Pantai Merdeka dan sekitarnya.

Discussion in 'Air Masin' started by Pak Syed, Aug 10, 2016.

  1. Pak Syed

    Pak Syed Boleh je call 012-2148135

    Assalamualaikum
    Salam Sejahtera
    Salam Pnet

    Hamba ingin tau tentang lokasi, teknik dan mcm2 maklumat berkaitan mengai pantai di kawasan Pantai Merdeka dan sekitarnya, antara info yang hamba nk tau:
    1. Di Pantai Merdeka (pantai tu) boleh mengai dak?
    2. Tang mana yang paling strategik untuk mengai di Pantai Merdeka?
    3. Ada sapa2 pernah casting tang area sini?
    4. Ada tengok dlm google port mengai kt Pulau Sayak dekat2 dgn kedai mee udang, boleh bagitau maklumat terperinci arah nk pi situ?
    5. Lain-lain info.

    Sekian.....
     
  2. Pak Syed

    Pak Syed Boleh je call 012-2148135

    Memandangkan secara kebetulan hamba 'ditransferkan tugas' ke Pulau Sayak. Maka, hamba selidik lokasi sekitarnya.
    Hamba yg bertanya, biar hamba sendiri yg jawab.

    1. Pantai Merdeka boleh memancing tapi lebih kepada santai.
    Ikan Besar nasib2 je spt pari, kerapu, jenahak, tanda (guna udang hidup)
    Ikan Kecil boleh tahan banyak termasuk Buntal!!!!

    2. Kat mana2 pun boleh. Kalau kt hujung sebelah kanan, batu banyak.

    3. Ada jgk org casting guna SP kecik tapi tarak......

    4. Pulau Sayak ni memang legend ikan dia, kawasan berbatu sikit. Ikan Siakap selalu dapat, dari 2 kg ke belasan kilo. Guna pelampung udang hidup paling berkesan.

    5. Mee udang boleh tahan sedap, hujung minggu penuh orang.
     
  3. sham kidal

    sham kidal Bilis

    Menarik tu tuan.... nanti boleh masukkan gambar2....
     
  4. LUNASIA

    LUNASIA Siakap

    Pak Syed...
    dah try ka area pantai merdeka tu?

    bagi laporan sikit...heheheh
     
  5. Pak Syed

    Pak Syed Boleh je call 012-2148135

    Baru-baru ni bawak anak memancing skali kt pantai merdeka.
    Hasil: Ikan gerut-gerut saiz budak tadika paling banyak. dan yg lain bersaiz sangat kecik.
    kesemua hasil di CnR balik.
    Sedekah batu ladung dgn mata kail pun banyak (buntal suka potong tali mainline!!!!)
     
  6. din_125

    din_125 Bilis

    rekod saya pernah dapat 13 ekor lebih buntal dalam 1 trip kat penang dulu bang..hahahaha.. jem sugguh..
     
  7. LUNASIA

    LUNASIA Siakap

    huhu kena cari pot baru la klu macam tu... :):):)
     
  8. pancinglama

    pancinglama Administrator

    shushi la apa lagi ha.. buntal mmg susah nak lari. dia mmg suka kejar umpan. mungkin kena mancing masa air pasang. rasanya dia aktif masa air dah pasang besar. air dah tenang gitu. tapi kena test la dulu masa terbaik. mungkin berlainan
     

Share This Page