Pancing.Net
April 25, 2014, 05:15:00 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1   Go Down
  Print  
Author Topic: ryobi ecusima 6000Vi  (Read 2075 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
syukri-yusof
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 5


Email
« on: February 28, 2010, 02:19:22 AM »

semekom abang2 otai.. nak tanya, layak ke reel ni bawak trun ke laut sebenarnya sy ni main blasah je tangkap reel ni. tengok lawa je tu yang sebat. x taw lak 6000Vi tu mende. ajar cket cara nak baca dia nye kesesuaian ngan kekuatan.. slalu main kat sea lion ja, nak naik lam 2 kilo pun rasa cam berat je kayuhan die.. tolong eh..
Logged
Pancing.Net
« on: February 28, 2010, 02:19:22 AM »

 Logged
Nik
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3230



Email
« Reply #1 on: March 02, 2011, 09:41:20 PM »

xde k yg nk tolong kawan ni...
Logged
joran huduh
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2051


huduh lagi hina tapi mau yg terhebat!

maarof7@gmail.com
WWW Email
« Reply #2 on: March 03, 2011, 04:24:46 AM »

kalau nak main kolam guna series bawah 3000 pun oker barulah ringan sikit.. kalau laut  barulah 6000 lagi bagus 8000 keatas...... Grin
Logged

s-a-p-i-t
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2402


"Pergi berderap...balik berderap..."


Email
« Reply #3 on: March 03, 2011, 08:26:25 AM »

semekom abang2 otai.. nak tanya, layak ke reel ni bawak trun ke laut sebenarnya sy ni main blasah je tangkap reel ni. tengok lawa je tu yang sebat. x taw lak 6000Vi tu mende. ajar cket cara nak baca dia nye kesesuaian ngan kekuatan.. slalu main kat sea lion ja, nak naik lam 2 kilo pun rasa cam berat je kayuhan die.. tolong eh..

Rasanyer bro dah dapat pun keputusan... Grin
Lawo tak semestinyer lasak...
tapi kalau dah memang itu aje yang ader...
rasanyer dah boleh lah bawak ke laut tu..

dari luarannyer...rasanyer spool dah boleh sumbat banyak tali
tapi dari kekuatannya..kalau bro kata 2kg ajer dah berat kayuhan...
camne pulak kalau dapat lebih 5kg?... Grin
Logged

Nik
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3230



Email
« Reply #4 on: March 03, 2011, 09:02:59 AM »

semekom abang2 otai.. nak tanya, layak ke reel ni bawak trun ke laut sebenarnya sy ni main blasah je tangkap reel ni. tengok lawa je tu yang sebat. x taw lak 6000Vi tu mende. ajar cket cara nak baca dia nye kesesuaian ngan kekuatan.. slalu main kat sea lion ja, nak naik lam 2 kilo pun rasa cam berat je kayuhan die.. tolong eh..

Rasanyer bro dah dapat pun keputusan... Grin
Lawo tak semestinyer lasak...
tapi kalau dah memang itu aje yang ader...
rasanyer dah boleh lah bawak ke laut tu..

dari luarannyer...rasanyer spool dah boleh sumbat banyak tali
tapi dari kekuatannya..kalau bro kata 2kg ajer dah berat kayuhan...
camne pulak kalau dapat lebih 5kg?... Grin

drp feedback rmai yg pkai ecusima mrk kt xde masalah sgt dgn model ni..lbh2 lg saiz 6000..tp pelik gak klu ikan 2kg pn dh rasa berat.. Huh Roll Eyes
Logged
s-a-p-i-t
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2402


"Pergi berderap...balik berderap..."


Email
« Reply #5 on: March 03, 2011, 09:37:59 AM »

ker....reelnyer yang berat?
 Grin
Logged

Nik
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3230



Email
« Reply #6 on: March 03, 2011, 09:42:40 AM »

ker....reelnyer yang berat?
 Grin

 Cheesy
Logged
Abang Saiful
Arowana
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 34445



Email
« Reply #7 on: March 03, 2011, 09:50:43 AM »

cuba tuan syukri tengok2 kat lama ini, manatau kot2 ade maklumat yg boleh diperolehi Grin Grin Grin..

http://www.pancing.net/index.php?topic=4188.0;topicseen
Logged
gymkhana
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4500


nett@gymkhana :-)


« Reply #8 on: March 03, 2011, 09:54:40 AM »

Reel ni ok, 6000vi tu banyak tali bleh sumbat... saya ada dua ecusima, 3000 & 6000... dua-dua saya bawa main laut... tang berat tu mmg iyer... tapi kalau nak masuk tali kat spool 6000 ni, better sumbat mono 100m dulu, pastu knot kan braided... kira ok la... cuma reel 6000 ni time karau tu, ada rasa berat... tak tau kenapa... mungkin dah kena lubricant semula...
Logged



nett@gymkhana 012 586 8363
Nik
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3230



Email
« Reply #9 on: March 09, 2011, 08:20:37 PM »

dr segi prestasi ecusima nga arctica yg mane lg best performance? sbb hamba baru je angkat robi arctica 7000..berat body buleh tahanla...tp mmg best
Logged
s-a-p-i-t
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2402


"Pergi berderap...balik berderap..."


Email
« Reply #10 on: March 10, 2011, 08:39:56 AM »

Kalau satu masa dulu..reel berat2 lah orang carik...
Lagi berat..lagi banyaklah penggunaan bahan2 logam pada reel...
takdelah graphite / plastik...

Tapi skarang dah terbalik...heheheee
Logged

Nik
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3230



Email
« Reply #11 on: March 10, 2011, 08:41:34 AM »

itula pasal..skang org smua cari reel yg ringan tp mmpunyai daya juang tinggi..
Logged
s-a-p-i-t
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2402


"Pergi berderap...balik berderap..."


Email
« Reply #12 on: March 10, 2011, 08:47:54 AM »

itula pasal..skang org smua cari reel yg ringan tp mmpunyai daya juang tinggi..


Dan harga jugak tinggi...hahahahhaaaharunsalimbachik
Logged

raineypb
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 963


raineypb
Email
« Reply #13 on: March 10, 2011, 08:50:31 AM »

itula pasal..skang org smua cari reel yg ringan tp mmpunyai daya juang tinggi..


Dan harga jugak tinggi...hahahahhaaaharunsalimbachik

rabak poket lagik....
Logged

janji leh mancing
Nik
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3230



Email
« Reply #14 on: March 10, 2011, 08:50:43 AM »

itula pasal..skang org smua cari reel yg ringan tp mmpunyai daya juang tinggi..


Dan harga jugak tinggi...hahahahhaaaharunsalimbachik

sapit..ade pkai Lpbc k?sori tuan tanah off topik jap...hheheh
Logged
s-a-p-i-t
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2402


"Pergi berderap...balik berderap..."


Email
« Reply #15 on: March 10, 2011, 08:52:55 AM »

Takde la..kat JB ni payah nak main casting...
Habis semua Indon dah teroka...

tapi ni tgh nak mencari LPBC jugak...
nak buat layan Apollo...huhuhuhuhu..
nape Nik?
Logged

Nik
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3230



Email
« Reply #16 on: March 10, 2011, 08:57:42 AM »

Takde la..kat JB ni payah nak main casting...
Habis semua Indon dah teroka...

tapi ni tgh nak mencari LPBC jugak...
nak buat layan Apollo...huhuhuhuhu..
nape Nik?

aku kt kudat pn payah nk casting sg..kat cni laut je..klu sg kn masuk kampung2 pdalaman..
tp bl tgk je bentuk Lpbc,tringin plak nk beli..
tp xtau mane 1 pilihan..budjet aku dlm rege rm200 je wat permulaan blajar..
sapit kat johor kawasan mane?
Logged
s-a-p-i-t
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2402


"Pergi berderap...balik berderap..."


Email
« Reply #17 on: March 10, 2011, 09:02:28 AM »

AKu kat Skudai...
Alah..tengok ajer kat Pnet ni...
banyak laa pasal LPBC ni...
tapi pernah try member punyer...brand seahawk..
macam tak best laaa...hehehee

Ape2 hal..PM ajer laa...
marah nanti tuan rumah...hehehe
Logged

pancing tegar
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13046


Dato' Maharajalela.....A.K.A...Pasir Salak.


Email
« Reply #18 on: March 10, 2011, 09:16:29 AM »

 Cool Roll Eyes Roll Eyes
Logged

s-a-p-i-t
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2402


"Pergi berderap...balik berderap..."


Email
« Reply #19 on: March 10, 2011, 09:40:07 AM »

Hah..tu Tn.PT dah jeling2 tu...hehehehee
Caenan tengah offer tu..
Logged

Nik
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3230



Email
« Reply #20 on: March 10, 2011, 09:42:31 AM »

Hah..tu Tn.PT dah jeling2 tu...hehehehee
Caenan tengah offer tu..

tgh berurusniaga lani..klu ok angkat hujung bln ni...
Logged
s-a-p-i-t
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2402


"Pergi berderap...balik berderap..."


Email
« Reply #21 on: March 10, 2011, 09:44:29 AM »

Heheheheeee....
OK lah tu...kena dengan harganyer....
Logged

pancing tegar
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13046


Dato' Maharajalela.....A.K.A...Pasir Salak.


Email
« Reply #22 on: March 10, 2011, 09:56:49 AM »

hehehe...
cepat2...
stock terhad... Grin
Logged

Pages: 1   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal