Umpan Rohu @ Ara-Ara Liar

Discussion in 'BAIT aka. UMPAN.' started by batu satu, Jun 11, 2011.

  1. batu satu

    batu satu Mencari Lagi pelbagai "Lesen Ikan Lio"

    Salam kawan-kawan semua merangkap otai rohu@ara... ;D ;D ;D

    saya dapati dah bnyk thread tentang umpan rohu@ara ni ... ;D ;D ;D

    cuma kebanyakannya tentang rohu@ara KOLAM ... ;D ;D

    So,thread ni ditubuhkan untuk menambah dan mengumpul maklumat tentang umpan rohu@ara LIAR SAHAJA ... ;D ;D

    makna kata yang rohu@ara liar yang dok di lombong,sungai,tasik.....

    Sape2 yang berminat leh post ape2 yang sesuai kat sini.. ;D ;D

    Sebab saya nak wat kajian sket tentang umpan-umpan rohu@ara liar ni ;D ;D ;D

    Dan nak menambah lagi ilmu tentang umpan rohu@ara liar ;D ;D


    [​IMG]

    :D :D :D
     
  2. amin_manong

    amin_manong ate,kome tak ngai ke!!!!!

    kalau rohu lio ni,selalu teman gune umpan dedak ayam kuning je...
    xpun dedak aym kuning campo sawit masak yang dibelender..
    sekadar pengalaman teman jela... ;D ;D
     
  3. batu satu

    batu satu Mencari Lagi pelbagai "Lesen Ikan Lio"

    terima kasih tuan ;D ;D

    tuan amin mancing di sungai ker? ;D

    cepat tak strike?
     
  4. amin_manong

    amin_manong ate,kome tak ngai ke!!!!!

    mancing lombong je...
    kene ikut time jugak..kalau musim nk bertelur,mmg sakan la die makan...
    umpan dedak ayam kuning jela paling mujarab pu..kalau lombong kat seputeh,rohu die gune umpan 929+dedak perise pisang+power bait gambo tongsan je..
     
  5. mata bom

    mata bom dalam hati ada mekong

    best topic ni,hehe..layannnnn.. 8)
     
  6. amin_manong

    amin_manong ate,kome tak ngai ke!!!!!

    kalau gune buah are pun mau kot..tp xpernah try lg..dgar org cerite,mau makan..
     
  7. batu satu

    batu satu Mencari Lagi pelbagai "Lesen Ikan Lio"

    tuan,selalu rohu bertelor bulan berape yer? ;D ;D

    owh..tuan pkai perisa gak ye?ade org kata rohu lio ni xnak dedak berperisa-perisa....ntah betol ke idak,teman tak tau :D :D :D
     
  8. batu satu

    batu satu Mencari Lagi pelbagai "Lesen Ikan Lio"

    ye ker tuan?xpenah cube lagi ni heheeheh
     
  9. cooyard

    cooyard Marlin

    dedak ayam hitam + dedak bom coklat + dedak bom merah + perasa pisang(buat air bancuh)

    or

    dedak ayam hitam + frieskies + perasa pisang(buat air bancuh)
     
  10. nanti36000

    nanti36000 besor puyer..

    dedak ayam kuning or utam..gaul ngn hampas kelapa bg masem ske8...dlu2 ley la dedak kuning je..
     
  11. batu satu

    batu satu Mencari Lagi pelbagai "Lesen Ikan Lio"

    terima kasih tuan2 semua share ;D ;D ;D
     
  12. taPAH@seRAMBI_mekah

    taPAH@seRAMBI_mekah jum mancing!


    btul2...umpan rohu liar ni kbykan pakai dedak kuning gn dedak hitam... saya nk share satu umpan ni..tp bkesan utk rohu liar @ekor merah...hehe
    dedak kuning halus+dedak kuning kasar+tepung gndum...laku kat lombong air kuning, perak... kalo pakai umpan mhal@berperisa, lgsung x usik.........
     
  13. batu satu

    batu satu Mencari Lagi pelbagai "Lesen Ikan Lio"

    otai2 rohu dipersilakan masuk ke rumah ini ;D ;D ;D
     
  14. lanlayak

    lanlayak Marlin

    layan jugak topik niie...
     
  15. batu satu

    batu satu Mencari Lagi pelbagai "Lesen Ikan Lio"

    tuan lan plak, kalo mancing rohu lio ape umpan killer tuan gune? ;D ;D
     
  16. lanlayak

    lanlayak Marlin

    kalu rohu kompom dedak 929 jee...kalu pki dedak ayam kuning likor pun bole dapat...

    penting pd sy timing kita buat umpan...kadang2 ikan nie nk yg baru bancuh...kadang2 kena peram sikit dlm sejam...

    lain padang lain belalang.....tp biasanyer talipia yg kacau... ;D
     
  17. hairiveno

    hairiveno Marlin

    ;D ;D ;D bila le eden leh mancing rohu liar ni....
    tak penah rasa lagi
    jadi umpan tak leh le nak syer....tak tau ape2 pasal umpan rohu liar ni
     
  18. batu satu

    batu satu Mencari Lagi pelbagai "Lesen Ikan Lio"

    terima kasih tuan,
    kalo bab dedak peram memang saya akui keberkesanannya tuan ;D ;D ;D
     
  19. batu satu

    batu satu Mencari Lagi pelbagai "Lesen Ikan Lio"

    xpe tuan...dah masuk dalam rumah ni pon di dahului ucapan terima kasih ;D ;D
     
  20. hairiveno

    hairiveno Marlin

    ;D ;D SAMA-SAMA TUAN BATU SATU....

    TU LE...KAT AERA PERAK SANA MEMANG TOP-TOP LOMBONG
    PENUH NGAN IKAN...
    KAT SHAH ALAM NI...BYK KOLAM BYAR JE...
    TAK LEH MANCING FREE....
    NAK MANCING FREE KENA PI SUNGAI TTDI...DAM ULU YAM DAN TPT TERTENTU JE...
    KENA CARI TALI AIR LE JAWAB NYE ;D ;D ;D
     

Share This Page