Pancing.Net
September 18, 2014, 05:33:13 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 »   Go Down
  Print  
Author Topic: DESIGN BOT eX-Navy Anglers 2 - Tekong AD @ Awang  (Read 6879 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
TEKONG AD @ AWANG
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 648


stoz816401@gmail.com TEKONG+AD
Email
« on: February 28, 2010, 12:33:57 PM »

 Assalamualaikum buat semua
Untuk info, saya telah menempah sebuah bot fiber panjang 30 x 8 kaki. Bot dijangka siap Apr nanti. Jadi tujuan saya ialah untuk penambahbaikan lagi design atau bahagian yang perlu diubah atau ditambah. Harapan saya temanx dapat memberi pandangan atau komen yang membina agar setelah siap bot itu nanti dapat memberi keselesaan dan sesuai untuk sukan mancing ini.

Nama Bot    : eX-Navy Anglers 2
Panjang      : 30 kaki
Lebar         : 8 kaki
Tinggi Bot   : 3 kaki
Kabin         : Kapten dan Passenger
Enjin          : Yamaha 60hp x 2 @ 115hp x 1 @ 200hp x 1 (4 stroke sahaja)
Live Bait Well : 3 x 2 kaki
Generator : 1 set (berapa watt yang sesuai ?)
Sport Light: 2 in nos (400 watt @ berapa yang sesuai?)
Lampu: Kapten Kabin, Passenger Kabin, Bahagian Belakang, Bahagian Depan, dan ??
Point Soket 13 Amp : 4 in nos (Kapten Kabin -2 in nos dan Bahagian Belakang - 2 in nos)
Radio : VHF/UHF
GPS/Sonar: Garmin GPS MAP 420S (GPS dan Fish Finder), Garmin e-Trek (Hand Held), Sonar JMC.
Kompas: Denfort Magnetic Compass
Chart: Lengkap satu Malaysia (tapi tak penting sangat sebab main kawasan Pulau Jarak sahaja)
Point untuk bangla: Perlu @ tidak
Rod Holder: Bahagian Depan dan Bahagian Belakang.
First Aid Box: Dalam Kapten Kabin.
Live Bouy: Bahagian Belakang.
Live Jacket: 10 in nos (Bahagian belakang).
Tempat Menyimpan Rod: Dalam Kapten Kabin @ Bahagian bawah bumbung awrning.
Dapur: Bahagian Kapten Kabin
Tandas: Memandangkan bot yang kecil perlu @ tidak
Tangga: Bahagian belakang khas untuk menyelam @ snookeling


Kalau temanx ada idea yang boleh dikongsi bersama tolong beri komen.


Design Boat


Pandangan atas


Logged

TEKONG AD @ AWANG - EX-NAVY ANGLERS
Tel. No.  019-5748722
Pancing.Net
« on: February 28, 2010, 12:33:57 PM »

 Logged
SG_one
Pengendali Laman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7447



WWW Email
« Reply #1 on: March 31, 2010, 08:34:49 PM »

Dah ok tu Brother .....

Berapa kapasiti pemancing untuk bot tuan ni ?
Logged

cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13810


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #2 on: April 01, 2010, 07:38:01 AM »

salam tuan..........dgn panjang 30 kaki tu.....

lebih baik masukkan sekali tandas (yg moden).........

boat tuan akn lebih digemari.....

dan juga dapat memberi peluang pada kaum hawa utk sertai trip bot ni......

p/s : tandas bot moden kecik je tuan....ngam2 utk duduk je...hehe
Logged


SG_one
Pengendali Laman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7447



WWW Email
« Reply #3 on: April 01, 2010, 04:53:09 PM »

SAYA SETUJU DGN CADANGAN CD TU .... JIKA MENGIKUT PENGAMATAN SAYA TRIP PULAU JARAK MAKAN MASA 3H2MLM .... SO, ADA BAIKNYA SEDIAKAN SEDIKIT RUANG UNTUK TANDAS DAN TABUNG AIR UNTUK BEKALAN SEPANJANG MASA MEMANCING TERSEBUT ...

Untuk enjin pulak ada lebih baik guna 115hp X 2 = 230HP.(modal bnyk ni) Lebih selamat kerana ada enjin sokongan ketika kecemasan.
Logged

cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13810


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #4 on: April 02, 2010, 07:25:53 AM »

mano tekong AD ni...sonyap yo....hehehe
Logged


chikut
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 1008



Email
« Reply #5 on: April 02, 2010, 08:15:07 PM »

kat kabel loker tu ade tempat untuk jigging kire ade besi steal err dapat baymgkan tak camnerrrrr
Logged

kita takakan berasa gundah walau sekali jika kiter tahu ape yng kita cari
TEKONG AD @ AWANG
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 648


stoz816401@gmail.com TEKONG+AD
Email
« Reply #6 on: April 05, 2010, 09:41:07 PM »

salam tuan..........dgn panjang 30 kaki tu.....

lebih baik masukkan sekali tandas (yg moden).........

boat tuan akn lebih digemari.....

dan juga dapat memberi peluang pada kaum hawa utk sertai trip bot ni......

p/s : tandas bot moden kecik je tuan....ngam2 utk duduk je...hehe

Salam tuan cdgtxx,
Sorry agak lewat, bot tu saya dah tambah untuk jadi kan 32 kaki, Insyallah saya akan buat penambahan pada pelan asal itu. Terima kasih di atas pandangan tuan.

Dah ok tu Brother .....

Berapa kapasiti pemancing untuk bot tuan ni ?


Salam buat SG
Terima kasih di atas pandangan tuan, Passenger max. 6 orang aje untuk keselesaan.
Tentang enjin, ini yang tengah pening kepala sebab kos nya terlalu tinggi , itu yang saya tengah fikirkan, kalau pakai 2 enjin memang bagus, keselamatan terjamin jika 1 rosak back up ada. Tapi kosnya terlalu tinggi. Sekarang saya tengah survey enjin 200HP complete set berapa kos dia. Rasanya untuk jimat kos saya terpaksa pasang satu enjin besar, dan satu enjin kecil untuk spare. Kalau ada cadangan lain tolong info.
Logged

TEKONG AD @ AWANG - EX-NAVY ANGLERS
Tel. No.  019-5748722
joran maluri
SAPA
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 22932


019 3100410 HJ SAARI -WP

joranmaluri@yahoo.com.my
« Reply #7 on: April 05, 2010, 09:45:24 PM »



AD MACAM GINI KE....Huh..MANTOPPPP.... Grin Grin Grin
Logged



TEKONG AD @ AWANG
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 648


stoz816401@gmail.com TEKONG+AD
Email
« Reply #8 on: April 05, 2010, 09:56:33 PM »



AD MACAM GINI KE....Huh..MANTOPPPP.... Grin Grin Grin


Lebih kurang, tempat tempah pun tempat yang sama. Gambar bot ni kat sebelah jetty feri P.Pinang kan bang aji.
Logged

TEKONG AD @ AWANG - EX-NAVY ANGLERS
Tel. No.  019-5748722
joran maluri
SAPA
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 22932


019 3100410 HJ SAARI -WP

joranmaluri@yahoo.com.my
« Reply #9 on: April 05, 2010, 09:58:45 PM »

JETI MANA TAK TAU PLAKKKK...TAPI MACAM JE PP....AD Grin Grin Grin

KENA BETUL KIRA ENGIN KAPISITI NI AD...

JIKA IDAK SALAH BELI MASAKKK WOOOOOO.... Huh Grin Grin
Logged



Pak_Ku
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 669


sontoyo
WWW Email
« Reply #10 on: April 05, 2010, 10:08:33 PM »

sgt stuju klu ada tandas... klu x habis botol mineral saya potong dua atas bot hehehe. paham2 jelah... org tua2 pesan x bleh trus ke laut nanti kan........  Grin
Logged

PEACE UPON U ALL
joran maluri
SAPA
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 22932


019 3100410 HJ SAARI -WP

joranmaluri@yahoo.com.my
« Reply #11 on: April 05, 2010, 10:10:20 PM »

sgt stuju klu ada tandas... klu x habis botol mineral saya potong dua atas bot hehehe. paham2 jelah... org tua2 pesan x bleh trus ke laut nanti kan........  Grin
Grin Grin Grin
Logged



