Author Topic: ryobi ecusima 6000Vi  (Read 2886 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline syukri-yusof

  • Bilis
  • *
  • Posts: 5
    • Email
ryobi ecusima 6000Vi
« on: February 28, 2010, 02:19:22 AM »
semekom abang2 otai.. nak tanya, layak ke reel ni bawak trun ke laut sebenarnya sy ni main blasah je tangkap reel ni. tengok lawa je tu yang sebat. x taw lak 6000Vi tu mende. ajar cket cara nak baca dia nye kesesuaian ngan kekuatan.. slalu main kat sea lion ja, nak naik lam 2 kilo pun rasa cam berat je kayuhan die.. tolong eh..

Offline Nik

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3230
  • Gender: Male
    • Email
Re: ryobi ecusima 6000Vi
« Reply #1 on: March 02, 2011, 09:41:20 PM »
xde k yg nk tolong kawan ni...

Offline joran huduh

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2052
  • Gender: Male
  • huduh lagi hina tapi mau yg terhebat!
    • www.duprexevent.blogspot.com
    • Email
Re: ryobi ecusima 6000Vi
« Reply #2 on: March 03, 2011, 04:24:46 AM »
kalau nak main kolam guna series bawah 3000 pun oker barulah ringan sikit.. kalau laut  barulah 6000 lagi bagus 8000 keatas...... ;D

Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
Re: ryobi ecusima 6000Vi
« Reply #3 on: March 03, 2011, 08:26:25 AM »
semekom abang2 otai.. nak tanya, layak ke reel ni bawak trun ke laut sebenarnya sy ni main blasah je tangkap reel ni. tengok lawa je tu yang sebat. x taw lak 6000Vi tu mende. ajar cket cara nak baca dia nye kesesuaian ngan kekuatan.. slalu main kat sea lion ja, nak naik lam 2 kilo pun rasa cam berat je kayuhan die.. tolong eh..

Rasanyer bro dah dapat pun keputusan... ;D
Lawo tak semestinyer lasak...
tapi kalau dah memang itu aje yang ader...
rasanyer dah boleh lah bawak ke laut tu..

dari luarannyer...rasanyer spool dah boleh sumbat banyak tali
tapi dari kekuatannya..kalau bro kata 2kg ajer dah berat kayuhan...
camne pulak kalau dapat lebih 5kg?... ;D

Offline Nik

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3230
  • Gender: Male
    • Email
Re: ryobi ecusima 6000Vi
« Reply #4 on: March 03, 2011, 09:02:59 AM »
semekom abang2 otai.. nak tanya, layak ke reel ni bawak trun ke laut sebenarnya sy ni main blasah je tangkap reel ni. tengok lawa je tu yang sebat. x taw lak 6000Vi tu mende. ajar cket cara nak baca dia nye kesesuaian ngan kekuatan.. slalu main kat sea lion ja, nak naik lam 2 kilo pun rasa cam berat je kayuhan die.. tolong eh..

Rasanyer bro dah dapat pun keputusan... ;D
Lawo tak semestinyer lasak...
tapi kalau dah memang itu aje yang ader...
rasanyer dah boleh lah bawak ke laut tu..

dari luarannyer...rasanyer spool dah boleh sumbat banyak tali
tapi dari kekuatannya..kalau bro kata 2kg ajer dah berat kayuhan...
camne pulak kalau dapat lebih 5kg?... ;D

drp feedback rmai yg pkai ecusima mrk kt xde masalah sgt dgn model ni..lbh2 lg saiz 6000..tp pelik gak klu ikan 2kg pn dh rasa berat.. ??? ::)

Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
Re: ryobi ecusima 6000Vi
« Reply #5 on: March 03, 2011, 09:37:59 AM »
ker....reelnyer yang berat?
 ;D

Offline Nik

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3230
  • Gender: Male
    • Email
Re: ryobi ecusima 6000Vi
« Reply #6 on: March 03, 2011, 09:42:40 AM »

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34771
  • Gender: Male
    • Email
Re: ryobi ecusima 6000Vi
« Reply #7 on: March 03, 2011, 09:50:43 AM »
cuba tuan syukri tengok2 kat lama ini, manatau kot2 ade maklumat yg boleh diperolehi ;D ;D ;D..

http://www.pancing.net/index.php?topic=4188.0;topicseen

Offline gymkhana

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4539
  • Gender: Male
  • nett@gymkhana :-)
Re: ryobi ecusima 6000Vi
« Reply #8 on: March 03, 2011, 09:54:40 AM »
Reel ni ok, 6000vi tu banyak tali bleh sumbat... saya ada dua ecusima, 3000 & 6000... dua-dua saya bawa main laut... tang berat tu mmg iyer... tapi kalau nak masuk tali kat spool 6000 ni, better sumbat mono 100m dulu, pastu knot kan braided... kira ok la... cuma reel 6000 ni time karau tu, ada rasa berat... tak tau kenapa... mungkin dah kena lubricant semula...


nett@gymkhana 012 586 8363

Offline Nik

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3230
  • Gender: Male
    • Email
Re: ryobi ecusima 6000Vi
« Reply #9 on: March 09, 2011, 08:20:37 PM »
dr segi prestasi ecusima nga arctica yg mane lg best performance? sbb hamba baru je angkat robi arctica 7000..berat body buleh tahanla...tp mmg best

Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
Re: ryobi ecusima 6000Vi
« Reply #10 on: March 10, 2011, 08:39:56 AM »
Kalau satu masa dulu..reel berat2 lah orang carik...
Lagi berat..lagi banyaklah penggunaan bahan2 logam pada reel...
takdelah graphite / plastik...

Tapi skarang dah terbalik...heheheee

Offline Nik

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3230
  • Gender: Male
    • Email
Re: ryobi ecusima 6000Vi
« Reply #11 on: March 10, 2011, 08:41:34 AM »
itula pasal..skang org smua cari reel yg ringan tp mmpunyai daya juang tinggi..

Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
Re: ryobi ecusima 6000Vi
« Reply #12 on: March 10, 2011, 08:47:54 AM »
itula pasal..skang org smua cari reel yg ringan tp mmpunyai daya juang tinggi..


Dan harga jugak tinggi...hahahahhaaaharunsalimbachik

Offline raineypb

  • Marlin
  • *
  • Posts: 963
  • Gender: Male
    • Email
Re: ryobi ecusima 6000Vi
« Reply #13 on: March 10, 2011, 08:50:31 AM »
itula pasal..skang org smua cari reel yg ringan tp mmpunyai daya juang tinggi..


Dan harga jugak tinggi...hahahahhaaaharunsalimbachik

rabak poket lagik....
janji leh mancing

Offline Nik

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3230
  • Gender: Male
    • Email
Re: ryobi ecusima 6000Vi
« Reply #14 on: March 10, 2011, 08:50:43 AM »
itula pasal..skang org smua cari reel yg ringan tp mmpunyai daya juang tinggi..


Dan harga jugak tinggi...hahahahhaaaharunsalimbachik

sapit..ade pkai Lpbc k?sori tuan tanah off topik jap...hheheh

Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
Re: ryobi ecusima 6000Vi
« Reply #15 on: March 10, 2011, 08:52:55 AM »
Takde la..kat JB ni payah nak main casting...
Habis semua Indon dah teroka...

tapi ni tgh nak mencari LPBC jugak...
nak buat layan Apollo...huhuhuhuhu..
nape Nik?

Offline Nik

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3230
  • Gender: Male
    • Email
Re: ryobi ecusima 6000Vi
« Reply #16 on: March 10, 2011, 08:57:42 AM »
Takde la..kat JB ni payah nak main casting...
Habis semua Indon dah teroka...

tapi ni tgh nak mencari LPBC jugak...
nak buat layan Apollo...huhuhuhuhu..
nape Nik?

aku kt kudat pn payah nk casting sg..kat cni laut je..klu sg kn masuk kampung2 pdalaman..
tp bl tgk je bentuk Lpbc,tringin plak nk beli..
tp xtau mane 1 pilihan..budjet aku dlm rege rm200 je wat permulaan blajar..
sapit kat johor kawasan mane?

Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
Re: ryobi ecusima 6000Vi
« Reply #17 on: March 10, 2011, 09:02:28 AM »
AKu kat Skudai...
Alah..tengok ajer kat Pnet ni...
banyak laa pasal LPBC ni...
tapi pernah try member punyer...brand seahawk..
macam tak best laaa...hehehee

Ape2 hal..PM ajer laa...
marah nanti tuan rumah...hehehe

Offline pancing tegar

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 13071
  • Gender: Male
  • Dato' Maharajalela.....A.K.A...Pasir Salak.
    • Email
Re: ryobi ecusima 6000Vi
« Reply #18 on: March 10, 2011, 09:16:29 AM »
 8) ::) ::)

Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
Re: ryobi ecusima 6000Vi
« Reply #19 on: March 10, 2011, 09:40:07 AM »
Hah..tu Tn.PT dah jeling2 tu...hehehehee
Caenan tengah offer tu..

Offline Nik

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3230
  • Gender: Male
    • Email
Re: ryobi ecusima 6000Vi
« Reply #20 on: March 10, 2011, 09:42:31 AM »
Hah..tu Tn.PT dah jeling2 tu...hehehehee
Caenan tengah offer tu..

tgh berurusniaga lani..klu ok angkat hujung bln ni...

Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
Re: ryobi ecusima 6000Vi
« Reply #21 on: March 10, 2011, 09:44:29 AM »
Heheheheeee....
OK lah tu...kena dengan harganyer....

Offline pancing tegar

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 13071
  • Gender: Male
  • Dato' Maharajalela.....A.K.A...Pasir Salak.
    • Email
Re: ryobi ecusima 6000Vi
« Reply #22 on: March 10, 2011, 09:56:49 AM »
hehehe...
cepat2...
stock terhad... ;D