Pancing.Net
October 01, 2014, 10:14:37 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1   Go Down
  Print  
Author Topic: umpan rohu  (Read 12196 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
peluruabang
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 1


Email
« on: February 17, 2010, 10:53:31 AM »

sya g mancing kat joran terjun hampeh tapi mat indon galak dapat ikan rohu. geram aper umpan dier pakai sbb bila tanya dier kata same ajer. Tulah kalu ader sesapa ader ilmu umpan rohu turun kan ler
Logged
Pancing.Net
« on: February 17, 2010, 10:53:31 AM »

 Logged
batu satu
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2405


Mencari Lagi pelbagai "Lesen Ikan Lio"

BorN+to+Fishing Fishing+Engineer+:)
« Reply #1 on: February 18, 2010, 08:24:56 PM »

salam abg peluruabang....


abg try tgk umpan rohu ni kat >>ruang pertanyaan,panduan & soal jawab mengenai pancing>>bait a.k.a umpan....
kat situ ade satu contoh abg ajib bannax kasi resepi rohu....

atau pun kat >>laman forum pancing>>>"dimana kaki rohu"


 Grin Grin Grin
Logged

kecik mancen, dh besar pon mancen Smiley   
BorN to Be an Angler Smiley      
Malim Nawar, Perak mali Smiley
Fishing Engineer Smiley

blackrohu
Pelata
*
Offline Offline

Posts: 147


Email
« Reply #2 on: February 22, 2010, 09:41:26 AM »

nie umpan rahsia ni bang.tapi sebab abg cakap indon tu gelakkan abg ni yg saya geram nie. insyaAllah cubala umpan nie...

bahan-bahan :
dedak bom cap kepala helang
dedak nescafe(920)
perisa strawbery cap bintang
pallet merah

cara buat :
sepeket dedak nescafe(920)
1/3 dedak bom
sebotol perisa strawbery cap bintang sahaja(payah nak cari)
campurkan semua pastu kacau ngan air tapi jgn lembik sgt..agak2 lah
pallet merah tu rendamkan dgn 3 tutup perisa strawbery tadi selama 30 saat cukup pastu toskan air tadi,masukkan balik kat umpan yg dibancuh tadi.(pallet akan kembang sendiri dalam masa 10 ke 20 minit)lagi bagus buat kat umah siap2.

guna mata bom brand GAMAKATSU size 6(mata paling baik sebab sgt sensitif) silap sikit je gerenti tesangkut si rohu hehehe
pallet tu cucuk kat mata sebijik je setiap matakail. matakail tak perlu besar, susah nak sangkut..setakat rohu 3kilo ke bawah size 6 paling parktikal. yg penting GAMAKATSU. kalau cap ayam gerenti lurus dikejekan si rohu.

insyaAllah sepanjang saya cuba umpan ni kat mana2 kolam alhamdulillah selalu strike as long as kolam tu mestiah berrohu...huhuhuhu ok bang selamat mencuba. bagi feedback yer kalau dah try..

P/S : bancuhan mesti ikot sukatan yg diberi jgn lebih jgn kurang...dah dikaji dari semua sudut kalau tak ikut sukatan, kesannya kureng skit..hahahahahahahhaha
Logged
berudu
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 21265


Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka


Email
« Reply #3 on: February 23, 2010, 01:18:48 AM »

salam abg peluruabang....


abg try tgk umpan rohu ni kat >>ruang pertanyaan,panduan & soal jawab mengenai pancing>>bait a.k.a umpan....
kat situ ade satu contoh abg ajib bannax kasi resepi rohu....

atau pun kat >>laman forum pancing>>>"dimana kaki rohu"


 Grin Grin Grin


Hamba tolong permudahkan http://www.pancing.net/index.php?topic=8680.0
Logged

Ayuhak mancing     DAIL
 
Jacklupino
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 69


5.2kg jerr


Email
« Reply #4 on: November 29, 2012, 08:54:44 PM »

nie umpan rahsia ni bang.tapi sebab abg cakap indon tu gelakkan abg ni yg saya geram nie. insyaAllah cubala umpan nie...