Pak_Ku
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 669


sontoyo
WWW Email
« Reply #12 on: April 05, 2010, 10:16:52 PM »

agak2 enjin cam gini x tekong ad heheheheh..........  Grin

Logged

PEACE UPON U ALL
TEKONG AD @ AWANG
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 648


stoz816401@gmail.com TEKONG+AD
Email
« Reply #13 on: April 05, 2010, 10:18:17 PM »

sgt stuju klu ada tandas... klu x habis botol mineral saya potong dua atas bot hehehe. paham2 jelah... org tua2 pesan x bleh trus ke laut nanti kan........  Grin

Tak mengapa minta minyak belacak kat Syah Botanic Grin Grin Grin Grin
Logged

TEKONG AD @ AWANG - EX-NAVY ANGLERS
Tel. No.  019-5748722
TEKONG AD @ AWANG
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 648


stoz816401@gmail.com TEKONG+AD
Email
« Reply #14 on: April 05, 2010, 10:19:49 PM »

agak2 enjin cam gini x tekong ad heheheheh..........  Grin




Kalau macam tu punya enjin seludup keretek la tak teruk2 pi tangkap ikan
Logged

TEKONG AD @ AWANG - EX-NAVY ANGLERS
Tel. No.  019-5748722
TEKONG AD @ AWANG
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 648


stoz816401@gmail.com TEKONG+AD
Email
« Reply #15 on: April 05, 2010, 10:30:44 PM »

JETI MANA TAK TAU PLAKKKK...TAPI MACAM JE PP....AD Grin Grin Grin

KENA BETUL KIRA ENGIN KAPISITI NI AD...

JIKA IDAK SALAH BELI MASAKKK WOOOOOO.... Huh Grin Grin

Saya pun rasa kat PP sebab saya besa tengok dah bot tu
Logged

TEKONG AD @ AWANG - EX-NAVY ANGLERS
Tel. No.  019-5748722
joran maluri
SAPA
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 22932


019 3100410 HJ SAARI -WP

joranmaluri@yahoo.com.my
« Reply #16 on: April 05, 2010, 10:39:59 PM »

AD KELEBARAN NYA OK KE.... Grin
PANJANG MEMANG 30 KAKI... Grin
Logged



cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13810


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #17 on: April 06, 2010, 07:32:30 AM »

Salam buat SG
Terima kasih di atas pandangan tuan, Passenger max. 6 orang aje untuk keselesaan.
Tentang enjin, ini yang tengah pening kepala sebab kos nya terlalu tinggi , itu yang saya tengah fikirkan, kalau pakai 2 enjin memang bagus, keselamatan terjamin jika 1 rosak back up ada. Tapi kosnya terlalu tinggi. Sekarang saya tengah survey enjin 200HP complete set berapa kos dia. Rasanya untuk jimat kos saya terpaksa pasang satu enjin besar, dan satu enjin kecil untuk spare. Kalau ada cadangan lain tolong info.

utk bot yg panjangnya 30 kaki.....(lebar 8 kaki)......enjin 200bhp X 2 adalah terbaik...

ini kerana penggunaan enjin yg lebih kuat utk bot yg panjang...akn menjimatkan minyak...

kerana kurangnya daya seretan...........

jika enjin kuasa terlampau kecil....maka ia akn dipaksa bekerja lebih...

ini sekaligus akn menyebabkan kuat mkn minyak....

samada enjin O/B atau I/B.....terpulang lah pd tuan punya kemampuan...

tapi jika tuan masih ign memakai satu enjin saja.....pastikan ada satu enjin sangkut sebagai spare....

lotih nak dayung tu...........hehehe
Logged


TEKONG AD @ AWANG
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 648


stoz816401@gmail.com TEKONG+AD
Email
« Reply #18 on: April 06, 2010, 11:59:49 PM »

Salam buat SG
Terima kasih di atas pandangan tuan, Passenger max. 6 orang aje untuk keselesaan.
Tentang enjin, ini yang tengah pening kepala sebab kos nya terlalu tinggi , itu yang saya tengah fikirkan, kalau pakai 2 enjin memang bagus, keselamatan terjamin jika 1 rosak back up ada. Tapi kosnya terlalu tinggi. Sekarang saya tengah survey enjin 200HP complete set berapa kos dia. Rasanya untuk jimat kos saya terpaksa pasang satu enjin besar, dan satu enjin kecil untuk spare. Kalau ada cadangan lain tolong info.

utk bot yg panjangnya 30 kaki.....(lebar 8 kaki)......enjin 200bhp X 2 adalah terbaik...

ini kerana penggunaan enjin yg lebih kuat utk bot yg panjang...akn menjimatkan minyak...

kerana kurangnya daya seretan...........

jika enjin kuasa terlampau kecil....maka ia akn dipaksa bekerja lebih...

ini sekaligus akn menyebabkan kuat mkn minyak....

samada enjin O/B atau I/B.....terpulang lah pd tuan punya kemampuan...

tapi jika tuan masih ign memakai satu enjin saja.....pastikan ada satu enjin sangkut sebagai spare....

lotih nak dayung tu...........hehehe

Terima kasih tuan
Rasanya saya pakai O/B sebab save ruang, yang saya mampu satu enjin 200hp ajele nampaknya, tapi satu enjin kecil buat spare, 60hp/40hp.
Logged

TEKONG AD @ AWANG - EX-NAVY ANGLERS
Tel. No.  019-5748722
joran maluri
SAPA
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 22932


019 3100410 HJ SAARI -WP

joranmaluri@yahoo.com.my
« Reply #19 on: April 07, 2010, 06:58:28 AM »

AD.....

BIAR OVER POWER TAKPA DARI UNDER POWER....

OVER POWER KITA BULEH IKAT KABEL MINYAK DI DALAM ENGIN...

JIKA UNDER POWER MASAKKK KARIIIII- RUGIII WOOOOOO.......PONIN 1,000 KALI  Grin Grin Grin
Logged



cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13810


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #20 on: April 07, 2010, 07:00:40 AM »

AD.....

BIAR OVER POWER TAKPA DARI UNDER POWER....

OVER POWER KITA BULEH IKAT KABEL MINYAK DI DALAM ENGIN...

JIKA UNDER POWER MASAKKK KARIIIII- RUGIII WOOOOOO.......PONIN 1,000 KALI  Grin Grin Grin

buat pertama kalinyo den setuju ngan abg aji........hehehe

calculate betul2 ye.......under power kalu..........masak kari wo.....

Logged


joran maluri
SAPA
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 22932


019 3100410 HJ SAARI -WP

joranmaluri@yahoo.com.my
« Reply #21 on: April 07, 2010, 07:09:25 AM »

AD.....
BIAR OVER POWER TAKPA DARI UNDER POWER....
OVER POWER KITA BULEH IKAT KABEL MINYAK DI DALAM ENGIN...
JIKA UNDER POWER MASAKKK KARIIIII- RUGIII WOOOOOO.......PONIN 1,000 KALI  Grin Grin Grin

buat pertama kalinyo den setuju ngan abg aji........hehehe
calculate betul2 ye.......under power kalu..........masak kari wo.....
PIIIIIIIGEEEEEE DAHHHH..ENADEYYYYY.....@!%^&~~~~)(@ Grin Grin Grin
Logged



TEKONG AD @ AWANG
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 648


stoz816401@gmail.com TEKONG+AD
Email
« Reply #22 on: April 07, 2010, 06:37:40 PM »

AD.....

BIAR OVER POWER TAKPA DARI UNDER POWER....

OVER POWER KITA BULEH IKAT KABEL MINYAK DI DALAM ENGIN...

JIKA UNDER POWER MASAKKK KARIIIII- RUGIII WOOOOOO.......PONIN 1,000 KALI  Grin Grin Grin

buat pertama kalinyo den setuju ngan abg aji........hehehe

calculate betul2 ye.......under power kalu..........masak kari wo.....



Betul tu nanti bila siap bot tu saya akan cuba untuk pastikan nya.
Logged

TEKONG AD @ AWANG - EX-NAVY ANGLERS
Tel. No.  019-5748722
SG_one
Pengendali Laman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7447



WWW Email
« Reply #23 on: April 07, 2010, 11:18:58 PM »

Saya menyokong tentang kemampuan enjin seharusnya lebih berkuasa dari beban yang dipikul .... Pengalaman tuan sebagai bekas angkatan tentera laut mungkin boleh membantu dalam menentukkan enjin yang sesuai ... Saya faham harga Outboard sekarang terlalu tinggi ....
Logged

TEKONG AD @ AWANG
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 648


stoz816401@gmail.com TEKONG+AD
Email
« Reply #24 on: April 08, 2010, 12:03:54 AM »

Saya menyokong tentang kemampuan enjin seharusnya lebih berkuasa dari beban yang dipikul .... Pengalaman tuan sebagai bekas angkatan tentera laut mungkin boleh membantu dalam menentukkan enjin yang sesuai ... Saya faham harga Outboard sekarang terlalu tinggi ....


Harga Yamaha 200hp complete set RM40K, kalau 2 buah ???Yang tak lalunya nak kena bayar cash. Itu belum di kira harga bot 22K dan aksesori dekat RM100K. Cry Cry Cry Cry
Logged

TEKONG AD @ AWANG - EX-NAVY ANGLERS
Tel. No.  019-5748722
cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13810


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #25 on: April 08, 2010, 12:05:01 PM »

buat inboard la........guna enjin lori.....(bole ke)
Logged


semilang karang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5065



« Reply #26 on: April 08, 2010, 01:37:54 PM »

Saya menyokong tentang kemampuan enjin seharusnya lebih berkuasa dari beban yang dipikul .... Pengalaman tuan sebagai bekas angkatan tentera laut mungkin boleh membantu dalam menentukkan enjin yang sesuai ... Saya faham harga Outboard sekarang terlalu tinggi ....


Harga Yamaha 200hp complete set RM40K, kalau 2 buah ???Yang tak lalunya nak kena bayar cash. Itu belum di kira harga bot 22K dan aksesori dekat RM100K. Cry Cry Cry Cry

Kalau kira2 dah sampai 200K tu harganya.. Baik pakai Inboard.. Dulu orang pakai enjin Yanma.. Sekarang dah pakai enjin laju.. Macam enjin lori .. Buleh speeding jugak..
Logged

"Mengapa perlu mencari kesempurnaan jika diri juga x sempurna

Mengapa perlu mencari kejujuran jika diri juga tak pernah jujur"
TEKONG AD @ AWANG
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 648


stoz816401@gmail.com TEKONG+AD
Email
« Reply #27 on: April 15, 2010, 11:13:27 AM »

Saya menyokong tentang kemampuan enjin seharusnya lebih berkuasa dari beban yang dipikul .... Pengalaman tuan sebagai bekas angkatan tentera laut mungkin boleh membantu dalam menentukkan enjin yang sesuai ... Saya faham harga Outboard sekarang terlalu tinggi ....


Harga Yamaha 200hp complete set RM40K, kalau 2 buah ???Yang tak lalunya nak kena bayar cash. Itu belum di kira harga bot 22K dan aksesori dekat RM100K. Cry Cry Cry Cry

buat inboard la........guna enjin lori.....(bole ke)

Boleh buat inboard, tapi boat kena buat betul2 kuat, kong, lunas, semua nak kena modified balik, tapak nak letak enjin pun kena betul2 kuat, takut kalau dia gegar habis body bot. Insyallah akan cuba bincang dengan tokey bot, benda ni. terima kasih

Kalau kira2 dah sampai 200K tu harganya.. Baik pakai Inboard.. Dulu orang pakai enjin Yanma.. Sekarang dah pakai enjin laju.. Macam enjin lori .. Buleh speeding jugak..
Logged

TEKONG AD @ AWANG - EX-NAVY ANGLERS
Tel. No.  019-5748722
SG_one
Pengendali Laman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7447



WWW Email
« Reply #28 on: April 15, 2010, 11:24:48 AM »

memang tidak dinafikan harga enjin sangat mahal sekarang .....
Logged

semilang karang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5065



« Reply #29 on: April 15, 2010, 01:25:07 PM »




AD MACAM GINI KE....Huh..MANTOPPPP.... Grin Grin Grin


Yang ni rege dia RM80K kan..
Logged

"Mengapa perlu mencari kesempurnaan jika diri juga x sempurna

Mengapa perlu mencari kejujuran jika diri juga tak pernah jujur"
Pages: 1 2 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal