Author Topic: cam mane nak ikat tali tangsi dgn betul ...  (Read 18789 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline hanifmz

  • Bilis
  • *
  • Posts: 2
    • Email
cam mane nak ikat tali tangsi dgn betul ...
« on: November 12, 2006, 11:44:48 AM »
smekom ...
cam mane nak ikat tali tangsi kat mata kail dgn betul ..
ape web yg ade info tentang cara ikat tali tangsi nie ...
e CooL iN uR LiFe !!

Offline ajax

  • Bilis
  • *
  • Posts: 2
    • Email
Re: cam mane nak ikat tali tangsi dgn betul ...
« Reply #1 on: April 21, 2008, 02:12:20 AM »
 ;D hhahahaha..
selalu brgaul gan kaki ngail la kwn baru boleh jumpa... aku rasa semua betul belaka kot.... ???

Offline lepat22

  • Bilis
  • *
  • Posts: 13
Re: cam mane nak ikat tali tangsi dgn betul ...
« Reply #2 on: April 23, 2008, 01:50:58 AM »
   Cube bro hanifmz tengok2 kat majalah pancing,dalam tu ada satu laman "ikatan kita".saya slalu practice ikat ikatan2 itu dan uji ketika memancing..stakat nie kebanyakan percubaan saya berhasil dan kadang2 tak menjadi...putusss(tgh cari mana silapnya)..rajin2la tanya otai2 masa memancing... ;D             

Offline volvos

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3054
    • Email
Re: cam mane nak ikat tali tangsi dgn betul ...
« Reply #3 on: April 29, 2008, 12:12:47 AM »
salam hehehehehe :)
sebenar nya banyakcara nak ikat mata ni hehehehehe ;)
tapi bab nak lukis kat frm susah hihihihihihi :D
besa packet mata dan sviwel ade kertas kat belakang tu ade cara2 nak ikat mata huhuhuhuhuhuhu 8)
belajar lah dari situ insyaallah berjaya nanti hohohohohohoho ;D

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2065
  • Gender: Male
    • Email
Re: cam mane nak ikat tali tangsi dgn betul ...
« Reply #4 on: April 29, 2008, 09:29:54 AM »
cara ikatan adalah satu dari perancangan saya utk pancing.net.  ingat nak buat wiki.pancing.net.  sebelum tu kena pindahkan (lagi sekali) pancing.net ke server saya yg lebih besar.  check punya check dah nak penuh allocation. jadi tak boleh nak tambah lagi support software. insyallah penghujung may baru berkesempatan.
Banner Bersih Sungai

Offline Del Tahiro

  • Marlin
  • *
  • Posts: 954
  • Gender: Male
  • Kih..Kih..Kih..
    • Email
Re: cam mane nak ikat tali tangsi dgn betul ...
« Reply #5 on: May 01, 2008, 10:25:25 AM »
Betul tu Bro Volvo, hambo dulu pon belajor kat packet mata kail or swivel,lamo-lamo pon pandai jugak..ha..ha..ha..
;D ;D ;D ;D

Offline volvos

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3054
    • Email
Re: cam mane nak ikat tali tangsi dgn betul ...
« Reply #6 on: May 04, 2008, 06:28:12 PM »
velentinorossi
mmg betul hehehehehehe :)
tapi masa berubah kite pun kena ikut hihihihihihi ;)
kena lah belajar cara ikatan mata yg paling berkesan kuat huhuhuhuhuhu :D
tali mono kawe skrg ikat dgn 8 knot nak buat contoh mmg payah dlm frm ni muahahahahaha ::)
kalu berdepan lagi senang hohohohohohoho ;D
ikantan ni kawe belajar dgn bro Chewan jft tu kihkihkihkihkih :o

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
Re: cam mane nak ikat tali tangsi dgn betul ...
« Reply #7 on: November 12, 2008, 03:25:26 PM »
buat je simpul mati.....(no8) abis citer...paling mudah dan senang..



Offline ibrahim

  • Bilis
  • *
  • Posts: 1
  • Gender: Male
  • Ibu Gelama di Port Dickson
    • Email
Re: cam mane nak ikat tali tangsi dgn betul ...
« Reply #8 on: March 06, 2009, 12:59:52 PM »
1.   Ikatan menggunakan Albright atau ikatan FE, ianya memang sesuai untuk ikatan sambungan antara tali benang dan tali tangsi.
2.   Ikatan pada tali perambut ke mata kail adalah menggunakan ikatan silangan (cara lama), ianya cukup lasak dan kuat.
3.   Lain-lain ikatan boleh beli buku rujukan Ikatan keluaran Berkley.
Semoga Pemancing-Pemancing Riang Ria

Offline MHH

  • Bilis
  • *
  • Posts: 11
    • Email
Re: cam mane nak ikat tali tangsi dgn betul ...
« Reply #9 on: April 29, 2009, 11:51:22 AM »
 ;D ikatan tak berapa penting..lagi senang putus lagi bagus.."semalam tali 80lb aku putus disentap ikan..baru main 30minit..kau bayangkan la berapa punya besarrr ikan ada.." dialog ini yang penting. ::)

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
Re: cam mane nak ikat tali tangsi dgn betul ...
« Reply #10 on: October 08, 2009, 01:34:25 PM »
" BESAR PUNYE "


Offline volvos

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3054
    • Email
Re: cam mane nak ikat tali tangsi dgn betul ...
« Reply #11 on: October 09, 2009, 01:26:49 AM »
;D ikatan tak berapa penting..lagi senang putus lagi bagus.."semalam tali 80lb aku putus disentap ikan..baru main 30minit..kau bayangkan la berapa punya besarrr ikan ada.." dialog ini yang penting. ::)
kwn kurang sokong kenyataan ini...
pasal ikatan lah yg akan sabungkan kite dgn mangsa tu...
putus tu cerita lain...
kalu ikatan pun tak berapa kemas bukan takat ikan tarek boleh terlucut...
sangkut kat bt krg pun dah terlucut belum lagi ikan yg kena kehkehkeh... ;D

Offline k0pi

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2907
  • Gender: Male
  • • Jigging Karat • รักการตกปลา •
Re: cam mane nak ikat tali tangsi dgn betul ...
« Reply #12 on: October 10, 2009, 08:31:46 PM »
sinis kot tu bro volvo....  ;D

tangsi nak ikat apo caro pon boleh tapi hujung ekor dio kene buat 'kekunci', macam ikatan mati segumpal atau buat 'tunggul' dengan api, baru ujung dio tak slip dari ikatan utama... kalo tangsi kasar diameter dia, cam 0.50mm ke atas selalu buat camtu sebelum buat ikatan utama 8 knot... kita kasi ujung dio tu 'ketumbuk'.
• TAKDIRLAAA TU.... PAHAM-PAHAM JELAAA... •
• finessefishingforfun •

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
Re: cam mane nak ikat tali tangsi dgn betul ...
« Reply #13 on: October 12, 2009, 07:43:42 AM »
teringat waktu memula belajr mancen dulu....

sy ikat pkai simpul mati je.....buat 2-3 kali....settel....hahaha..