bahan-bahan :
dedak bom cap kepala helang
dedak nescafe(920)
perisa strawbery cap bintang
pallet merah

cara buat :
sepeket dedak nescafe(920)
1/3 dedak bom
sebotol perisa strawbery cap bintang sahaja(payah nak cari)
campurkan semua pastu kacau ngan air tapi jgn lembik sgt..agak2 lah
pallet merah tu rendamkan dgn 3 tutup perisa strawbery tadi selama 30 saat cukup pastu toskan air tadi,masukkan balik kat umpan yg dibancuh tadi.(pallet akan kembang sendiri dalam masa 10 ke 20 minit)lagi bagus buat kat umah siap2.

guna mata bom brand GAMAKATSU size 6(mata paling baik sebab sgt sensitif) silap sikit je gerenti tesangkut si rohu hehehe
pallet tu cucuk kat mata sebijik je setiap matakail. matakail tak perlu besar, susah nak sangkut..setakat rohu 3kilo ke bawah size 6 paling parktikal. yg penting GAMAKATSU. kalau cap ayam gerenti lurus dikejekan si rohu.

insyaAllah sepanjang saya cuba umpan ni kat mana2 kolam alhamdulillah selalu strike as long as kolam tu mestiah berrohu...huhuhuhu ok bang selamat mencuba. bagi feedback yer kalau dah try..

P/S : bancuhan mesti ikot sukatan yg diberi jgn lebih jgn kurang...dah dikaji dari semua sudut kalau tak ikut sukatan, kesannya kureng skit..hahahahahahahhaha


terbaik la umpan ni
cuma sy gantikan dedak bom cap kepala helang dengan dedak 929.. lagi tebabow.. (kos dia mahal sikit)
Logged
akumawy
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 459


Email
« Reply #5 on: November 30, 2012, 02:55:31 PM »

wahh ...pallet merah ni nk cari mane ?? payah nk cari area alor star..
Logged
afiq46
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 339


terbaikk...ikan besar punya


Email
« Reply #6 on: December 03, 2012, 03:06:08 PM »

dedak bomb coklat ke merah? Huh Huh Huh
Logged
cakcibor
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 68



« Reply #7 on: December 04, 2012, 12:03:51 PM »

nie umpan rahsia ni bang.tapi sebab abg cakap indon tu gelakkan abg ni yg saya geram nie. insyaAllah cubala umpan nie...

bahan-bahan :
dedak bom cap kepala helang
dedak nescafe(920)
perisa strawbery cap bintang
pallet merah

cara buat :
sepeket dedak nescafe(920)
1/3 dedak bom
sebotol perisa strawbery cap bintang sahaja(payah nak cari)
campurkan semua pastu kacau ngan air tapi jgn lembik sgt..agak2 lah
pallet merah tu rendamkan dgn 3 tutup perisa strawbery tadi selama 30 saat cukup pastu toskan air tadi,masukkan balik kat umpan yg dibancuh tadi.(pallet akan kembang sendiri dalam masa 10 ke 20 minit)lagi bagus buat kat umah siap2.

guna mata bom brand GAMAKATSU size 6(mata paling baik sebab sgt sensitif) silap sikit je gerenti tesangkut si rohu hehehe
pallet tu cucuk kat mata sebijik je setiap matakail. matakail tak perlu besar, susah nak sangkut..setakat rohu 3kilo ke bawah size 6 paling parktikal. yg penting GAMAKATSU. kalau cap ayam gerenti lurus dikejekan si rohu.

insyaAllah sepanjang saya cuba umpan ni kat mana2 kolam alhamdulillah selalu strike as long as kolam tu mestiah berrohu...huhuhuhu ok bang selamat mencuba. bagi feedback yer kalau dah try..

P/S : bancuhan mesti ikot sukatan yg diberi jgn lebih jgn kurang...dah dikaji dari semua sudut kalau tak ikut sukatan, kesannya kureng skit..hahahahahahahhaha


mcm best je ni....mintak izin ek tuan.  Grin Grin
Logged

tengokĀ² aje cho..
Pages: 1   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal