Pancing.Net
August 22, 2014, 12:00:13 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 »   Go Down
  Print  
Author Topic: Mata Kail...  (Read 15653 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ejoy_burger
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5921


ejoy_burger
Email
« on: December 03, 2008, 09:36:46 AM »

Semalam abang madi ada tanya saya pasal saiz mata kail... huhu.. tak dapat saya nak jawab...
sebab saya pun kita baru gak pasal memancing ni... kalau kolam bleh la saya jawab...

Jadi saya nak minta info daripada semua ahli pancing.net tentang saiz mata kail yang sesuai
untuk memancing ikan, contoh macam sebarau, kelah, siakap, haruan, jenahak, udang, patin dan macam2 lagi.
Tolong semua...
Logged

Call: 018-4027040 / 010-2000577
Whatsapp: 018-4027040
BBM : 270AF59E
Facebook: https://www.facebook.com/faizulzahry.basri
Pancing.Net
« on: December 03, 2008, 09:36:46 AM »

 Logged
MadiDungun
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 100


Boat Smart, Boat Safe


Email
« Reply #1 on: December 12, 2008, 12:25:25 PM »

tolong...tolonggg...tolongggggg
Logged
cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13701


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #2 on: December 12, 2008, 12:40:39 PM »

pertama skali....kita kena tau jenis dan saiz ikan yg mendiami kawasan tersebut...

kedua...ianya mestilah bersesuain dgn jenis umpan yg hendak digunakan...
Logged


speedrider
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 704


sikayzie
WWW Email
« Reply #3 on: December 12, 2008, 12:54:52 PM »

pastikan saiz 1, 1/0, 2, 2/0 sentiasa penuh dalam Tackle Box (ni untuk saiz2 sembilang dan siakap, kerapu, jenahak)

kalau gelama, amik kecik sikit dari atas tu.
Logged

cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13701


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #4 on: December 12, 2008, 01:02:22 PM »

betul...
Logged


ejoy_burger
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5921


ejoy_burger
Email
« Reply #5 on: December 12, 2008, 02:31:43 PM »

pastikan saiz 1, 1/0, 2, 2/0 sentiasa penuh dalam Tackle Box (ni untuk saiz2 sembilang dan siakap, kerapu, jenahak)

kalau gelama, amik kecik sikit dari atas tu.

tq speedriver...
bagaimana plak dgn ikan2 sungai ataupun lombong???
nak guna mata dan umpan apa?? atau guna umpan tiruan?

p/s: banyak lagi yang tak tau sebenarnyer.... terima kasih atas bantuan...
Logged

Call: 018-4027040 / 010-2000577
Whatsapp: 018-4027040
BBM : 270AF59E
Facebook: https://www.facebook.com/faizulzahry.basri
speedrider
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 704


sikayzie
WWW Email
« Reply #6 on: December 12, 2008, 02:36:20 PM »

pastikan saiz 1, 1/0, 2, 2/0 sentiasa penuh dalam Tackle Box (ni untuk saiz2 sembilang dan siakap, kerapu, jenahak)

kalau gelama, amik kecik sikit dari atas tu.

tq speedriver...
bagaimana plak dgn ikan2 sungai ataupun lombong???
nak guna mata dan umpan apa?? atau guna umpan tiruan?

p/s: banyak lagi yang tak tau sebenarnyer.... terima kasih atas bantuan...


yang ni, saya pun nak tau jugak. hehehesaya pun nak belajar banyak mancing sungi dan lombong
Logged

PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2026



Email
« Reply #7 on: December 12, 2008, 03:04:18 PM »

susah juga nak jawab soalan cupu mas ni Grin

pada saya tak ada jawapan khas.  sebabnya ia agak umum.  sebagai panduan ikut apa yg dinyatakan oleh En CD kita. ia bergantung kpd saiz ikan yg dicari.  umumnya "besar ikan besar mata kailnya"

paling mudah kalau nak pergi kesuatu tempat,  tanya dulu kpd kawan2 yg pernah memancing kat kawasan tu.  sesetengah ikan takut nak menjamah umpan kalau dia nampak mata kail menutupi separuh dari umpan yg dihidangkan.  tapi kat tempat lain pula tak jadi masalah langsung. 
Logged

Banner Bersih Sungai
En. Sham
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 752


http://img212.imageshack.us/img2
WWW
« Reply #8 on: December 12, 2008, 03:12:54 PM »

susah juga nak jawab soalan cupu mas ni Grin

pada saya tak ada jawapan khas.  sebabnya ia agak umum.  sebagai panduan ikut apa yg dinyatakan oleh En CD kita. ia bergantung kpd saiz ikan yg dicari.  umumnya "besar ikan besar mata kailnya"

paling mudah kalau nak pergi kesuatu tempat,  tanya dulu kpd kawan2 yg pernah memancing kat kawasan tu.  sesetengah ikan takut nak menjamah umpan kalau dia nampak mata kail menutupi separuh dari umpan yg dihidangkan.  tapi kat tempat lain pula tak jadi masalah langsung. 

betul tu...kawe sokong...
Logged


...........Ngail Sokmo.........
- 012 3685116 -

http://www.rm20segera.com/?r=jomlajoin
http://www.jutawanfreedom.com
MadiDungun
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 100


Boat Smart, Boat Safe


Email
« Reply #9 on: December 12, 2008, 03:16:05 PM »

byk tips nih... tak lah kawan meraba raba kalau nak gi ngail... tq tq tq...
Logged
ejoy_burger
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5921


ejoy_burger
Email
« Reply #10 on: December 12, 2008, 04:10:43 PM »

betul tu abg madi...

tq semua... tq
Logged

Call: 018-4027040 / 010-2000577
Whatsapp: 018-4027040
BBM : 270AF59E
Facebook: https://www.facebook.com/faizulzahry.basri
mohdsuhaimi
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 234


PPLN


« Reply #11 on: June 19, 2009, 01:22:37 AM »

betul tu abg madi...

tq semua... tq

kelah/tengas - 4/0 1kg++ owner warna merah
kelah/tengas - 12 (mata fly)


Logged

pemancing bangau
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 63


« Reply #12 on: June 26, 2009, 07:02:21 PM »

mmm..bagus info nie..
Logged
izhar81
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 871



Email
« Reply #13 on: July 06, 2009, 08:44:19 AM »

1/0, 2/0, 3/0 <-- Siakap kolam, Jenahak, senangin Carik yg jenis carbon supaya ianya mudah reput bila ikan makan dan tali putus)

6, 7, 8, 9, 1/0 <-- patin, pacu, keli, baung

6, 7, 8, 9, <--- tiliapia, rohu,

4,5,6 <--- lampam


kalau pancing muara laut tak dalam mcm kat p.klang paling banyak guna saiz 1/0 lah....  Grin
Logged

Lepaskan ikan itu.....
volvos
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 3054


radzi_volvos
Email
« Reply #14 on: July 06, 2009, 09:07:04 AM »

salam semua...
kwn besa guan untuk laut dlm tu...
1/0 , 2/0 , 3/0 , 4/0 , 5/0...bottom,apollo,drifting - owner...tanda,kerapu,ketambak,kaci,bebarat,remong,ebek,cermin,merah,jenahak,jemuduk,gerong belang,aruantasek,alu2,layaran,sukhoi...
4 , 5...untuk jigging - owner...
mata 3 untuk gewang dan popper no4 , 5 , 6 - owner...aruantasek,alu2,sukhoi...

mata udang...
mustard no 6 , 7 , 8 , 9 - dlm kotak putih...
mustard DX no 7 , 8 , 9 - dlm plastik merah biru... Grin
Logged

jaanmajal
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 434


Better Reel for Better Value....

abdulrahman.abdullah@yahoo.com
Email
« Reply #15 on: July 07, 2009, 03:56:48 PM »

Boleh ada sepa2 kasiatau saya...


Berat Mata Kail Ada Effect ka ngan technic...

Cth. Drifting kena gunda yang nipis da rigan ka???

Ada yang boleh info???

Atau suma ikut suka jak...
Logged
mhfiza
Jemuduk
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 191


penganyir site.....


Email
« Reply #16 on: July 25, 2009, 12:28:12 AM »

kwn ikut suke je bli mata kail ni....tapi besenye mustad 1/0 n 2/0....puas hati....penah kwn pki 2/0 tapi brand lain, terbuka mata kail tu....ntah ikan pe daaaaa......putih mate kwn.....

p/s : agak2 mulut ikan leh masuk mata kail,bli je....huuuuuuuuu
Logged

berdoa sentiasa dapat ikan......
volvos
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 3054


radzi_volvos
Email
« Reply #17 on: July 25, 2009, 01:01:45 AM »

mcm kwn kate kat atas tu...
kwn hanya guna owner tu je lah,,,,
bottom drifting dan apollo mata 2 guna mata yg sama gak...
takat ni tak de masalah lah... Grin
Logged

GENOSIDE
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1565


Biar gila manceng, jangan gila babeng

anybuddiez
Email
« Reply #18 on: July 25, 2009, 01:57:05 AM »

Seperti yang bro cd perkatakan, agak sukar nak menentukan saiz mata kail kerana ia bergantung kepada perkitaran kita memancing, dan ikan apa yang kita nak pancing

Tetapi berdasarkan pengalaman kawan di pantai timur (tempat asal kawan), sehinggalah bertukar ke pantai barat (menetap kerana bekerja di sini), saiz mata kail berdasarkan berikut :

Siakap : 1, 1/0, 2/0
Kakap Merah / MJ : 1/0, 2/0, 3/0 - Penggunaan mata agak besar kerana kerakusan spesis ini
Jenahak dan Tetanda : 1, 1/0, 2/0, 3/0
Kerapu : 1, 1/0, 2/0 - Sama seperti MJ dan juga kerana mulut beliau yang besar, mata kail besar senang nak hook
Ibu Gelama / Tirusan : 1, 1/0
Kurau : 1, 1/0
Senangin : 2, 1
Pari : 1, 1/0
Gemang / Sembilang : 1, 1/0, 2/0

Saiz mata kail juga perlu bergantung kepada jenis dan tahap kebesaran umpan yang kita gunakan. Dan juga bergantung kepada saiz ikan yang kita cuba pancing. Mata kail besar belum tentu dapat memberi ikan yang besar, tetapi mata kail kecil berkemungkinan boleh mendatangkan hasil yang diidamkan, jika ada rezeki dan kena cara penggunaan

Itu pendapat setengah sen kawan. Lain orang, lain pendapat, lain caranya
Logged

"Pisang emas dibawa belayar
Masak sebijik di atas peti
Macam mana nak buat cekodok pisang
Kalau sebijik jek yang masak...

Kalau nak ajak MEMBANGAU, jangan segan2 arogen : 012 984 6864
Lee Di
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18


Still Fishing...


« Reply #19 on: July 25, 2009, 02:51:42 PM »

Salam, kpd smua otai2...
aku ni bru lgi dlm dunia pemancingan tepi pantai (surf)...
so, aku nak tanyer la pasal mata kail yg sesuai dgunakn utk sang pari...
kalau x keberatan, post kn le skali dgn gambar... thnkz..
Logged

Joe
Pengendali Laman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4681


Email
« Reply #20 on: July 25, 2009, 02:54:41 PM »

Salam, kpd smua otai2...
aku ni bru lgi dlm dunia pemancingan tepi pantai (surf)...
so, aku nak tanyer la pasal mata kail yg sesuai dgunakn utk sang pari...
kalau x keberatan, post kn le skali dgn gambar... thnkz..

Betui ke??
Logged
Lee Di
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18


Still Fishing...


« Reply #21 on: July 25, 2009, 03:01:54 PM »

Salam, kpd smua otai2...
aku ni bru lgi dlm dunia pemancingan tepi pantai (surf)...
so, aku nak tanyer la pasal mata kail yg sesuai dgunakn utk sang pari...
kalau x keberatan, post kn le skali dgn gambar... thnkz..

Betui ke??

ape yg betui bro??
Logged

Joe
Pengendali Laman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4681


Email
« Reply #22 on: July 25, 2009, 03:10:43 PM »

Hang nampak orang mati....hahahahaha...
Logged
Lee Di
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18


Still Fishing...


« Reply #23 on: July 25, 2009, 03:23:29 PM »

haha...
nick name jer tu bro.... haha...
Logged

Joe
Pengendali Laman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4681


Email
« Reply #24 on: July 25, 2009, 03:27:32 PM »

haha...
nick name jer tu bro.... haha...


OOoo...nama saja ye... masuk lah ke sini dulu kalau tidak keberatan....

------> http://www.pancing.net/index.php?topic=2534.0

Dan di sini:

------> http://www.pancing.net/index.php?board=24.0
Logged
snakehead precious
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1594


msg je 0123136952.


« Reply #25 on: July 28, 2010, 03:14:14 AM »

sudi kat kiranya tuantuan bgtau matakail saiz berapa n jenis apa sesuai buat mancen lampam,merah mata,terobul. saiz ikan dalam 3-4 jari.
Logged

yang muda tu masa silam. yang tua tu masa depan. hormati la tua dan muda.

abu_melayu
SAPA
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15692


اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ


« Reply #26 on: July 29, 2010, 11:08:55 PM »

sudi kat kiranya tuantuan bgtau matakail saiz berapa n jenis apa sesuai buat mancen lampam,merah mata,terobul. saiz ikan dalam 3-4 jari.

tanya tokey kedai je,sng cerita nak pilih Cool Shocked Grin
Logged
snakehead precious
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1594


msg je 0123136952.


« Reply #27 on: July 29, 2010, 11:29:32 PM »

sudi kat kiranya tuantuan bgtau matakail saiz berapa n jenis apa sesuai buat mancen lampam,merah mata,terobul. saiz ikan dalam 3-4 jari.

tanya tokey kedai je,sng cerita nak pilih Cool Shocked Grin

tokey kedai mau untung saja. kalau sy p kodai PT buleh gak ngorat tanya PT. hihihi
Logged

yang muda tu masa silam. yang tua tu masa depan. hormati la tua dan muda.

teinmomo
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10856


"love it learn it "


Email
« Reply #28 on: September 01, 2010, 10:43:26 PM »

tumpang tanya otai2 semua.... Wink

mcm mana bentuk mata sabit?
biasa dgr jeeee..xtaw cmne rupa dia.....
apakah jenis ikan yg patut gunakan matakail jenis ini?
Logged



lemanspring
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 8710


Tahun hijrah 1435 lebih baik..InsyaAllah


« Reply #29 on: February 23, 2012, 10:28:29 PM »

Anatomi Mata Kail
Saiz Ukuran Mata Kail

Boleh Kekawan/Otai P.net Postkan Gambar Matakail Yang Hangpa Suka/Wajib Pakai ?
Kita KOngsi Disini BersAma .. InsyaAllah


Logged

"Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah-lah hati menjadi tenteram”.
                                                      Petikan:Surah Guruh (13:28)
Pages: 1 2 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal