2.

guna mata bom brand GAMAKATSU size 6(mata paling baik sebab sgt sensitif) silap sikit je gerenti tesangkut si rohu hehehe
pallet tu cucuk kat mata sebijik je setiap matakail. matakail tak perlu besar, susah nak sangkut..setakat rohu 3kilo ke bawah size 6 paling parktikal. yg penting GAMAKATSU. kalau cap ayam gerenti lurus dikejekan si rohu.

insyaAllah sepanjang saya cuba umpan ni kat mana2 kolam alhamdulillah selalu strike as long as kolam tu mestiah berrohu...huhuhuhu ok bang selamat mencuba. bagi feedback yer kalau dah try..

P/S : bancuhan mesti ikot sukatan yg diberi jgn lebih jgn kurang...dah dikaji dari semua sudut kalau tak ikut sukatan, kesannya kureng skit..hahahahahahahhaha


mcm best je ni....mintak izin ek tuan.  ;D ;D
tengokĀ² aje cho..