Pancing.Net
October 20, 2014, 07:19:53 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1   Go Down
  Print  
Author Topic: cam mane nak ikat tali tangsi dgn betul ...  (Read 17682 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
hanifmz
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 2

hanif_samsung@yahoo.com
Email
« on: November 12, 2006, 11:44:48 AM »

smekom ...
cam mane nak ikat tali tangsi kat mata kail dgn betul ..
ape web yg ade info tentang cara ikat tali tangsi nie ...
Logged

e CooL iN uR LiFe !!
Pancing.Net
« on: November 12, 2006, 11:44:48 AM »

 Logged
ajax
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 2


Email
« Reply #1 on: April 21, 2008, 02:12:20 AM »

 Grin hhahahaha..
selalu brgaul gan kaki ngail la kwn baru boleh jumpa... aku rasa semua betul belaka kot.... Huh
Logged
lepat22
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 13

lepat_tompel
« Reply #2 on: April 23, 2008, 01:50:58 AM »

   Cube bro hanifmz tengok2 kat majalah pancing,dalam tu ada satu laman "ikatan kita".saya slalu practice ikat ikatan2 itu dan uji ketika memancing..stakat nie kebanyakan percubaan saya berhasil dan kadang2 tak menjadi...putusss(tgh cari mana silapnya)..rajin2la tanya otai2 masa memancing... Grin             
Logged
volvos
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 3054


radzi_volvos
Email
« Reply #3 on: April 29, 2008, 12:12:47 AM »

salam hehehehehe Smiley
sebenar nya banyakcara nak ikat mata ni hehehehehe Wink
tapi bab nak lukis kat frm susah hihihihihihi Cheesy
besa packet mata dan sviwel ade kertas kat belakang tu ade cara2 nak ikat mata huhuhuhuhuhuhu Cool
belajar lah dari situ insyaallah berjaya nanti hohohohohohoho Grin
Logged

PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2028



Email
« Reply #4 on: April 29, 2008, 09:29:54 AM »

cara ikatan adalah satu dari perancangan saya utk pancing.net.  ingat nak buat wiki.pancing.net.  sebelum tu kena pindahkan (lagi sekali) pancing.net ke server saya yg lebih besar.  check punya check dah nak penuh allocation. jadi tak boleh nak tambah lagi support software. insyallah penghujung may baru berkesempatan.
Logged

Banner Bersih Sungai
Del Tahiro
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 954


Kih..Kih..Kih..


Email
« Reply #5 on: May 01, 2008, 10:25:25 AM »

Betul tu Bro Volvo, hambo dulu pon belajor kat packet mata kail or swivel,lamo-lamo pon pandai jugak..ha..ha..ha..
Grin Grin Grin Grin
Logged

volvos
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 3054


radzi_volvos
Email
« Reply #6 on: May 04, 2008, 06:28:12 PM »

velentinorossi
mmg betul hehehehehehe Smiley
tapi masa berubah kite pun kena ikut hihihihihihi Wink
kena lah belajar cara ikatan mata yg paling berkesan kuat huhuhuhuhuhu Cheesy
tali mono kawe skrg ikat dgn 8 knot nak buat contoh mmg payah dlm frm ni muahahahahaha Roll Eyes
kalu berdepan lagi senang hohohohohohoho Grin
ikantan ni kawe belajar dgn bro Chewan jft tu kihkihkihkihkih Shocked
Logged

cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13880


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #7 on: November 12, 2008, 03:25:26 PM »

buat je simpul mati.....(no8) abis citer...paling mudah dan senang..

Logged


ibrahim
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1


Ibu Gelama di Port Dickson


Email
« Reply #8 on: March 06, 2009, 12:59:52 PM »

1.   Ikatan menggunakan Albright atau ikatan FE, ianya memang sesuai untuk ikatan sambungan antara tali benang dan tali tangsi.
2.   Ikatan pada tali perambut ke mata kail adalah menggunakan ikatan silangan (cara lama), ianya cukup lasak dan kuat.
3.   Lain-lain ikatan boleh beli buku rujukan Ikatan keluaran Berkley.
Logged

Semoga Pemancing-Pemancing Riang Ria
MHH
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 11


Email
« Reply #9 on: April 29, 2009, 11:51:22 AM »

 Grin ikatan tak berapa penting..lagi senang putus lagi bagus.."semalam tali 80lb aku putus disentap ikan..baru main 30minit..kau bayangkan la berapa punya besarrr ikan ada.." dialog ini yang penting. Roll Eyes
Logged
cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13880


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #10 on: October 08, 2009, 01:34:25 PM »

" BESAR PUNYE "
Logged


volvos
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 3054


radzi_volvos
Email
« Reply #11 on: October 09, 2009, 01:26:49 AM »

Grin ikatan tak berapa penting..lagi senang putus lagi bagus.."semalam tali 80lb aku putus disentap ikan..baru main 30minit..kau bayangkan la berapa punya besarrr ikan ada.." dialog ini yang penting. Roll Eyes
kwn kurang sokong kenyataan ini...
pasal ikatan lah yg akan sabungkan kite dgn mangsa tu...
putus tu cerita lain...
kalu ikatan pun tak berapa kemas bukan takat ikan tarek boleh terlucut...
sangkut kat bt krg pun dah terlucut belum lagi ikan yg kena kehkehkeh... Grin
Logged

k0pi
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2907


• Jigging Karat • รักการตกปลา •


« Reply #12 on: October 10, 2009, 08:31:46 PM »

sinis kot tu bro volvo....  Grin

tangsi nak ikat apo caro pon boleh tapi hujung ekor dio kene buat 'kekunci', macam ikatan mati segumpal atau buat 'tunggul' dengan api, baru ujung dio tak slip dari ikatan utama... kalo tangsi kasar diameter dia, cam 0.50mm ke atas selalu buat camtu sebelum buat ikatan utama 8 knot... kita kasi ujung dio tu 'ketumbuk'.
Logged

• TAKDIRLAAA TU.... PAHAM-PAHAM JELAAA... •
• finessefishingforfun •
cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13880


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #13 on: October 12, 2009, 07:43:42 AM »

teringat waktu memula belajr mancen dulu....

sy ikat pkai simpul mati je.....buat 2-3 kali....settel....hahaha..
Logged


Pages: 1   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal