Kolam Tadahan Selangor area Jenderam

Discussion in 'Air Tawar' started by Pak Syed, Mar 4, 2014.

  1. Pak Syed

    Pak Syed Boleh je call 012-2148135

    Skrg ni masih ada tapi paras air rendah sangat, baik tunggu air tinggi balik.
    Petang semalam ada testing selepas lama xsinggah jenderam. Tengok2 paras air berubah mendadak!!!
    Dapat la jgk sekor curut PB, lepas tu terus balik zzzzz........
     
  2. manba_nkk

    manba_nkk Arowana

    Hihi ikan memang ada cuma dpt ke tidak je
     
  3. Pak Syed

    Pak Syed Boleh je call 012-2148135

    Semakin menunjukkan tanda kekeringan dan semakin kritikal keringnya.
    Mungkin nak keringkan terus kot
    Ada sape-sape boleh jawab?
     
  4. manba_nkk

    manba_nkk Arowana

    Ni hujan je, pastu air naik kot
     
  5. Pak Syed

    Pak Syed Boleh je call 012-2148135

    Petang semalam turun jenderam, paras air susut lebih 50% sampai penanda aras air pun atas tanah
    Ikan PB masih ada walaupun agak kurang sambaran, toman dh buka mulut (guna umpan keli)
     
  6. manba_nkk

    manba_nkk Arowana

    Huhhhhh toman, bestnya
     
  7. Pak Syed

    Pak Syed Boleh je call 012-2148135

    Saya ada perkhabaran yang kurang enak didengar.
    Pagi semalam saya pergi casting PB kt sini, sebelah saya ada mat bottom PB.
    Mamat bottom ni cerita kt saya, lepas ni dh tak boleh memancing kt sini dh.
    Katanya, "Petang kelmarin kami kena tegur, tak boleh pancing sini, pengarah syabas marah."
    Dikuatkan lagi cerita oleh seorang caster, "Petang tu ada orang boating kt tengah, kena sound suruh naik ke darat."

    Huhu.... dh tak boleh mancing dah.... huhu......
     
  8. eizam

    eizam Marlin


    dua minggu lps pi try test... air surut kaw kaw...
    kumpauuu.... terpaksa lajak ke tmn tasik cempaka... cari karennn


    ermm...
    port PB baikkk tu...
    sedih laaa pas ni..
     
  9. manba_nkk

    manba_nkk Arowana

    Sama le memana pon, port semua jadi jalan, rumah, kedai . . . Adoi
     
  10. Pak Syed

    Pak Syed Boleh je call 012-2148135

    Air dh makin naik balik. Ptg smlm ramai turun cast tapi strike xde.
     
  11. Pak Syed

    Pak Syed Boleh je call 012-2148135

    Sebarau yang dapat sebelum air naik balik.

    [​IMG]
     
    Last edited: Feb 24, 2017
  12. Pak Syed

    Pak Syed Boleh je call 012-2148135

    Update hasil semalam.
    Seperti biasa saya meranduk air hingga paras paha kt tengah untuk cast fly.
    Mula-mula dapat sekor je PB saiz 36cm. Yg pelik, sekor je yg naik.
    [​IMG]

    Punya penat cast tepi, cast tengah semua teknik xde hasil.
    Tengah cast, tetiba segerombolan anak toman timbul dalam jarak 10 kaki dari saya.
    Patutla PB senyap.
    Dahla saya duduk dalam air, risau pun ada (takut kena gigit la katakan).
    Gagah jugakla cast, naik jgk sekor anak toman pakai bulu.
    Bila sekor terkena, anak toman yg lain follow sampai keliling saya!!!!
    Lagi la cemas time tu. Alhamdulillah, anak toman tak ganggu saya (kecuali sekor anak toman bergesek dgn paha saya!!!)
    [​IMG]

    Itu jela, sekian....
     
    Last edited: Jan 17, 2017
  13. manba_nkk

    manba_nkk Arowana

    Hahaha tau takut ye, klu I awal dh cabut lari, manalah tau mama toman hantam kaki kita kang

    Toman kecil camni memang senang dpt tak kira apa jenis gewang kita pakai
     
  14. Pak Syed

    Pak Syed Boleh je call 012-2148135

    Kapal korek sedang beroperasi la pulak, habis keruh air.
    (PB aktif kt tempat korek yg lagi satu, masuk kedalam, hujung skali)
    Gambar port xde, pandai-pandaila cari. kuikuikui.......
     

Share This Page