Galeria Jambatan Pulau Pinang

Discussion in 'Laporan Atau Coretan Trip Memancing, Gathering dan' started by mhafiz, Aug 29, 2013.

Tags: Add Tags
  1. mhafiz

    mhafiz Siakap

    [​IMG]

    Assalamualaikum w.b.t warga pancing.net>>>

    Terlebih dahulu saya ingn memperkenalkan diri kepada semua warga pancing.net>>Saya Mohd Hafiz Bin ibrahim..seorang pemancing tegar pelapek jambatan pulau pinang berasal dari sebuah perkampungn di kepala batas seberang perai utara pulau pinang.Salam perkenalan kepada semua...

    Tujuan utama saya memulakan post ini adalah untuk memperkenalkan budaya memancing di jambatan pulau pinang dengan niat utk berkongsi pengalaman dan teknik2 memancing untuk manfaat semua dan juga menempek laporan hasil2 yang diperolehi untuk dikongsi bersama>>>

    Dek kerana sudah terlalu lama meninggalkan arena pengajian maka ketandusan idea untuk menulis karangan amatlah ketara oleh itu biarlah gambar berbicara sebagai pengganti kata kata utk berkongsi keseronokan yg dikecapi sepanjang 3 tahun berkecimpong dalam arena memancing di jambatan pulau pinang>>>

    Utk pengetahuan semua saya sebenarnya baru bermula semula memancing di jembatan setelah lebih setahun bercuti kerana kesibukan menguruskan kerja dan keluarga >> disini saya ingin berkongsi sedikit sebanyak hasil2 pancingan saya....dan saya amat mengalu-alukan rakan-rakan warga pancing.net utk berkongsi gambar2 trip ke jambatan Pulau Pinang.

    Alu_alu ini merupakan hasil pancingan 17-8-13 yg lalu >>

    [​IMG]


    gambar hasil memancing yg tersimpan dalam koleksi saya ...

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]


    sekian dulu utk kali ini....esok petang nak turun pelapek>>sapa nak ikot jommmm....InsyaAllah kalau ada hasil saya akan tempek kat sini..

    wassalam
     
  2. shahzam

    shahzam mancen jgn x mancen

    fuh,,,,,,,tu diaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....mai dah hasil terbaru jematan penang.....terbaek lah tuan....tahniah.....besau sungguh.....brp kg tuh.......eniwei......topik pasai jematan penang lama dah ada....cuma la nih xdak hapdet dr org penang......buleh tgk kat http://www.pancing.net/index.php?topic=14579.0 .........tok ngulu Tiagra nih mana pi dia nih......
     
  3. mhafiz

    mhafiz Siakap

    terima kasih tuan shahzam bagi link>>mintak maap tuan rumah...ceq memang xtau dah ada topik pasai jambatan ....tapi xpa kot kita bagi nafas baru :) :)
     
  4. Sean2043

    Sean2043 Bilis

    Tuan nih tiang ke berapa? Bahagian butterworth?
     
  5. mhafiz

    mhafiz Siakap

    Sean2043>>tiang penang dan butterworth....hasil di tiang jematan bergantung kepada teknik pancingan kita...semua tiang ada ikan kalau ikan masuk InsyaAllah..tiang2 jematan hanyalah base kita
     
  6. Sean2043

    Sean2043 Bilis

    Tiang jematan?
     
  7. Sean2043

    Sean2043 Bilis

    Teknik bottom ke? Umpan tamban bilis?
     
  8. mhafiz

    mhafiz Siakap

    tiang jematan = tiang jambatan 2x5=5x2
     
  9. manba_nkk

    manba_nkk Arowana

    Fuhhhh hasil lumayan :eek: :eek:
    Monster lagi tu :eek:

    Ni mancing atau tuba wei ;D ;) ;D

    JANGAN kasi tau sapa-sapa [ terutama yg tak kenal ] sebab nanti pukat keliling tiang tersebut wei

    Kaki pancing ni banyak jenis, ada yg mancing suku-suka tak kira hasil
    Ada yg mancing mesti mau naik ikan banyak n beso
    Ada yg mancing mesti mau guna set mahal-mahal
    Ada yg mancing tapi ........ ::)


    Apa-pa pon TAHNIAH bro mhafiz !

    Kalau naik moto 10 minit boleh sampai port kamu dah kompom saya kasi tuba ;D :D ;D
     
  10. bujok basah

    bujok basah Bersama Sifu Pak Hassan Persatuan Memancing Klang

    hangggggg .........
    syiok tu kalau hasil camni selalu ......
    tahniah mhafis ....... :p
     
  11. ASt - Kulai

    ASt - Kulai Marlin

    ;D
    hebakkkk la tn mhafiz ....tahniahhhh ;D
     
  12. mhafiz

    mhafiz Siakap

    teknik yg digunakan gantung dan bottom>>>umpan semua jenis ikan yg dapat (beliak mata,tamban,kasai,gelama,temenung borek,caru)ikan berlainan spesis suka makan di kedalaman berbeza..kena ada instict heheheh..ikan makan masa ayaq kalih....so time ayaq kalih dok sengap2 dan bersedia..cari umpan masa ayaq laju ;D ;D...terima kasih semua
     
  13. mhafiz

    mhafiz Siakap

    tempek sikit lagi..

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  14. blupipes

    blupipes wan-0122301739

    fuhhhhh....

    jematan westport jela kan tuan shahzam
     
  15. mahathir

    mahathir 019-3779299

    Huyyoooo bwh jematan pun hasil besar2 ooooooo :eek: :eek: :eek: :eek:
     
  16. ajiji

    ajiji 018-3184476

    memeyyy sempoi..hasil meh-meh trip ngan bot dh nie..untung laa.. ;D
     
  17. mie_ngail

    mie_ngail H/phone No: 013-3728302

    TAHNIAH TUAN MHAFIZ.. HASIL YANG MANTAP...

    TAPI NI BUKAN LAPORAN TRIP TAPI MCM HASIL MANCING DARI TRIP2 YANG LEPAS...
    RASANYA TUAN PATUT TEMPEK GMBR KT SINI ---->>http://www.pancing.net/index.php?board=27.0


    ****************************************************************************************************

    CUBA SELAK DAN BACA YANG NI SBG PANDUAN;

    http://www.pancing.net/index.php?topic=4259.0

    Salam buat semua warga p.net....

    Disini sy ingin sertakan tips dan guide line utk membuat laporan trip memancing atau gathering.

    Tujuan sy berbuat demikian adalah utk memudahkan forumer yg baru membuat rujukan.

    Antara tips dan guide line yg perlu ada ialah..

    1- Anda bebas menulis apa saja tajuk laporan.

    2- Setiap laporan di posting yang pertama perlulah ada :-
    * Tajuk trip di laman pertandingan dan aktiviti.
    * Tarikh, Hari dan Waktu
    * Kekuatan anggota ( nyatakan nama ahli komplot )
    * Laporan ringkas ekspidisi/trip/gathering.
    * Sekurang2nya 4 keping gambar buat pemula cerita.

    3- Jika ingin membuat laporan bersiri...pastikan ianya disertakan dgn gambar dan sentiasa update di first post.

    4- Elakkan dr membuat laporan bertulis sahaja.

    "KERJASAMA ANDA SEMUA, AMAT SAYA HARGAI"
     
  18. tengasmerah

    tengasmerah Arowana

    tahniah tuan mhafiz, terbaekkklah hasil2 dikawasan jambatan itu ;D ;D ;D
     
  19. manba_nkk

    manba_nkk Arowana

    Haaaa kan master sifu otai dah sound ;D :D ;D

    Takpe tuan mie, orang baru selalu main hentam aje lama sikit kang mereka tu jadi expert le ;)
     
  20. bujok basah

    bujok basah Bersama Sifu Pak Hassan Persatuan Memancing Klang

    biasala tu ...... mau kordinat ka ..... ;D
     

Share This Page